Nieuws uit Thailand – 5 juli 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
5 juli 2014

Twee voormalige ministers en een roodhemdleider waren er wel, maar de NCPO was niet uitgenodigd en ‘da’s niet eerlijk, o nee’, om met Calimero te spreken. Maar de coupplegers zitten er niet mee dat ze geen uitnodiging van de Amerikaanse ambassade in hun brievenbus vonden voor de receptie op donderdag ter gelegenheid van Independence Day.

NCPO-woordvoerder Winthai Suvaree verklaarde de afwezigheid van een uitnodiging met: ‘Het is mogelijk dat het corps diplomatique van de VS het gevoel heeft bij sociale gelegenheden behoedzaam met de NCPO te moeten omgaan.’ Daarentegen vinden gesprekken tussen de ambassadeur en de militaire leiders wel plaats, waarbij beide partij zorgvuldig vermijden de andere partij te frustreren, legt Winthai uit. ‘Elk land heeft zijn eigen gebruiken en tradities en die kunnen tot onenigheid leiden, alhoewel de VS de huidige situatie in Thailand begrijpt.’

Een NCPO-woordvoerster benadrukt dat de militaire banden met de VS en Australië in tact blijven. Thailand’s politieke situatie heeft geen gevolgen voor Cobra Gold (jaarlijkse militaire oefening van de VS en Zuid-Oost Aziatische landen in Thailand), Balance Torch en Hanuman Guardian (militaire trainingsoefeningen). Onlangs is nog gezamenlijk met de VS en Australië geoefend. Het Directorate of Intelligence hield in mei en juni met Amerikaanse specialisten een training over explosieven en vorige maand kregen inlichtingenofficieren een training in Australië.

Volgens de krant heeft de Amerikaanse ambassadeur onlangs tegen de buitenlandse media gezegd dat Prayuth wel degelijk is uitgenodigd. Bij die gelegenheid zei ze dat de VS op een aantal gebieden met Thailand wil samenwerken, waaronder onderwijs, milieu, gezondheid en andere sociale zaken. Ze riep de junta op degenen die na de coup zijn gearresteerd, vrij te laten en hen toe te staan aan het hervormingsproces deel te nemen.

Foto: Protest voor de ambassade tegen de coup en felicitaties met Independence Day.

– De inspectie van ’s lands rijstvoorraden verloopt trager dan verwacht. Waarschijnlijk wordt de deadline van 25 juli niet gehaald. De inspectieteams komen mensen tekort. Dat bleek donderdag bij de inspecties, aldus inspecteur-generaal Chirachai Munthong van het Prime Minister’s Office.

Voor de inspecties zijn 100 teams op pad. Zij moeten de kwaliteit en kwantiteit van de door de vorige regering opgekochte rijst, in totaal 18 miljoen ton, controleren. Elk team bestaat uit zes tot tien personen, gerekruteerd uit leger, politie, de Public Warehouse Organisation (PWO) en de landbouwbank. ‘Misschien moeten we de deadline naar augustus uitstellen’, oppert Chirachai. Hij schat dat een team één pakhuis per dag kan controleren. Om de zaak te versnellen, zijn minstens 12 personen per team nodig.

De 18 miljoen ton ligt opgeslagen in 1.800 pakhuizen en 137 silo’s. Een panel van het ministerie van Financiën schat dat 3 miljoen ton ontbreekt. Het verlies dat het hypotheeksysteem heeft opgeleverd, wordt geschat op 500 miljard baht.

De inspecties op de eerste dag waren weinig hoopgevend. De kwaliteit van de rijst, die soms al 2 jaar ligt opgeslagen, is ernstig teruggelopen en de korenworm heeft er de tijd van zijn leven. Er zijn ook verschillen geconstateerd tussen wat er in een pakhuis ligt en wat er volgens de documenten zou moeten zijn.

