De goudprijs is donderdag met 21.245 baht per baht-gewicht (15,244 gram) naar het laagste niveau in 2 jaar gezakt, als gevolg van de dure baht en de scherpe val van de wereldgoudprijs. Experts verwachten een bear market na een decennium van bull run.

Sanya Harnpatanakitpanich van Globlex Securities voorspelt dat de goudprijs verder zakt en een periode van lange-termijn correctie ingaat. Op de wereldmarkt zakte de goudprijs voor de derde achtereenvolgende dag en naderde na 12 jaar winst een bear market vanwege zorgen dat investeerders hogere marges in andere beleggingen gaan zoeken.

Volgens Sanya is het nu een goede tijd voor lange-termijninvesteerders die goud als een safe-haven asset willen houden omdat de goudprijs een cyclus van 10 jaar heeft. Meestal duurt een upward cyclus 12 tot 15 jaar om daarna een stabiele fase van 10 tot 20 jaar in te gaan, afhankelijk van de wereldeconomie. [Met excuses voor de onvertaalde termen.]

– De autoriteiten maken zich zorgen over de mogelijkheid dat met de instroom van toeristen vanwege Songkran de vogelpest de kop opsteekt in Thailand. In China bezweek gisteren het zesde slachtoffer aan het H7N9 virus, een nieuwe variant van H5N1. H5N1was onlangs weer actief in Cambodja, China en Egypte. Bovendien bestaat vrees voor een aan Sars gerelateerde ziekte, die eveneens onlangs werd geconstateerd in enkele landen.

De autoriteiten in China hebben alle pluimvee op de markt van Shanghai geslacht, nadat H7N9 in duiven was ontdekt. Het virus heeft veertien mensen ziek gemaakt, van wie zes zijn overleden. De gezondheidsautoriteiten in China gaan ervan uit dat besmetting via direct contact met pluimvee plaatsvindt. Er zijn tot nu toe geen aanwijzingen dat het virus zich gemakkelijk tussen mensen verspreidt.

Narong Sahamethapat, permanent secretaris van het ministerie van Volksgezondheid, heeft gisteren een videoconferentie gehouden met gezondheidsdiensten uit 77 provincies en hen op het hart gedrukt alert te zijn op mogelijke gevallen van H7N9. Vooral patiënten met ernstige en acute ademhalingsproblemen en degenen met longontsteking dienen in de gaten te worden gehouden. Vooralsnog gelden geen beperkende maatregelen voor het personenverkeer in en uit Thailand.

– Nog steeds maakt het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) jacht op voormalig vice-minister-president Suthep Thaugsuban (Democraten) vanwege zijn betrokkenheid bij de bouw van 396 politiebureaus en dienstwoningen, die tot op heden niet zijn afgebouwd.

Het onderzoek naar de dienstwoningen is afgerond; het dossier gaat nu naar de National Anti-Corruption Commission. De DSI hoopt het onderzoek naar de politiebureaus eind deze maand af te ronden. Dat dossier gaat naar de openbare aanklager, omdat 32 onderaannemers hebben geklaagd geen geld te hebben ontvangen voor hun werk, reden waarom ze het werk vorig jaar stillegden.

Suthep zou destijds de aanvankelijk geplande regionale aanbesteding van de werken hebben vervangen door een centrale aanbesteding. Die werd gewonnen door aannemingsbedrijf PCC Development and Construction Co. De aannemer besteedde het werk vervolgens uit. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan prijsopdrijving en fraude.

– Laat Somyot Prueksakasemsuk, veroordeeld voor majesteitsschennis, vrij of verleen hem borgtocht. Dit beroep op het hooggerechtshof doet de International Federation for Human Rights in Parijs en de World Organisation Against Torture in Geneve. Ze pleiten voor een herziening van de gevangenisstraf van 10 jaar, die Somyot in januari kreeg vanwege de publicatie van twee (niet door hem geschreven) artikelen in zijn blad Voice of Taksin.

Op 30 april is het 2 jaar geleden dat Somyot werd aangehouden. Tot nu toe zijn veertien verzoeken om vrijlating op borgtocht door de rechtbank afgewezen omdat hij een gevaar voor de nationale veiligheid zou zijn. Morgen demonstreert een groep die actie voert voor Somyot’s vrijlating, voor de tweede keer op het Boekenfestival in het Queen Sirikit Convention Centre, waarbij ze maskers met het gezicht van Somyot dragen.

– Op de eerste dag van de verminderde aanvoer van aardgas naar elektriciteitscentrales is gisteren nergens de elektriciteit uitgevallen. De topvraag was ’s middags om half drie met 24.955 MW lager dan verwacht. Dinsdag en woensdag volgende week zijn opnieuw kritieke dagen.

