Nieuws uit Thailand – 6 maart 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , , ,
6 maart 2013

Het Department of Fisheries is niet gelukkig met het voorstel van de VS en Zuid-Amerikaanse landen om drie haaiensoorten en vier soorten reuzenmanta (een soort rog) op de Appendix II van Cites te plaatsen. Thaise vissers zouden in de problemen kunnen komen als ze per ongeluk die vissen vangen. Bovendien wordt de import van de reuzenmanta uit Zuid-Amerika en de export naar Europa, Japan en de VS ernstig bemoeilijkt.

Het voorstel komt vrijdag ter sprake tijdens de Cites-conferentie die momenteel in Bangkok wordt gehouden. De Appendix II bevat namen van dieren, die het risico op uitsterven lopen tenzij de handel wordt gereglementeerd. Handel in die dieren kan geautoriseerd worden middels een exportvergunning of her-exportvergunning.

Wimol Jantrarotai, hoofd van het Fisheries Department, zegt dat de voorgestelde plaatsing op de bijlage niet alleen de Thaise vissers kan duperen maar ook de siervisindustrie en kweekprogramma’s van vissen. Thailand doet al het nodige aan bescherming van de maritieme fauna door een visverbod binnen 4,5 kilometer vanaf de kust, een visverbod van drie maanden tijdens het paaiseizoen en het afzinken van kunstmatige riffen. Bovendien wordt in Thailand nauwelijks gevist op haaien.

De plaatsing van de reuzenmanta op de bijlage is problematischer omdat die vis populair is in de siervishandel, die een jaaromzet van 800 miljoen baht heeft. Thailand importeert de zoetwatermanta uit Zuid-Amerika voor kweekdoeleinden en exporteert de vis daarna. Drie van de vier voorgestelde soorten zijn bij Thaise kwekers gewild.

– Kiattipong Khawsamang, commandant van de provinciale politie van Surat Thani, heeft gisteren de Clark R Bavin Wildlife Law Enforcement Award 2013 ontvangen (zie foto). De onderscheiding werd uitgereikt door John E Scanlon (rechts), secretaris-generaal van Cites. Kiattipong kreeg de onderscheiding vanwege diens strijd tegen de illegale handel in wilde dieren.

[Cites betekent Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora.]

– Drie politieagenten worden ervan verdacht betrokken te zijn bij de smokkel van rhinoceroshorens via Suvarnabhumi. Begin januari liep een Vietnamese smokkelaar tegen de lamp nadat hij zijn bagage met horens ter waarde van $500.000 op de luchthaven had achtergelaten. De politie heeft beelden van de drie agenten die bij vorige gelegenheden de horens van een bagagewagentje haalden dat smokkelaars op een plaats, waar niemand dat kon zien, hadden achtergelaten.

De illegale jacht op rhinocerossen is de afgelopen jaren sterk toegenomen als gevolg van de stijgende vraag naar horens in Azië, met name in Vietnam. De (gemalen) horen zou een geneeskrachtige werking hebben. Het trieste lot van de dieren staat op de agenda van de Cites-conferentie.

– Kantipak Pachimsawat (25) lijdt aan een bipolaire stoornis en daarom hoeft hij niet de gevangenis in. Gisteren veranderde het hooggerechtshof een gevangenisstraf van 10 jaar en een maand in een voorwaardelijke straf van twee jaar na uitgebreid overleg met Kantipak’s arts en andere medische experts.

Kantipak, zoon van voormalig Miss Thailand en een zakenman, werd in 2009 door de provinciale rechtbank van Pra Khanong veroordeeld tot 10 jaar cel omdat hij juli 2007 met zijn Mercedes sedan in Watthana (Bangkok) op een groep wachtenden bij een bushalte was ingereden. Daarbij kwam een vrouw om het leven en werden twee personen ernstig gewond. Kantipak zou dit gedaan hebben omdat hij ruzie met een buschauffeur had gehad.

Volgens het hooggerechtshof is Mu Ham, zoals zijn bijnaam luidt, echter niet in staat zichzelf te beheersen wanneer hij kwaad is. Zijn daden tijdens het fatale incident waren ‘onvrijwillig’. De slachtoffers zijn tevreden met de compensatie die ze van Kantipak hebben ontvangen, zodat een civielrechtelijke procedure achterwege kan blijven.

– ‘Mijn enige probleem is public relations’, zegt de herkozen gouverneur van Bangkok Sukhumbhand Paribatra in reactie op de kritiek dat hij de afgelopen vier jaar weinig gepresteerd heeft. En daar gaat hij iets aan doen. Als gouverneur heeft hij geen eigen PR-budget en vreemd genoeg de adjunct-gouverneurs wel, dus gaat Sukhumbhand de budgetten samenvoegen.