In Chalerm Phrakiat (Nakhon Ratchasima) ontbrak in een pakhuis 32 ton van de 9.800 ton. Een functionaris van de PWO zegt dat het nog te vroeg is om de conclusie te trekken dat het tekort het gevolg is van ‘oneerlijke handelingen’. Het zou ook het gevolg kunnen zijn van ‘discrepanties’. Nakhon Ratchasima telt 47 pakhuizen in 12 districten.

In Lamphun constateerde het team dat niet alle rijst sticky rijst was zoals gedocumenteerd. In sommige zakken was de rijst gemengd met khao chao rijst. Bij sommige zakken ontbraken labels met gegevens over de inhoud.

– Om de economische groei te stimuleren wil de junta dat banken soepeler zijn bij het verstrekken van leningen. Het midden- en kleinbedrijf en de laagste betaalden moeten gemakkelijker een lening kunnen afsluiten om investeringen te doen, waardoor de groei een duwtje krijgt.

Volgens de Bank of Thailand komt de economische groei dit jaar uit op 1,5 procent, maar coupleider Prayuth Chan-ocha wil boven de 2 procent uitkomen. Hij zei dit gisteren in zijn wekelijkse tv-toespraak. Banken zoals de Government Savings Bank, Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives en de SME Bank wordt gevraagd speciale projecten te lanceren voor leningen, gericht op het MKB en de laagstbetaalden.

Een belangrijke motor voor de economie is het toerisme. ‘We proberen het image van het land te repareren en buitenlandse toeristen te verleiden om terug te keren’, aldus Prayuth. De juntaleider sneed nog een groot aantal andere onderwerpen aan, maar veel nieuws zat daar niet bij.

Nou ja, één nieuwtje dan. Prayuth dreigde een bedrag van 50 miljard baht uit de begroting 2014, bestemd voor enkele ministeries en diensten, aan meer urgente zaken te besteden omdat ze nog steeds geen bestemming voor dat geld hadden.

– ’t Is koek en ei tussen Myanmar en Thailand. De Myanmarese opperbevelhebber Min Aung Hlaing sprak gisteren tijdens een beleefdheidsbezoek zijn steun uit aan de machtsovername. ‘Het is de taak van het leger de nationale veiligheid te garanderen. Wat het leger doet is de meest passende handelwijze omdat de strijdkrachten een belangrijke rol spelen bij het handhaven van ’s lands veiligheid en de zorg voor de veiligheid van de mensen.’

Min Aung zei dat zijn land in 1988 iets soortgelijks had meegemaakt, alhoewel de omstandigheden toen ernstiger waren. In dat jaar begonnen studenten te demonstreren voor democratie, een beweging die zich over het land verspreidde. Na een bloedige coup met vermoedelijk duizenden doden kwam er op 18 september van dat jaar een eind aan.

De vriendelijke woorden van Min Aung werden door even vriendelijke woorden van Thailands opperbevelhebber gespiegeld. Zowel tussen beide strijdkrachten als op regeringsniveau bestaan sterke banden, aldus generaal Tanasak Patimapragorn.

Verder babbelden beide heren over buitenlandse werknemers, grensproblemen, het uitwisselen van soldaten voor trainingsdoeleinden en Cobra Gold, de jaarlijkse militaire oefening van de VS en enkele Zuid-Oost Aziatische landen, die in Thailand wordt gehouden. Beiden hopen dat Myanmar in juli en augustus kan aanschuiven.

– Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het paspoort ingetrokken van Somsak Jeamteerasakul, docent rechten aan de Thammasat universeit, en Wutthipong ‘Ko Tee’ Kochthammakhun. Somsak wordt beschuldigd van majesteitsschennis. Hij negeerde de oproep van de junta om zich te melden. Wuttiphong wordt door de krant omschreven als hardline roodhemdleider. Naar verluidt zouden beide mannen naar het buitenland zijn gevlucht.

