Er valt goed geld mee te verdienen want het hout is zeer gewild in China, maar het is wel beschermd. Twee Cambodjanen zijn gisteren tegen de lamp gelopen toen zij bij het Saphan Hon kanaal in de provincie Trat toezicht hielden bij het laden van het kostbare palissanderhout in een longtail boot.

Vier Thais en Cambodjanen zagen kans uit de handen te blijven van een gecombineerde ploeg ambtenaren van het Royal Forest Department en mariniers. Ze namen 150 stammetjes ter waarde van 1 miljoen baht in beslag.

Eveneens gisteren hielden mariniers in tambon Danchumpon een Cambodjaan aan die in een rubberplantage bezig was palissander te verwerken. Drie andere Cambodjanen ontsnapten.

In Phu Phan (Sakhon Nakon) probeerde de politie een auto met houtblokken te stoppen, maar de chauffeur reed door, ondanks dat de politie op zijn banden schoot. De wagen werd later teruggevonden met 26 blokken ter waarde van 3 miljoen baht.

[150 stammetjes ter waarde van 1 miljoen baht en 26 blokken ter waarde van 3 miljoen baht: rara, hoe kan dat?]

– Vier fruithandelaren uit Rayong zijn maandagnacht in een keet bij de Ban Krong Pinang markt in Krong Pinang (Yala) in koelen bloede vermoord. Zeven gewapende mannen stormden de keet binnen, bonden de slachtoffers vast en schoten enkele malen van dichtbij op hen.

Drie anderen, eveneens uit Rayong, die in een vrachtwagen bij de keet sliepen, hadden het geluk dat ze niet opgemerkt werden door de opstandelingen.

De handelaren reisden regelmatig naar Yala om er op de markt fruit te kopen voor de verkoop in Rayong. Ze hadden medio december de keet gehuurd om te kunnen overnachten tijdens deze trips.

Commandant Udomchai Thamsarorat van de Vierde Leger Regio heeft de indruk dat de separatisten proberen de moslimmeerderheid in de zuidelijke provincies te scheiden van de rest van Thailand. Ze vallen handelaren aan, aldus de commandant, zodat de indruk ontstaat dat het gevaarlijk is om de regio te bezoeken. De moordaanslag op boeren uit Sing Buri op vrijdag past ook in deze taktiek.

‘De slachtoffers waren soft targets die zichzelf niet konden verdedigen. De opstandelingen willen buitenstaanders intimideren, ze afschrikken zodat ze hier geen handel komen drijven. Ze willen Pattani, Yala en Narathiwat isoleren door mensen weg te jagen’, zegt Udomchai. Hij verwacht dat de opstandelingen zullen doorgaan met hun soft target-campagne om het vertrouwen van de bevolking in de regering en het leger te ondermijnen.

– Een drie jaar oude Thai-Britse jongen heeft op YouTube al 2 miljoen views gescoord met zijn clip waarin hij het Thaise alfabet opzegt. De jongen, Dylan Hall, woont met zijn Britse vader en Thaise moeder in Wales. Zijn ouders zetten vaak clips van de jongen op YouTube voor zijn grootmoeder in Thailand. Op Facebook heeft de peuter 80.000 volgers. Op de clip zijn ook al enkele parodieën gemaakt, zoals eentje in Gangnam stijl (zie video onderaan het Nieuws).

– De vermoedelijke dader van de bomaanslag op het Lee Gardens Plaza Hotel in Hat Yai (Songkhla) in maart vorig jaar is gisteren tijdens een inval van ruim honderd agenten en soldaten in een huis in Thepha (Songkhla) aangehouden. Behalve dat hij verdacht wordt van de aanslag op het hotel, waarbij drie personen om het leven kwamen en 350 werden gewond, wordt hij ook verdacht van andere incidenten, waarvoor zeven arrestatiebevelen tegen hem lopen.

Volgens een bron bij de veiligheidsdiensten is Jaema Wani (36) een kernleider van de Runda Kumpulan Kecil verzetsgroep. Hij zou verantwoordelijk zijn voor strategische en tactische planning, de operaties van de groep leiden en militanten in vier districten van Songkhla trainen.

