Rechters hebben het maar druk in Thailand. Iemand hoeft maar een scheet te laten die een ander niet bevalt of die ander stapt naar de rechter.

Nu dreigt de Stop Global Warming Association (SGWA) naar de bestuursrechter te stappen omdat televisiemaatschappij Mcot een stokje heeft gestoken voor een documentaire over het protest tegen de Mae Wong dam. Het wederhoor ontbreekt in de documentaire, zegt Mcot en als oud-docent journalistiek zeg ik: dat is een doodzonde. Terecht dat de makers hun huiswerk moeten overmaken. Conclusie: deze milieuclub heeft de ballen verstand van journalistiek.

De SGWA beticht Mcot van meten met twee maten omdat wel eenzijdige programma’s zijn uitgezonden over bijvoorbeeld het biljoenenvoorstel van de regering voor infrastructurele werken. En daar kan ik in meegaan, maar het argument deugt niet. Omdat Jantje steelt, mag Pietje toch ook niet stelen? De critici vermoeden dat de documentaire is geblokkeerd om de autoriteiten te paaien en de bevolking in het duister te laten.

Productiemaatschappij Burapha zegt dat ze niet in staat is het programma te editen om aan de eis van wederhoor van Mcot te voldoen. De ‘eenzijdige’ documentaire van een uur kan nu via YouTube worden bekeken.

– Thailand stevent af op een bevolking die uit balans is. Sinds 1980 daalt het geboortecijfer in hoog tempo. Voor 1970 werden gemiddeld zes kinderen per vrouw geboren, thans 1,6. In de regio Zuid-Oost Azië is Singapore het enige land met een lager geboortecijfer. In Vietnam bedraagt het geboortecijfer 1,8; Maleisië 2,6 en in de landen Cambodja, Laos en Myanmar meer dan 3.

Uit een peiling van het National Statistical Office in 2013 is gebleken dat 21 procent van de Thaise vrouwen single blijft. Vrouwen in de grote stad geven de voorkeur aan hun ongetrouwde status in tegenstelling tot vrouwen op het platteland.

‘Ik heb een huis, een auto en een hoge academische status. Wat heb ik nog meer nodig?’, zegt de ongetrouwde en kinderloze Varaporn (54), die een doctorsgraad in onderwijs heeft. Haar nicht, die wel een partner heeft, wil geen kinderen. ‘Kinderen zijn te duur. Ik kan mijn kinderen niet de beste zorg geven en daarom heb ik er liever maar geen.’

Als gevolg van het geslonken geboortecijfer neemt het percentage Thai tussen 15 en 59 jaar dat de arbeidsbevolking vormt, af van 67 procent in 2010 naar 55,1 procent in 2040, schat het Institution for Population and Social Research van de Mahidol universiteit. Pramote Prasartkul, verbonden aan het instituut, vindt het aantal geboortes minder belangrijk dan de kwaliteit. ‘We moeten ook zorgen voor welzijn, goede gezondheidszorg en financiële zekerheid voor de ouden van dagen.’

Het ministerie van Volksgezondheid bereidt beleid voor om geboortes te bevorderen, maar wil tegelijkertijd het aantal tienerzwangerschappen terugbrengen. Diverse ideeën passeren de revue, zoals meer kinderdagverblijven, aftrekposten voor moeders of kinderbijslag.

‘We willen moeders helpen bij de zorg voor hun kind’, zegt Pornthep Siriwanarangsan, directeur-generaal van het Health Department. ‘Het krijgen van kinderen is niet moeilijk. De moeders hoeven hun baan niet op te zeggen en ze hoeven ook geen hoge kosten te hebben om hun kind groot te brengen.’

Behalve het lagere geboortecijfer is de langere levensverwachting ook van invloed op de onbalans in bevolkingssamenstelling. In 2005 was 10 procent van de bevolking ouder dan 60 jaar, in 2027 zal dat 20 procent zijn en in 2031 is 20 procent ouder dan 65 jaar. In demografische termen is Thailand dan een ‘super aged society’.

– Drink eerst een glas bier, zei een masseuse tegen een Duitser, en daarna zal ik je eens lekker verwennen – of zoiets. De man viel onmiddellijk in slaap en toen hij wakker werd, was de dame er vandoor gegaan met zijn spullen, in totaal ter waarde van 200.000 baht. Nogal wrang, want volgens de masseuse rekende ze 200 baht voor een massage en dat lijkt me erg goedkoop. De masseuse, zoals ze in het bericht wordt genoemd – nou ja, waarom niet – had een valse ID-kaart gebruikt bij registratie in het hotel in Pattaya.

– Actief baasje, die nieuwe minister van Onderwijs, of hij weet de media prima te bespelen. De scores van Thaise studenten op Pisa (Programme for International Student Assessment) moeten omhoog, maar ze zijn niet zaligmakend, aldus Chaturon Chaisaeng op een bijeenkomst over Pisa. Leraren moeten leerlingen niet trainen met als enige doel dat de ranking van het land in internationale vergelijkingen stijgt. Over de hele linie moeten de prestaties omhoog, zegt de minister. ‘Het onderwijsstelsel moet als geheel worden ontwikkeld.’

