Nieuws uit Thailand – 30 juli 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: ,
30 juli 2013

Dit is hem dan: de Saphan Mon, Thailand’s lange brug van 850 meter over de Song Kalia in Kanchanaburi, waarvan zondagavond een deel instortte.

Eerder noemde de krant de sterke stroom als gevolg van de regenval als boosdoener, maar vandaag citeert de krant een functionaris die zegt dat de brug niet bestand was tegen de opstapeling van waterplanten. Maar die werden wel door de sterke stroom meegevoerd.

– De video met de doodsbedreiging aan het adres van oud-premier Thaksin is namaak en heeft tot doel de regering ten val te brengen, zegt vice-minister-president Pracha Promnok. De video is niet gemaakt door al-Qaeda, zoals de makers suggeren, maar ze is het werk van mensen die tegen de regering gekant zijn.

Maar het zal moeilijk zijn de makers op te pakken, omdat de video in het buitenland op YouTube is gezet. Pracha weigert te zeggen in welk land dit is gebeurd, maar in ieder geval niet in Maleisië. De autoriteiten kennen volgens hem de identiteit van de drie mannen op de video en ze bereiden zich voor op acties tegen hen.

Voor zijn bewering dat de video namaak is, heeft Pracha drie aanwijzingen: al-Qaeda heeft zich nimmer bemoeid met de Thaise poitiek, indien de personen op de video van al-Qaeda waren, zouden ze hun gezicht niet tonen en geluid en beeld lopen niet synchroon.

De deken van de Rajabhat universiteit noemt nog meer argumenten: waarom negen jaar na het Tak Bai incident nu pas reageren met een dreigement. In de video wordt daaraan gerefereerd. En het feit dat al-Qaeda zelf niet heeft gereageerd, geeft ook te denken over de echtheid van de video.

– De scholen in het district Chanae (Narathiwat), waar vorige week twee onderwijzeressen door een bomaanslag werden gedood, zijn weer open. Zo’n honderd scholen hadden donderdag hun deuren gesloten na de fatale aanslag.

De schoolbanken in de Pitak Withaya Kumung school, waar de twee lesgaven plus nog een onderwijzeres die gewond raakte, bleven gisteren grotendeels leeg: slechts 100 van de 300 leerlingen kwamen opdagen. Alle negentien moslim leraren waren er wel. De stemming op de school was bedrukt.

De beveiliging van de school is sinds zondag versterkt. Ze bestaat uit een team van negentien soldaten en een dorps defensieteam.

– De dood van verpleegkundig assistente Natnaree Melgul in november vorig jaar op Koh Samui wordt nu beschouwd als een mogelijke moord na aanvankelijk als zelfmoord te zijn betiteld, zegt de advocaat die de familie vertegenwoordigt. Het OM is het oneens met het politierapport en heeft de politie gevraagd de zaak opnieuw te onderzoeken.

De politie beweerde aanvankelijk dat Natnaree zich opgehangen had, maar het autopsierapport en verklaringen van getuigen zijn daarmee in strijd. Volgens het OM kan er met bewijsmateriaal zijn geknoeid. De vriend van het slachtoffer zal waarschijnlijk voor verhoor worden opgeroepen.

De politie heeft volgens Atchariya Rungrattanapong, president van de Club for Justice Under Investigation, nagelaten foto’s van de plaats delict te maken. De doek waarmee Natnaree zich zou hebben opgehangen, lieten ze liggen.

– Het wil maar niet opschieten met een verbod op het kankerverwekkende chrysotile asbest. Een commissie van het ministerie van Volksgezondheid zegt geen bewijs te kunnen vinden dat het schadelijk voor de gezondheid is. Het ministerie kreeg in 2011 al de opdracht van het kabinet om de gezondheidsrisico’s te bestuderen. De National Economic and Social Development Board stelde toen voor om crysotile in navolging van vijftig landen te verbieden.

Politiek nieuws

– Het voorstel om 2 biljoen baht te lenen voor infrastructurele werken zou wel eens ernstig vertraging kunnen oplopen, wanneer het Constitutionele Hof het in strijd met de grondwet acht. Oppositiepartij Democraten dreigt naar het Hof te stappen, wanneer het wordt aangenomen door het parlement. Volgens de Democraten ontbeert het voorstel details van de projecten die met het geld worden gefinancierd.

Minister Chadchat Sittipunt (Transport) zit er niet mee. ‘Ik heb mijn plicht vervuld en ben met de beste optie gekomen.’ Hij zegt dat hij andere opties zal zoeken, wanneer het Hof tegen het voorstel vonnist.

Gevraagd waarom de regering de projecten niet uit de jaarbegroting financiert, zegt Chadchat dat dit volgende regeringen zou frustreren. Ze kunnen dan geen nieuwe projecten beginnen, omdat de investeringen op volgende begrotingen drukken. Volgens het ministerie van Financiën heeft de regering 50 jaar nodig om de leningen af te betalen.

Minister Kittiratt Na-ranong (Financiën) zegt dat de staatsschuld onder de 50 procent van het bruto binnenlands product blijft omdat de 2 biljoen baht over een periode van zeven jaar wordt verdeeld. Dat percentage is acceptabel. Volgende maand buigt het parlement zich over het voorstel.

