De nachttrein Bangkok-Nong Khai arriveerde gisterochtend 20 minuten te laat in Nong Khai omdat de trein onderweg op minister Chadchart Sittipunt (Transport) moest wachten.

Die was donderdagavond in de rapid train No. 133 gestapt – met een derde klas treinkaartje –, in Udon Thani uitgestapt voor een afspraak in Si That en hij zou 3 kilometer verder in Na Tha weer op de trein stappen.

Dat deed hij ook, maar de trein had wel 20 minuten moeten wachten. Sommige passagiers, in de veronderstelling dat de locomotief defect was, verlieten de trein en zetten hun reis over de weg voort. ‘Moesten we op die goser wachten’, klaagde een vrouw tegen journalisten, nadat de trein zich weer in beweging had gezet.

De minister (rechts op de foto) reisde in het gezelschap van de gouverneur van de Spoorwegen naar Nong Khai voor een regerings roadshow over de geplande infrastructurele werken van 2 biljoen baht (waaronder de aanleg van hogesnelheidslijnen). Chadchart beloofde dat treinreizen in de toekomst de helft sneller gaan, wanneer dubbelspoor is aangelegd, en nog sneller wanneer die hogesnelheidslijnen er liggen. De treinreis (615 kilometer, 15 uur) gaf hij het rapportcijfer 6.

Na Nong Khai verhuist de roadshow naar Nakhon Ratchasima, Ubon Ratchathani, Khon Kaen, Nakhon Sawan, Ayutthaya en Chiang Mai. Te zien is een model van een hogesnelheidstrein en er wordt informatie gegeven over de economische groei en handelsvoordelen die de investeringen opleveren. Zoals Chadchart zegt: ‘De hogesnelheidstrein is niet zomaar een trein, maar hij opent nieuwe mogelijkheden voor alle provincies. Alle provincies zullen profiteren van betere, snellere treinen of van havens en wegen die worden uitgebreid.’

– De politieke en sociale veranderingen gaan snel in Myanmar. Na 50 jaar heeft het land weer een Miss Universe kandidaat. Donderdag werd de 25-jarige Moe Set Wine gekroond en volgende maand mag ze een poging in Moskou doen om de wereldtitel in de wacht te slepen.

‘Ik heb het gevoel dat ik nu deel van de geschiedenis ben. Ik voel me als een soldaat die iets voor zijn land en het volk doet’, zei de dolgelukkige [laten we er maar eens een cliché tegenaan gooien] Miss, die in de VS heeft gestudeerd.

De dames die in het strijdperk traden, waren overigens wel zo verstandig de bikini thuis te laten. Een aantal jaar geleden riepen foto’s van een model in bikini die online waren verschenen, niet alleen protesten op, maar het model werd ook bedreigd.

– De Amerikaanse president Obama heeft zijn voorgenomen reis naar Maleisië en de Filippijnen geannuleerd. Hij zou er twee topconferenties bijwonen: de Asia-Pacific Economic Cooperation (Apec) top op Bali en de East Asia Summit in Brunei. Obama heeft het begrijpelijkerwijs te druk met zijn begrotingsperikelen. In plaats van Obama komt nu John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. De bijeenkomst in Brunei wordt ook door premier Yingluck bijgewoond.

– Ik heb het al talloze malen gemeld: verzetsgroep BRN stelt vijf eisen aan de voortgang van de vredesgesprekken met Thailand. Het Internal Security Operations Command (Isoc) vindt dat Thailand nu eens met een reactie moet komen, dat wil zeggen delegatieleider Paradorn Pattanatabut, secretaris-generaal van de National Security Council, moet dat. Maar die houdt de boot af: de eisen worden nog steeds bestudeerd. Isoc is bang dat de gesprekken niet worden hervat, wanneer de BRN geen reactie krijgt.

Twee van de vijf eisen zijn controversieel: Thailand moet de rechten van de ‘Melayu Patani’ op het zogeheten ‘Patani land’ erkennen en alle verdachten van veiligheidszaken moeten worden vrijgelaten.

Deze maand worden de gesprekken in Kuala Lumpur onder het toeziend oog van Maleisië hervat. De onderhandelingsdelegatie van BRN wordt gewijzigd. BRN-delegatieleider Hassan Taib zegt dat de BRN streeft naar zelfbestuur voor het Zuiden onder de Thaise grondwet, en niet naar een speciale bestuurszone à la Bangkok en Pattaya. Overigens wordt Taib vermoedelijk vervangen door zijn aide.

– Jammer voor de tijger, jammer voor het bos en jammer voor de man van de protestwandeltocht, maar de controversiële Mae Wong dam in het gelijknamige nationaal park gaat er komen.

