Oorlogzuchtige taal van de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden). Erken de rechtsbevoegdheid van het  Internationale Hof van Justitie in Den Haag niet in de Preah Vihear-zaak.  Oftewel: negeer een eventuele negatieve uitspraak van het Hof over de 4,5 vierkante kilometer bij de tempel, die door Cambodja en Thailand wordt betwist.

Weet wel wat dan de gevolgen zijn, heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren gewaarschuwd. Minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken) zegt dat negeren consequenties kan hebben voor de handel en economie. En Virachai Palasai, ambassadeur in Nederland, wijst erop dat beide landen lid zijn van de VN en zich dienen neer te leggen bij de beslissing, ongeacht de uitkomst.

Surapong is de gebeten hond bij de geelhemden omdat hij zijn twijfels heeft geuit over de kansen van Thailand de zaak te winnen. Er vallen al grote woorden als ‘verrader’. ‘Het lijkt erop alsof de minister de mensen vraagt erop voorbereid te zijn dat het vonnis niet in ons voordeel is. Dat is onbehoorlijk’, zegt Panthep Puapongpan, woorvoerder van de PAD.

In april krijgen Thailand en Cambodja de gelegenheid hun zaak mondeling te bepleiten. Thailand heeft een juridisch team gevormd dat bestaat uit ambassadeur Virachai, het hoofd van de Treaties and Legal Affairs Department, drie buitenlandse advocaten plus twee assistenten. De uitspraak wordt in oktober verwacht.

Het Hof buigt zich over de zaak omdat Cambodja om een herinterpretatie van het vonnis van 1962 heeft gevraagd, waarbij de tempel aan Cambodja werd toegewezen. Het Hof deed toen geen uitspraak over het omliggend gebied. Volgens Virachai zijn vier scenario’s mogelijk: het Hof acht zich niet bevoegd, beslist ten gunste van Cambodja of Thailand, of ten gunste van beide.

– Pech voor liefhebbers van de soap Nua Mek 2. De laatste aflevering is geschrapt, twee uur voordat die uitgezonden zou worden. Volgens actrice Chalida Wijitwongthong vanwege politieke druk, maar volgens haar agent speculeert ze alleen maar, kanaal 3 geeft geen commentaar en minister Varathep Ratanakorn (PM’s Office) en regeringssecretaris Suranand Vejjajiva ontkennen ten stelligste dat de regering de afgelasting heeft bevolen.

De serie, die op 14 december begon, volgde een minister-president, zijn misdadige vice-premier en een tovenaar die door middel van zwarte rituelen het politieke machtsspel beïnvloedde. Verder was er nog een figuur, Prae-pailin geheten, en een speciale onderzoekseenheid die TSI heette. De angel van het verhaal werd gevormd door het feit dat de minister-president al dood was en zijn lichaam werd bezeten door een geestenbezweerder. Voorts probeerden schurken de vier mythische wapens van Lord Naraya te stelen.

– Jaarlijks komen op openbare scholen 1.500 banen beschikbaar en studeren 20.000 tot 50.000 studenten af als leraar. Het ministerie van Onderwijs maakt zich zorgen over die diskrepantie.

Volgens cijfers van het kantoor van de Higher Education Commission zijn in het academisch jaar 2012 49.279 studenten begonnen aan een lerarenopleiding en dat aantal is nog exclusief de cijfers van 10 universiteiten. Thailand telt 600.000 leraren van wie 500.000 aan openbare scholen. De overigen werken in particuliere scholen.

Surawat Thongbu, deken van de faculteit onderwijs van de Rajabhat Maha Sarakham universiteit en president van de Thailand Education Deans Council, vindt dat de regering tevoren de vraag naar leraren moet vaststellen, zodat de sector zich erop in kan stellen. ‘We moeten de vraag naar leraren voorspellen door te berekenen hoeveel leraren met pensioen gaan.’ Naar verwachting gaan de komende 5 jaar 100.000 leraren met pensioen, zegt hij.

– In mei krijgt het leger de eerste vijf T-84 Oplot gevechtstanks uit de Oekraïne. Eind 2015 volgen er dan nog zo’n 50 van de in totaal 200 bestelde tanks. Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha heeft om de snellere levering gevraagd, zodat het leger alvast met de tanks kan trainen.

Prayuth inspecteerde de Oplot onlangs tijdens een bezoek aan de Oekraïne. Hij stelde vast dat het leger waar voor zijn geld krijgt qua vuurkracht en vechtmogelijkheden. De meeste gewapende voertuigen van het Thaise leger zijn in het Westen gekocht tegen relatief hoge prijzen. De aanschaf van de Oplot is niet geheel onomstreden. In 2011, toen de koop werd aangekondigd, hadden soldaten kritiek omdat de tanks moeten stilhouden wanneer de munitie op is en er opnieuw moet worden geladen.

– Dinsdag besluit het kabinet of het 13 miljard baht uittrekt voor de aanschaf van 3.183 nieuwe bussen voor het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA). De bussen gaan op NGV rijden (aardgas). Het ministerie van Transport verwacht dat met de inzet van de bussen het bedrijf in 2014 een winst kan maken van 260 miljoen baht. En dat is hardnodig want het geaccumuleerd tekort bedraagt 70 miljard baht.

