Het nieuwe jaar begint in Bangkok met weer een grote rally. Naar verwachting zullen op twintig plaatsen wegen worden geblokkeerd, voornamelijk in het zakencentrum.

De politie zal de demonstranten geen strobreed in de weg leggen en beperkt zich tot het regelen van het verkeer en het bewaren van de openbare orde. Met de protestbeweging wordt overlegd over de data [blijkbaar komen er meer] en locaties, zodat de beveiliging daar versterkt kan worden.

Zondag heeft de politie Phichit Chaimongkhon, woordvoerder van het Network of Students and People for Reform of Thailand (NSPRT), aangehouden. Tegen hem en trouwens ook tegen de andere actieleiders liep een arrestatiebevel. Phichit had de leiding bij de begelegering van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) gaat de rechter vragen borgtocht te weigeren omdat hij ook bij andere aanvallen op overheidsgebouwen was betrokken.

NSPRT-adviseur Nitithorn Lamlua zegt zondag rond middernacht ontsnapt te zijn aan een poging tot ontvoering door mannen met geweren. De chauffeur van zijn wagen zag kans de mannen af te schudden en reed met Nitithorn ijlings terug naar de rallylocatie.

– De Kiesraad doet verwoede pogingen in het Zuiden nieuwe locaties te vinden waar districtskandidaten zich kunnen registreren voor de verkiezingen van 2 februari. In 38 kiesdistricten wordt de registratie tegengehouden door demonstranten.

Zoals eerder gemeld heeft de regering voorgesteld de registratie te verplaatsen naar militaire bases of politiebureaus, maar de Kiesraad vreest dan voor toename van de protesten en geeft de voorkeur aan civiele locaties. Gisteren vond overleg plaats tussen minister Surapong Tovichakchaikul, hoofd van het Centre for the Administration of Peace and Order, de permanent secretaris van het ministerie van Defensie, het hoofd van de landelijke politie en de secretaris-generaal van de National Security Council.

Oppositiepartij Democraten (die niet meedoet aan de verkiezingen) heeft aangeboden een gesprek vandaag te willen arrangeren tussen de Kiesraad en de protestbeweging (PDRC). De PDRC heeft op dat aanbod noeg niet gereageerd. Ook staat een gesprek tussen Kiesraad en Democraten op het programma.

Kiesraadcommissaris Somchai Srisuthiyakorn zegt dat de verkiezingen sowieso doorgaan, ook wanneer de registratie in de betrokken kiesdistricten definitief mislukt. Vandaag en morgen zijn de laatste dagen waarop kandidaten zich kunnen melden. De regering dient in die districten nieuwe verkiezingen uit te schrijven, wanneer er op 2 februari niets te kiezen valt.

Enkele partijleden van Pheu Thai, partijleider Charupong Ruangsuwan en minister Surapong Tovichakchaikul hebben de Kiesraad gekritiseerd omdat die voorgesteld heeft de verkiezingen uit te stellen. De Kiesraad moet zich concentreren op de organisatie van de verkiezingen, zeggen ze. Kiesraadcommissaris Somchai dreigt: ‘Als de kritiek aanhoudt, kunnen we ontslag nemen. Denk er maar eens goed over na wat er kan gebeuren als er geen Kiesraad is.’

Tot nu toe hebben 642 kandidaten zich ingeschreven voor de verkiezingen. Zij jagen op een van de 375 zetels in het Huis van van Afgevaardigden, dat 500 zetels telt. De overige worden via landelijke kieslijsten verdeeld.

– Een inwoner van Surat Thani verkoopt in een kraampje op de Ratchadamnoen Avenue kogelvrije vesten gemaakt van röntgenfoto’s. Volgens hem biedt een vest met 40 lagen film een goede bescherming. De man verkocht ze al in 2008 tijdens de demonstraties van de People’s Alliance for Democracy (geelhemden). Hij heeft er nu inmiddels tweeduizend verkocht, zegt hij. Ze kosten 700 baht per stuk.

