Corruptie is een ergere plaag dan armoede en drugs, betoogde Prem Tinsulanonda, president van de Privy Council, gisteren in zijn openingstoespraak van een forum ter gelegenheid van het 13-jarig bestaan van het kantoor van de Ombudsman. Hij benadrukte dat vooral de Ombudsman deze plaag dient te bestrijden.

‘Corruptie is een beschamende schandvlek voor ons land’, aldus Prem. ‘Het is het ergste kwaad en het is onze plicht ons ertegen te verzetten en het te bestrijden. U [de ombudsman], als rechtspersoonlijkheid met verantwoordelijkheid, moet uw uiterste best doen om er een eind aan te maken, of de bevolking wordt verder in het verderf gestort. Als we niet de handen ineen slaan om dit grote probleem op te lossen, zullen we door toekomstige generaties worden beschouwd als verrader.’

– Eerst twee rectificaties. Het lichaam van de soldaat die maandagavond in Rueso (Narathiwat) ontvoerd en doodgeschoten is, was niet doorzeefd met kogels. In zijjn hoofd zijn twee kogelwonden gevonden. Verder kan hij toch gemarteld zijn om informatie los te laten, zegt een woordvoerder van de zuidelijke buitenpost van het Internal Security Operations Command.

Minister Sukumpol Suwanatat (Defensie) reageert met stoere taal op de brute moord. ‘Ik tolereer deze moord niet. De daders moeten gearresteerd en gestraft worden. Dit laat ik niet passeren. Geen compromissen.’ Sukumpol zei dat ze kunnen rekenen op ‘oog om oog, tand om tand’. De opstandelingen doen er beter aan in de Budo bergen te blijven, want de veiligheidstroepen nemen actie tegen hen.

Voor de recent begonnen vredesgesprekken tussen Thailand en rebellengroep BRN heeft de moord geen consequenties. Het tweede gesprek vindt plaats op 29 april. De Thaise delegatieleider Paradorn Pattanatabut, secretaris-generaal van de National Security Council, wijst erop dat het zuidelijk geweld niet alleen politiek gemotiveerd is, maar dat ook andere groepen actief zijn in de regio, zoals drugshandelaren en smokkelaars. Het kost volgens hem tijd om de harde kern van de rebellengroepen te overtuigen om samen te werken.

De gedode soldaat maakte deel uit van de eenheid die in februari door opstandelingen werd aangevallen. Bij de aanval op de basis in Bacho sneuvelden zestien opstandelingen en vier werden later aangehouden. De eenheid was getipt over de aanval. De ontvoerders van de soldaat namen vermoedelijk ook aan die aanval deel.

– Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat hebben gisteren de voorstellen goedgekeurd om vier artikelen in de grondwet te wijzigen. Het Constitutionele Hof kwam niet tussenbeide, alhoewel het wel een verzoekschrift van een senator in behandeling nam om de parlementaire behandeling stil te leggen. Volgens de senator zijn de wijzigingsvoorstellen in strijd met de grondwet.

Er gaan nu enkele commissies aan het werk om de voorstellen nader te bestuderen en daarna wordt er nog in tweede en derde termijn over beraadslaagd en gestemd. De senator kreeg van het Hof de opdracht zijn verzoekschrift te verspreiden onder de parlementsleden die de wijzigingsvoorstellen hebben ingediend. Die hebben twee weken de tijd om er op te reageren, waarna het Hof kort daarna definitief vonnis wijst.

De actie van de senator heeft een tegenactie van vijf parlementsleden van regeringspartij Pheu Thai opgeroepen. Die gaan bij de politie aangifte doen tegen de rechters van het Constitutionele Hof. De wet zou hen verbieden zich met het wetgevend proces te bemoeien. Senator Direk Thuenfang denkt dat het Hof uiteindelijk de voorstanders van de grondwetwijziging zal steunen. ´Ik denk dat het vonnis gebaseerd zal zijn op het principe van scheiding der machten. Het parlement maakt de wetten, dus dat heeft het mandaat de grondwet te wijzigen.´

Over de wijzigingsvoorstellen is drie dagen gedebatteerd. Aan het eind van de eerste dag verliet oppositiepartij Democraten de vergaderzaal uit protest tegen het voorzitterschap. De voorzitter is een van de indieners van de voorstellen. Op de tweede dag bleven de bankjes van de Democraten leeg. Of ze ook gisteren thuisbleven, vermeldt de krant niet.

