Eenendertig passagiers en vijftien bemanningsleden zijn gisteren gewond geraakt toen een toestel van Thai Airways International (THAI) bij de landing op het vliegveld van Hong Kong in turbulentie terecht kwam.

De meest ernstige verwonding was een gebroken sleutelbeen. Het plafond van het vliegtuig werd beschadigd doordat één passagier er tegenaan werd geslingerd. Het toestel met vijfhonderd passagiers, twee piloten en vierentwintig bemanningsleden, landde veilig. Een toestel van Hong Kong Airlines overkwam hetzelfde. Daarbij werden zes personen gewond.

– De jaarlijkse reshuffle bij het leger is altijd een uitgelezen gelegenheid voor een regering om vriendjes op hoge posten te benoemen. Dit jaar was de belangrijkste vraag: wie wordt de nieuwe permanent secretaris van het ministerie van Defensie? Volgens een bron bij het ministerie wordt Nipat Thonglek de hoogste ambtelijke baas op het ministerie en laat dat nou de voorkeurskandidaat van premier Yingluck zijn. Dat kan geen toeval zijn.

De beslissing viel gisteren tijdens een vergadering van de legerleiding en Yingluck. De premier moest wel een plooi gladstrijken, want Nipat is minder ‘senior’ dan de legerleiding. Geen probleem, vond Yingluck, want hij is niet de directe superieur van de legeropperbevelhebber en de bevelhebbers van de drie legeronderdelen.

Volgens de bron heeft Yingluck Nipat gekozen omdat ze al twee jaar nauw met hem samenwerkt. Nipat speelt een belangrijke rol bij de vredesgesprekken met verzetsgroep BRN en het grensconflict met Cambodja over de 4,6 vierkante kilometer bij Hindu-tempel Preah Vihear. Nipat gaat over drie jaar met pensioen.

– Staatsraad Prem Tinsulanonda, president van de Privy Council (een adviesorgaan van de koning), is herstellende van een operatie aan een ontstoken long. Het herstel verloopt voorspoedig, aldus de directeur van het Phramongkutlao (militair) ziekenhuis. Prem werd donderdag in het ziekenhuis opgenomen. Hij moet er nog een week blijven.

Het vorstenpaar en leden van het koninklijk huis hebben bloemen gestuurd en hem beterschap gewenst. Minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) heeft van premier Yingluck opdracht gekregen bloemen te brengen. Prem heeft in het ziekenhuis gezelschap van een lid van de Privy Council en een voormalige legeropperbevelhebber. Voor zijn kamer ligt een boek waarin bezoekers een beterschapswens kunnen schrijven.

– Bij de aanleg en het herstel van wegen gaat meer rubber gebruikt worden in een poging het overaanbod te bestrijden en de prijs te laten stijgen. Thailand verwerkt thans 1.200 ton rubber in asfalt en dat moet 10.000 ton per jaar worden, zegt minister Chadchart Sittipunt (Transport). De minister zegt ook het gebruik van rubber bij de productie van spoorwegbielzen te overwegen.

Het Highways Department heeft een half jaar geleden als proef een asfalt-rubber mix gebruikt bij een weg in Nakhon Nayok. Uit testen is gebleken dat het wegdek minder snel slijt. De toevoeging van rubber kan de levensduur van het wegdek met een jaar verlengen naar acht jaar. Het enige nadeel van het toevoegen van rubber is dat de aanlegkosten met 15 tot 18 procent toenemen.

– De concentratie TPH (total petroleum hydrocarbon), een component van ruwe olie, in het zeewater voor het strand Ao Phrao op Koh Samet is afgenomen, maar overstijgt nog steeds de veiligheidslimiet. Dit is gebleken uit watermonsters op 12 plaatsen op het strand van Koh Samet, tussen 12 en 22 augustus door het Department of Pollution Control genomen. De concentratie cadmium, kwik, arseen en polycyclic aromatic hydrocarbons (PAH) blijft onder de limiet.

De TPH-concentratie wijst erop dat er nog steeds olie in de zee is, zegt diensthoofd Wichien Jungrungruang. ‘Maar het niveau is sterk gedaald.’ Wichien verwacht dat de concentratie binnen één à twee maanden binnen de limiet valt.

De DPC heeft ook op negen andere lokaties in Rayong watermonsters getrokken. Op drie plaatsen overschreed de TPH-concentratie de limiet. Monsters begin en midden deze maand genomen, bevatten te hoge concentraties kwik.

