Nieuws uit Thailand – 31 januari 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: ,
31 januari 2013

Bijna zeven jaar op de vlucht voor een gevangenisstraf van 30 jaar wegens moord en corruptie, maar gisteren kwam een eind aan zijn vrijheid. Bij de kassa op de tolweg Lat Krabang werd Somchai Khunploem, beter bekend als Kamnan Poh en ook bijgenaamd de ‘Peetvader van Chon Buri’, aangehouden.

Twee maanden had de politie op hem gejaagd, nadat ze getipt was over zijn bewegingen in Chon Buri. Gisteren bracht hij een bezoek aan het Samitivej ziekenhuis in Bangkok en op de terugweg liep hij in de val. In de auto zaten behalve hij twee andere personen: het hoofd van tambon Samet en een vrouwelijke arts. Het tambonhoofd werd ook gearresteerd, want in de wagen lag munitie die van hem was.

Somchai, voormalig burgemeester van Saen Suk (Chon Buri), werd in maart vorig jaar na een lange rechtsgang door de Supreme Court veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar wegens de moord op een politieke rivaal in maart 2003. Hij schoot de man dood tijdens een huwelijksreceptie. Een straf van 5 jaar en 4 maanden kreeg hij begin 2006 wegens corruptie in 1992 bij de verkoop van land in een bosreservaat voor gebruik als afvalstortplaats.

De huidige minister van Cultuur is een zoon van Somchai. Hij ging gisteren naar de Bang Kwan gevangenis in Bangkok, maar kwam zijn wagen niet uit. Sonthaya heeft verklaard zijn positie niet te misbruiken en zich niet te bemoeien met het werk van de autoriteiten. Vice-minister-president Chalerm Yubamrung, die de politie in zijn portefeuille heeft, zegt dat de zaak geen gevaar oplevert voor de positie van de minister.

– Rohingya moeten aan smokkelaars 60.000 tot 65.000 baht betalen om Thailand binnen gesmokkeld te worden. Dit heeft Maung Kyaw Nu, president van de Burmese Rohingya Association, gisteren verklaard tijdens een hoorzitting van de kamercommissie wetgeving, rechtspraak en mensenrechten. Kyaw zei dat hij de regering zal aanmoedigen de vluchtelingen toe te staan om tijdelijk te wonen en werken in Thailand en gezondheidzorg te krijgen.

De stroom vluchtelingen is op gang gekomen nadat de afgelopen zes maanden 50.000 Rohingya zijn gedood. Volgens Kyaw liegen de autoriteiten van Myanmar over het aantal doden. Hij riep de VN op om een vredesmacht naar Myanmar te sturen ter bescherming van Rohingya, mochten zij teruggestuurd worden [door Thailand].

Thailand biedt thans onderdak aan 1.486 Rohingya vluchtelingen. Ze mogen hier zes maanden blijven in afwachting van repatriëring of asiel in een derde land. Thailand beschouwt hen niet als vluchtelingen, maar als illegale immigranten.

– Het ministerie van Onderwijs heeft scholen bevolen minder huiswerk te geven. Het ministerie wil de druk op leerlingen verminderen nu het bezig is het curriculum te herzien. De scholen is ook gevraagd meer openlucht activiteiten te organiseren.

– Diverse scholen in Narathiwat hebben gisteren abrupt de deuren gesloten na twee bomaanslagen waarbij een soldaat om het leven kwam en drie anderen werden gewond.

De eerste bomaanslag in tambon Manang Tayo vond plaats toen drie soldaten, die tot taak hebben onderwijzers te escorteren, in een pickup truck passeerden. Een van hen stierf later in het ziekenhuis.

In het district Cho Airong ontplofte een bom die was verstopt in een fruitwagentje, dat voor een school stond. Een vrijwillige ranger raakte gewond.

Acht onderwijzers, werkzaam in de Primary Educational Service Area 2 in de provincie Yala, zijn overgeplaatst omdat ze zich zorgen maakten over hun veiligheid. Zij zijn naar veilige scholen gegaan. Tal van overplaatsingsverzoeken zijn binnengestroomd, nadat een onderwijzer op de Ban Tanyong school in Narathiwat tijdens de lunchpauze in koelen bloede werd vermoord terwijl hij in de eetzaal tijdens de lunch toezicht hield.