– Twee bedrijven zijn afgevallen in de aanbestedingsprocedure van de watermanagementprojecten, waarvoor de regering een bedrag van 324 miljard baht heeft uitgetrokken. Zes bedrijven zijn nog in de race voor de projecten die bestaan uit de aanleg van wateropslaggebieden, de constructie en verbetering van waterwegen, stadsontwikkeling en het ontwikkelen van data management en waarschuwingssystemen.

Als beste bieder kwam in deze zogeheten ‘conceptual planning’-fase van de procedure een Zuid Koreaans bedrijf uit de bus. Het maakte indruk met zijn voorstel om satelliettechnologie toe te passen ter controle of het werk op schema ligt. Het bedrijf heeft zes maanden 200 ingenieurs en 2.000 arbeiders in Thailand ingezet om zijn conceptueel plan uit te werken.

De zes bieders moeten hun technische specificaties en begroting uiterlijk 15 maart inleveren. Voor elk van de tien projecten zijn drie bedrijven geselecteerd. Daarna maakt de Watermanagement and Flood Prevention Commission onder voorzitterschap van minister Plodprasop Suraswadi een definitieve keuze.

– Zes personen die mogelijk Somchai Phunploem hebben geholpen bijna zeven jaar uit handen van de politie te blijven, worden volgende week door de recherche gehoord. Opgeroepen worden drie functionarissen van het Samativej Srinakarin ziekenhuis, waar Somchai vermoedelijk onder een valse naam is ingeschreven, de kamnan van Samet (Chon Buri), zijn huisarts en de chauffeur die vorige week de wagen bestuurde, toen hij werd aangehouden. Ook de bewoners van het huis in Saen Suk, waar Somchai moet hebben gewoond, worden aan de tand gevoeld.

Minister Sonthaya Khunploem (Cultuur), Somchai’s oudste zoon, zegt dat niemand weet hoe zijn vader het klaarspeelde het land in en uit te reizen. Hij maakt zich geen zorgen over eventuele vragen over zijn vaders reizen en wie hem geholpen heeft, want zijn vader deed alles zelf. Sonthaya denkt niet dat de affaire gevolgen heeft voor zijn positie als minister of zijn partij, Palang Chon, een van de coalitiepartijen van regeringspartij Pheu Thai.

Somchai (75) ligt momenteel op de intensive care van het Chon Buri ziekenhuis, waar hij wordt beademd. Of hij teruggaat naar de gevangenis, hangt af van het advies van de behandelend artsen, zegt Kobkiat Kasiwiwat, adjunct-hoofd van het Corrections Department. Alleen familieleden mogen Somchai in het ziekenhuis bezoeken.

Somchai is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar omdat hij in 2003 opdracht heeft gegeven zijn politieke rivaal te vermoorden en een straf van 5 jaar en 4 maanden wegens corruptie in 1992 bij de verkoop van grond in een bosreservaat voor de aanleg van een afvalstortplaats.

– De Franse premier Jean-Marc Ayrault heeft een bezoek van twee dagen aan Thailand gebracht. Beide landen hebben vijf Memorandums of Understanding getekend, onder andere over defensie, onderwijs en research.

– Vis kweken in de Moon rivier zit er voor dertig dorpelingen in Satuk (Buri Ram) voorlopig niet in. Het water in de rivier staat dermate laag dat zij hun netten (fish-baskets, een kooi van gaasdoek die in het water hangt) niet kunnen uitzetten. Op veel plaatsen in de rivier is het rivierbed drooggevallen, wat in jaren niet zo erg is gebeurd. De dorpelingen hebben de autoriteiten gevraagd de rivier uit te baggeren en waterkeringen te construeren om het water vast te houden.

-Voormalig vice-minister-president Suthep Thaugsuban (Democraten) heeft voor het eerst zijn mond opengedaan over het onderzoek naar de afgebroken bouw van 396 politiebureaus en de bouw van 163 politiedienstflats. Suthep greep destijds in; hij wilde niet dat de werken regionaal werden aanbesteed [uit angst voor corruptie?], maar gelastte een centrale aanbesteding.

