Rijstboeren uit drie districten in de provincie Buri Ram hebben gisteren in het provinciaal kantoor van de Lawyers Council of Thailand om hulp gevraagd. Ze willen dat de regering vervolgd gaat worden omdat ze maar niet betaald krijgen voor de rijst die ze hebben ingeleverd.

Ander rijstnieuws: Anti-regerings protestleider Taworn Senneum vraagt het OM premier Yingluck en functionarissen niet bij te staan, wanneer ze voor de rechter moeten verschijnen wegens corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst. De wet biedt die mogelijkheid. De National Anti-Corruption Commission doet momenteel onderzoek naar de corruptie en de rol van Yingluck als voorzitter van het National Rice Policy Committee. Een rechtsgang ligt in het verschiet.

Maar het OM zou dan in een spagaat terechtkomen, want het heeft boeren beloofd actie te ondernemen tegen Yingluck en ministers over de uitblijvende betalingen, stelt Taworn. Het OM heeft de zaak al aanhangig gemaakt bij de Supreme Administrative Court. In die zaak eisen 22 boeren betaling van 2,7 miljoen baht schadevergoeding plus een jaarlijkse rente van 7,5 procent.

– Bangkok Post hecht blijkbaar groot belang aan de twee ontmoetingen, want het forse openingsartikel is gewijd aan het overleg dat ze gisteren voerde met legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha en Narong Pipattanasai, hoofd van de marine. Een gepland bezoek aan het Noordoosten vanwege de droogte moest daarvoor wijken.

De ontmoeting met Prayuth hield verband met de aangifte die het leger heeft gedaan tegen de leiders van een roodhemdgroep in Chiang Mai, die campagne zou voeren voor afscheiding van Thailand en vorming van een eigen republiek Lanna. Yingluck had het leger dinsdag al gevraagd voorzichtig te zijn en blijkbaar was een vervolgbezoek nodig om de plooien glad te strijken.

De krant maakt ook nog melding van een geblindeerd minibusje plus een bewaker van de protestbeweging op motorfiets, die gesignaleerd werden in de colonne waarin Prayuth na het gesprek naar het legerhoofdkwartier terugkeerde. In het busje zou een minister gezeten hebben, maar het leger ontkent dat het om een belangrijk persooon ging.

Volgens een bron bespraken Yingluck en Prayuth de jaarlijkse reshuffle (overplaatsingsronde van militaire officieren), pogingen om uit de politieke impasse te geraken en verbetering van de betrekkingen tussen regering en de strijdkrachten.

De ontmoeting met het marinehoofd hield verband met berichten dat leden van het Naval Special Warfare Command dienst zouden doen als bewaker van de protestbeweging. Volgens een bron [weer een anonieme bron] is marinehoofd Narong zeer ongelukkig met die berichten. Hij zou de premier verzekerd hebben dat de marine zulke acties nooit heeft gesteund.

– De koraalriffen voor het strand van Ao Phrao op Koh Samet, waar een half jaar geleden olie aanspoelde, zijn nog steeds niet hersteld. Wetenschappers van de Kasetsart universiteit hebben dat vastgesteld. Gisteren maakten ze de resultaten van hun onderzoek bekend.

Maar er is ook goed nieuws. De hoeveelheid petroleum hydrocarbon in de zee is afgenomen en het aantal kleine zeedieren is toegenomen, met name kleine krabben. Direct na de lekkage werden nul krabben per vierkante meter geteld, nu veertig.

Het goede nieuws is ook dat het verschijnsel van coral reef bleaching zich niet voortzet. Na de lekkage kampte 60 procent van het koraal met een oppervlakte van 50 rai met bleaching. Het Department of Marine Science verwacht dat het koraal vijf jaar nodig heeft om volledig te herstellen.

De kwaliteit van het zeewater is momenteel goed genoeg om te zwemmen en visbanket uit het gebied kan gerust geconsumeerd worden, aldus de onderzoekers.