Wichien is er niet zeker van of de verontreinigingen het gevolg zijn van de olielekkage vorige maand, want ze kunnen ook door het lozen van afvalwater komen.

Foto: Demonstratie bij het Government House op 27 augustus. De demonstranten vragen om een onafhankelijk onderzoek naar de olielekkage.

– Vandaag viert Maleisië haar onafhankelijkheidsdag en dat betekent dat extra aanslagen worden verwacht in het Zuiden van Thailand. Het leger is getipt over een aanval op soldaten van een legerbasis in Suvari (Narathiwat).

In Rueso (Narathiwat) is gisteren een bom ontploft bij een radiostation. De ontploffing sloeg een gat in het hek. Twee mannen op een motorfiets hadden in het voorbijgaan de bom gegooid. Twaalf soldaten op patrouille haastten zich naar het station en een van de mannen gooide nog een bom, maar die bleek nep te zijn.

– De douane op luchthaven Suvarnabhumi heeft Afrikaans ivoor ter waarde van 16 miljoen baht onderschept. Een Vietnamees echtpaar, dat het ivoor naar Cambodja wilde smokkelen, is aangehouden.

– De openbare aanklagers hebben van het kantoor van de procureur-generaal de opdracht gekregen Red Bull-erfgenaam Vorayudh Yoovidhaya in staat van beschuldiging te stellen. De aanklagers hebben die beslissing tot nu toe vijf maal uitgesteld. Op dinsdag verloopt de termijn waarin Vorayudh kan worden vervolgd wegens overschrijding van de maximumsnelheid. Vorayudh moet zich op maandag melden bij het OM. Komt hij niet opdagen, dan kan hij gearresteerd worden.

Vorayudh reed op 3 september vorig jaar met zijn Ferrari op Sukhumvit een motoragent dood, sleepte hem 200 meter mee en verleende geen hulp aan het slachtoffer. Hij zal later voor deze vergrijpen in staat van beschuldiging worden gesteld.

– Een bizarre en racistische reclame. Zo noemt Human Rights Watch een poster en tv-commercials van Dunkin’ Donuts die een lachende vrouw met helder roze lippen en een zwart gezicht toont. De advertentie heeft betrekking op de eerder deze maand gelanceerde nieuwe chocolade doughnut ‘Charcoal donut’. Volgens HRW zou de advertentie in de VS woedende reacties oproepen. Dunkin doet de kritiek af als ‘paranoid American thinking’.

– Een 4-jarig meisje is in een kinderopvangcentrum in Bang Lamung (Chon Buri) misbruikt, terwijl haar moeder wegens een drugsvergrijp gevangen zat. Nadat de vrouw was vrijgelaten en het kind ziek was geworden, constateerde een arts bloedingen aan de vagina en anus. Volgens het meisje is ze bijna elke dag door meerdere oudere jongens in het centrum misbruikt.

Politiek nieuws

– Filibustering heet de tactiek (obstructie plegen door eindeloos het woord te voeren in het parlement). Oppositiepartij Democraten kan er ook wat van, reden waardoor het parlement gisteren de hele dag deed over de behandeling van één artikel van een dertien artikelen tellend voorstel tot wijziging van de grondwet.

Vijf dagen zijn al gepasseerd in de tweede termijn van het debat over het wijzigingsvoorstel en tot nu toe zijn slechts vier artikelen aangenomen. Het debat over één artikel duurde zelfs drie dagen. Het voorstel dat maar traag vordert, betreft de verkiezing van de Senaat: het aantal senatoren wordt uitgebreid naar 200, er komt een einde aan het benoemen van de helft van de Senaat, senatoren mogen aaneensluitende termijnen dienen en familieleden zijn niet meer uitgesloten van verkiezing.

Gisteren ging veel tijd verloren met procedureel geneuzel over de vraag waarover precies het woord mocht worden gevoerd. Samengevat: de oppositie kreeg haar zin, de voorzitter bond in na een schorsing van een half uur. Woensdag wordt het debat voortgezet.

Economisch nieuws

– De voortdurende uitstroom van kapitaal uit de Thaise aandelenmarkt, dit jaar al 100 miljard baht, is niet zorgelijk omdat de basis van de Thaise beursgenoteerde bedrijven stevig is en dat geld komt wel terug, wanneer de wereldeconomie zich volledig heeft hersteld.

Dit optimistische geluid laat Supachai Panitchpakdi horen, secretaris-generaal van UNCTAD. Hij stelt voor dat Thailand deze periode van onzekerheid gebruikt om de infrastructuur te ontwikkelen en de handelsbalans en vastgoedsector in balans te brengen.

