Bangkok Post is nooit te beroerd om geruchten te publiceren, meestal zonder bron, maar deze keer weten we wie ze verspreidt.

Een groep Thais wil zijn vader vermoorden, schrijft Panthongtae Shinawatra, zoon van oud-premier Thaksin, op zijn Facebook-pagina. De munitie die vrijdag in Myanmar is gevonden, zou bestemd zijn geweest voor een aanslag op zaterdag, wanneer Thaksin een pagode in Tachilek bezoekt.

Deze week brengt Thaksin een 3-daags bezoek aan Myanmar. Hij ontmoet president Thein Sein in Nay Pyi Taw op donderdag en op vrijdag staat een ontmoeting gepland met Thaise parlementsleden en zakenlui uit Myanmar, vermoedelijk in Tachilek, een grensplaats tegenover het district Mae Sai in Chiang Rai. Maar een bron bij de grensbewaking zegt dat het bezoek aan Tachilek niet zeker is vanwege recente vijandigheden tussen etnische minderheden en drugsbendes. ‘Iemand zou van plan kunnen zijn Thaksin te vermoorden en hen de schuld geven.’

Vrijdag werden in een huis in Tachilek granaten, buskruit en munitie gevonden. Dat huis bevindt zich vlakbij het Regina Hotel en Golf Club, waar Thaksin logeert wanneer het bezoek doorgaat. Volgens de autoriteiten van Myanmar is er geen verband tussen de munitievondst en Thaksin’s bezoek.

Maar Panthongtae zegt dat de munitie bestemd was voor de aanslag bij de pagode. Hij had dit gehoord van de Thaise grensbewaking. Panthongtae zegt dat dit al de vijfde poging is om Thaksin te vermoorden. Hij denkt dat zijn vader nu op ruime afstand van de grens zal blijven.

Surasit Jiamwichak, Pheu Thai-parlementslid voor Chiang Rai, verwacht dat tenminste 10.000 fans van Thaksin de grens zullen oversteken om hun Grote Leider te begroeten. De leider van de Rak Chiang Mai 51 groep houdt het op 5.000. Ze vertrekken vrijdagavond vanuit Mae Sai met 100 bussen.

– Het optimisme dat het Thaise futsalteam naar de tweede ronde van de Futsal World Cup 2012 zou gaan, heeft een gevoelige knauw gekregen, want Thailand verloor de tweede wedstrijd tegen Oekraïne met 5-3 en Costa Rica versloeg Paraguay. Costa Rica en Thailand staan nu op een gedeelde tweede plaats.

De resterende wedstrijden in groep A, Thailand-Paraguay en Costa Rica-Oekraïne, gaan het lot van Thailand beslissen: in de eerste ronde sneuvelen, door naar de tweede ronde (de twee hooggeplaatste teams) of door naar knock-out ronde (nummer 3).

– De beveiliging in Yala is opgeschroefd na aanslagen zaterdag in het district Rueso in de aangrenzende provincie Narathiwat. Twee bomaanslagen kostten er aan 2 personen het leven en 10 personen raakten gewond. De politiecommandant van Yala verwacht dat het geweld zich naar Yala zal verplaatsen. Hij heeft zijn dienders het bevel gegeven om controleposten op te zetten op de belangrijkste provinciale wegen en het aantal patrouilles uit te breiden.

Gisteren werd in het district Mayo (Pattani) een 33-jarige onderwijzer beschoten, toen hij bij een bushalte stond te wachten. Hij is zwaar gewond in het ziekenhuis opgenomen.

In het district Khok Pho (Pattani) werd een 40-jarige man doodgeschoten. Een onbekend aantal mannen opende het vuur op hem toen hij op zijn motorfiets passeerde. Hij werd vier keer geraakt en overleed ter plaatse.

Tijdens een vuurgevecht in Saba Yoi (Songkhla) doodde de politie een militant, die zich schuil hield in een woning. Twee andere militanten zagen kans te ontsnappen.

In het district Si Sakhon (Narathiwat) is een bom van 50 kilo met succes onschadelijk gemaakt en in het district Chanae werden 2 bommen gevonden. Maar die waren namaak.