Thailand neemt sinds 2000 deel aan Pisa, die om de 3 jaar wordt gehouden. Leerlingen van 15 jaar worden getest op lezen, wis- en natuurkunde. In 2009 scoorden Thaise studenten op alle vakken onder het gemiddelde en 43 tot 53 procent bleef onder de minimumeis. Van de 65 deelnemende landen staat Thailand op de 50ste plaats. Indonesië stond eerder onderaan, maar krabbelt omhoog in tegenstelling tot Thailand dat geen enkele vordering maakt.

– Het Immigration Bureau gaat de technologische systemen die in de grenspost Mae Sot in gebruik zijn, verbeteren om de transnationale misdaad beter te kunnen bestrijden wanneer de Asean Economic Community eind 2015 van kracht wordt. De post wordt uitgerust met enkele databases en een BSC 6000 paspoortscanner, de eerste in het land. Het computersysteem krijgt een verbinding met dat van de Royal Thai Police. Verder wordt een nieuw gebouw neergezet.

– Het gevecht tussen National Fruit Co in Prachuap Khiri Khan en actievoerder Andy Hall gaat maar door. Het bedrijf dat fruit inblikt en volgens Hall de rechten van zijn buitenlandse werknemers met voeten treedt, heeft een derde aangifte tegen hem gedaan, nu vanwege uitlatingen van hem in de media.

Zaterdagavond meldde de Brit zich bij het politiebureau van Bang Na, maar hij weigerde de in het Thais gestelde documenten te ondertekenen. Tegen de agenten die geen tolk wilden oproepen, gaat Hall een klacht indienen. Als hij veroordeeld wordt, kan hij maximaal 7 jaar brommen.

– Premier Yingluck, sinds de laatste kabinetswisseling ook minister van Defensie, heeft het leger gevraagd een verlanglijstje voor de komende 10 jaar te maken. De legeropperbevelhebber is benoemd tot voorzitter van een commissie die het boodschappenlijstje mag maken. In principe (jawel) gaat om het vervangen van oude wapens, die afgeschreven zijn; om meer wapens vanwege het toenemend aantal militaire missies en om niet achter te raken bij buurlanden.

De landmacht zou tanks, gewapende voertuigen en helikopters willen kopen; de marine nog een fregat, off-shore patrouillevaartuigen en helikopters, eigenlijk ook een onderzeeër en de luchtmacht wil een nieuwe vloot van Zweedse Gripen gevechtsvliegtuigen ter vervanging van de F16 jets die al 30 jaar in gebruik zijn. En jawel, ook helikopters.

Luchtmachtcommandant Prajin Jantong dankt Yingluck voor het het begrip dat ze heeft voor de capaciteitsontwikkeling van de gewapende strijdkrachten. De slijmbal.

– Het aantal leerlingen per klas mag niet groter dan 35 zijn, zegt Prawit Erawan, deken van de faculteit onderwijs van de Mahasarakham universiteit. De universiteit heeft onlangs een onderzoek gedaan naar de onderwijskwaliteit in driehonderd scholen in het Noordoosten. De klassegrootte van met name ‘prestigious and competitive’ scholen varieert er van 55 tot 60 leerlingen en dat komt de onderwijskwaliteit niet ten goede. Sommige klassen zijn zo groot omdat ouders steekpenningen hebben betaald hun kind geplaatst te krijgen.

Varia

– Altijd onderhoudend: de zondagcolumn van (gepensioneerd) Roger Crutchley in Bangkok Post. Hij moet een fenomenaal geheugen hebben, want elke week schudt hij de ene anekdote na de andere uit zijn mouw, daarbij puttend uit zijn tijd bij de Post. Zondag schreef hij over geesten, die onlangs nog te hulp zijn geroepen door de directies van Thai Airways International en de State Railway of Thailand.

Ook gezagsdragers zijn bijgelovig en raadplegen regelmatig waarzeggers om kwade geesten op een afstand te houden. ‘Verstandig’, schrijft hij, ‘want in Thailand kom je nergens zonder de hulp van geesten.’

Een aardig verhaal dat hij opdiept, speelde enkele jaren geleden in het Noordoosten. Bewoners hadden er last van ‘shrinking willies’ oftewel ‘slinkende piemels’. Dit ongelukkig lot werd toegeschreven aan een slecht dieet, een verkeerde stand van de sterren of bepaalde kwaadaardige geesten. Een regeringsfunctionaris veronderstelde zelfs dat het een communistische samenzwering was. Met zo’n ambtenaar is het land in veilige handen, denk ik zelf.

Films met en over geesten zijn kaskrakers in Thailand en ook in soaps duiken ze regelmatig op. De meest recente Phi Mak Phra Khanong doet het erg goed in de bios. Crutchley was een keer getuige van een opname, waarbij een Amerikaanse een geest speelde. Als special effect was ze uitgerust met een lange stok met vijf condooms aan het eind, die een super arm moest voorstellen.