De kapitaalvlucht wordt veroorzaakt door de angst dat de US Federal Reserve stopt met haar maandelijkse aankopen van activa, plus Thailand’s trage economische groei en het risico van een Amerikaanse aanval op Syrië. Supachai vindt dat de FED er juist aan doet een rem te zetten op haar stimuleringsmaatregelen. Doorgaan met de quantative easing zou luchtbellen in Thailand en elders kunnen veroorzaken.

Supachai waarschuwt de Bank of Thailand niet de policy rate te verlagen, daar de inflatie de komende twee jaar vermoedelijk zal toenemen wanneer de ontwikkelde landen zich herstellen, waardoor de vraag naar olie toeneemt. Thailand’s policy rate is nu in overeenstemming met die van de andere landen in de regio. Een verlaging vergroot het risico op een luchtbel in de economie. ‘Ik ben het met de BoT eens om het tarief gelijk te houden, want het tarief heeft niets te maken met de wisselkoersen.’

– De gemiddelde bezettingsgraad van nieuwe condominiums in Pattaya is het eerste halfjaar gestegen naar 75 procent, waarbij Pratamnak en Na Jomtien de meest populaire locaties waren. Vergeleken met de tweede helft van 2012 steeg de ‘take-up rate’ op deze twee locaties met 7 procent. Pattaya City en Jomtien liepen iets terug.

De cijfers zijn een beetje misleidend want in de eerste zes maanden van dit jaar kwamen de meeste condo’s in Pattaya City en Jomtien klaar, wat het gemiddelde beïnvloedt. Sommige projecten bestonden uit meer dan duizend eenheden.

In Pratamnak steeg de bezettingsgraad van 71 naar 76 procent en in Jomtien van 75 naar 81 procent. Vastgoedconsultant Colliers International Thailand verwacht in de tweede helft van dit jaar een sterke stijging. Bezoekers uit India en China beginnen grote belangstelling te tonen voor de woningmarkt in Pattaya. Hun aantal zou dat van Russische kopers kunnen evenaren, die de afgelopen tien jaar elk jaar steeds meer kochten.

De Russische markt houdt goed stand; blijkbaar hebben Russen minder last van de mondiale economische problemen. Kopers uit de VS, Engeland en andere Europese landen zijn wat minder gretig.

– Thais die naar het buitenland reizen, mogen binnenkort 2 miljoen baht meenemen in plaats van de huidige 500.000 baht. Het ministerie van Financiën heeft dat voorgesteld aan de Bank of Thailand, die goedkeuring moet verlenen. Doel is een groter gebruik te maken van de Thaise valuta en de grenshandel te bevorderen. Thailand telt thans 40 grensovergangen, die de valuta al gebruiken voor transacties.

Volgens cijfers van het Foreign Trade Department was de grenshandel vorig jaar goed voor 911 miljard baht. De export bedroeg 557 miljard baht, de import 354 miljard baht. De meest handel wordt gedreven met Maleisië, gevolgd door Myanmar, Laos en Cambodja.

– De Singapore United Overseas Bank waarschuwt voor een financiële crisis met als hefboom de toenemende schulden aan hypotheken, autoleningen en persoonlijke creditcards. Jimmy Koh, hoofd research en investeerdersrelaties, zegt dat elke crisis zo’n hefboom kent. In 1997 hadden bedrijven te veel schulden, in 2008 met de Amerikaanse subprime crisis hadden banken te veel geld uitgeleend en torenhoge overheidsleningen veroorzaakten de Europese schuldencrisis in 2012.

Thailand is niet het enige land in de regio dat met toenemende schulden kampt. Hetzelfde gebeurt in China en Singapore door de hoge vastgoedprijzen.

Evenals Koh waarschuwt de Bank of Thailand al maanden voor de stijgende huishoudschulden. Banken hebben daarom hun criteria bij het verstrekken van leningen aangescherpt om te voorkomen dat het aantal NPL’s toeneemt.

– De aannemer is via een versnelde aanbesteding gekozen, het bestuur is woensdag akkoord gegaan met het contract van 155 miljoen dus niets staat meer in de weg voor de bouw van een tijdelijke terminal op de luchthaven van Phuket. Het gebouw komt op een terrein dat nu als voetbalveld in gebruik is. Het krijgt 10 check-in counters en kan 1.000 passagiers per uur verwerken. Het is bedoeling dat het in december in gebruik is wanneer het luchtverkeer piekt.