– De Europese Unie heeft de besprekingen met Thailand over een vrijhandelsovereenkomst (FTA) opgeschort. De EU wil wachten tot een nieuwe regering is gevormd. Wanneer er niet tijdig overeenstemming wordt bereikt, heeft Thailand een probleem want volgend jaar loopt het GSP (Generalised System of Preferences) af, waarvan de export thans profiteert. De opschorting is door premier Yingluck op haar Facebook-pagina bekend gemaakt.

– Zou de Indiase zakenman Satish Sehgal,voorzitter van de Thai-India Business Association, na 50 jaar dan toch Thailand moeten verlaten of loopt het in een beroepsprocedure met een sisser af? Directeur Chalerm Yubamrung van het CMPO (het orgaan dat verantwoordelijk is voor de noodtoestand) heeft zijn handtekening gezet onder Seghal’s uitwijzingsbevel.

Sehgal zou de noodverordening hebben overtreden, maar zelf zegt hij zijn activiteiten voor de protestbeweging te hebben beëindigd op de dag dat die in werking trad. Sehgal zou ook de leiding hebben gehad bij de belegering van het Aviation Department (toen was de noodtoestand nog niet van kracht) en in toespraken kritiek hebben geuit op de regering. Vandaag overhandigt hij een beroepschrift aan het Royal Bureau, waarin hij de koning vraagt hem te helpen.

– De National Anti-Corruption Commission (NACC) verdenkt twee bewindslieden ervan betrokken te zijn geweest bij een roodhemdrally vorige week vrijdag en zaterdag bij het NACC-hoofdkantoor in Nonthaburi. Het gaat om staatssecretaris Nattawut Saikuar (Handel), tevens roodhemdleider, en minister Charupong Ruangsuwan (Binnenlandse Zaken), tevens partijleider van regeringspartij Pheu Thai. Indien uit onderzoek blijkt dat daarvoor bewijs is, zal de NACC aangifte doen, want dan overtreden ze de Strafwet. Dinsdagnacht werd een granaat naar het terrein van de NACC gegooid.

– Nog een granaataanval, nu op het huis van een anti-regerings protestleider in Klong Toey. De granaat ontplofte niet omdat de veiligheidspal was afgeplakt met plakband. Daaruit trekt de politie de vlijmscherpe conclusie dat het alleen maar om een dreigement ging.

– Ik ben de tel kwijt hoeveel arrestatiebevelen al tegen actieleider Suthep Thaugsuban zijn uitgevaardigd, maar gisteren kwam er weer een bij, ditmaal in verband met de moordaanklacht wegens de doden en slachtoffers die in 2010 zijn gevallen bij de roodhemd ongeregeldheden.

Suthep was toen vice-minister-president en hoofd van het orgaan dat verantwoordelijk was voor de noodtoestand en het leger toestemming gaf met scherp te schieten wanneer het werd aangevallen. In deze zaak wordt ook toenmalig premier en huidig oppositieleider Abhisit vervolgd. Suthep is al vier keer door het OM opgeroepen de tenlastelegging in ontvangst te nemen, maar elke keer vroeg en kreeg hij uitstel. Maar voor het OM is nu de maat vol.

– Woensdag vonnist het Constitutionele Hof of het voorstel 2 biljoen baht te lenen voor infrastructurele werken (waaronder de aanleg van vier hogesnelheidslijnen) is strijd is met de grondwet. De zaak is aanhangig gemaakt door oppositiepartij Democraten, die bezwaar maakt tegen de financieringswijze buiten de reguliere begroting om.

– In veel eetgelegenheden in Sakon Nakhon, Nakhon Phanom, Maha Sarakham en Kalasin heeft de FDA in voedselmonsters residuen van formaline gevonden. Vooral in gegrild vlees werden formalineresten aangetroffen, alsmede in inktvis en koeieningewanden. De Food and Drug Administration dreigt met intrekking van vergunningen.

– In Yi-ngo (Narathiwat) is een man licht gewond geraakt toen een bom, verstopt in een afvalhoop voor zijn huis, ontplofte. De bom ontplofte toen hij rommel aan het verzamelen was. Volgens het slachtoffer was de bom bedoeld voor een patrouille die daar regelmatig passeerde.