Van het wagenpark van de BMTA staat 40 procent wegens reparaties stil. Slechts 2.500 bussen zijn in gebruik. Die rijden op diesel. Aardgas halveert de maandelijkse brandstofrekening van 200 miljoen baht. Een andere kostenbesparende maatregel is het niet vervangen van personeel dat vertrekt, maar minister Chadchat Sittipunt (Transport) zegt dat niemand zijn baan kwijtraakt.

– Werkgevers moeten de last van het hogere minimumdagloon van 300 baht per 1 januari zelf dragen. De regering heeft het voorstel van het bedrijfsleven om een steunfonds van 50 miljard te vormen, afgewezen. Ze wil eerst de komende 3 maanden afwachten om te bezien of extra maatregelen nodig zijn.

Het voorstel voor het steunfonds was gedaan door de Federation of Thai Industries, de Chamber of Commerce en de Thai Bankers’ Association. Doel was vooral het arbeidsintensieve MKB te helpen dat het zwaarst te lijden heeft van de verhoging. De drie clubs hebben 27 maatregelen voorgesteld, waarvan de regering er 16 heeft overgenomen. Elf waren al van kracht in de 7 provincies, waarin het minimumdagloon in april naar 300 baht ging. Over de overige vijf beslist het kabinet dinsdag.

– Terwijl zijn hoofd werd geschoren als voorbereiding op zijn inwijding tot monnik, werd een 24-jarige man gearresteerd wegens poging tot diefstal van telefoonkabels bij industrietterein Sahatrat Rattanakahon in Ayutthaya. De diefstal mislukte omdat enkele werknemers van het telefoonbedrijf opdoken. Vorig jaar werden telefoonkabels ter waarde van 16 miljoen baht gestolen van TT&T Co. Meer dan 300 diefstallen vonden plaats, maar slechts 12 arrestaties zijn verricht.

– Een 38-jarige man vuurde met Oud en Nieuw met zijn pistool in de lucht. Dat liep voor zijn nicht slecht af, want een kogel drong door het dak van haar woning en raakte haar in de wang, terwijl ze lag te slapen. De vrees bestaat dat haar gezichtsvermogen is aangetast. De oom is aangehouden. Hij heeft bekend zeven keer te hebben geschoten.

Economisch nieuws

– Tegenstrijdig nieuws over Dawei, de ambitieuze speciale economische zone en diepzeehaven in Myanmar, een gezamenlijk project van Myanmar en Thailand. Myanmar zou de vereiste investeringen in handen willen geven van een speciale houdstermaatschappij in plaats van het Thaise aannemingsbedrijf Italian-Thai Development Plc (ITD), dat een 75-jarige concessie heeft om het project te ontwikkelen.

Naar verluidt zou Myanmar ontevreden zijn over de vertraging van het project. De nieuwe houdstermaatschappij zou gevormd moeten worden door Thaise overheidsbedrijven, een Japanse investeringsorganisatie, de regering van Myanmar en ITD. De maatschappij moet een grote rol gaan spelen bij het creëren van vertrouwen in het project, want de investeerders staan er nog niet voor in de rij.

De directeur van de Dawei Development Co, een dochter van ITD, weet niets van Myanmar’s wens om de concessionair te wijzigen en een adviseur van DDC doet het bericht af als een misverstand.

– Het nieuwe jaar begint met forse boetes voor zes telefoonmaatschappijen. Ze hanteren nog steeds een vervaldatum bij prepaid telefoonkaarten en dat mag niet. Ook blijven ze in gebreke bij het registreren van de persoonsgegevens van prepaid klanten. En verder is er nog een akkefietje met het interconnection tarief, dat de maatschappijen bij elkaar in rekening brengen voor gesprekken via verschillende netwerken. In totaal heeft de National Broadcasting and Telecommunications Organisation boetes uitgedeeld van 52,84 miljoen baht.

– Organische producten hoeven niet duur te zijn, zegt Tanyaruk Na Wangkanai, directeur public relations van de Wangkanai Group, ’s lands enige producent van organische suiker. Thans kost 500 gram organische suiker nog 60 baht en gewone suiker 23,50 baht, maar wanneer ‘de hele wereld haar mindset zou aanpassen, konden we de suiker zelfs voor 30 baht verkopen’.

Wangkanai produceert nu 40.000 ton per jaar en hoopt binnen 2 jaar op 70.000 ton uit te komen. De groep exploiteert vier suikerfabrieken in het Noordoosten en de Central Plains. Die hebben een gezamenlijke capaciteit van 7 miljoen ton suikerriet per jaar. De komende jaren komen ook andere merken op de markt. Wangkanai verwelkomt de concurrentie, want uiteindelijk zal de consument daarvan profiteren.

Het verbouwen van organische suikerriet is niet eenvoudig, want pas na drie jaar bevat de grond geen resten meer van eerder gebruikte chemicaliën.

