Een transseksueel lid van de provinciale staten van de provincie Nan is overladen met kritiek omdat ze in vrouwenkleding haar eerste vergadering bijwoonde.

De vrouw (30), die op 16-jarige leeftijd, een sekseveranderende operatie onderging, heeft om begrip van de bevolking gevraagd. Nok, zoals haar bijnaam luidt, werd in mei gekozen. Ze versloeg bij de verkiezingen al haar mannelijke opponenten. Voorzitter Narin Lao-araya vindt het best wanneer ze een rok draagt zolang de bevolking daar vrede mee heeft. Maar hij suggereert ook dat Nok beter de dress-code kan volgen die voorschrijft dat mannen een broek dragen en vrouwen een rok of lange broek.

– Van enige coördinatie tussen overheidsdiensten, nodig voor het opzetten van een coördinatiecentrum en centraal waarschuwingssysteem bij overstromingen, is nog geen sprake. Ook laten de provincies het afweten; ze leveren niet elke dag de vereiste informatie. Nog steeds hanteren de diensten hun eigen waarschuwingssysteem, wat verwarrend voor de bevolking is. Het project had vorige maand operationeel moeten zijn.

Minister Plodprasop Suraswadi (Wetenschap en Technologie) informeerde gisteren het Water Resource Management and Flood Controle Committee over de vertraging. Watbetreft andere maatregelen had de minister wel goed nieuws: het werk aan het versterken van aarden dijken in de Central Plains en Bangkok begint maandag. Het wordt uitgevoerd door 120 aannemers. De uitbreiding van de King’s dijk in Bangkok-oost en de verhoging van wegen zijn binnen één of twee weken klaar.

Werken die vertraging hebben opgelopen, zijn het baggeren van kanalen door de gemeente Bangkok, het planten van vetivergras om bodemerosie te voorkomen (een voorstel van de koning) en het baggeren van waterwegen door het Marine Department. Het plan van de gemeente Bangkok en twee ministeries om illegale bebouwing in kanalen te bestrijden, is eveneens vertraagd.

De commissie met de lange naam belooft dat Bangkok, Nonthaburi en Pathum Thani dit jaar niet overstromen.

– Vanaf eind deze maand is Thailand de komende 3 jaar coördinator van de Association of Southeast Asian Nations (Asean). Minister Surapong Tivochakchaikul (Buitenlandse Zaken) heeft al laten weten China te zullen helpen bij het vinden van een vreedzame oplossing voor de Spratly eilanden. De vier Aseanlanden Filippijnen, Brunei, Vietnam en Maleisië liggen in de clinch met China over het eigendom van deze eilandengroep in de Zuid-Chinese zee. Volgende week komt de kwestie al ter sprake tijdens een vergadering in Phnom Penh van de ministers van buitenlandse zaken van Asean.

– De bewering van oppositiepartij Democraten dat de regering Yingluck de marineluchtmachtbasis U-tapao aan Nasa ter beschikking wilde stellen in ruil voor een Amerikaans entry-visum voor oud-premier Thaksin, is uit de lucht gegrepen, zegt Noppadon Pattama, juridisch adviseur van Thaksin. Zijn baas kreeg al maanden geleden een visum voor de VS. Noppadon zegt dat hij dat eerder verzweeg, omdat die mededeling door de Democraten misbruikt had kunnen worden voor een politiek spelletje.

Het Amerikaans ruimtevaartagentschap wilde de luchthaven gebruiken als uitvalsbasis voor een klimaatstudie in augustus en september. De studie werd geannuleerd omdat het kabinet onder druk van protesten besloot Nasa’s verzoek aan het parlement voor te leggen. Dat vergadert pas weer in augustus.

– Meer dan 80 procent van de werkgevers is ongelukkig met de loonpolitiek van de regering. De verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht heeft geleid tot hogere productiekosten en een lagere omzet, blijkt uit twee onderzoeken. Slechts 17,5 procent van het midden- en kleinbedrijf zegt geen gevolgen te hebben ondervonden omdat die bedrijven genoeg winst maken en ze al een hoger loon betaalden dan het wettelijk minimum. Bedrijven die wel hinder ondervinden, lossen dit op door de buikriem aan te halen, te snijden in het aantal stafleden, de werktijden in te krimpen, te automatiseren en te proberen de verkoop te verhogen.