Suthep zegt nog niet te zijn opgeroepen door het Department of Special Investigation om een toelichting te geven. Hij maakt zich geen zorgen over het onderzoek dat moet uitwijzen of er sprake is geweest van corruptie.

Volgens Pheu Thai woordvoerder Prompan Nopparit is veel van het geld dat de aannemer heeft ontvangen, verdwenen. Hij vindt het ook raar dat het bedrijf de opdracht heeft gekregen omdat het geen ervaring had met dit soort grote werken. Aan de politiebureaus wordt al lange tijd niet meer gewerkt.

– Veel Thaise arbeiders die in het buitenland werken, keren voortijdig terug omdat ze door slechte arbeidsomstandigheden ziek zijn geworden. Dat levert financiële problemen voor het ministerie van Werkgelegenheid op, dat de retourvlucht betaalt. Ambtenaren van het ministerie sneden de kwestie gisteren aan tijdens een seminar in Bangkok.

Ongelukken op het werk, rugproblemen, tbc en kanker zijn verantwoordelijkheid voor de snelle terugkeer, in een enkel geval zelfs na een paar dagen. Sommige arbeiders raakten in het buitenland verslaafd aan alcohol en drugs. Eén Thai begon drugs te verkopen. Toen hij gearresteerd werd, had hij 60 miljoen baht in zijn portemonnee. Hij is teruggestuurd naar Thailand.

– Het verkeer op de Rama IV Road wordt gehinderd door geparkeerd staande tuktuks, taxi’s, minibusjes en autobussen. De meeste problemen doen zich voor tussen het Lumpinistadion en de toegang naar de Rama IV expressway. De politie gaat er met boetes en intrekking van vergunningen een einde aan de overlast maken. Ook Rama IX en de wegen in Din Daeng en Ramkhamhaeng krijgen controle.

– De Thai Health Promotion Foundation zou verslaggevers een toelage moeten geven om research te doen naar specialistische onderwerpen, zegt Prawes Wasi, voorzitter van het Committee on National Reform Assembly. Dan zouden ze beter begrijpen waar ze regelmatig over schrijven. Volgens Prawes is er behoefte aan kwaliteitsinformatie geleverd door goed geïnformeerde verslaggevers.

‘Het verbeteren van de kwaliteit van de media is belangrijk voor het hervormen van het land. Het helpt rechtvaardigheid in de samenleving te bevorderen. Maar het zal moeilijk te bereiken zijn omdat sommige mediabonzen de kwaliteitsverbetering niet als prioriteit beschouwen.’

– De Songkran-vakantie is dit jaar een dagje langer; ook vrijdag 12 april is een vrije dag. De vakantie duurt nu van 12 tot en met 16 april.

– De autoriteiten in Phayao en Lampang delen dakbedekking uit aan bewoners, wier huizen zondagavond tijdens zware hagelbuien zijn beschadigd. In tambon Phu Sang zijn 80.000 nieuwe dakpannen nodig. De TAO (gemeente) levert er 3.000, de rest komt van de provincie.

Politiek nieuws

– Twee onafhankelijk kandidaten voor de gouverneurspost van Bangkok zeiden het al en nu zegt Manich Sooksomchitra, waarnemend voorzitter van de universiteitsraad van de Suan Dusit Rajabhat universiteit, het ook: de Suan Dusit peiling is partijdig en bevoordeelt regeringspartij Pheu Thai. Ook vindt hij het niet gepast dat de universiteit een opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft aangenomen om 108 seminars te organiseren over de grondwetwijziging, die de regering voorstaat.

Vanwege de pro-regeringshouding van de universiteit heeft Manich, voormalig president van de Thai Journalists Association, zijn lidmaatschap van de raad na dertig jaar waarvan vijf jaar als voorzitter, opgezegd. Persoonlijke conflicten heeft hij niet met de universiteit, maar de manier waarop de peilingen worden uitgevoerd kan hij niet accepteren: ze worden simpelweg uitgevoerd om de mensen die aan de macht zijn, te behagen.