– Migranten wier verblijfsvergunning is verlopen, verliezen niet hun recht op sociale uitkeringen, heeft het ministerie van Labour gisteren bekendgemaakt. Veel buitenlandse werknemers zouden volgens de huidige regeling na vier jaar in Thailand gewerkt te hebben, moeten terugkeren naar hun land en pas kunnen terugkeren na drie jaar. De gewijzigde regeling heeft die termijn tot 1 dag ingekort, maar die is nog niet van kracht. Het wachten is op een regeringsbesluit, maar het demissionaire kabinet mag dat niet nemen.

Zo’n 100.000 arbeiders uit met name Myanmar wachten met smart op de nieuwe regeling. Het ministerie gaat het Immigration Police Bureau vragen hen niet te arresteren. Het recht op uitkering blijf bestaan, zolang ze in dienst zijn en hun bijdragen aan het Social Security Fund voldoen.

Anti-regeringsprotest

– Protestleider Luang Pu Buddha Issara heeft CMPO-directeur Chalerm Yubamrung en Nipat Thonglek uitgenodig drie nachten te overnachten op de protestlocatie Chaeng Wattana bij het regeringscomplex. In ruil daarvoor wil hij de blokkade beëindigen. Nipat, permanent secretaris van het ministerie van Defensie, heeft al toegezegd, zij het voor één nacht. Het logeerpartijtje kwam gisteren ter sprake tijdens een overleg van Issara met het hoofd van de afdeling Public Relations van het ministerie van Defensie. Het bericht vermeldt niet of Chalerm op de uitnodiging ingaat.

– Demonstranten van het NSPRT hebben gisteren een bord bij het hoofdkantoor van regeringspartij Pheu Thai geplaatst met de tekst ‘Stop separating Thailand’, een verwijzing naar de berichten over splitsing van het land. De roodhemdbeweging ontkent iets te maken met de afscheidingssentimenten in het Noorden en Noordoosten.

Verkiezingen

– De gang van de Kiesraad naar het Constitutionele Hof is bij de regering blijkbaar in het verkeerde keelgat geschoten, want ze dreigt de Rekenkamer te vragen onderzoek te doen naar de besteding van het verkiezingsbudget van 3,8 miljard baht.

Minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken), adviseur van het CMPO, zei dit tussen neus en lippen toen hij commentaar gaf op de door de Kiesraad gevraagde interventie van het Hof. ‘Wanneer het Hof de verkiezingen [van 2 februari] ongeldig verklaart, zal de Kiesraad daarvoor de verantwoording moeten nemen.’ Het onderzoek van het kantoor van de Auditor-General en het Comptroller-General’s Department zou tot aanklachten van plichtsverzuim kunnen leiden, aldus de minister.

Het draait allemaal om de vraag of een nieuw Koninklijk Besluit nodig is voor de herverkiezingen in 28 kiesdistricten in het Zuiden, waarin op 2 februari niet op een districtskandidaat kon worden gestemd, omdat demonstranten hun registratie in december hadden verijdeld. De Kiesraad heeft die vraag voorgelegd aan het Constitutionele Hof. Wanneer 28 kamerzetels leeg blijven mag het Huis van Afgevaardigden niet in vergadering bijeen komen en kan er geen nieuwe regering worden gevormd. De Kiesraad acht zo’n KB nodig, de regering verzet zich.

Wie dit gedoe allemaal maar vreemd vindt: volgens mij komt het neer op een machtsspel tussen regering en de onafhankelijke, volgens de regering eigenzinnige Kiesraad. Die wordt ervan verdacht de zaak te traineren en zo de protestbeweging in de kaart te spelen.

Regeringspartij Pheu Thai stelt voor de herverkiezingen op 30 maart te houden, dezelfde dag waarop de (helft van de) Senaat wordt gekozen. De partij gaat ervan uit dat die verkiezingen niet verstoord worden door demonstranten. Maar de Kiesraad moet dan wel haar petitie aan het Constitutionele Hof intrekken.