– Van alle landen in Azië loopt Thailand het grootste risico op een terroristische aanval en wereldwijd is Thailand het vijfde land, waarschuwt de Amerikaanse FBI. Tarit Pengdith, hoofd van het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI), maakte dit gisteren bekend na een ontmoeting op de Amerikaanse ambassade in Bangkok met de cultureel attaché. De risicoanalyse is gebaseerd op onderzoek in de VS en Groot Brittanië.

Thailand is volgens de FBI kwetsbaar vanwege zijn relatieve vrijheid vergeleken met andere landen in de regio. Daardoor zou het een regionaal centrum zijn geworden van terroristische bewegingen.

Tarit zegt dat de DSI een nieuw commandocentrum dient op te zetten dat gewelddadige misdrijven en internationale terroristische bedreigingen bestrijdt.

– Thailand waarschuwt Cambodja niet het managementplan voor Hindu-tempel Preah Vihear ter sprake te brengen tijdens de komende vergadering van het World Heritage Committee van Unesco, die van 16 tot 27 juni in Phnom Penh wordt gehouden. Cambodja dient daarmee te wachten totdat het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag zich heeft uitgesproken over het eigendom van de door beide landen betwiste 4,6 vierkante kilometer bij de tempel. Wanneer Cambodja het plan toch ter sprake brengt, verlaat de Thaise delegatie de vergaderzaal, zoals ze ook in juni 2011 in Parijs deed.

Dit jaar wordt een uitspraak van het Hof over de heikele kwestie verwacht. Cambodja is naar het ICJ gestapt met het verzoek zijn uitspraak van 1962, waarbij de tempel aan Cambodja werd toegewezen, te herinterpreteren. Van 15 tot 19 april geven beide landen in Den Haag een mondelinge toelichting.

– De Silpakorn universiteit houdt dit jaar geen centrale toelatingstoets voor studenten die zich voor de studie Communication Arts willen inschrijven op de faculteit Informatie- en Communicatietechnologie. De universiteit heeft dit besluit genomen omdat het Office of the Higher Education Commission (Ohec) drie van de majors van dit programma niet gecertificeerd heeft. Ohec weigerde dit omdat de verhouding docenten-studenten te laag was en omdat te weinig docenten een doctorale graad hadden.

De universiteit gaat de majors overhevelen naar de Phetchaburi campus en nieuwe studenten direct inschrijven in plaats van via de centrale toelating, zodat het aantal inschrijvingen daarvan afneemt. De huidige studenten in het tweede tot het vierde jaar blijven gewoon les krijgen op de Bang Rak campus. Volgens de universiteit is er niets mis met de kwaliteit van de door Ohec afgewezen majors. Sinds het programma is gelanceerd, zijn veel bekende experts ingehuurd om te doceren, zegt rector Chaicharn Thavarej.

– Acht jaar nadat de kabinetten van Thailand en Laos voor het eerst een gezamenlijke vergadering hielden, komt er een vervolg. Op 19 mei vergaderen ministers van beide landen met elkaar in Chiang Mai. Gepraat wordt over een spoorwegverbinding tussen beide landen en de introductie van een gecombineerd visum. Verder bestaan er plannen om de twee tijdelijke grensposten in Uttaradit en Phayao op te waarderen tot permanente posten en om het grensverkeer te vergemakkelijken.

– De nachttrein naar Chiang Mai is in de nacht van dinsdag op woendag in Hang Chat (Lampang) ontspoord als gevolg van een gebroken as van de locomotief. Geen van de 200 passagiers raakte gewond. Ze konden de trein ongedeerd verlaten en zetten hun reis per bus voort. Het treinverkeer was de gehele dag gestremd.