Sukhum Chaloeysap, directeur van de Suan Dusit Poll, bestrijdt dat de peiling partijdig is. Volgens de laatste peiling ligt regeringskandidaat Pongsapat Pongcharoen zo’n 6 procent voor op zijn belangrijkste rivaal Sukhumbhand Paribatra (Democraten). Ook Abac, Nida en de Bangkok Pol geven Pongsapat een voorsprong, maar de opkomst wijkt bij Suan Dusit sterk af van de andere: 13,93 procent tegen rond de 40 bij Nida en Bangkok. Abac geeft geen percentage. Op 3 maart kiezen de Bangkokianen een nieuwe gouverneur.

– Wanneer regeringspartij Pheu Thai probeert ex-gouverneur Sukhumbhand Paribatra, die herkozen wil worden, een pootje te lichten, dan kunnen wij het ook, moeten de Democraten gedacht hebben. Ze hebben de kamercommissie politieke zaken en de National Anti-Corruption Commission gevraagd onderzoek te doen naar een leasecontract van 10 miljard baht voor politieauto’s, dat door Pongsapat Pongcharoen is getekend.

Volgens de Democraten kan dat geen zuivere koffie zijn, want Pongsapat was toen adjunct-hoofd van de landelijke politie. Dat contract had getekend moeten worden door het toenmalige hoofd Priewpan Damapong.

Pheu Thai richtte eerder haar pijlen op Sukhumbhand. Ze heeft het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) gevraagd een onderzoek te doen naar een contract voor de verlenging van drie metrolijnen. Daarbij zouden Sukhumbhand en enkele ambtenaren de fout zijn ingegaan.

Kortom: het moddergooien is weer begonnen.

– Onafhankelijk kandidaat Suharit Siamwalla blijft aan de weg timmeren. Hij lanceerde eerder zijn 1 miljoen stappen campagne en nu doet hij er nog eens een ‘Virus of Bravery’-campagne bovenop. ‘Bangkokianen moeten moedig genoeg zijn om veranderingen te omarmen. Ik hoop dat de mensen die meedoen met de campagne, anderen stimuleren om voor verandering te stemmen’, zegt hij.

Suharit heeft zich voorgenomen 1 miljoen stappen in Bangkok te zetten. Onderweg fotografeert hij problematische situaties en zet de foto’s gelijk op internet. ‘Hoe meer ik loop, hoe meer ik besef dat Bangkok chronische problemen heeft die opgelost dienen te worden. Bijvoorbeeld geblokkeerde voetgangersgebieden en een gebrek aan recreatieruimte.’

– Minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) wordt niet gewipt bij de volgende kabinetswisseling. Premier Yingluck heeft geruchten tegengesproken dat hij het veld moet ruimen. Een adviesteam van de premier zou haar geadviseerd hebben Kittiratt kalt te stellen, maar Yingluck is het daar niet mee eens.

Economisch nieuws

– De druk op de Bank of Thailand neemt toe om iets te doen aan de sterke baht. De particuliere sector vindt dat bank zou moeten overwegen de rente te verlagen en belastingmaatregelen te nemen ter verlichting van de koersstijging van de baht.

Gisteren vergaderde het Joint Standing Committee on Commerce, Industry and Banking, een commissie bestaande uit vertegenwoordigers van de Federation of Thai Industries, Thai Chamber of Commerce en de Thai Bankers’ Association. Voorzitter Payungsak Chartsuthipol zegt dat de sterke baht exporteurs nadeel berokkent. Volgende week overlegt de commissie met het ministerie van Handel over maatregelen om de export concurrerend te houden.

De commissie pleit ervoor de baht op gelijke hoogte te laten bewegen als de andere valuta in Zuidoost-Azië alsmede China, India, Bangladesh en Sri Lanka. Thans is de baht de sterkste valuta in de regio na de Maleisische ringgit.

Volgens Songtham Pinto, econoom bij de centrale bank, is het rentetarief niet de enige factor waardoor kortetermijn buitenlands kapitaal wordt aangetrokken [als gevolg waarvan de dollar/baht koers is gestegen]. Hij wijst op de ervaringen in Taiwan waar de centrale bank in het verleden het rentetarief fors heeft verlaagd, maar het buitenlands kapitaal bleef binnenstromen.