– Voorzitter Manuel Barroso van de Europese Commissie heeft gisteren een bezoek aan Thailand gebracht, zaterdag was hij in Myanmar en vandaag en morgen woont hij de negende Asia-Europe Meeting bij in Vientiane (Laos). Premier Yingluck en Barroso hebben afgesproken dat de EU en Thailand nauwer gaan samenwerken bij de bestrijding van mensenhandel, grensoverschrijdende misdaad en het witwassen van geld.

– Woensdag komt president Thein Sein van Myanmar naar Thailand voor overleg over het zogeheten Dawei diepzeehavenproject. Het project, dat gezamenlijk door beide landen wordt ontwikkeld, bestaat onder meer uit de aanleg van een diepzeehaven, de aanleg van een weg naar de grens met Thailand en de bouw van een energiecentrale. De kosten bedragen 1,54 biljoen baht.

– De Pitak Siam groep, die een week geleden naar eigen zeggen 20.000 mensen op de been wist te brengen voor een anti-regeringsdemonstratie, stopt met rally’s wanneer de tweede rally niet minimaal 1 miljoen mensen trekt. Maar dat betekent niet dat de groep haar pogingen opgeeft om de regering Yingluck ten val te brengen. Dit heeft generaal Boonlert Kaewprasit, het boegbeeld van de groep, bekend gemaakt. Over het aantal mensen dat op de eerste rally afkwam, bestaat overigens verschil van mening. De organisatoren zeggen 20.000, de politie zegt 7.000.

Op 18 november houdt een pro-regeringsgroep in Samut Prakan een tegenrally. Daarbij wordt de regering opgeroepen door te gaan met haar plan om de grondwet te wijzigen. De parlementaire behandeling van een wijzigingsvoorstel werd in juli door het Constitutionele Hof stilgelegd. Het voorstel moet nog in derde termijn het groene licht van het parlement krijgen.

– Een overweldigende meerderheid van de respondenten in een peiling van Abac vindt dat premier Yingluck op 26 november niet kan wegblijven uit het parlement, wanneer het aan een tweedaags censure debate begint. Dat debat is aangevraagd door de oppositie om de regering het vuur na aan de schenen te leggen. Zo’n debat mondt altijd uit in een motie van wantrouwen.

Yingluck die wel vaker parlementaire debatten schuwt, heeft op 26 november andere verplichtingen, maar 87,4 procent van de 2.189 ondervraagde personen vindt dat ze persoonlijk aanwezig moet zijn om vragen te beantwoorden. Die gaan, aldus oppositieleider Abhisit, onder andere over corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst en bij de uitvoering van anti-overstromingsmaatregelen.

Het kleurrijke parlementslid Chuvit Kamolvisit, altijd goed voor pikante onthullingen (onder andere over illegale casino’s), heeft al beloofd met vuurwerk te komen, gesteund door foto’s, videoclips en belangrijke quotes.

– In twee maanden zijn in 1.300 van de 4.448 openstaande drugszaken verdachten gearresteerd, waarvan 63 door agenten die in opleiding zijn aan de Royal Thai Police Office Investigation School. Docent Utane, die al eerder opviel door onorthodoxe methoden, bedacht : er zijn veel openstaande zaken en mijn studenten moeten leren verdachten op te sporen. Omdat 1 en 1 nu eenmaal 2 is, zette hij ze op het echte werk in plaats van hen aan de hand van studieboeken de fijne kneepjes van het recherchewerk bij te brengen.

Het grote aantal arrestaties in september en oktober is voornamelijk te danken aan de bonus van 30.000 baht per arrestatie, die het Office of the Narcotics Control Board (ONCB) uitkeert. De beloning is een initiatief van het huidige hoofd van de landelijke politie, toen hij secretaris-generaal van de ONCB was. Een adjunct-hoofd van de politie vindt dat de bonus zelfs hoger mag zijn wanneer in grote drugszaken arrestaties worden verricht.

– De National Anti-Corruption Commission (NACC) gaat een eigen gewapende eenheid vormen die tot taak krijgt getuigen in een getuigenbeschermingsprogramma voor onheil te behoeden. Thans maakt de NACC gebruik van agenten van de Crime Suppression Division en de lokale politie, maar die worden door getuigen niet altijd vertrouwd.