– Taxichauffeurs en -bedrijven in Bangkok dienen zich uiterlijk 15 juli te registreren bij het Centre for Taxi Driver Information van het Land Transport Department (LTD). Wie dat niet doet, riskeert een boete van maximaal 1.000 baht. De gegevens van chauffeurs gaan in een database, zodat de autoriteiten kunnen controleren of ze betrokken zijn geweest bij een misdrijf of een ongeluk en eventueel hun vergunning kunnen intrekken.

LTD-hoofd Asdsathai Rattanadilok Na Phuket hoopt dat de registratie ertoe leidt dat de rotte appels achter het stuur verdwijnen en het aantal verkeersongelukken afneemt. Asdsathai roept passagiers op de ID-kaart van een chauffeur, die in elke taxi aanwezig moet zijn, te bestuderen, want die bevat ‘belangrijke informatie’.

Gisteren was de laatste dag waarop motortaxibestuurders zich konden registreren. Er stond een lange rij voor het Land Transport Department. De registratie heeft tot doel een eind te maken aan afpersing van de bestuurders door maffia-achtige bendes. Die verdienen grof geld met het illegaal leasen van hesjes.

– Een tuktuk bestuurder is gewond geraakt toen in Ratchathewi (Bangkok) de muur van een hotel instortte. Dat gebeurde tijdens de sloop van een van de gebouwen van het First Hotel. De instortende muur beschadigde ook twee elektriciteitsmasten en een hek.

Voor de sloop was nog geen vergunning verleend en dat kan de hoteldirectie op een gevangenisstraf van drie maanden en/of een boete van 60.000 baht komen te staan. Het districtskantoor had het hotel naar het Public Works Department van de gemeente verwezen, maar het hotel was toch maar alvast begonnen.

In het First Hotel woedde in 1988 een felle brand, waarbij dertien personen om het leven kwamen en tientallen toeristen werden gewond. Na herstel mocht het hotel weer open. Het hotel is nu verkocht aan een nieuwe investeerder, hetgeen de verklaring voor de sloophaast zou kunnen zijn.

– De National Anti-Corruption Commission (NACC) gaat de junta maatregelen voorstellen om harder tegen corruptie op te treden. Ze zijn eerder aan de vorige regering voorgelegd, maar dat heeft geen effect gehad. De NACC wil nu dat de junta overheidsdiensten verplicht de maatregelen van de NACC in praktijk te brengen.

Het gaat onder andere om de aanschaf van 3.183 aardgasbussen voor het gemeentelijk vervoersbedrijf van Bangkok, watermanagementprojecten, de benoeming van RvB-leden van overheidsbedrijven, de toekenning van staatsloten en tewerkstelling van buitenlandse werknemers. Al deze zaken zijn vatbaar voor corruptie.

’t Is maar een kleine greep, want het artikel noemt tientallen kwesties. Zo wil de NACC ook de corruptie bij verkiezingen te lijf gaan en de controle van de financiële positie van kandidaten verscherpen. De NACC maakte eerder bekend banken te gaan verplichten verdachte geld- en onroerendgoed transacties te melden.

– Het kwam niet als een verrassing. Pongsapat Pongcharoen had het wel verwacht dat zijn dagen als secretaris-generaal van het Office of the Narcotics Control Board geteld waren. Donderdag werd zijn ontslag bekend gemaakt door de junta in haar 84ste bevel. Pongsapat behoudt wel zijn functie van adjunct-hoofd van de landelijke politie.

Pongsapat deed voor voormalig regeringspartij Pheu Thai in 2013 een gooi naar het gouverneurschap van Bangkok, maar hij beet tegen de herkiesbare toenmalige gouverneur in het zand. Dat ‘smetje’ op zijn blazoen doet hem nu de das om.

Maar Pongsapat blijft er vrolijk onder. Als adjunct is er genoeg werk te doen. Zo houdt hij zich bezig met een wijkproject van de politie, dat tot doel heeft wijkbewoners te stimuleren met de politie samen te werken.

