De zee voor het strand Ao Phrao op Koh Samet en omgeving is bijna schoon, zegt gouverneur Wichit Chartpaisit van Rayong.

Duikers hebben dit voor 70 procent van het getroffen gebied vastgesteld. Volgende week gaan het strand en vakantieparken weer open, maar zwemmen blijft verboden in afwachting van waterinspecties.

Door 556 personen zijn klachten ingediend over de olielekkage: 238 vissers en 317 hoteliers en restaurateurs. De schade aan de toerisme-industrie en aanverwante bedrijven wordt geschat op 100 miljoen baht. Eén persoon zegt gezondheidsklachten te hebben gekregen. Sommige klagers krijgen al op 12 augustus een compensatiebedrag. Zaterdag wordt een religieus ritueel gehouden, waarbij excuses worden gemaakt aan ‘sacred things’ overeenkomstig het volksgeloof.

Noppadon Srisuk, directeur van het Marine and Coastal Resources Department, zegt dat duikers geen slachtoffers onder de fauna hebben kunnen vinden. Het enige waarop ze gestuit zijn, is slijm door koraal afgescheiden als gevolg van stress.

– Het controversiële amnestievoorstel van Pheu Thai-parlementariër Worachai Hema wordt niet van de parlementsagenda afgehaald, zegt Noppadon Pattama, juridisch adviseur van oud-premier Thaksin. Dat heeft de partijtop gisteren besloten.

Voorafgaand aan die vergadering had Worachai voorgesteld het van de agenda te halen en er een kabinetsbesluit van te maken. Hij zegt dit gedaan te hebben om de zorgen van de tegenstanders van de regering en oppositiepartij Democraten weg te nemen. Die wantrouwen het voorstel en denken dat het tot doel heeft oud-premier Thaksin amnestie verlenen.

Worachai’s voorstel wordt op 7 en 8 augustus behandeld door het parlement. Worachai zegt dat de amnestie in zijn voorstel niet geldt voor de protestleiders en degenen die in 2010 het bevel hebben gegeven geweld te gebruiken.

– Het blijft tobben met het staakt-het-vuren dat is afgesproken tussen Thailand en verzetsgroep BRN. De National Security Council (NSC), die sinds februari met BRN vredesgesprekken houdt, ontkent de claim van BRN dat ze de overeenkomst, die geldt voor de Ramadan, heeft geschonden.

In een brief aan de BRN heeft de NSC geschreven dat de aanvallen in het Zuiden nog moeten verflauwen ondanks de vredesovereenkomst. De autoriteiten beschouwen het geweld als werk van opstandelingen. [Ik doe een gooi naar de vertaling.] Beide partijen moeten samenwerken om uit te zoeken welke groepen verantwoordlijk zijn voor het [doorgaand] geweld. Volgens NSC secretaris-generaal Paradorn Pattanatabut heeft het geweld het vertrouwen van de bevolking in de dialoog ernstig aangetast.

De NSC zal pas na het eind van de Ramadan op 18 augustus een datum voor het volgende gesprek voorstellen. Paradorn zegt dat meer verzetsgroepen de NSC hebben gevraagd aan te mogen schuiven, maar voor het ogenblik wil de de regering daar niet van weten.

– In de provincie Yala is gisteren een soldaat in zijn been geschoten. Hij werd beschoten vanuit een groepje van vier mannen, gekleed in moslim vrouwenkleding, op motorfietsen. De soldaat maakte deel uit van een patrouille van acht soldaten, eveneens op motorfietsen. Tussen de soldaten en de mannen vond een kort vuurgevecht plaats.

Eveneens in Yala werd een assistent-dorpshoofd in zijn woning dood geschoten. De politie denkt dat hij het slachtoffer is van een politiek conflict, maar een verband met het zuidelijk geweld wordt niet uitgesloten.

– De kernvraag is: is het hypotheeksysteem voor rijst nodig? De agrarische sector is slechts goed voor 8,6 procent van het bruto binnenlands product; 38,2 procent van de bevolking (25 miljoen personen) is er in werkzaam en van hen zijn 4,8 miljoen huishoudens (18 miljoen personen) rijstboeren.

In de derde aflevering van de serie Special Report over het hypotheeksysteem stellen de auteurs die vraag omdat de economie steeds meer verschuift van landbouw naar industrie en dienstverlening. De vraag is ook relevant omdat de subsidie die de boeren krijgen, een zware aanslag op de begroting doet en omdat het systeem geteisterd wordt door corruptie.

Het systeem werd in 1970 geïntroduceerd toen er een overaanbod van rijst was. Boeren konden hun rijst hypothekeren, waardoor ze op korte termijn geld hadden om schulden af te lossen. Wanneer de rijstprijs steeg, konden ze de rijst terugkopen en op de markt verkopen. De regering Tinsulanonda stelde de garantieprijs vast op 80 procent van de marktprijs als steun tegen de dalende rijstprijs. Maar de regering Yingluck heeft de garantieprijs 40 procent boven de marktprijs vastgesteld, waardoor het systeem alleen nog maar als subsidiekraan fungeert.

Ammar Siamwalla, econoom aan het Thailand Development Research Institute, zegt dat het huidige systeem niet nodig is en geen effectief middel is om de armen te helpen. Niet alle rijstboeren hebben financiële steun nodig. Twintig procent van de rijkste rijstboeren produceert 42 procent van het totale rijstaanbod in de markt en profiteert er het meest van. De 2,59 miljoen armste boeren produceren te weinig om van het systeem gebruik te kunnen maken.

‘De rijstboeren als de armste groep mensen beschouwen, zoals ze in het verleden waren, is tegenwoordig een te romantische zienswijze. De rijstverbouw in Thailand is enorm veranderd. Veel rijstboeren verbouwen nu ook andere gewassen. In gebieden waar het regent kunnen ze slechts zes maanden per jaar rijst verbouwen, dus verbouwen ze andere gewassen of gaan naar Bangkok of andere steden om te werken. En veel kinderen van rijstboeren hebben een goede opleiding en hebben goede banen.

De opvatting dat dit een bestaan is dat behoefte heeft aan subsidies, is verwrongen. Humanitaire hulp aan de armen is nodig, maar die heeft niets te maken met het subsidiëren van producten’, aldus Ammar.

De rest van het artikel laat ik onvermeld, want dat gaat niet over het systeem als zodanig, maar over de voorgenomen verlaging van de garantieprijs, over productiekosten en de vochtigheid van rijst. Verder komen voorstanders van het systeem aan het woord met voor de hand liggende argumenten.

– Het gemeentebestuur van Bangkok geeft de voorkeur aan een busverbinding boven een monorail om Siam Square te verbinden met Sam Yan. Volgens adjunct-gouverneur Amorn Kitchawengkul is de afstand te kort en is de aanleg van een mini-BRT bussysteem gemakkelijker. Daarvoor is alleen een aparte rijstrook nodig. De afdeling Traffic and Transportation is gevraagd consultants in te huren om de voorgestelde wijziging te bestuderen en de twee vervoerssystemen te vergelijken.

De andere monorail route blijft wel op het verlanglijstje staan. De aanleg begint met het tracé Vacharapol-Lat Phrao-Rama IX Road-Thong Lor (Grijze lijn).

– Een 4-jarige jongen is om het leven gekomen en zijn moeder en grootmoeder werden ernstig gewond toen hun pickup truck op een onbewaakte spoorwegovergang in Ubon Ratchatani door een trein werd gegrepen. De moeder zat achter het stuur. Verdere details ontbreken.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website