Sukhumbhand zegt dat geen enkele andere gouverneur zoveel problemen heeft gehad als hij de afgelopen vier jaar. Hij had te maken met politieke disputen en overstromingen. Mensen hebben de neiging zijn prestaties te beoordelen op basis van fysieke uitkomsten, zoals bouwprojecten, maar ze negeren intellectuele prestaties. Volgens hem zijn de onderwijskwaliteit van de gemeentelijke scholen en het welzijn van leerlingen nu beter dan op de scholen die worden beheerd door het ministerie van Onderwijs.

Sukhumbhand realiseert zich dat hij de komende vier jaar onder grote druk staat, omdat de bewoners van Bangkok veel hogere verwachtingen hebben. ‘Ik weet dat er veel van mij wordt verwacht en ik ga mijn best doen aan die verwachtingen te voldoen.’ Zijn kortetermijn doelen zijn verlaging van het tarief op de metroroutes On Nut-Bearing en Wong Wian Yai-Pho Nimitr, de installatie van 27.000 bewakingscamera’s en 20.000 WiFi hot spots en de opening van twee van de drie geplande openbare parken.

– Ook Deves Insurance Plc komt niet weg met het argument dat de brandstichting een terroristische daad was (zoals de regering had gezegd) en derhalve niet door de verzekering werd gedekt. De civiele rechtbank van Bangkok heeft de verzekeraar bevolen warenhuis Zen, dat op 19 mei 2010 in brand werd gestoken door roodhemden, 1,977 miljard baht aan schadevergoeding uit te keren. Op 1 maart beval de rechtbank Deves al om CentralWorld, dat naast Zen staat, 3,7 miljard baht uit te keren.

Muang Thai Insurance werd eerder bevolen 1,7 miljoen baht plus rente uit te keren aan de Chulalongkorn universiteit wegens brandstichting in twee winkelpanden en het Siam theater in mei in 2010. De universiteit is eigenaar van de grond in dat gebied en is verzekerd tegen brandschade.

De civielrechtelijke kwalificatie van de brandstichtingen heeft geen bindende kracht voor de zaken tegen 24 roodhemdleiders die strafrechtelijk wegens terrorisme worden vervolgd. Dat zegt de chief justice van het Criminal Court. De gedaagden kunnen het civielrechtelijk oordeel ter verdediging aanvoeren, maar ze zullen worden berecht op basis van het voorgelegde bewijsmateriaal.

– In zeven districten van de zuidelijke provincie Yala zijn op 41 plaatsen autobanden in brand gestoken. Volgens een bron was dat het werk van de Permudan Baru jeugdbeweging. De leden van die groep zouden gerecruteerd en getraind zijn door de Runda Kumpulan Kecil, de militaire tak van de BRN waarmee Thailand een principe-overeenkomst heeft gesloten om vredesgesprekken te beginnen.

Volgens vice-minister-president Chalerm Yubamrung, die belast is met de veiligheidsoperaties in het Zuiden, vonden de brandstichtingen buiten stedelijke gebieden plaats met als doel troepen uit de stad te lokken. Maar dat is niet gelukt.

In Yala is gisteren een werknemer van het Yala Highways District Office gearresteerd. Hij wordt van betrokkenheid bij diverse bomaanslagen in de provincie verdacht.

– De familie van de vermoorde milieu-activist Prajob Naowa-opas heeft om politiebeschemring gevraagd. De oudere broer van het slachtoffer en andere familieleden zeggen geïntimideerd te worden. Prajob, dorpshoofd van tambon Nong Haen, voerde actie tegen de dumping van chemisch afval in Chachoengsao. Hij werd op 25 februari voor een garage doodgeschoten terwijl hij op de reparatie van zijn wagen wachtte.

– In Cambodja zijn acht personen aan de vogelpest overleden. Voor het ministerie van Volksgezondheid is dat aanleiding de controle in Thailand te verhogen. Vooral de autoriteiten in de grenssstreek dienen alert te zijn op patiënten met symptomen die op vogelpest kunnen duiden.

– Het onderzoek naar de betrokkenheid van voormalig premier Abhisit en vice-premier Suthep bij de afgebroken bouw van 396 politiebureaus is overgedragen aan de National Anti-Corruption Commission. Het Department of Special Investigation dat onderzoek naar de zaak doet, is niet bevoegd omdat beiden een politieke functie bekleden.

De twee zouden de Strafwet hebben overtreden door toestemming te verlenen het werk centraal aan te besteden in plaats van regionaal, zoals eerder was besloten. Tegen de toenmalige hoofdcommissaris van politie, die de wijziging had geopperd, neemt de DSI geen actie. Hij handelde op bevel van de politieke sector.