– Een man heeft gisteren een eind aan zijn leven gemaakt door van de Rama IX brug te springen. Zijn lichaam is nog niet gevonden.

Het gaat vermoedelijk om de adjunct secretaris-generaal van de Matubhum partij, omdat op de brug een auto geparkeerd stond met zijn papieren. Getuigen hebben gezien hoe een man uit de auto stapte en in de Chao Phraya rivier sprong.

– In drie afzonderlijke operaties hebben politie en leger 327 illegale Cambodjanen aangehouden. In een suikerrietplantage in Aranyaprathet (Sa Kaeo) stuitten ze op 149 Cambodjanen, een tweede groep van 61 Cambodjanen liep tegen de lamp toen ze via de Thai-Cambodian Friendschip Bridge in Aranyaprathet het land probeerden binnen te komen en een derde groep werd gearresteerd in een bos.

De gearresteerde Cambodjanen zouden eerder het land zijn ontvlucht en op hun weg terug door tussenpersonen zijn benaderd. Ze vroegen geen grenspasje aan, wat altijd lang duurt, betaalden 2.500 baht per persoon en werden door de tussenpersonen via een geheime route door het bos het land binnen gesmokkeld, aldus een van de gearresteerden.

– Veertien Cambodjanen die een maand gevangen hebben gezeten omdat ze een vals visum hadden, zijn vrijgelaten. Hun vrijlating kwam twee dagen nadat Veera Somkhwamkid uit Cambodjaanse gevangenschap werd vrijgelaten. De autoriteiten ontkennen dat er sprake was van een gevangenenruil. Thailand wilde gewoon zijn ‘oprechtheid en goede wil’ tonen. De provinciale rechtbank van Sa Kaeo heeft vastgesteld dat de veertien niet de intentie hadden iets verkeerds te doen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Noot van de redactie: Vandaag geen Nieuws Uitgelicht.

4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 5 juli 2014”

 1. Tino Kuis zegt op

  Het is duidelijk dat Myanmar en Thailand nu dikke vrienden zijn. De onderdrukking van een democratische opstand in Myanmar in 1988 vergelijken met de huidige coup, sorry, militaire interventie, in Thailand is heel terecht. Misschien dat Noord-Korea, China, Thailand en Myanmar een bondgenootschap kunnen sluiten om hun nationale waarden gezamelijk te verdedigen.

  • dirkvg zegt op

   Binnen mijn, weliswaar beperkte, thaise kennissen ( Bkk en Khon Kaen)
   merk ik veel sympathie voor de coup.
   Gewoonweg omdat ze terug hun dagelijkse kost
   kunnen verdienen met hun kleine business.
   De zogezegde democratische partijen hebben
   er een zootje van gemaakt.
   Tot nu toe kan je het leger enkel complimenteren met
   hun wijze van werken, en hun project om terug naar de democratie te stappen. Ze ruimen nu wel heel
   wat rommel op….
   Toegegeven….ik heb meer respect voor de modale
   Thaise burger dan voor salondemocraten.

 2. Harry zegt op

  Sorry, maar… ik vind toch dat er een klein verschil is tussen Noord Korea en Myanmar, tussen China en Thailand.
  Bovendien, kijkend naar China: een volk, dat na eeuwen regelmatige hongersnood nu drie maaltijden per dag kent, en een welvaartstoename de afgelopen 25 jaar, die nog nooit in de geschiedenis is waargenomen… mag van mij het democratische palaver, niet-na kunnen/willen komen van bescherming tegen misdaad en terrorisme naast graaierij als bijv in NL voor enige tijd op laten schorten door een dictatuur.

 3. Franky R. zegt op

  Ik vraag het mij af hoelang je rijst in een juten zak kun ‘bewaren’ in een silo of pakhuis. Misschien dat een van de lezers van Thailandblog mij (ons) zou kunnen informeren.

  Leer graag iets nieuws!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website