Pongsak Assakul, voorzitter van de Thai Chamber of Commerce, zegt dat vooral kleine exporteurs de dupe zijn van de fluctuaties van de baht.

President Chartsiri Sophonpanich van de Thai Bankers’ Association zegt dat alle commerciële banken zullen proberen hun klanten te helpen, die afhankelijk van de export zijn. Zij krijgen het advies financiële maatregelen te nemen om de valutabewegingen op te vangen.

– Het ministerie van Financiën kwam met het idee om de SME Bank te laten fuseren met de Government Savings Bank (GSB), maar minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) heeft zijn bedenkingen. Volgens een studie van het Fiscal Policy Office vormen de NPL’s (non-performing loans) bij de SME Bank (Small en Medium Enterprise) 30 procent van de leningenportfolio en daarvoor zal eerst een oplossing gezocht moeten worden.

‘Ik vind dat het geen goed idee is om nu de ene zwakke [SME Bank] met de andere sterke [GSB] te laten fuseren. De SME Bank moet eerst maar eens zijn problemen oplossen, zowel het gebrek aan transparantie bij het goedkeuren van kredieten als de NPL’s’, aldus de minister.

De Islamic Bank, eveneens een overheidsbank, had eerder dezelfde problemen als de SME Bank. De regering gaf toen beide banken toestemming 1 miljard baht aan fondsen aan te trekken als tijdelijke maatregel om hun liquiditeit te verbeteren.

– Tweeëntwintig bedrijven in Prachuap Khiri Khan en Chon Buri worden ervan verdacht te hebben gecamoufleerd dat ze in buitenlandse handen zijn door Thaise vervangers in de raad van bestuur te benoemen of te gebruiken als aandeelhouder. Op die manier denken ze de eis te kunnen omzeilen dat niet meer dan 49 procent van de aandelen van een bedrijf in buitenlandse handen mag zijn.

De katvangers komen doorgaans van accounting, consultancy en juridische bedrijven blijkt uit een onderzoek van het Business Development Department van het ministerie van Handel. Met hulp van het Department of Special Investigation heeft de BDD 706 bedrijven onder de loep genomen. Ze zijn werkzaam in de toerismesector, vastgoed, woning- en autoverhuur, bouw en horeca.

De desbetreffende bedrijven worden in de gelegenheid gesteld hun aandelenstructuur te wijzigen. Doen ze dat niet, dan worden ze beboet met 10.000 tot 50.000 baht per dag dat ze in gebreke blijven.

Het onderzoek strekte zich aanvankelijk uit over vijf provincies: Phuket, Surat Thani, Krabi, Prachuap Khiri Khan en Chon Buri. Wanneer het onderzoek is afgerond, komen andere delen van het land aan de beurt. Ook rijstmolenaars en rijstboerderijen worden onderzocht.

– Thai AirAsia heeft gisteren met de nieuwe A320 Sharklet zijn 28ste jet in gebruik genomen. Van het toestel worden er dit jaar nog zes aangeschaft. De airbus heeft energiebesparende vleugeluiteinden [die eigenwijs naar boven wijzen]. De brandstofkosten verminderen daardoor met 4 procent.

TAA is een van de eerste luchtvaartmaatschappijen die de Sharklet inzet. AirAsia Malaysia nam de eerste in december in gebruik. Voor dit jaar heeft TAA ambitieuze plannen; ze wil 20 procent meer passagiers vervoeren en het Thaise luchtruim domineren, inclusief Indochina en Myanmar.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

[youtube]http://youtu.be/GOlAhUc-N0Y[/youtube]


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Nieuws uit Thailand – 6 februari 2013”

 1. King Frans zegt op

  Ongelukken op het werk.! Thai wordt gearresteerd i.v.m. drugs verkoop. Tijndens zijn arrestatie had hij 60 miljoen bath in zijn portemonnee. Hoe groot was zijn portemonnee dan.?