De bewakers op de protestlocaties zijn er blij mee, zeker sinds een bewaker werd doodgeschoten. Rond de protestlocaties zijn ook barrières van zandzakken en banden gebouwd als bescherming tegen aanvallen.

– Minister Wichet Kasemthongsri (Milieu) wond er geen doekjes om tijdens zijn bezoek aan nationaal park Kui Buri, waar achttien dode gaurs zijn gevonden. Wanneer de dieren vergiftigd zijn als gevolg van interne conflicten, zullen betrokkenen streng gestraft worden. De minister heeft aangedrongen op een snel onderzoek naar de doodsoorzaak. Van één gaur ontbraken de horens, hetgeen te denken geeft. Het hoofd van het park en andere mogelijk betrokkenen zijn tijdelijk overgeplaatst.

– Het aantal verkeersdoden is zondag met 75 omhoog geschoten naar 161 in de eerste drie van de zogeheten ‘seven dangerous days’; 1.390 personen raakten gewond. Het dodental is 9,52 procent hoger dan vorig jaar in dezelfde periode. Nakhon Ratchasima is de provincie met de meeste doden, gewonden en ongelukken. Alcoholgebruik en te snel rijden blijven de belangrijkste oorzaken van de ongelukken.

– Drie wegen rond winkelcentrum CentralWorld worden vandaag om 18 uur afgesloten om ruimte te maken voor de traditionele Countdown: Ratchadamri, Ploenchit en Rama I. Bij Asiatique, waar ook wordt afgeteld, gaat de Charoen Krungweg in één richting vanaf 16 uur dicht. Op enkele wegen gelden parkeerverboden.

– Vanwege de politieke onrusten vervalt dit jaar een traditie: het geven van sarcastische namen door de media aan politici. De namen worden elk jaar bedacht door een groep parlementaire verslaggevers. In de afgelopen jaren is de naamgeving tweemaal geschrapt.

– Premier Yingluck en we zouden het bijna vergeten ook minister van Defensie gaat woensdag met de top van de strijdkrachten Prem Tinsulanonda, voorzitter van de Privy Council, gelukkig nieuwjaar wensen. Dat is ook traditie. Prem wordt er door de roodhemden van verdacht de coup van 2006 te hebben geregisseerd.

– Verkopers op de Doi Suthep in Chiang Mai hebben enige tijd een weg naar de Wat Phra That Doi Suthep tempel geblokkeerd omdat particulier vervoer er sinds vrijdag was verboden. Bezoekers moesten een song taew nemen, maar die stopten niet bij hun kramen. Bovendien liep het bezoek aan de tempel terug.

Toen het aantal demonstranten toenam, schrapten de autoriteiten het verbod dat tot woensdag van kracht had moeten zijn. De blokkade werd opgeheven toen de song taew pendel stopte, maar dat leverde weer een nieuw probleem op van toeristen die niet terugkonden.

Economisch nieuws

– Het plafond voor aftrekposten gaat met ingang van het belastingjaar 2015 omhoog van 60.000 naar 120.000 baht. Doel van die operatie is de kosten van levensonderhoud van belastingplichtigen te verlichten en meer kleine en middelgrote bedrijven (MKB) belastingaangifte te laten doen.

De extra aftrek kan alleen geclaimd worden wanneer kwitanties worden overlegd van aankopen bij MKB’s, die jaarlijks niet minder dan 30 miljoen omzetten. Thans zijn kwitanties niet vereist. Het huidige maximum bedraagt 40 procent van het belastbaar inkomen of 60.000 baht per jaar.

Een al eerder aangekondigde maatregel bestaat uit uitbreiding van het aantal belastingschijven van vijf naar zeven. Met name de middeklasse zal daarvan profiteren. Het tarief van de hoogste schijf gaat omlaag van 37 naar 35 procent van het belastbaar inkomen. Dit percentage is het hoogste in Zuidoost Azië. Wanneer het aantal belastingbetalers toeneemt, gaat de inkomstenbelasting vermoedelijk verder omlaag.