[Waarom Bangkok Post dit bericht brengt en nogal prominent als bovenop op de voorpagina zet, ontgaat me want het is allemaal oud nieuws.]

– Oppositiepartij Democraten waarschuwt voor een nieuwe golf van politieke onrust, wanneer het parlement volgende maand debatteert over het amnestievoorstel van Pheu Thai-parlementslid Worachai Hema. Wanneer dit voorstel wordt aangenomen, krijgen alle mensen, militair personeel en ambtenaren, die sinds 2006 zijn beschuldigd van of veroordeeld voor politieke vergrijpen, amnestie. De amnestie geldt niet voor ‘personen met autoriteit’ die besluiten over politieke conflicten kunnen nemen.

De Democraten vinden dat deze formulering niet duidelijk maakt wie wel of niet amnestie krijgt. ‘Wanneer het voorstel door het parlement is aangenomen, kunnen we niet precies bewijzen welke personen die autoriteit hadden’, zegt woordvoerder Chavanond Intarakomalyasut. ‘Het is mogelijk dat alle overtreders hun straf ontlopen en geen verantwoordelijkheid nemen voor wat ze deden.’

Pheu Thai woordvoerder Prompong Nopparit bevestigde gisteren andermaal dat het voorstel niet de protestleiders vrijwaart van vervolging en evenmin Thaksin. Morgen vergadert de partij met haar coalitiegenoten over de politieke situatie.

Vice-premier Pracha Promnok denkt dat anti-regerings rally’s onvermijdelijk zijn tijdens de parlementaire behandeling van het voorstel. De gemeentepolitie van Bangkok heeft dit weekend een anti-rellen oefening gehouden. Twintig compagnieën worden in gereedheid gebracht en beschermen om beurten het parlement.

Economisch nieuws

– Banken zijn te conservatief met het verlenen van kredieten aan het midden- en kleinbedrijf. De Thai Credit Guarantee Corporation (TCG), een overheidsinstelling, dringt er bij banken op aan meer leningen te verstrekken aan kleine en middelgrote bedrijfjes in risicovolle bedrijfstakken of bedrijfjes die een problematisch kredietgedrag hebben.

President Vallobh Tejapaibul zegt dat financiële instituten leningen zouden moeten verstrekken aan MKB’s met een slechte kredietgeschiedenis maar die niettemin nog in staat zijn hun schuld af te lossen.

TCG is opgezet met het doel MKB’s te helpen om met hulp van haar garanties meer krediet te krijgen. TCG heeft inmiddels aan 70.000 leners een garantie verstrekt. TCG’s lage non-performing guarantee rate (NPG) van 4,4 procent van de uitstaande kredieten van 82 miljard baht is volgens Vallobh een indicatie van het conservatieve beleid van banken. ‘Onze NPG zou niet zo laag zijn wanneer banken meer vertrouwen hadden in het verlengen van krediet aan MKB’s’, zegt hij.

De rest van het bericht laat ik onvermeld, want alle cijfers beginnen me te duizelen, maar zijn boodschap is duidelijk: open de geldkraan, banken!

– Budgetmaatschappijen maken een grotere winst dan reguliere maatschappijen, want die zitten opgescheept met een logge bedrijfsvoering, een relatief lage productiviteit en hogere kosten. De cijfers van Thai AirAsia (TAA), Nok Air en Thai Airways International  (THAI) – alle drie beursgenoteerde bedrijven – laten zien hoe de twee industriegroepen presteren qua winstgevendheid.

TAA, ’s lands grootste low cost carrier (LCC), maakte het eerste kwartaal een netto winst van 12 procent, Nok Air 14 procent en flag carrier THAI 9,8 procent op aandelenvermogen. Over het hele jaar 2012 had THAI een winst van 2,3 procent op vermogen.

TAA verwacht haar winstmarge binnen enkele jaren op 15 procent te brengen en Nok Air denkt dit jaar de groei van twee cijfers te kunnen handhaven. THAI heeft geen prognose voor dit jaar bekend gemaakt.

Volgens luchtvaartdeskundigen hebben de no-frills carriers, met name in Thailand, een winstvoordeel omdat ze met nieuwe, brandstofzuiniger types vliegen, liever leasen dan kopen, waardoor de kapitaalkosten bij koop, waaraan de reguliere maatschappijen de voorkeur geven, ontbreken. Bovendien verkopen ze hun tickets doorgaans via internet, terwijl de andere maatschappijen het dure Global Distribution System gebruiken. LCC’s ontvangen het geld ook eerder en de personeelskosten zijn er lager omdat werknemers verschillende taken uitvoeren.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 30 juli 2013”

 1. willem zegt op

  Dick; een vraagje of verzoekje:
  Zou je bij het economisch nieuws een maal per week de koers van de Bath mee kunnen geven voor de lezers,wel handig voor mensen die binnenkort weer afreizen.
  Zo kreeg ik 5 jaar geleden 52.000bath voor mn 1000euro/ en momenteel staat ie geloof ik op 38.000bath, dus dat is wel even inleveren! T”is alleen een idee,Dick.
  Gr;Willem Scheveningen…

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Willem Ik raadpleeg daarvoor http://www.wisselkoersen.nl/. Hoef ik ook niet te rekenen. De euro-baht koers is nu 40.849/41.8475 resp. buying en selling.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website