Dorpelingen waren in groten getale naar de filmset gekomen om de actrice te zien. De dame zelf moest vooral elke keer giegelen als ze haar ‘arm’ in beweging bracht. Na afloop zei ze: ‘I felf kinda stupid’. Of de dorpelingen daarna nog in geesten geloofden, vermeldt het verhaal niet.

Een zakenman in Bangkok raakte ooit zijn huishoudster kwijt uit angst voor een geest in het huis. Ze hoorde vaak stemmen uit de slaapkamer komen, maar er was niemand. Bleek dat de man net een antwoordapparaat had geïnstalleerd.

– Interessant feitje over het geluidsniveau in Bangkok, zeg maar herrie. Dat bedraagt gemiddeld 84 dB, aanzienlijk meer dan de 70 dB die de wereldgezondheidsorganisatie WHO als veilig beschouwt. Zo’n 20 procent van de Bangkokianen lijdt dan ook aan ‘sensory neural hearing loss’. Over die herrie kan ik meepraten. Was zaterdag in Big C Extra. Overal stonden meiden in microfoons te tetteren en de centrale geluidsinstallatie spuwde de ene reclameboodschap na de andere uit. Ben niet lang gebleven. Op zijn Rotterdams gezegd: wat een teringherrie.

Politiek nieuws

– Politieke waarnemers houden er rekening mee dat verkiezingen worden uitgeschreven wanneer het Constitutionele Hof het wetsvoorstel om de verkiezingsprocedure van de Senaat te wijzigen, in strijd met de grondwet acht. Oppositieleider Abhisit heeft zijn partijkader al opdracht gegeven zich daarop voor te bereiden. Nieuwe verkiezingen bieden een oplossingen, zegt een bron [?], nu de regering wordt geconfronteerd met economische problemen en het Hof plus andere instanties een tiental verzoekschriften moet behandelen.

Zaterdag kreeg het senaatsvoorstel in derde en laatste lezing het groene licht van de gezamenlijke vergadering van Huis van Afgevaardigden en Senaat. De bron zegt dat oud-premier Thaksin de regeringspartij opdracht heeft gegeven de derde lezing door te zetten. Premier Yingluck is wettelijk verplicht het voorstel binnen 20 dagen ter ondertekening aan de koning voor te leggen.

Thaksin heeft er alle vertrouwen in dat de partij bij verkiezingen een nieuw mandaat verwerft. De positie van premier Yingluck komt niet in gevaar, zelfs wanneer het Hof regeringspartij PheuThai zou ontbinden en bestuursleden een politieke ban van 5 jaar krijgen. Het is partijstrategie om Yingluck uit de wind te houden. Daarom was ze nauwelijks aanwezig bij de behandeling van het wetsvoorstel.

Volgens de bron maakt de regering zich vooral zorgen over het voorstel 2 biljoen baht te lenen voor infrastructurele werken. Het voorstel is al goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden en moet nog het fiat van de Senaat krijgen. Oppositiepartij Democraten probeert ook dit voorstel via het Constitutionele Hof te blokkeren. De partij vindt dat de gelden via de normale begrotingsprocedure moeten worden uitgetrokken. Ze noemt het voorstel een blanco cheque en is bang voor grootschalige corruptie bij de besteding van de gelden.

De regering zal nog een zware kluif hebben een negatief besluit van het Hof te voorkomen, aldus de bron. Geld uittrekken buiten de begroting om is toegestaan mits er sprake is van urgentie. Bij het verdedigen van het kabinetsbesluit om 350 miljard baht te lenen voor waterwerken beweerde minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) dat de lening urgent was, maar na anderhalf jaar is slechts 10 miljard baht uitgegeven.

– Oppositieleider Abhisit heeft gisteren tijdens een seminar in Hat Yai (Songkhla) toegegeven dat de protesten van Democratische parlementsleden in het parlement het image van de partij beïnvloed kunnen hebben, maar hun actie was nodig  tegen wat Abhisit het ‘onbehoorlijke gedrag’ van de regering noemde.

Abhisit doelde kennelijk op het stoelgooi incident en de Democraat die zich verzette toen de politie hem op last van de voorzitter uit de vergaderzaal verwijderde. Mogelijk reageerde Abhisit ook op een peiling van Abac, waarin de meerderheid zei dat parlementsleden zich beter dienen te gedragen. Met name het agressieve taalgebruik irriteert mensen.

Volgens Abhisit behandelt de regering de bevolking in het Zuiden slecht. Hulpbronnen en ontwikkelingsprojecten worden uit de regio weggehaald. Zo zei minister Plodprasop Suraswadi eerder dit jaar dat Phuket geen conventiecentrum krijgt. Volgens Abhisit gaf Plodprasop als reden dat de eilandbewoners niet op Pheu Thai hadden gestemd.

Tijdens zijn speech ging Abhisit verder in op de interne partijorganisatie, de kans dat er vervroegde verkiezingen komen en hij somde nog eens op welke bezwaren de Democraten hebben tegen het voorstel om de verkiezingsprocedure van de Senaat te wijzigen. De partij heeft het Constitutionele Hof gevraagd te beoordelen of het voorstel in strijd is met de grondwet.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website