– Thailand staat op de 13de plaats op een lijst van landen waaruit geld, verdiend met misdaad, corruptie en belastingontduiking, naar het buitenland stroomt. Voor Thailand zou het gaan om US$64,2 miljard (2 biljoen baht). De lijst is opgesteld door Global Financial Integrity, een in Washington gevestigde groep. Hoe die aan dat bedrag komt, zegt ze niet.

Het Anti-Money Laundering Office (Amlo) vindt het bedrag te hoog en onbetrouwbaar. Volgens Amlo is de afgelopen 5 jaar 345 miljard baht het land uitgesmokkeld, het meeste naar Hong Kong. Dat gebeurt via phoy kuan netwerken.

Functionarissen van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) hebben over twee weken een gesprek met het Amlo over het rapport van de Amerikanen.

Op 18 februari vergadert in Parijs de Financial Action Task Force. Die beslist of Thailand blijft staan op de ‘donkergrijze lijst’ omdat het te weinig doet aan het witwassen van geld en de bestrijding van terrorisme. Het Amlo heeft goede hoop dat Thailand geschrapt wordt nu twee wetten tegen deze praktijken door het parlement zijn goedgekeurd en alleen nog de handtekening van de koning behoeven.

– Er gaat een streep door de bouw van 396 politiebureaus wegens onregelmatigheden die zich bij de aanbesteding hebben voorgedaan. Vice-minister-president Chalerm Yubamrung heeft de bouwstop bevolen, maar er werd al geruime tijd niet meer gewerkt aan de bureaus.

De beslissing van Chalerm volgt op een onderzoek door het Department of Special Investigation. De toenmalige vice-minister-president Suthep Thaugsuban (Democraten) zou in de aanbesteding ingegrepen hebben.

De aannemer van de 396 politiebureaus is dezelfde als van acht flats voor politieagenten. Ook die bouw ligt stil. De DSI onderzoekt of bij de aanbesteding sprake is geweest van prijsopdrijving. Volgens woordvoerder Prompong Nopparit van regeringspartij Pheu Thai maken de acht flats deel uit van in totaal 163 flats die niet zijn afgebouwd. Dat zou een schade van 4 miljard baht hebben opgeleverd.

Hoe het nu verder moet met de bouw van die 396 bureaus is me niet geheel duidelijk. Er is sprake van een nieuwe aanbesteding maar ook van het inhuren van onderaannemers om het werk af te maken.

– Het voormalig hoofd van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation, Damrong Pidech, dreigt zijn opvolger voor de rechter te slepen wanneer die niets doet tegen illegale bebouwingen in nationale parken en bosreservaten. Het ex-hoofd heeft diverse vakantieparken laten slopen, maar het huidige hoofd lijkt dat niet van plan te zijn.

Damrong wijst er in een brief op dat de Supreme Court de eigenaren van enkele vakantieparken in nationaal park Thap Lan (Prachin Buri) bevolen heeft hun eigendom af te breken. National Parks moet die beslissing afdwingen, zegt Damrong, die een aangifte wegens plichtsverzuim tegen zijn opvolger overweegt.

Die opvolger, Manopat Huamuangkaew, lijkt door de regering te zijn ingefluisterd dat hij maar beter sommige mensen met rust kan laten. Manopat noemt dat zelf eufemistisch een ‘minder aggressieve benadering’.

Een andere beslissing van Manopat roept ook vragen op. Hij heeft het hoofd van het wildreservaat Huay Sala overgeplaatst. Volgens Damrong opent dit de weg voor de illegale houtkap van het beschermde palissander. Damrong houdt het in de gaten en wanneer daarvan sprake is, volgt een tweede aangifte wegens plichtsverzuim tegen zijn opvolger.

Damrong zei een en ander gisteren tijdens de opening van het kantoor van de politieke partij die hij heeft opgericht. Die partij heet Tuang Kuen Puen Pa (Thai Forest Land Reclamation). De meeste bestuursleden zijn gepensioneerde ambtenaren van bosbeheer en politieagenten.

– Koning Bhumibol woont morgen niet de opening van het Sayamindradjiraj Medical Institute bij en hij onthult niet het standbeeld van koning Chulalongkorn. De vorst is herstellende van een koortsaanval. De geplande apenshow gaat niet door.

