Nieuws uit Thailand – 5 februari 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
5 februari 2014

Ik begin met een oud bericht dat ik gisteren heb laten liggen. Een minibusje werd maandagmiddag geplet doordat er een container geladen met houten planken op landde en daar kon de wagen niet tegen. De chauffeur kwam om het leven.

De container was van een oplegger gevallen, toen die het busje passeerde. Dat speelde zich af op de Phahon Yothin Highway tegenover het bekende winkelcentrum Future Park in Rangsit. De container stond los op de oplegger en was niet geborgd. Dat kon ook niet want de wagen miste container bottom locks. De eigenaar van de wagen kan een boete van 50.000 baht tegemoet zien.

– Pech voor de leerlingen van Prathom 1 in de onderwijszones 1 en 2, maar een tablet PC voor hen zit er dit schooljaar, dat volgende maand eindigt, niet meer in en misschien wel nooit meer. Het Chinese bedrijf Shenzhen Yitoa Intelligent Control Co, dat de 804.742 tablets in december had moeten leveren, heeft zich teruggetrokken.

Als reden geeft het de politieke instabiliteit in Thailand, meningsverschillen over het contract, communicatieproblemen en een boete voor te late levering. Het bedrijf wil verdere verliezen voorkomen, trekt zich terug en biedt daarvoor zijn verontschuldigingen aan. Maar het behoudt zich het recht voor in beroep te gaan.

Het ministerie van Onderwijs trekt zijn bankgarantie van 120 miljoen baht in en zal het bedrijf aansprakelijk stellen voor eventuele toekomstige schade. Vrijdag vergadert de commissie, die over het tabletprogramma gaat, over de verdere gang van zaken.

Het ministerie kan niet ontkennen dat het tablet-programma sinds het begin problemen heeft ondervonden, zegt minister Chaturon Chaisang (Onderwijs), hetgeen mij de understatement van het jaar lijkt.

De leerlingen in zone 1 en 2 zijn trouwens niet de enigen, die zonder tablet door het leven moeten gaan, want er zijn ook problemen met de levering van tablets aan Mathayom 1 leerlingen in zone 3 (centraal en Zuid-Thailand) door een Thais bedrijf. Dat contract is geschrapt wegens vermoedens van prijsopdrijving. In zone 4 (Noorden en Noordoosten) zijn geen problemen.

Het tabletprogramma, een van die leuke (maar dure) verkiezingsbeloftes van Pheu Thai in 2011, is aan zijn tweede jaar bezig.

– De reuzenpanda Lin Hui (12) heeft een miskraam gehad. Na een zwangerschap van 128 dagen heeft Lin Hui haar kleintje verloren, heeft de dierentuin in Chiang Mai bekend gemaakt. Volgens een werknemer lijkt het dier zich niet bewust van de miskraam.

Lin Hui is een van de twee panda’s, die de dierentuin in bruikleen van China heeft. Haar eerste nakomeling werd na kunstmatige inseminatie in 2009 geboren. Dat was Linping, die nu in China logeert, en waanzinnig populair was. Linping had zelfs een eigen tv-kanaal.

Ook de tweede zwangerschap van Lin Hui kwam kunstmatig tot stand, want ondanks pogingen van de dierentuin om haar aan het paren te krijgen, heeft ze er geen trek in.

– Een van de ergste misdaden ooit tegen kinderen in het diepe Zuiden gepleegd. Zo noemt commandant Pattanawut Angkhanawin van de provinciale politie van Narathiwat de beschieting van een gezin in Bacho, maandag door vier mannen. Drie jongens van 3, 5 en 9 kwamen daarbij om het leven en de twee ouders – de moeder is zwanger – raakten gewond.

De beschieting vond plaats toen het gezin, net teruggekeerd van een bezoek aan de moskee, op het punt stond hun woning binnen te gaan. De drie kinderen werden in hun borst geraakt.

Volgens Pattanawut had de beschieting te maken met een persoonlijk conflict omdat de vader, vrij op borgtocht, in 2012 een assistent-dorpshoofd had doodgeschoten. Mogelijk waren de schutters huurmoordenaars. Maar het zou ook een van de vele beschietingen kunnen zijn die door opstandelingen worden gepleegd.

– Na een achtervolging door de politie is een drugssmokkelaar in Mae Tha (Lamphun) doodgeschoten. De man was met zijn pickup truck door een controlepost gereden. Toen de politie dichterbij kwam, vluchtten hij en zijn maatjes uit de wagen en openden het vuur op de agenten.