De aardgastoevoer is verminderd vanwege onderhoud aan een productieplatform van Myanmar. De Thaise elektriciteitscentrales draaien voor 70 procent op aardgas. Thaise bedrijven is gevraagd energie te besparen, wat tot een verminderde vraag van 970 MW heeft geleid. Elektriciteitsbedrijf Egat had verwacht dat de piekvraag gisteren 26.600 MW zou bedragen en misschien wel 28.200 MW vanwege het hete weer. De elektriciteitsreserves namen gisteren toe naar 2.450 MW oftewel 8,8 procent van de totale capaciteit.

– Ik heb het meisje verkracht, niet mijn oudere broer, die nu 26 jaar gevangen zit. Dit heeft Jirayuth Nukaew (26) gisteren bij de politie verklaard over de verkrachting van een 15-jarig meisje, drie keer 7 jaar geleden in Nakhon Si Thammarat. ‘Ik voel me schuldig en wil mijn broer, die onschuldig is, helpen. Dus heb ik besloten naar de politie te gaan en te vragen de zaak te heropenen.’

Het slachtoffer, inmiddels 22, dat een gezin met kinderen heeft, bevestigt dat de man die in de gevangenis zit niet de persoon is die haar aanviel. ‘Degenen [er waren destijds meer verdachten] die me verkracht hebben, zijn niet gestraft en sommigen blijven me lastigvallen.’

Volgens de advocaat van de oudere broer waren 21 personen betrokken bij de zaak, maar slechts vier werden gearresteerd en drie zijn vervolgd. Degene in de gevangenis is volgens hem een zondebok.

– Twee dagen nadat de Silpakorn universiteit had laten weten studenten voor de studierichting Communication Arts gescheiden van de centrale toelatingstoets te selecteren, heeft ze het plan weer laten varen. Kandidaten dienen toch aan de centrale toelatingstoets deel te nemen, maar die wordt wel gehouden op de Phetchaburi campus, waar het programma naar toe verhuist. Voor het programma worden 180 studenten geselecteerd.

De aankondiging van woensdag had te maken met de weigering van het Office of the Higher Eduaction Commission drie van de vijf majors van het programma op de Bang Rak campus niet te certificeren. De verhouding docenten-studenten zou niet in orde zijn en de docenten waren niet voldoende gekwalificeerd.

– Twee treinontsporingen binnen een week: zou dat goed zijn voor een vermelding in het grote boek van Guinness? Gisteren ontspoorde een trein bij het station Lak Si. Vijf wagons liepen uit de rails en drie passagiers raakten gewond.De trein was onderweg van Phitsunalok naar Bangkok. Als gevolg van de ontsporing was het treinverkeer naar Lop Buri en Ayutthaya gestremd; de andere richtingen werden omgeleid. Gisteravond zou het treinverkeer weer hervat zijn.

Op woensdag ontspoorde een trein, die op weg was naar Chiang Mai, in Lampang. Dat leidde tot een stremming van meer dan 16 uur.

– De vaarvergunning van de bestuurder van een veerboot op het Saen Saep kanaal is ingetrokken. De man had met hoge snelheid te dicht langs een pier gevaren, waardoor wachtende passagiers geraakt werden door de hekgolven en sommigen vielen. Het incident werd bekend dankzij videoclips op YouTube. De bestuurder mag ook een boete van 5.000 baht dokken.

– Tijdens Songkran (13-15 april) wordt de Silom Road tussen Saladaeng en Nararom van 14 tot 21 uur afgesloten. Driehonderd agenten staan paraat om de orde te bewaken. Talkpoeder en versterkers zijn verboden. Aan beide zijden komen checkpoints om ervoor te zorgen dat wapens en alcohol het gebied niet worden binnengebracht.

– Myanmar beschuldigt zes Thais die in het ziekenhuis van Chumpon worden behandeld, van de dood van 13 Myanmarese soldaten. De soldaten werden gisteren in een grensdorp in Myanmar tijdens een vuurgevecht met zo’n 40 tot 50 gewapende mannen gedood.

De Thaise autoriteiten onderzoeken of er een verband is met de aanhouding van 92 Thais in juli vorig jaar die zich op Myanmarees grondgebied bevonden. Daarvan zijn 90 vrijgelaten en 2 veroordeeld wegens drugssmokkel.

Varia

– Een echtpaar in Kamphaeng Phet heeft hun 6-jarige tweelingzoon en –dochter in de echt laten verbinden. De ouders maakten zich zorgen over de tweeling omdat ze zo vaak ziek waren. Wanneer een van hen van een ziekte herstelde, werd de ander plotseling ziek. Dus namen ze hun toevlucht tot het bijgeloof dat je gezond blijft als je met de andere helft van je tweeling trouwt.

