Auteur Sanee Saowapong, drager van de eretitel National Artist, is gisteren op 96-jarige leeftijd overleden. Vanmiddag wordt in Wat That Thong de rituele wassing gehouden.

Sanee Saowapong was de schrijversnaam van Sakchai Bumrungpong. Na een loopbaan als diplomaat en journalist verwierf hij bekendheid met een reeks romans, waaronder het bekende Peesat (Evil). Sanee’s echtgenote stief op 1 juli. Het echtpaar had vier kinderen.

– Vice-premier Wissanu Kreangam verwacht dat in februari 2016 verkiezingen kunnen worden gehouden. Hij denkt niet dat ze pas midden dat jaar worden gehouden, zoals andere kabinetsleden deze week hebben gesuggereerd. ‘De regering en de NCPO (junta) zien geen reden de verkiezingen verder uit te stellen.’

Wissanu ziet nog meer in zijn glazen bol. Hij verwacht dat de nieuwe grondwet begin september 2015 klaar is. Na koninklijke goedkeuring duurt het dan nog drie maanden om de bijbehorende organieke wetten op te stellen. Volgens Wissanu is het niet mogelijk tegelijk grondwet en organieke wetten op te stellen.

– Vorm burgerraden en maak die verantwoordelijk voor de bestrijding van corruptie op provinciaal en lokaal niveau en hef de provinciale vertegenwoordigingen van de National Anti-Corruption Commission (NACC) op. Laat de NACC zich uitsluitend bezighouden met corruptiezaken op landelijk niveau.

Dit voorstel, bedoeld om de bevolking een grotere rol te geven bij de bestrijding van corruptie, komt uit de koker van een commissie van de National Reform Council, de raad die tot taak heeft hervormingsvoorstellen te formuleren als bouwstenen voor de nieuwe grondwet.

Voorzitter Paiboon Nititawan, die het voorstel bekend maakte, zegt dat die raden tot taak moeten krijgen onderzoek te doen naar corruptie, machtsmisbruik door de overheid en wanbesteding van publieke fondsen. Wat verder de bevoegdheden zijn, is niet duidelijk.

De commissie bedacht nog meer. De NACC moet met voorbijgaan van het OM direct naar de rechter kunnen stappen. De Kiesraad zou alleen nog gele kaarten mogen uitdelen; het uitdelen van rode kaarten dient voorbehouden te zijn aan de Election Cases Division van het hooggerechtshof.

Gele en rode kaarten worden uitgedeeld bij geconstateerde onregelmatigheden bij verkiezingen, die dan overgedaan moeten worden. Bij geel mag een kandidaat die in de fout is gegaan, zich opnieuw verkiesbaar stellen; bij rood niet.

– De regering heeft geen plannen om voor medische handelingen die nu gratis zijn, een vergoeding te gaan vragen. Dit zei staatssecretaris Somsak Chunharas (Volksgezondheid) vorige week tijdens een vergadering van betrokken diensten.

Zijn geruststelling is een reactie op een suggestie van Tawatchai Kamoltham, directeur-generaal van het Department of Traditional Medicine and Alternative Medicine, in juni gedaan tijdens overleg over begrotingsperikelen met het ministerie van Volksgezondheid en de junta.

Hij deed het voorstel patiënten bij sommige behandelingen te laten meebetalen om de stijgende kosten van de volksverzekering universal healthcare coverage terug te dringen. Maar volgens Somsak valt het met de kosten van die verzekering wel mee. Ze vormen 4 procent van het bruto binnenlands product en zijn lager dan in veel andere landen.

Tawatchai vindt dat de gratis volksverzekering ertoe leidt dat mensen voor elk wissewasje naar het ziekenhuis hollen, waardoor personeel en artsen overwerkt raken.

– Nadat het noodparlement op 9 januari heeft beslist of het een afzettingsprocedure tegen oud-premier Yingluck gaat beginnen, wil Yingluck met haar zoon een buitenlandse reis maken. Een lid van het juridisch team van voormalig regeringspartij Pheu Thai verwacht dat de junta daar wel toestemming voor zal verlenen, want Yingluck is geen onruststoker. Preciese datum en bestemming maakte hij niet bekend en hij zegt ook niet te weten of Yingluck zich persoonlijk zal verweren.

Het verzoek om een afzettingsprocedure (impeachment) is gedaan door de National Anti-Corruption Commission. Die beschuldigt Yingluck van nalatigheid als voorzitter van het National Rice Policy Comittee. Ze zou niets gedaan hebben tegen de corruptie in het hypotheeksysteen voor rijst en de hoge kosten. Als het noodparlement geen trek heeft in een afzettingsprocedure, stapt de NACC naar de afdeling Holders of Political Positions van het hooggerechtshof. Want hangen zal ze!

– Premier Prayut Chan-o-cha vertrekt morgen met een delegatie naar Maleisië. Belangrijkste gespreksonderwerp is hervatting van de vredesgesprekken tussen Thailand en het zuidelijk verzet. Maleisië is facilitator van de gesprekken, die vorig jaar voor de Ramadan werden stilgelegd.

Volgens Prayut heeft de regering nog niet de Thaise delegatieleider aangewezen. Belangrijkste kandidaat is een militair, maar daar zou Maleisië bezwaar tegen maken. Militairen zijn niet erg geliefd in het Zuiden van Thailand. De verdere samenstelling van het Thaise team is al wel afgerond. Wanneer Maleisië en de tegenpartij daarmee akkoord gaan, wordt het team officieel geïnstalleerd.

– Twee inwoners van het district Kok Po zijn aan hun verwondingen overleden nadat ze beschoten waren terwijl ze voor een slagerij vlees kochten. Dat valt dan nog mee (ironisch gesproken), want de slagerij stond barstensvol met klanten. De winkel werd onder vuur genomen door twee mannen die op een motorfiets passeerden.

De Dechapattanayanukul school in Yaring (Pattani) heeft besloten de leerlingen ’s middags eerder naar huis te sturen naar aanleiding van een schietpartij donderdag waarbij een leerling werd gedood en een andere gewond, toen ze huiswaarts keerden.

– De Federation of Thai Industries vraagt de regering uit te leggen hoe de aanleg van dubbelspoor ten goede komt aan het goederenvervoer. Federatielid Pakorn Visananusidhi zei gisteren op een seminar dat het dubbelspoor meer ontworpen lijkt op personen- dan op vrachtvervoer. Hij vroeg om een apart spoor voor goederentreinen. Volgens hem is zo’n spoor nodig omdat het vrachtvervoer elk jaar toeneemt dankzij buitenlandse investeringen in Thailand.

De regering heeft onlangs een ontwerp Memorandum of Understanding met de Chinese regering goedgekeurd voor de aanleg van een spoorverbinding tussen Nong Khai via Nakhon Ratchasima en Saraburi naar industrieterrein Map Ta Phut in Rayong. Het huidige spoorwegnet is in staat jaarlijks 800 miljoen ton aan goederen te vervoeren. ‘Wanneer de regering in speciale goederensporen investeert, kan veel meer vervoerd worden’, aldus Pakorn.

De voorzitter van de Land Transportation Federation of Thailand moet niets van dit pleidooi weten. Vertraagt alleen maar. De regering moet snel het spoor aanleggen om de transportkosten naar beneden te brengen. Railtransport is aanzienlijk goedkoper dan wegtransport: 0,92 per kilo tegen 1,70 per kilo, citeerde hij een studie van de National Economic and Social Development Board.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Corruptieschandaal – Boontje komt om zijn loontje

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website