– Thai AirAsia begint in februari met een non-stop dagelijks vlucht van Chiang Mai naar Hangzhou. TAA vliegt al vanaf Chiang Mai op Hong Kong en Macau. TAA hoopt met de nieuwe lijn meer Chinese toeristen naar Thailand te trekken. Omgekeerd is Hangzou een geschikte plaats om naar Shanghai te reizen, wat minder dan een uur per hogesnelheidstrein duurt.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in Nieuwe bedreigingen voor verkiezingen

7 reacties op “Nieuws uit Thailand – 31 december 2013”

 1. benboer zegt op

  Quote: Zondag heeft de politie Phichit Chaimongkhon, woordvoerder van het Network of Students and People for Reform of Thailand (NSPRT), aangehouden. Tegen hem en trouwens ook tegen de andere actieleiders liep een arrestatiebevel. Phichit had de leiding bij de begelegering van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) gaat de rechter vragen borgtocht te weigeren omdat hij ook bij andere aanvallen op overheidsgebouwen was betrokken. einde quote

  Prima actie nu Suthep e.a onruststokers en wetsovertreders nog ! Op naar verkiezingen daar kan de Thaise kiezer vertellen welke kant ze op wil.

  • klever zegt op

   De Thaise kiezer doet dat, wat aan hem door de betalende opdrachtgever wordt gezegd te doen. Dus niet hij kiest zelf dat wat hij denkt goed is, maar de opdracht gever kiest onder zijn naam. Zolang de Thai geld krijgt waar hij eigelijk niks voor hoeft te doen, doet hij alles.

 2. LOUISE zegt op

  Hallo Dick,

  Ik heb even hartelijk zitten lachen over jouw alinea, waarin gesteld wordt dat de extra aftrek alleen geclaimd kan worden middels overleg van kwitanties.

  Buiten de boekhandel, kan je in elke supermarkt een keuze maken uit legio soorten kwitantie-boekjes.
  Groot, klein. met 1- of 2 doorslagen.

  Heerlijk, echt Thailand.

  Een gezond 2014.

  LOUISE

 3. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News De protestbeweging wil na de jaarwisseling Bangkok tien tot twintig dagen lam leggen. Minister Chadchart Sittipunt (Transport) heeft uitgerekend dat daardoor 3,5 miljoen werkers en 1,8 leerlingen en studenten worden gedupeerd. Die zijn dagelijks goed voor 17 miljoen trips. De minister wijst erop dat volgens artikel 34 van de grondwet iedereen vrij is om in het land te reizen. Alleen wanneer de staatsveiligheid in gevaar is, kan de overheid die vrijheid beperken.

 4. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Tegen het advies van de politie in heeft de rechtbank woordvoerder Pichit Chaimongkol van het Network of Students and People for Reform of Thailand na storting van een borgsom van 100.000 baht vrijgelaten. Pichit leidde op 25 november de belegering van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Pichit is ook een van de verdachten die vervolgd worden voor de bezetting van Suvarnabhumi en Don Mueang eind 2008. Ook in die zaak is hij vrij op borgtocht.

 5. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Het nieuwe jaar is in Thailand begonnen.

 6. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News 37 leden van de kiesraden in zes kiesdistricten in de zuidelijke provincie Surat Thani hebben hun functie neergelegd. Ze zijn bang dat de registratie van districtskandidaten, die door demonstranten al vier dagen wordt geblokkeerd, gewelddadig kan worden en de veiligheid van personeel en lokale bevolking kan bedreigen.

  De voorzitter van de provinciale kiesraad, die ook is afgetreden, zegt tevergeefs met de demonstranten te hebben onderhandeld, maar ze waren niet te vermurwen. De provinciale kiesraad telt nu nog vier leden. De demonstranten proberen ook hen tot aftreden te bewegen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website