De huwelijksvoltrekking werd bijgewoond door 150 gasten, die zoals gebruikelijk geld en cadeautjes gaven, maar dat had er natuurlijk niets mee te maken, schrijft Guru, het ondeugende vrijdagzusje van Bangkok Post. Volgens de vader waren de jongen en meisje in hun vorige leven lovers.

– Nog meer bizar nieuws. Een 36-jarige vrouw in Nakhon Si Thammarat zegt na een zwangerschap van elf maanden een ei van 1 miljoen kilo en een lengte van 1 miljard centimeter te hebben gebaard. Ze bouwde voor het ei een altaar, dat druk bezocht werd door omwonenden, die natuurlijk geldelijke offerandes achterlieten. Volgens de echtgenoot was het ei een geschenk van de hemel om mensen te helpen en hen gelukkig te maken.

– Een 37-jarige man die in auto’s en woningen inbrak, had de gewoonte zijn visitekaartje achter te laten in de vorm van zijn ontlasting. Hij zei dat dit hem beschermde tegen aanhouding, wat inderdaad in 4 jaar 100 keer niet gebeurde. Toen hij met dit merkwaardige gebruik stopte (constipatie misschien?), werd hij kort daarna in Udon Thani aangehouden.

Economisch nieuws

– De particuliere sector doet opnieuw een beroep op de Bank of Thailand om de instroom van buitenlands kapitaal in te dammen, vooral de gelden die in de aandelen- en equitymarkt worden geïnvesteerd.

Pongsak Assakul, vertrekkend voorzitter van de Thai Chamber of Commerce, wijst erop dat de baht nu de sterkste valuta in Zuidoost Azië is en dat andere centrale banken al maatregelen hebben genomen om de instroom van buitenlands kapitaal te beheersen. Pongsak stelt voor om de withholding tax voor de aandelenmarkt, die nu 15 procent bedraagt, te verhogen en een capital gains tax te introduceren, speciaal voor buitenlandse investeerders.

Payungsak Chartsuthipol, voorzitter van het Joint Standing Committee on Commerce, Industry and Banking, zegt dat zijn commissie dinsdag overleg voert met ministers en ambtenaren van het ministerie van Handel over maatregelen om de gevolgen voor exporteurs te verzachten. Vooral de sectoren voedsel, textiel, landbouw en meubelen worden zwaar getroffen door de koersstijging van de baht.

De afgelopen drie maanden is de baht 4,2 procent gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De exporteurs vrezen dat de exportprognose van het ministerie van 8 tot 9 procent dit jaar niet gehaald zal worden.

Het Joint Standing Committee is een samenwerking van de Thai Chamber of Commerce, de Federation of Thai Industries en de Thai Bankers’ Association.

– Voor de zesde achtereenvolgende maand is het consumentenvertrouwen vorige maand gestegen en bereikte het het hoogste punt in zeven jaar. Consumenten geloven in de economische vooruitzichten van het land, het herstel van de wereldeconomie, een toename van het toerisme en het 2-biljoenplan van de regering.

Vorige maand steeg de index die het consumentenvertrouwen aangeeft van 84 punten een maand eerder naar 84,8 punten. De economische index steeg van 74,3 naar 75 punten, de index voor baankansen van 75,5 naar 76,4 punten en de index toekomstig inkomen van 102,2 naar 102,9 punten. Een score onder de 100 punten wil zeggen dat consumenten meer pessimistisch dan optimistisch zijn en boven de 100 verwachten ze dat de situatie verbetert.

– Oneworld, een van ’s werelds drie grootste allianties van luchtvaartmaatschappijen, peinst er niet over om naar Don Mueang te verhuizen. De twaalf leden, waaronder British Airways en American Airlines, blijven liever op Suvarnabhumi dat een veel betere kwaliteit biedt dan de oude luchthaven, vooral voor premium passagiers die de belangrijkste klantengroep van Oneworld vormen.

De nieuwe voorzitter van Airports of Thailand (AoT), de beheerder van beide luchthavens, suggereerde vorige maand dat de alliantie wel oren naar verhuizen had. De alliantie zou zelfs voorgesteld hebben de luchthaven geschikt te maken voor A380 superjumbo’s. Het bestuur van AoT heeft de wens uitgesproken Don Mueang uit te bouwen tot een volwaardige luchthaven. Thans vliegen alleen budget- en chartermaatschappijen vanaf de luchthaven.

www.dickvanderlugt.nl – Bron:  Bangkok Post

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 6 april 2013”

  1. Jan zegt op

    Nou nou,een ei van 1 miljoen kilo, kun je in ieder geval zeggen :Een ei hoort erbij” Sterkte.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website