Het bericht vermeldt niet om hoeveel mannen het ging; wel dat 1,2 miljoen methamphetamine pillen met een straatwaarde van 800 miljoen baht in beslag werden genomen. Het zou gaan om een bende die vanuit de provincie Tak opereert.

In een undercover operatie is in Muang (Lampang) een echtpaar tegen de lamp gelopen. De politie deed zich voor als kopers. Toen de man (35) en de vrouw (22) in een rijstveld de drugs afleverden, was het over en uit. Ze hadden het geld hard nodig, want beiden waren werkloos.

– In winkelcentrum Zeer Rangsit (Pathum Thani) heeft de politie drie mannen uit Maleisië in de boeien geslagen. Ze probeerden er met valse creditcards te betalen, maar de verkoper had dat in de gaten en tipte de politie. De drie hebben verklaard namens een zakenman in hun land elektrische apparaten te kopen voor de verkoop in Maleisië. Ze zouden 10 procent commissie krijgen als hen dat lukte.

– Alles over de rijst ellende staat in de posting China schrapt rijstdeal; regering verder in het nauw.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Nieuws uit Thailand – 5 februari 2014”

 1. Farang tingtong zegt op

  Daar ikzelf in de haven (Rotterdam) heb gewerkt viel mijn oog direct op het berichtje over het ongeluk met de container.
  Hier uit blijkt weer hoe makkelijk men omgaat met als het om veiligheid gaat in Thailand, als er in Rotterdam een vrachtwagen zonder twistlocks een container zou komen laden zou dit geweigerd worden.,en de chauffeur zou men voor gek verklaren.
  En hier doen ze het gewoon wel met alle gevolgen van dien, gelukkig was het busje op de chauffeur na leeg, hopelijk gaat de boete wel naar de nabestaanden.

  • Farang tingtong zegt op

   Beetje raar dat ik schrijf de boete moet naar de nabestaanden, ik bedoel natuurlijk het geld (50.000 baht)

 2. jm zegt op

  De meeste containers zijn niet vastgemaakt en liggen los op de oplegger.
  Heb zelfs verleden jaar eentje gezien die vanop een brug op de autosnelweg was getuimeld richting Bangkok- Pattaya.
  Zolang je er maar zelf niet onder ligt, denk ik.

 3. Erwin Fleur zegt op

  Nog een ziekelijk bericht.
  Een geestelijk gestoorde vrouw heeft haar twee kleine kinderen vermoord en
  opgegeten.
  De vrouw in kwestie dacht dat haar kinderen varkens waren en heeft de kinderen
  dan ook als varkens geslacht en uitgebeend, waarna zij hier soep van heeft gemaakt
  en heeft opgegeten.

  De politie die daarna ter plaatse kwam vernam van de vrouw dat ze niks verkeert
  had gedaan omdat het om varkens zou gaan.

  Wat er verder met de vrouw is gebeurd weet ik niet maar ook daar zullen
  ze naar waarschijnlijkheid ook soep van maken.

  Hoe ziek moet je hiervoor zijn.

  Groet,

  Erwin

 4. Erwin Fleur zegt op

  P.S.
  De bron is de thaise televisie, van mijn vrouw op haar smartphone.
  Gedeeld op facebook kanaal 3.

 5. Johan zegt op

  Heb al vaker gehoord dat een mensenleven niks waard is in Thailand maar vraag me nu af; Is die 50.000 bht het enige en maximale wat die chauffeur kan krijgen of is dit alleen vanwege het feit dat de container niet geborgd was en komt er noh een soort van (gerechtelijke) procedure m.b.t. het ongeval met dood door schuld, wat je naar mijn mening in dit geval makkelijk kan verzwaren met (poging tot) doodslag, daar die chauffeur donders goed wist wat voor risico’s hij nam.

  • Farrang tingtong zegt op

   @Johan,

   Ik weet niet of het net als bij ons in Holland het in Thailand hetzelfde werkt, hier in Holland is de chauffeur ten alle tijden aansprakelijk voor zijn vracht en het beladen van zijn wagen, maar zoals je weet is Thailand geen Holland hier is alles vaak zo anders dan bij ons.
   Het zou zomaar kunnen dat in Thailand de werkgever aansprakelijk word gesteld, er word ook gesproken over dat de eigenaar van de auto de boete krijgt, wat trouwens ook de chauffeur zou kunnen zijn.
   Ik las in de reactie van JM dat het vaker voorkomt dat de containers los op de trailer staan, misschien is het normaal in Thailand ik zou het niet weten, maar dat ze fout bezig zijn is zeker.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website