De definitieve uitbreiding van de luchthaven moet in 2015 klaar zijn. Dan bedraagt de capaciteit 12,5 miljoen passagiers tegen 6,5 miljoen nu. Dit jaar verwacht de luchthaven 10,5 miljoen passagiers.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Nieuws uit Thailand – 31 augustus 2013”

 1. Tino Kuis zegt op

  Bij de jaarlijkse reshuffle koos Yingluck voor Nipat. Haar grotere broer wilde generaal Jiradej die volgens berichten begin deze week nog op bezoek was bij Thaksin in Londen.
  Wassana Manuam, deskundige op militair gebied, schreef in de BP van 29 augustus: ‘Zal zij (Yingluck) haar geweten volgen en trouw blijven aan Nipat, haar eerste keus; of zal ze luisteren naar “het gefluister’ van haar oudere, invloedrijkere broer’. Yingluck luisterde dus niet naar haar broer maar volgde haar geweten.

 2. chris zegt op

  Gelet op het feit dat in Thailand het democratische systeem van ‘check and balances’ niet optimaal (als ik cynisch ben: helemaal niet) functioneert heeft het leger zich deze taak al decennia lang toebedacht. Het maakt volgens mij nauwelijks verschil wie er nu precies op welke stoel zit. Legerofficieren luisteren in eerste instantie naar de koning, niet naar hun ‘democratische’ baas. Daarnaast moet de koning iedere wisseling van personen natuurlijk nog goedkeuren.

  • Tino Kuis zegt op

   Op 24 augustus 2550 kondigde de Koning een nieuwe grondwet af, door hemzelf ondertekend.
   Artikel 3 van deze grondwet luidt als volgt: ‘De soevereine macht behoort aan het Thaise volk. De Koning, als Hoofd der Natie, oefent zijn macht uit via de Nationale vergadering, de Ministerraad en de Gerechtshoven.’
   Wil jij beweren dat de Koning en de legerofficieren de grondwet schenden? Dat is nogal wat.

   • chris zegt op

    beste Tino,
    Als jij denkt dat Yingluck haar geweten volgt bij de keuze van mensen op hoge politieke en ambtelijke functies ben je wel behoorlijk politiek naief.
    Generaal Prem heeft bij de beediging van nieuwe legerofficieren niet zo lang geleden gezegd dat de nieuwbakken officieren – als zij verschillende opdrachten krijgen van de regering en de koning – de koning moeten volgen. (waarvan acte).
    Wetten, zelfs de grondwet, in Thailand zijn letters op papier. De werkelijkheid is anders. Voor de wet is iedereen gelijk maar er zijn in Thailand mensen die meer gelijk zijn dan anderen.

    • Tino Kuis zegt op

     Ieder jaar ontvangt de president van de Privy Council, Prem Tinsulanonda, militaire leiders op zijn verjaardag, 26 augustus. En elk jaar zegt hij dat de militaiten de monarchie moeten steunen.
     Dit jaar echter, naar een verslag in de BP, heeft Prem de militaire leiders van de drie takken van de strijdkrachten opgeroepen ‘premier en minister van defensie Yingluck te steunen in het nationaal belang’.
     Kun je me de bron geven van je opmerking dat Prem gezegd heeft dat legerofficieren de koning moeten volgen als ze een verschillende opdracht van de regering en de koning krijgen? Ik kon het niet vinden.
     Als wetten, zelfs de grondwet, alleen letters zijn op papier waarom wordt er dan in het parlement zo om gestreden?
     Dat Yingluck haar geweten volgt denk ik niet maar de militair deskundige Wassana Manuan van de BP. Maar misschien is zij ook naief.

     Moderator: Chris en Tino Gelieve te stoppen met een discussie over Yingluck. Over haar is al genoeg gezegd onder de posting Tepperman (New York Times) slaat de plank mis.

 3. TH.NL zegt op

  “bezettingsgraad van nieuwe condominiums in Pattaya is het eerste halfjaar gestegen” Dit zegt natuurlijk niets als er niet wat over de bezettingsgraad van de bestaande word gezegd. Gegoochel met cijfers?

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ TH.NL De vergelijking met bestaande condo’s zou ook interessant zijn. Toch zegt het cijfer wel iets: namelijk dat het betrekkelijk weinig moeite kost de condo’s te verkopen en daar zullen de projectontwikkelaars blij mee zijn. Niemand wil voor de leegstand bouwen. Waar je op doelt met ‘gegoochel’ begrijp ik niet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website