– De campagne heet ‘Consumer Justice Now’ en die wordt georganiseerd door de Foundation for Consumers. Gisteren ging de campagne van start met een fietstocht door Bangkok. Doel is de oprichting van een onafhankelijke consumentenorganisatie conform artikel 61 van de grondwet.

Het parlement is thans bezig met de derde termijn van behandeling van een wetsvoorstel, waarin de vorming van zo’n organisatie wordt geregeld. Zaterdag en woensdag wordt er weer gefietst.

– Om de zorgen van het Unesco World Heritage Committee weg te nemen dat het Dong Phayayen-Khao Yai Forest complex, een werelderfgoedsite, wordt aangetast door de bouw van de Huay Samong dam, hebben het Royal Irrigation Department en het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation een mitigatieplan opgesteld. De dam doet een aanslag op het bos. Het plan omvat onder andere het opzetten van vijf controlepunten en een studie naar de gevolgen voor het wild.

Politiek nieuws

– Onafhankelijk kandidaat Kosit Suvijjit, voormalig directeur van een mediabedrijf, voor de post van gouverneur van Bangkok wil van de stad een ’24-uurs stad’ maken. Bedrijven, overheidsdiensten en –bedrijven moeten 24 uur per etmaal open zijn en dat kan wanneer er in een drieploegendienst wordt gewerkt. Ook het openbaar vervoer, scholen en gezondheidscentra die van de gemeente zijn, moeten rond de klok functioneren. Volgens Kosit zorgt dat voor meer veiligheid, vermindert het de verkeerschaos en schept het banen.

De ambitieuze kandidaat heeft zijn hoop gevestigd op de 65 procent ‘silent voters’, die nog niet beslist hebben of ze gaan stemmen en op wie. Volgens hem zijn veel kiezers boos en gefrustreerd door politieke conflicten. En die houding zou in het voordeel van onafhankelijke kandidaten, zoals hij zelf, zijn.

– Amnestie voor roodhemdgevangenen wordt niet geregeld via een ‘executive decree’ (kabinetsbesluit), zegt vice-minister-president Chalerm Yubamrung, want zo’n besluit zou ongeldig worden verklaard door het Constitutionele Hof omdat het in strijd met de grondwet is. Volgens artikel 184 komen alleen urgente zaken daarvoor in aanmerking.

Volgens de berichtgeving in Bangkok Post gisteren is de eis voor amnestie via een kabinetsbesluit een eis van het UDD (roodhemden). De ‘January 29 for the Release of Political Prisoners’ zou de amnestie via een wetsvoorstel van de Nitirat-groep willen regelen. Nitirat is een groep juristen verbonden aan de Thammasat universiteit.

Maar volgens Bangkok Post vandaag reageert Chalerm op een eis van die januari-groep en dat is in tegenspraak met de berichtgeving van gisteren. Hoe het ook zij, de regering heeft in ieder geval toegezegd het Nitirat-voorstel voor advies naar de Raad van State te sturen, waarna het behandeld kan worden door kabinet en parlement.

De januari-groep hield dinsdag een demonstratie op de Royal Plaza. Kwanchai Praipana, de leider van een andere roodhemdgroep, vindt dat de groep dit niet had moeten doen, want het zou de kansen van de Pheu Thai-kandidaat voor de post van gouverneur kunnen duperen.

– Nida geeft evenals bij de vorige peiling de Pheu Thai-kandidaat een voorsprong op zijn belangrijkste rivaal, ex-gouverneur Sukhumbhand Paribatra van de Democraten. In de tweede peiling scoort Pongsapat Pongcharoen 23,8 procent van de stemmen en Sukhumbhand 19,2 procent.

De best scorende onafhankelijke kandidaat is Sereepisut Temeyaves, voormalig hoofd van de landelijke politie. Hij is goed voor 5,1 procent. Kosit (zie hierboven) scoort 0,2 procent. Maar 48 procent van de respondenten heeft zijn keus nog niet bepaald en 2,2 procent weet nu al dat ze niet gaat stemmen. Ondervraagd werden 1.503 personen in alle 50 districten van Bangkok.

Economisch nieuws

– De particuliere sector dient zich constant in te dekken tegen valuta risico’s. In geval van nood staat de centrale bank klaar om de beschikbare instrumenten te gebruiken de baht in te tomen, maar de bijwerkingen daarvan moeten ook zorgvuldig worden meegewogen.