– Omdat hij krathom bomen en bladeren verkocht, is een 20-jarige man uit Hat Yai (Yala) gisteren gearresteerd. Krathom wordt beschouwd als een drug in dezelfde categorie als cannabis. De man werd aangehouden tijdens een inval in zijn woning. Daar vond de politie 510 bladeren en 38 boompjes.

– Suan Dusit Poll maakt zijn excuses voor de peiling die tussen 1 en 3 maart is gehouden en Pongsapata Pongcharoen een voorsprong van 10 procent op Sukhumbhand Paribatra gaf. Pech voor Suan Dusit want Paribatra werd zondag gekozen als gouverneur. ‘We accepteren de fout en gaan de oorzaak onderzoeken om de kwaliteit van onze peilingen te verhogen’, zegt de Suan Dusit Poll-directeur.

Economisch nieuws

– De landbouwsector schiet tekort op het gebied van productieproces, irrigatiecapaciteit en  beheersing van vraag en aanbod. Die problemen hebben zich de afgelopen jaren opgestapeld. Het is een ernstig probleem dat de 30 tot 40 miljoen Thais die in de landbouw werken, slechts het equivalent van 10 procent van het bruto binnenlands product produceren. Het land steunt voor zijn groei te veel op goedkope arbeid en veel van de exportopbrengsten zijn in handen van een kleine elite.

Voormalig minister van Financiën Somkid Jatusripitak maakte gisteren van zijn hart geen moordkuil tijdens een lezing ter gelegenheid van Reporters’ Day en de 58ste verjaardag van de oprichting van de Thai Journalists Association. De economie mag er op eerste gezicht rooskleurig uitzien, maar dat kan heel goed een illusie zijn. De bevolking, waarschuwde hij, moet zich niet voor de gek laten houden door ’s lands zonnige economische groei.

Die groei zou wel eens niet blijvend kunnen zijn omdat beleidsmaatregelen waarover geen verantwoording wordt afgelegd, een schadelijk gevolg hebben voor de concurrentiekracht van het land. Het bruto binnenlands product bedraagt thans 10 biljoen baht en de economische groei wordt op 5 procent geschat. Maar onder die zonnige façade ligt een rommelige werkelijkheid, aldus Somkid.

Volgens Somkid dient Thailand zijn financiën te hervormen. Gelijke economische mogelijkheden worden niet bevorderd door de nationale uitgaven en de welvaart is geconcentreerd in Bangkok, waardoor economische groei over de gehele breedte wordt belemmerd.

Behalve de landbouwsector blijft ook de industriële sector achter. De vakbekwaamheid van werknemers is niet toegenomen en de productietechnologie is enigszins beperkt, waardoor de export in toenemende mate minder concurrerend zal worden.

Ten slotte wees Somkid erop dat de openbare uitgaven door leningen worden ondersteund, wat de economische kracht van het land niet ten goede komt.

– Zoals Veera Prateepchaikul al in zijn wekelijkse rubriek in Bangkok Post schreef, zal vanwege de droogte de tweede oogst aanzienlijk minder rijst opleveren, die voor het hypotheeksysteem wordt aangeboden. Veera noemde 7 miljoen ton in plaats van de 11 miljoen ton waarmee rekening werd gehouden; Vatchari Vimooktayon, permanent secretaris van het ministerie van Handel, schat 6 miljoen ton.

Het voor het systeem uitgetrokken budget kan daardoor worden teruggebracht van 405 miljard baht naar 300 miljard baht: 200 miljard baht voor de hoofdoogst en 100 miljard voor de tweede oogst. Aanvankelijk werd voor beide oogsten gerekend op 34 miljoen ton rijst.

In het vorige oogstseizoen (2011-2012) werd 21,6 miljoen ton rijst gekocht: 6,9 miljoen ton in de eerste oogst en 14,7 miljoen ton in de tweede oogst. Dit kostte de overheid 336 miljard baht.

In de prijs die de boeren krijgen, 15.000 baht voor een ton witte rijst en 20.000 baht voor een ton Hom Mali (jasmijnrijst), komt geen verandering. Het heeft er even op geleken dat die prijzen verlaagd zouden worden, maar dat idee is snel verlaten na dreigende taal van boerenleiders.

– De in financieel zwaar weer verkerende Small and Medium Enterprise Development Bank of Thailand (SME Bank) krijgt een financiële injectie van 555 miljoen baht van het ministerie van Financiën. Maar eerst moet er een herstelplan op tafel komen, voordat in het eerste kwartaal van dit jaar het kapitaal wordt uitgebreid. Dat plan zou deze week op tafel moeten liggen.