– Klanten bij McDonald’s moeten na 1 uur aan hun kuierlatten trekken. McThai, het bedrijf dat de McDonald’s keten in Thailand exploiteert, vindt het maar niks: al die klanten die de zaak misbruiken om er een dutje te doen, te vergaderen of om er bijles te krijgen. Het enige wat is toegestaan, is een BigMac of iets anders bestellen en verorberen. En daarna wegwezen, want er moet tenslotte geld verdiend worden.

Guru, het stoute vrijdagzusje van Bangkok Post, meldt het in haar wekelijkse rubriek ‘Think you know what’s happening in the world around you?’, waarin telkens drie vragen worden gesteld met vier antwoordmogelijkheden: drie onzin en één juiste.

De vraag luidde in dit geval ‘What new rule has McDonald’s in Thailand recently imposed?’en de drie onzin antwoorden: The right to refuse to serve obese customers; Only allowing kids that aren’t brats to have Happy Meals; A ban on eating French fries with Maggi sauce. Bij nader inzien: eigenlijk vind ik alle antwoordmogelijkheden goed te verdedigen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

5 reacties op “Nieuws uit Thailand – 5 januari 2013”

 1. J.Jordaan zegt op

  Dick, het enige wat ik wil zeggen na weer een geweldig nieuwsartikel is dat mijn vrouw, die helemaal gek was van die soap Nua Mek 2, zwaar teleurgesteld is dat die ineens verdwenen is van de televisie. Zelfs politiek (al is het politiek) is dan niet belangrijk meer.
  J. Jordaan.

 2. Bert Dekker zegt op

  MctThai heeft groot gelijk om te verbieden dat mensen zitten te dutten of te vergaderen etc.in de McDonald retauranten.
  Het is soms moeilijk om een vrije stoel te vinden om een Big Mac te veroberen.
  Als frequent vacantieganger in Thailand sta ik altijd verbaasd als ik het tafereel bekijk waar al die mensen of de krant zitten te lezen of als de jongere. hun huiswerk daar doen.

 3. Hans c zegt op

  Het lijkt me beter de hele keten te verbieden, weg met die vette onzin, al die fastfoodretaurants veroorzaken bij velen een hoop ellende, zie de obesitascijfers in o.a. De V.S. Het lijkt me zo langzamerhand wel bewezen dat obesitas vele ernstige ziektes veroorzaakt.

  • Robert Kool zegt op

   De Thaise keuken is veel gezonder dan het ‘fast food’ uit het Westen. Men ziet steeds meer dikke Thaise kinderen en teenagers. McDonald, KFC, Burger King en soortgelijke, voornamelijk Amerikaanse ketens voeren bijzonder aggresieve acties om hun activiteiten hier uit te breiden. Ze schrikken ook niet af van jonge kinderen te verleiden hun ‘junk food’ te eten door middel van psychologisch effectieve en aanlokkende reclames op straat, televisie en in bioscopen. Hun prijzen liegen er ook niet om, aanzienlijk duurder dan de lokale eetgelegenheden.
   Ook in de VS zelf is er veel kritiek op het voedsel van deze ketens en ofschoon daar, als gevolg van deze kritiek , McDonald een ‘gezonder’ menu heeft geintroduceerd, is dat in Thailand niet het geval. De traditionele vette hamburgers en chips weggespoeld met Coca Cola vieren hier hoogtij onder de jeugd. Zo doen de vetten die zich opstapelen in het lichaam van deze kinderen. Ook hun ouders hebben vaak geen idee van de schade aan de gezondheid die regelmatig gebruik van ‘junk food’ kan veroorzaken.

   • Dick van der Lugt zegt op

    @ Robert Kool In mijn nieuwsarchief vond ik de volgende berichten over obesitas:

    Ongedateerd
    De afgelopen vijf jaar is het aantal kinderen jonger dan zes jaar met obesitas toegenomen met 40 procent. Ongeveer 22 miljoen Thai ouder dan 15 jaar zijn volgens het ministerie van Volksgezondheid te dik. Onderzoek naar het eetgedrag van kinderen van kleuterschool tot Matayom 3 heeft uitgewezen dat de meeste kinderen gedurende de zomervakantie van een maand 1,5 tot 2 kilo aankomen omdat ze meer snacks en junkfood eten en te veel suiker binnenkrijgen door het drinken van yoghurt, frisdrank en gezoete melk. In 20 procent van de 20.000 scholen is frisdrank te koop. Sommige scholen hebben van frisdrankproducenten een bestelwagen gekregen in ruil voor de verkoop van hun producten.

    28 maart 2011
    Uit research onder 1373 leerlingen van openbare scholen in Hat Yai bleek dat 13 procent van hen met overgewicht kampt. Uit een landelijk onderzoek in 2004 tot 2006 bleek dat zestien procent van de kinderen in de leeftijd van 5 tot 12 jaar aan obesitas lijdt.

    29 december 2012
    – Thaise kinderen lijden niet alleen aan obesitas, maar ze krijgen ook te weinig voedingsstoffen binnen zoals jodium en ijzer. Deze geluiden waren onlangs te horen op een seminar van het International Health Policy Programme in Bangkok. De sprekers weten het probleem aan het gebrek aan financiële steun voor schoolmaaltijden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website