Supot Tovichakchaikul, secretaris-generaal van het National Water and Flood Management Policy Office, zegt dat de gemaakte milieu-effectrapportage (EHIA, in Nederland MER) ‘solide gegevens’ bevat over de invloed van de dam op het voorkomen van overstromingen en droogte. Van het nationaal park gaat ‘slechts’ 2,2 procent eraan.

Supot denkt dat de EHIA het groene licht krijgt van het Office of Natural Resources and Environmental Policy and Planning (NREPP). En daarna moet het nog de Independent Commission on Environment and Health passeren, die adviseert aan de National Environment Board en het kabinet. [Zijn we er nog?]

De man van de wandeltocht, Sasin Chalermlap, secretaris-generaal van de Seub Nakasathien stichting, heeft de NREPP opgeroepen de EHIA af te wijzen. Die is volgens hem incompleet en mist cruciale informatie over de gevolgen van de dam. Supot bestrijdt dat. De EHIA geeft een duidelijk antwoord op de vraag waarom de dam, die 13 miljard baht gaat kosten, nodig is. Maar Supot is de kwaadste niet; hij is bereid te luisteren naar de zorgen van de tegenstanders. Volgende week praat Sasin met regeringsvertegenwoordigers.

– Ik schreef er gisteren al over: de rebellengroep God’s Army, waarvan de voormalige leider Luther Htoo onlangs in Thailand is gearriveerd en op verzoek van Karen vluchtelingen in vluchtelingenkampen de hulp van de National Human Rights Commission en de Thai Lawyers Council of Thailand heeft ingeroepen om uit te zoeken wat er gebeurd is met de 55 Karen, die in 2000 spoorloos verdwenen.

Ik laat de details achterwege, maar Htoo zegt dat die 55 mannen destijds gedwongen zijn in een Thaise legertruck plaats te nemen. Sindsdien is er niets meer van hen vernomen. Het God´s Army, dat 500 Karen vluchtelingen in een kamp in Myanmar aan de grens met Kanchanaburi beschermde, werd in 2000 door Myanmarese troepen verslagen.

– Directeur Sunchai Jullamon van de Zoological Park Organisation heeft ontslag genomen en dat is een succesje voor de personeelsleden die zijn vertrek hadden geëist. Volgens hen had Sunchai geen verstand van wildbeheer. Ze beweerden ook dat er een luchtje had gezeten aan de selectieprocedure. Sunchai werd 14 maanden geleden benoemd; hij kwam uit de bankwereld. Zie Nieuws uit Thailand van gisteren.

– Vijf agenten van de bureaus Bang Yai en Bang Bua Thong zijn overgeplaatst. Ze worden ervan verdacht betrokken te zijn bij een gokhal. Een commissie gaat de heren aan de tand voelen. O toeval, een dag eerder had het hoofd van de landelijke politie op een seminar gezegd harder te zullen optreden tegen dieners die in de fout gaan.

– De populariteit van de regering is naar een dieptepunt gezakt, maar de meeste mensen blijven Pheu Thai trouw, blijkt uit een peiling van het E-Saan Centre for Business and Economic Research van de universiteit van Khon Kaen. 1.310 personen in alle 20 noordoostelijke provincies werden aan de tand gevoeld. De regering was niet eerder in de 2 jaar dat ze nu aan de macht is zo impopulair: 64,4 procent gaf de regering een voldoende en 35,6 procent een onvoldoende. Iets meer dan de helft vindt dat de regering er niet in geslaagd is corruptie de kop in te drukken.

– Wat krijgen we nou? Maakt het ministerie van Social Development and Human Security zich ook al schuldig aan het namaken van merkproducten? Op de social media circuleert een plaatje van tafellinnen van het ministerie met een monogram dat erg sterk lijkt op dat van Louis Vuitton. In het monogram van het ministerie is de LV vervangen door de Thaise letter Phor Mor, de initialen van de volledige naam van het ministerie. De bloem en ster die er omheen staan, lijken ook gekopieerd te zijn van een LV-tas.

Uiteraard ontkent het ministerie dat er van plagiaat sprake is. Het linnen is gemaakt door een particulier organisatiebureau, dat de feestelijkheden van donderdag ter gelegenheid van het 11-jarig bestaan van het ministerie heeft georganiseerd. Op de social media wordt ook beweerd dat ambtenaren zich het tafellinnen hebben toegeëigend. Ook niet waar, zegt het ministerie. De organisator heeft het na afloop meegenomen.

– Van je vrienden met je het maar hebben. Een 39-jarige man in Nakhon Ratchasima vermoordde na een ruzie zijn beste vriend en hakte hem in stukken. Daarna verstopte hij de lichaamsdelen op verschillende plaatsen in zijn woning, sloot het huis af en vluchtte. Donderdagavond werd hij 35 kilometer vanaf de plaats delict aangehouden.