Economisch nieuws

– Big C Supercentre Plc opent dit jaar 200 nieuwe winkels in alle formules en gaat twee nieuwe distributiecentra bouwen om het risico bij overstromingen te reduceren. Met de investeringen is een bedrag van 8 miljard baht gemoeid: 5 miljard voor 6 hypermarkets, 13 Big C Markets, 150 Mini Big C’s en 50 Pure drogisterijen. De resterende 3 miljard is bestemd voor de distributiecentra die in het noorden en oosten van Bangkok verrijzen, het totaal aan distributiecentra op zes brengend. Wanneer die operatie is voltooid, telt Big C 565 vestigingen.

Dinsdag tekende Big C een overeenkomst met staatsoliebedrijf Bangchak voor de vestiging van Mini Big C’s bij 500 benzinestations. Vorig jaar zijn er bij wijze van proef al tien geopend, en dat is niet tegengevallen. Dit jaar volgen 50 tot 70 nieuwe mini Big C’s in twee groottes: een supermarkt van 200 vierkante meter met 4.800 producten op plaatsen met woningen in de buurt, en een kleinere van 150 vierkante meter met 3.800 producten in benzinestations langs de snelweg.

Bangchak doet ook een duit in het zakje, want die gaat het aantal Inthanin coffeeshops en Green Wash Green Serve diensten uitbreiden.

– Een  verspilling van tijd of een lovenswaardig initiatief? Vice-minister van Handel Natthawut Saikuar heeft het plan gelanceerd kleine, traditionele kruidenierswinkeltjes te moderniseren. Onder de naam Show-Suay wordt de groothandel opgeroepen als mentor te fungeren en de kleine middenstanders te helpen hun winkel te moderniseren en het dienstenpakket uit te breiden.

Daarbij valt te denken aan het verwerken van betalingen voor water-, elektriciteits- en telefoonrekeningen (wat bijvoorbeeld via 7-Eleven kan), verzekeringspremies en de installatie van watermachines. Banken doen ook mee aan het programma door het verlenen van zachte leningen en het berekenen van speciale rentetarieven voor leningen zonder onderpand. Daarbij wordt een aflosvrije periode van 2 jaar geboden.

De Kasikornbank biedt een lening aan tot een maximum van 5 miljoen baht zonder onderpand  tegen een rente van 7 à 8 procent, terwijl 11 à 12 procent gebruikelijk is. Voorwaarde is wel dat de leners tenminste drie jaar hun bedrijf voeren en dat ze over het afgelopen jaar geen non-performing loans op hun naam hebben staan.

De Thai Retailers and Wholesalers Association, die in het programma participeert, is er enthousiast over. ‘We hebben met onze leden gesproken en de meesten willen graag hun winkel renoveren en moderniseren om ze schoner en aantrekkelijker te maken, maar het struikelblok is vaak de financiering’, zegt TRWA-president Somchai Pornrattanacharoen. Thailand telt 300.000 à 400.000 kleine kruidenierswinkels met een totale jaarlijkse omzet van 1,4 biljoen baht.

Het initiatief van Natthawut krijgt niet alle handen op elkaar. De vice-president research van de universiteit van de Thai Chamber of Commerce zegt dat de minister er beter aan zou doen de detailhandel te helpen haar concurrentiekracht te verbeteren en de bedrijfskosten te verminderen. Kleine kruidenierswinkels moeten een beter management hebben en een breder assortiment aan producten tegen concurrerende prijzen voeren, zegt hij.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 4 april 2013”

 1. Con van Kappel zegt op

  Prem Tinsulanonda, president van de Privy Council deed een uitspraak over de bestrijdinvan corruptie door het instituut van de Ombudsman.
  Deze uitspraak moet wel met veel hilariteit zijn ontvangen door de toehoorders. De conclusie kan niet anders zijn dat de Ombudsman een tandeloze tijger is…immers wat is er makkelijker dan corrupte lieden aan de schandpaal te nagelen. Zou een effectieve aanpak lukken dan blijft Thailand achter zonder management en overheidsinstituten gelet
  op de alom aanwezige besmetting met het corruptievirus.
  Leuk begin zou zijn om per district de 10 meest welvarende lieden te onderzoeken op de bronnen van hun welvaart. Van daar uit zou de sneeuwbal vanzelf verder kunnen rollen.
  Gelooft u dit zelf?????……Vandaar de hilariteit !!!!!!!!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website