Het onderzoek onder 1.707 midden- en kleinbedrijven in Bangkok, Samut Prakan, Samut Sakhon, Pathum Thani, Nakhon Pathom, Nonthaburi en Phuket werd uitgevoerd door het ministerie van Werkgelegenheid; het andere onderzoek door de Thai Chamber of Commerce en de Board of Trade of Thailand onder 189 bedrijven van willekeurige grootte in Bangkok, aangrenzende provincies en Phuket.

– Honderden Thaise dorpelingen uit Ban Ingthaninkwan (Ranong) zijn gisteren door het Birmese leger aangehouden. Diverse overheidsdiensten hadden de dorpelingen al herhaaldelijk gewaarschuwd zich niet in het gebied te vestigen omdat onduidelijk is hoe de grens tussen Thailand en Myanmar er loopt. In het gebied hebben zich circa driehonderd gezinnen met duizend personen gevestigd. De meesten hebben rubberplantages aangelegd.

Drie dorpelingen wisten te vluchten toen de Birmese soldaten het dorp omsingelden. Ze vertelden dat die een uur waarschuwingsschoten afvuurden. De dorpelingen werden in het midden van het dorp samengedreven en afgevoerd. Sommigen zouden zich in de bossen schuilhouden.

– Vijftig militaire kadetten en 50 moslimstudenten gaan 5 dagen in een militair kamp met elkaar in gesprek over het Boeddhisme en de Islam. Doel van het programma, een initiatief van het leger, is om het wederzijds begrip te bevorderen. De kadetten zijn derde- en vierdejaars evenals de studenten. De deelnemers worden gestimuleerd tijdens het kamp een buddy te kiezen, met wie ze – zo is de hoop – de rest van hun leven in contact blijven.

– De Royal Thai Police heeft tegen 66 personen, die ervan verdacht worden gefraudeerd te hebben bij het toelatingsexamen voor de politie, aangifte gedaan. De fraude werd vorige maand ontdekt. 53 personen zijn al gearresteerd of hebben zichzelf aangegeven; de overigen zijn op de vlucht. De volgende ronde is op 3 en 5 augustus. Om fraude tegen te gaan wordt het aantal examenruimtes beperkt. In het verleden werden zo’n 6.000 ruimtes gebruikt, hetgeen het voor de deelnemers gemakkelijk maakte om te frauderen.

– Tussen tuktuk-bestuurders en taxichauffeurs is woensdagavond bij de Night Bazaar aan de Phahon Yothin Road in Chiang Mai gemat. Sinds begin deze maand rijden er metertaxi’s in de provincie Chiang Rai en dat heeft geleid tot een strijd om passagiers. Gisteren demonstreerden de tuktuk bestuurders bij het politiebureau van Muang Chiang Rai. Ze eisen dat de taxi’s vanaf een vaste standplaats opereren.

– In 2002 besloot het kabinet dat de sluizen van de Pak Moon dam elk jaar tussen juni en oktober open gaan om vis de gelegenheid te geven om te migreren en te paaien in de Nam Moon rivier. Omdat de sluizen nog dicht zijn, demonstreerden zo’n duizend leden van de Assembly of the Poor gisteren bij het gemeentehuis van Ubon Ratchatani. De gouverneur van de provincie heeft beloofd dat hij het elektriciteitsbedrijf opdracht zal geven de sluizen te openen.

– Greenpeace heeft in water- en grondmonsters, genomen bij Bang Pu Industrial Estate in Samut Prakan, giftige en kankerverwekkende stoffen gevonden. Greenpeace kwam in actie nadat omwonenden hadden geklaagd over illegale lozingen. In april werd een chauffeur op heterdaad betrapt toen hij afvalwater loosde. Een Greenpeace-actievoerder noemt de resultaten ‘shocking’.

– Omdat de grondwet van 2007 de enige van alle (18 sinds 1932) grondwetten is, die in een referendum de goedkeuring van de bevolking kreeg (58 procent), moet er nu eerst een referendum worden gehouden om te beslissen of wijziging nodig is, zoals regeringspartij Pheu Thai wenst. Dit betoogde Surapol Nitikraipoj, lector recht aan de Thammasat universiteit, gisteren tijdens een hearing van het Constitutionele Hof over wat Bangkok Post in de kop noemt ‘charter brouhaha’.