En zo strompelt Thailand verder op weg naar een nieuw Huis van Afgevaardigden en een nieuwe regering. Er zijn nog meer problemen te verwachten, maar laat ik mijn beste lezers en lieve lezeressen niet overvoeren met al die details.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Mededeling van de redactie

Bangkok Shutdown en de verkiezingen in beeld en geluid:
www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/

9 reacties op “Nieuws uit Thailand – 6 maart 2014”

 1. Farang tingtong zegt op

  Zoals ik eerder opmerkte, hoe kan Yingluck nu vragen of de legertop begrip wil hebben voor de geluiden uit het noorden over afscheiding (Lanna republiek)?Als je de wet overtreed en je schuldig maakt aan separatisme, en rebellie.
  Dit zijn gewoon gevaarlijke geluiden die uit het noorden komen het houd in dat Thailand een verdeeld land zal worden (wat nu natuurlijk al een beetje het geval is), het schijnt dat de roodhemdenleiders al maanden met dit plan bezig zijn.
  Het zou mij niet verbazen dat Yingluck en Thaksin niet bij het opstellen van deze plannen betrokken zijn geweest.
  Het is natuurlijk allemaal speculeren wat ik doe maar misschien is dit ook wel de reden dat Yingluck zich zo rustig heeft gehouden tijdens de geelhemden rally s, omdat zij al op de hoogte is wat er nog komen gaat (pappen en nat houden)!

  Dat de Bangkok post hier zo bovenop zit is ook niet zo vreemd, want als Thaksin (president ?) weer aan de macht zou komen dan is het zo wie zo gedaan met de persvrijheid, gezien zijn verleden als minister.

 2. LOUISE zegt op

  Morgen Dick,

  Een beetje moeilijk kiezen he, op welk onderwerp te reageren.
  En er komen er steeds meer bij, maar 1 springt er met grote passen boven allee andere uit.

  “”De regering dreigt met een onderzoek naar de 3.8 miljard baht??””
  Uh, dus ze weten al dat al deze briefje vleugeltjes hebben gekregen en allemaal naar een ander kooitje zijn gevlogen?

  Een persoon die zich net met de advocatuur gaat bezighouden, kan alleen al met deze mail de vloer aanvegen met een aantal mensen.

  Er moet een nieuw woord uitgevonden worden.
  _Wat is de overtreffende trap van corruptie?

  LOUISE

 3. oberije sjaak zegt op

  Wat ik niet begrijp is, dat de rest van de wereld ,ook Nederland zo stil is , terwijl hier rijstboeren groot onrecht wordt aangedaan.

  • Cornelis zegt op

   Wereldwijd gezien zijn de problemen van Thaise rijstboeren bepaald niet uniek en het is daarom niet verwonderlijk dat daar elders weinig belangstelling voor is. Wat zouden andere landen er ook aan kunnen doen – niemand wil toch rijst boven de wereldmarktprijs kopen?

  • Farang tingtong zegt op

   Het zelfde geldt voor Zuid Thailand Yala e.o. hier zijn tijdens terroristische acties al meer dan 5000 mensen omgekomen, hier hoor je in bv Nederland ook betrekkelijk weinig over.

   • Dick van der Lugt zegt op

    @ farang tingtong Redacteuren buitenland hanteren een soort ongeschreven, cynische formule waarom de ene gebeurtenis wel en de andere niet in de krant komt. De formule luidt ongeveer zo: ‘Aantal doden gedeeld door de afstand tot Nederland’.

 4. Farang tingtong zegt op

  @Dick Dus als ik het goed begrijp zijn de anti regering protesten waar veel minder slachtoffers bij waren gevallen vaker in het nieuws geweest dit omdat Yala 1100 kilometer verder ligt dan Bangkok?

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ farang tingtong Nog één keer voordat de moderator mij op de vingers tikt. Ik denk dat de aanwezigheid van twee persbureaus in Bangkok en correspondenten de meest aannemelijke verklaring vormt waarom de protesten zoveel aandacht kregen, alsmede de herinnering aan 2010 (roodhemdrellen). Maar ik geef toe: de nieuwskeuze van de (Nederlandse) media vind ik soms ook raadselachtig.

 5. Farang tingtong zegt op

  @Dick Duidelijk ik hoop dat als de moderator het toestaat dat ik ook nog even bedank voor je uitleg, bij deze.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website