Dat geldt bijvoorbeeld voor Jintana Kaewkhao, een actievoerdster tegen energiecentrales in Prachuap Khiri Khan. Zij wordt beschermd door agenten uit verschillende eenheden. Volgens haar zouden lokale agenten onder één hoedje kunnen spelen met de exploitanten van de centrales.

Thans heeft de NACC 10 getuigen in een beschermingsprogramma geplaatst. Zelfs NACC-leden zijn niet altijd veilig. Na een uitspraak van de NACC over de beëindiging van een geelhemdprotest in 2008, waarbij hooggeplaatste agenten en politici aan de schandpaal werden genageld, werd het huis van NACC-lid Vicha Mahakhun bestookt met een granaat, hetgeen hem noodzaakte naar een condominium te verhuizen.

Negenduizend zaken wachten nog op behandeling door de NACC. Veel klachten zijn ontvangen over het hypotheeksysteem voor rijst. Vanwege de omvang is het een van de meest uitdagende zaken voor de commissie. Grote zaken zijn ook de aankoop van computers door het ministerie van Volksgezondheid en recentelijk de 3G-veiling.

– Honderd woningen in drie dorpen in het district Phan (Chiang Rai) hebben aanzienlijke stormschade opgelopen. De storm, die gepaard ging met een sterke wind en regen, duurde slechts 10 minuten maar liet een spoor van vernielingen achter. Van drie huizen werd het dak afgeblazen. Ook werd een auto beschadigd. De bewoners zeggen nooit zo’n storm in deze tijd van het jaar te hebben meegemaakt. Zware stormen komen meestal in april voor.

– Minister Surapong Tovichatchailkul (Buitenlandse Zaken) krijgt genadeloos op zijn flikker van Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar. De krant noemt zijn opstelling ‘krankzinnig’ want hij zet Abhisit in hetzelfde beklaagdenbankje als Bashir (die Soedanezen in Darfur uitmoordde) en Karadzic (die 8.000 moslimmannen en –jongens heeft laten vermoorden).

Waar gaat het om? De advocaat van het UDD (roodhemden) heeft in januari 2011 het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag gevraagd een uitspraak te doen over de schermutselingen tussen leger en roodhemden in april en mei 2010. Volgens hem heeft Abhisit zich destijds door het leger in te zetten schuldig gemaakt aan ‘misdaden tegen de menselijkheid’.

Minister Surapong schaarde zich vorige week achter dat verzoek. Volgens de krant onder invloed van de radicale tak van de roodhemden. De krant schrijft:

‘Daarmee ondermijnt hij de Thaise wet, inclusief de grondwet. Het ICC heeft het recht niet en heeft zelfs de intentie niet om in een land te opereren waar de wet functioneert en burgers wettelijke mogelijkheden hebben. Het is voor de meeste Thais beledigend zelfs te suggereren dat het ICC op de een of andere manier superieur is aan de Thaise rechtspleging, laat staan om de rechtsbevoegdheid aan een buitenlandse rechtbank over te dragen.’

Surapong zou er goed aan doen zijn belachelijke voorstel snel te laten vallen, voordat het land zijn respect voor hem verliest, aldus BP tot slot.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 5 november 2012”

 1. Cornelis zegt op

  Die bonus die de politie voor drugsgerelateerde arrestaties in het vooruitzicht wordt gesteld, stelt mij op de een of andere manier niet gerust. Het wordt zo ook financieel aantrekkelijk gemaakt om er iemand in te luizen, lijkt me.

 2. Robert zegt op

  Wat dacht je hoe al die drugszaken opgelost werden? Dat is allemaal inside info,het uitschakelen van concurrentie of puur toeval.
  Goed speurwerk is het zeker niet 🙂

 3. willem zegt op

  Dank Dick,zo hoef ik vandaag de Bangkok-Post niet meer te zoeken op t net. Goede info. Voor mij belangrijk is toch altijd mr Thaksin;wat hij gedaan heeft voor de arme Thai in isaan/en tevens het verschil tussen rijk en arm kleiner te maken. In buriram wordt hij nogsteeds aanbeden en wat mij betreft mag hij morgen terugkomen;gelukkig dat mrs Yingluck de zaken nu in handen heeft. Moderator;geen politiek op deze site!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website