Het Hof buigt zich over de vraag of de geplande wijziging van artikel 291 van de grondwet in strijd is met een ander artikel in de grondwet. Via wijziging van artikel 291 wil Pheu Thai een burgerassemblee vormen, die de gehele grondwet gaat herzien. Maar dit druist volgens Surapol ook nog eens in tegen artikel 291 dat alleen over amenderingen gaat en niet over het opstellen van een nieuwe grondwet.

Het Constitutionele Hof legde op 1 juni de parlementaire behandeling van het wijzigingsvoorstel stil. Gisteren werden de tegenstanders gehoord, vandaag komen de voorstanders aan het woord. Een datum voor de uitspraak is nog niet vastgesteld.

– Tv-kijkers die via de satelliet of internet de Olympische Spelen in Londen (27 juli-12 augustus) willen volgen, vissen weer achter het net, evenals bij Euro 2012. De Television Pool of Thailand heeft alleen de uitzendrechten voor landuizendingen (te ontvangen via een gewone antenne) en True Visions zendt de spelen via haar negen HD-kanalen uit, maar daarvoor is een speciale box nodig.

– De audioclip waarin Somsak Kiatsuranont, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, vertelt dat hij met oud-premier Thaksin heeft gesproken over twee politieke hete hangijzers: wijziging van de grondwet en de verzoeningswetsvoorstellen, vormt geen bewijs dat Thaksin op de achtergrond de lakens uitdeelt. Dit zegt premier Yingluck in reactie op uitspraken van de oppositie. Het kabinet werkt onafhankelijk en pogingen om de grondwet te herzien zijn de verantwoordelijkheid van het parlement, aldus Yingluck.

Noppadon Pattama, juridisch adviseur van Thaksin, zegt dat Thaksin geen bevelen geeft aan parlementsleden maar slechts advies. ‘Het is normaal voor de heer Somsak om Thaksin te raadplegen.’ Een woordvoerder van Somsak zegt dat de gewraakte uitspraak niet gedaan is tijdens een bijeenkomst met partijleden, maar tijdens een gesprek met familieleden. Somsak heeft zich nog niet op zijn werk laten zien.

– De schoolband van de Sakon Suksa Bang Bua Thong school in Nonthaburi heeft in Hong Kong een indrukwekkend aantal prijzen in de wacht gesleept tijdens de Hong Kong International Youth Marching Band Competition. Aan de competitie namen bands uit Indonesië, Maleisië, Hong Kong en Taiwan deel. De Thaise band bestaat uit 64 leerlingen in de leeftijd van 9 tot 14 jaar. Ze scoorden onder andere de Junior Championship titel.

– Er wordt al 3 jaar over gepraat. Dividenden van buitenlandse investeringen door Thaise bedrijven zouden vrijgesteld moeten worden van inkomstenbelasting, omdat die bedrijven in Thailand al bedrijfsbelasting betalen. De particuliere sector dringt er bij het ministerie van Financiën op aan dit nu eens te regelen.

De huidige praktijk heeft tot gevolg dat de Thaise bedrijven hogere kosten hebben dan hun concurrenten in het buitenland. De minister van Financiën heeft zijn bedenkingen. De vrijstelling zou belastingontduiking mogelijk maken en de minister wil ook niet dat bedrijven buitenlandse valuta het land inbrengen om appreciatie van de baht te voorkomen.

Thaise bedrijven die in Hong Kong, Singapore of andere belastingparadijzen zijn gevestigd, genieten al vrijstelling van winst uit investeringen. Maar zijn ze in Thailand gevestigd en worden de inkomsten naar Thailand overgemaakt, dan betalen ze dit jaar 23 procent belasting en volgend jaar 20 procent.

– Het bankbiljet van 80 baht dat ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van de Koningin wordt uitgegeven, is niet nieuw zoals gisteren werd bericht, schrijft David Furman in een ingezonden brief in Bangkok Post. Tijdens het bewind van koning Rama V werden bankbiljetten van 40, 80, 400 en 800 baht gedrukt. Ze kwamen echter nooit in circulatie vanwege het toenmalige Franco-Siamese conflict.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website