Politiek nieuws

– Regering blij, oppositiepartij verslagen. Het Constitutionele Hof heeft een verzoekschrift van een groep parlementsleden en senatoren van de oppositie afgewezen. De begroting is niet in strijd met de grondwet. De beslissing van het Hof was unaniem, wat niet altijd het geval is.

De indieners hadden bezwaar gemaakt tegen de bezuinigingen op de budgetten van het Office of the Judiciary, het Office of the Administrative Court en de National Anti-Corruption Commission. De betrokken Kamercommissie had hen echter niet uitgenodigd voor een toelichting en had hun verzoek om meer geld ook genegeerd. Dat was volgens de Democraten niet in de haak. Maar het Hof zag hierin geen overtreding van de grondwet.

Pheu Thai-woordvoerder Prompong Nopparit hekelt de actie van de opponenten. ‘Ze zouden rationeler moeten zijn en de belangen van het land boven het scoren van politieke punten moeten stellen.’

– De Kamercommissie preventie en bestrijding van corruptie vindt dat de Kamervoorzitter onnodig commissies in het leven heeft geroepen en specialisten heeft ingehuurd, die in sommige gevallen het werk van bestaande commissies en adviseurs overlappen.

De commissie kwam er onlangs achter dat de Kamervoorzitter voormalige parlementsfunctionarissen voor 50.000 baht per maand had aangesteld om te adviseren over economische, sociale, politieke, juridische en buitenlandse zaken.

Volgens Wilas Chanpitak (Democraten), adviseur van de Kamercommissie, hebben sommigen niet eens verstand van het onderwerp waarover ze moeten adviseren. De leden van de nieuwe commissies, die weer sub-commissies hebben gevormd, krijgen een presentiegeld van 40.000 baht per vergadering, zegt hij. Sommigen zitten in meerdere commissies. De secretaris-generaal van het parlement komt zo aan een maandinkomen van 100.000 baht, bovenop zijn eigen salaris.

Nadat de Kamercommissie de Kamervoorzitter om een toelichting had gevraagd, heeft die ijlings de commissies opgeheven. Over de experts rept het bericht niet. De Kamercomissie vindt dat de presentiegelden moeten worden teruggestort.

Economisch nieuws

Consumenten blijven, en in steeds meerdere mate, pessimistisch over de economie. In september daalde de consumentenindex voor de zesde achtereenvolgende maand. Die staat nu op 77,9 punten tegen 84,8 in maart. De index wordt maandelijks bepaald door de University of the Thai Chamber of Commerce.

Thanavath Phonvichai, vide-president research, denkt dat de lagere prognose van de groei van het bruto binnenlands product, onlangs bekend gemaakt door het ministerie van Financiën, van invloed is geweest op de gedaalde index. Andere factoren zijn de inflatie, tragere exporten en de politieke impasse.

Uit research van de HSBC blijkt dat de vraag uit de VS, EU, Japan en China zwak blijft, terwijl de subsidies van de Thaise regering op rijst en rubber op de export van die producten drukt. De export van rijst wordt gehinderd door de lagere vraag uit de VS en hogere importtarieven in Nigeria. Een lichtpuntje vormt de export van elektronica. HSBC verwacht dat die de komende maanden gaat aantrekken.

– Rayong krijgt de primeur van een industrietterrein voor rubber. Tha Hua Rubbber Plc heeft er via haar onlangs gevormde dochter Thai Beka Co 3 miljard baht voor over. Het project wordt in drie fasen uitgevoerd en moet in 2016 volledig in bedrijf zijn. Er komen 10.000 arbeiders te werken, die jaarlijks 500.000 ton rubber gaan verwerken, aangevoerd uit de provincies Trat, Chanthaburi, Chon Buri, Chachoengsao, Sa Kaeo en Prachin Buri.

Rubber wordt het voornaamste materiaal waarmee een weg op het terrein wordt aangelegd. Die weg fungeert als prototype. Een weg op rubberbasis kost 5 procent meer dan een asfaltweg, maar heeft een langere levensduur van acht jaar.

Luckchai Kittipon, directeur van Thai Hua Rubber, roept de regering op vaker rubber te gebruiken bij de aanleg van wegen. Aan de alsmaar voortdurende protesten van rubberboeren in het Zuiden kan dan een eind komen, omdat het aanbod door de markt wordt geabsorbeerd en de prijs stijgt.

De regering wil langs de grens met Maleisië industrieterreinen voor rubber ontwikkelen, maar Luckchai denkt dat het tientallen jaren kan duren voordat die levensvatbaar zijn. Ook de Maleisische minister van Internationale Handel en Industrie, heeft voorgesteld een rubber industrieterrein langs de grens te ontwikkelen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website