 2. Dick van der Lugt zegt op

  @ Tjamuk Breaking News van Bangkok Post zegt er niets over. In de Business-bijlage van vandaag (dat nieuws neem ik altijd een dag later op in mijn nieuwsoverzicht) staat:

  Nadat het particuliere bedrijfsleven de Bank of Thailand had opgeroepen de rente verlagen (zie Economisch nieuws van woensdag), doet nu minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) een zelfde oproep. Wanneer de rente daalt, neemt de druk van de buitenlandse kapitaalinstroom af alsmede de druk op de baht, meent hij.

  In een brief aan het bestuur van de bank wijst de minister op een bijkomend voordeel voor de bank: de rentelast van de bank op obligaties, die uitgegeven zijn om overtollige liquiditeit weg te werken, neemt af waardoor de bedrijfskosten van de bank afnemen. Volgens de minister is dit niet onbelangrijk omdat de bank alleen mag investeren in liquide vermogens met een laag risico, zoals overheidsobligaties of US Treasury bills die bijna niets opleveren. Andere manieren om meer inkomsten te genereren heeft de bank niet.

  Op 20 februari vergadert het Monetary Policy Committee (MPC) van de centrale bank over de dagrente voor bankdeposito’s. Die staat momenteel op 2,75 procent. Over de vraag of verlaging van de rente tot het gewenste resultaat leidt, verschillen economen van mening. Volgens een econoom van de BoT zet een verlaging geen zoden aan de dijk. De MPC bestaat uit drie werknemers van de bank en vier externe experts onder voorzitterschap van de gouverneur van de bank.

  Benjarong Suwankiri, econoom bij de TMB Bank (Thai Military Bank), denkt dat een renteverlaging slechts een miniem effect op de buitenlandse kapitaalinstroom zal hebben, omdat investeerders op de binnenlandse markt naar andere rentedragende vermogens op zoek zijn, zoals aandelen en vastgoed.

  Volgens MPC-voorzitter Ampon Kittiampon wordt de brief van de minister beschouwd als een ‘academisch standpunt’ en zal de MPC haar beslissing baseren op de stabiliteit van de economie. [Eerder in het bericht staat dat de gouverneur voorzitter is; nu ineens is dat iemand anders.] ‘De MPC-leden stemmen onafhankelijk en transparant. Na negen jaar als voorzitter kan ik zeggen dat de brief geen invloed heeft op onze beslissing hier. We beschouwen die als een opinie van de minister, gebaseerd op zijn ervaring.’

 3. ruud NK zegt op

  Gisteren was ik bij de SCB bank om mijn vrijgevallen deposito opnieuw vast te legen. Het oude gaf 2 % rente en de bank had mij maandag geadviseerd deze om te zetten in een deposito van 2,88 %. Omdat ik geen pasport bij mij had moest ik gisteren terug komen. Nu bleek het niet meer zo makkelijk te zijn om als buitenlander een deposito tegen 2,88% af te sluiten. De regels waren in 1 dag gewijzigt. Nu moest er een kopie van mijn pasport, de ID van mijn vrouw, het huisboekje en bewijs van inschrijving van ons huwelijk gelevert worden. Deze kopieen zouden naar het hoofdkantoor in Bangkok gezonden worden voor toestemming.
  Reken er maar op dat de rente zeer binnenkort wordt verlaagd en hopelijk dat je dan meer bathjes voor je euro krijgt.

  • Dick van der Lugt zegt op

   10.000 baht is nu 248,31 euro. De baht/euro koers is al aardig richting ons opgeschoven.

 4. George zegt op

  Ik ben toerist maar als ik 10.000 bth ga pinnen ben ik 264 euro nodig dus mijn vraag is, hoe doet U dat?
  In de toekomst wil ik hier gaan wonen bij mijn thaise echtgenote.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ George De laatste keer dat ik 10.000 baht pinde, betaalde ik 259,93 euro. Dat is inclusief 150 baht voor de Bangkok Bank plus commissie voor ABN-AMRO. De koers die ik noemde, haalde ik van http://www.wisselkoers.nl.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website