Vandaag worden de resultaten verwacht van de DNA-test op de zoon van een dorpshoofd op het vakantie-eiland Koh Tao. Het onderzoek moet een eind maken aan de hardnekkige geruchten op de social media dat niet de twee aangehouden gastarbeiders uit Myanmar maar hij de twee Britten heeft vermoord.

De geruchten zijn gebaseerd op de aan het begin van het politieonderzoek verspreide camerabeelden, waarvan de politie destijds verklaarde dat er een ‘Aziatisch uitziende’ man op te zien was. Sommigen menen daarin de zoon te herkennen.

Volgens Somyot Pumpunmuang, hoofd van het landelijk politiekorps, is dit echter onmogelijk omdat de zoon op de avond van de moord niet op Koh Tao was. Uit camerabeelden, overhandigd door de advocaat van het dorpshoofd, zou dit blijken. Die beelden tonen aan dat hij de volgende ochtend in zijn appartement in Bangkok was.

Het dorpshoofd is tevens eigenaar van de AC bar, waar de Britten de avond voor hun overlijden doorbrachten. Ze zouden er ruzie hebben gekregen, wat de aanleiding zou kunnen zijn voor de moorden.

Somyot waarschuwt dat de Computers Crimes Act van stal wordt gehaald wanneer de geruchten op de social media doorgaan. Die wet kent extreem hoge straffen voor het plaatsen en delen van valse informatie. Somyot bevestigt wat premier Prayut al een dag eerder verklaarde. De Britse waarnemers die het politieonderzoek onder de loep nemen, zijn er tevreden over.

Een advocaat van de Lawyers Council of Thailand, die de verdachten bijstaat, zegt dat het steeds moeilijker wordt vast te stellen waar de verdachten op de avond van de moord waren, omdat het forensisch bewijs met het vorderen van de tijd vervaagt. Hij wijst erop dat zijn cliënten bij hun aanhouding niet zijn gewezen op hun rechten en dat hen ook een advocaat is onthouden.

– Zes organisaties dringen er in een petitie aan de regering op aan veldproeven met genetisch gemanipuleerde gewassen (GM) op te schorten totdat een wet op de bio-veiligheid van kracht is. Ze leverden de petitie gisteren in bij het Government House. Tegelijkertijd overhandigden in tien provincies opponenten een soortgelijk verzoek bij Provinciehuizen.

Kingkorn Narintarakul Na Ayutthaya, adjunct-directeur van Biothai, zegt dat haar groep geen tegenstander is van laboratoriumproeven, maar proeven op het veld moeten vermeden worden om verspreiding van de GM-zaden in de omgeving te voorkomen.

Dat is eerder gebeurd in 2004 met proeven op papaya. Daar is niemand voor verantwoordelijk gesteld, zegt ze, maar landen in de Europese Unie hebben naar aanleiding daarvan wel de import van papaya verboden. Onlangs sprak de Supreme Administrative Court het Department of Agriculture vrij van nalatigheid. Volgens de rechtbank zou de dienst alles hebben gedaan om contaminatie te voorkomen.

– Het toltarief op de Don Muang tolweg tussen Din Daeng en het National Memorial Monument gaat met ingang van 22 december met 15 baht omhoog. Het ministerie van Transport heeft hiervoor gisteren het groene licht gegeven.

De 15 baht bestaat uit een verhoging van 10 baht voor het weggedeelte Din Daeng-Don Muang en 5 baht voor het overige weggedeelte. Dat betekent dat het tarief op het eerste wegdeel van 60 naar 70 baht stijgt voor een personenauto, en 25 naar 30 baht op het tweede wegdeel.

– De taxichauffeurs die een tariefsverhoging van 20 in plaats van 13 procent eisen, krijgen niet hun zin. Minister Prajin Juntong (Transport) was daar gisteren duidelijk over. De verhoging van 13 procent wordt over twee stappen verdeeld: eerst 8 procent en na zes maanden 5 procent, maar alleen als de dienstverlening van de sector verbetert.

– De politie van Nonthaburi heeft een bende motorfietsdieven aangehouden en tien gestolen motorfietsen in de beslag genomen. De verdachten, 15 personen in de leeftijd van 13 tot 32 jaar, hebben bekend. Ze zeggen de motorfietsen te hebben verkocht voor 5.000 tot 8.000 baht per stuk.

– Voor de tweede keer is de tenlastelegging tegen de eigenaar van de All IVF kliniek in Bangkok uitgesteld. De man wordt beschuldigd van het verrichten van illegale IVF-behandelingen op commerciële draagmoeders. Volgens de politie, die de rechtbank om het uitstel had gevraagd, heeft ze nog een maand nodig om getuigen aan de tand te voelen.

– Het trainingsprogramma van de Royal Thai Air Force (RTAF) wordt fysiek minder zwaar om ruimte te maken voor een training in het bestrijden van vlieguigkapingen en gijzelingen. Bijkomend voordeel is dat verwondingen aan deelnemers worden voorkomen. Tevens wordt het programma uitgebreid met lessen over cyber oorlogsvoering en andere vormen van veiligheidsbedreigingen in het digitale tijdperk.

Dit jaar nemen 34 luchtmachtmannen aan het programma van 22 weken deel. Dertig van hen namen vorig jaar al deel, maar slechts de helft maakte toen de training af. Deelname is vrijwillig. De training werd in 1981 ingesteld na de kaping van een toestel van Garuda op luchthaven Don Mueang. In samenwerking met hun Indonesische counterparts redden de RTAF-commando’s toen alle passagiers.

Op de foto homepagina een beeld van de krachttraining.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Vier doden bij aanrijding tussen trein en vrachtwagen


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website