Dit zei Pongpen Ruengvirayudh, adjunct-gouverneur voor monetaire stabiliteit van de Bank of Thailand, na een gesprek gisteren met de Federation of Thai Industries. De FTI overhandigde de bank gisteren haar voorstellen om de koersstijging van de baht, die sinds het begin van het jaar gaande is, tot staan te brengen.

Pongpen zei dat de centrale bank meer dan één criterium heeft om de concurrentiekracht van de eigen valuta te meten. Een daarvan is de samenstelling van de 23 valuta van Thailand’s grote handelspartners en concurrenten. De andere is de samenstelling van Aziatische valuta.

‘We hebben al de baht gecontroleerd. Ons doel is de gevolgen van de koersstijging voor de particuliere sector op een acceptabel niveau te houden. Op dit moment zijn er geen stringente wisselregels die een opwaartse druk op de baht hebben. […] Exporteurs moeten niet de baht vergelijken met de valuta van hun concurrenten, want de economische omstandigheden in die landen kunnen verschillen van die in Thailand.’

– Kasikornbank (Kbank) komt het midden- en kleinbedrijf te hulp dat getroffen is door de verhoging van minimumdagloon per 1 januari naar 300 baht. De bank biedt drie pakketten aan met een vrijwaringstermijn van zes maanden, aanvullend krediet tot 20 procent van het werkkapitaal en krediet voor investeringen in uitrusting en machinerie.

De pakketten zijn beschikbaar voor alle MKB-klanten tot een maximum van 10 miljoen baht elk, maar de bank beoordeelt de aanvragen van geval tot geval. Volgens de bank treft de verhoging van het minimumdagloon vooral arbeidsintensieve MKB’s in de agrarische sector, houten meubelen, textiel en plastic. Geografisch bezien bevinden de meeste zich in het Noordoosten en Zuiden. Hun arbeidskosten zijn gestegen met 74,4 tot 80,7 procent en de bedrijfskosten met 12 tot 13 procent. De gevolgen komen harder aan dan de hardere baht en de kosten als gevolg van overstromingen.

De loonsverhoging heeft ook gevolgen voor de NPL’s van de bank (non-performing loans). De bank probeert die dit jaar te beperken tot 2,95 procent van het totaal aan leningen vergeleken met 3,2 procent vorig jaar ondanks de sterke groei in leningen. Dit jaar verwacht de bank een groei in MKB-leningen van 12,8 procent naar 528 miljoen baht in uitstaande leningen.

– Zo’n 80 procent van de Japanse bedrijven zijn getroffen door de verhoging van het minimumdagloon per 1 januari naar 300 baht en 30 procent voelt de gevolgen. [Ja, het staat er echt in het bericht] Arbeidsintensieve industrieën overwegen naar buurlanden zoals Indonesië, Myanmar en Vietnam te verhuizen, maar sommige blijven daarentegen in Thailand vanwege de goede infrastructuur. Dit blijkt uit een peiling van de Japanese Chamber of Commerce in Bangkok.

De Kamer verspreidde 1,419 enquêteformulieren onder haar leden, waarvan 381 reageerden. De helft van de respondenten zei arbeid door machinerie te zullen vervangen en 26 procent kiest voor een vacaturestop en prijsverhogingen. Ongeveer een kwart wil het personeelsbestand terugbrengen.

De meeste van de getroffen bedrijven bevinden zich buiten Bangkok, omdat in Bangkok en buurprovincies het minimumdagloon al in april vorig jaar is opgetrokken.

– In Bangkok zijn vorig jaar 47.340 nieuwe condo’s opgeleverd, 54 procent meer dan in 2011. In het vierde kwartaal kwamen 13.234 condo’s klaar, waarvoor een behoorlijke belangstelling bestond want 69 procent ging van de hand, aldus Colliers International Thailand.

Sommige projecten waren zelfs in één dag uitverkocht of bereikten binnen enkele dagen een hoge bezettingsgraad. De belangrijkste factoren die van invloed zijn op het besluit van klanten waren de reputatie van de projectonwikkelaar, lokatie, beprijzing, projectconcept, ontwerp en MER-toestemming (milieueffectrapportage). De meeste nieuwe condo’s (15 procent) kwamen klaar aan de noordrand van de stad, gevolg door 10 procent in het centrum.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website