De SME Bank heeft netto activa van 97 miljard baht, passiva van 69 miljard baht en non-performing loans van 39 miljard baht oftewel 40 procent van het totale vermogen, zoals berekend door de Bank of Thailand. De capital adequacy ratio bedraagt 1 procent, ver onder de 8,5 procent die de centrale bank eist.

– Coca-Cola (Thailand) heeft zijn marktaandeel kunnen verhogen van 42 naar 50 procent vanwege de strijd tussen Sermsuk Plc, voorheen bottelaar van Pepsi, en Pepsi-Cola Trading, die nu zelf Pepsi bottelt. In 2011 was Pepsi nog het best verkochte merk met een marktaandeel van 48 procent, maar vorig jaar zakte het met 34 procent naar de tweede plaats en nu dreigt het naar de derde plaats te verdwijnen.

Met de introductie van een eigen cola onder de naam Est heeft Sermsuk Pepsi van de tweede plaats verdrongen. Est, vier maanden geleden op de markt gebracht, was vorige maand goed voor 19 procent en Pepsi 15 procent. Big Cola, een van oorsprong Peruaans merk, had in 2011 een marktaandeel van 16 procent. Voor 2012 en februari dit jaar geeft het artikel geen percentage.

Van de 200 landen waar Coca Cola wordt verkocht, staat Thailand op de 19de plaats. Het bedrijf heeft een nieuwe fabriek in Surat Thani gebouwd waar PET-flessen worden gemaakt. Volgende maand komt het in bedrijf, waardoor de productie van PET-flessen met 200 procent omhoog gaat naar 15 miljoen flessen per jaar. In de fabrieken in Rangsit en Pathum Thani worden nieuwe machines geïnstalleerd, waardoor de productiecapaciteit met 35 procent toeneemt.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 6 maart 2013”

 1. Dick van der Lugt zegt op

  Aanvulling op Nieuws uit Thailand: Ik moet een bericht hebben gemist, want in het hoofdredactioneel commentaar van Bangkok Post lees ik over een jongen die zwaar mishandeld is door twaalf leerlingen van het Bangkok Institute of Technology. Ze belaagden hem omdat ze dachten met een leerling van een rivaliserende beroepsopleiding te maken te hebben.

  Het 16-jarige slachtoffer werd geslagen en met messen bewerkt. Ze sneden de pezen in zijn linkerschouder door, waardoor hij zijn linkerarm niet meer kan gebruiken, en ze sneden zes vingers af.

  De politie heeft kort na de mishandeling drie leerlingen aangehouden. De negen anderen worden afgeschermd. Chirurgen hebben geprobeerd vier van de vingers aan te hechten.

  Het Rights and Liberties Protection Department heeft de jongen gecompenseerd met 103.000 baht. De krant rekent voor dat dit neerkomt op 1.873 baht per jaar bij een levensverwachting van 71 jaar. ‘Pathetisch’, schrijft de krant.

 2. Rob V. zegt op

  “Volgens het hooggerechtshof is Mu Ham, zoals zijn bijnaam luidt, echter niet in staat zichzelf te beheersen wanneer hij kwaad is. Zijn daden tijdens het fatale incident waren ‘onvrijwillig’. ” Pardon, sinds wanneer is dat in Thailand een geldige reden om niet de gevangenis in te gaan? Dit neigt toch weer naar klasse justitie, een bepaald persoon die in een disco een agent door het hoofd schiet komt er mee weg, de gemiddelee thai die in een vlaag van woede iemand dood niet… Maar laten we even aannemen dat deze jonge daadwerkelijk een zo’n zware stoornis heeft dat hij zichzelf niet onder controle heeft, dan zal hem tochwel voor het leven een rij en wapen verbod zijn opgelegd zodat hij niet nog eens per ongeluk iemand in een vlaag van woede dood rijdt? (Retorische vraag)

  Dick: De krant gebruikt de term ‘involuntary’. Misschien is een betere vertaling: niet toerekeningsvatbaar. Ik ben vergeten te vermelden dat hij zich moet melden bij de Reclassering en psychiatrische behandeling dient te ondergaan.

  • Rob V. zegt op

   Bedankt Dick, dat is een belangrijke nuancering. Nadat ik mijn bericht had verzonden bedacht ik me dat ik had willen toevoegen of hij op zijn minst Psychische begeleiding zou krijgen want als hij inderdaad een stoornis heeft dan moet hij hier voor geholpen worden. Persoonlijk zou ik ook zijn rijbevoegdheid e.d. ontnemen totdat hij genezen is verklaard (als zoiets mogelijk is) zodat hij niet nogmaals een fout als deze zal begaan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website