Nieuws uit Thailand – 30 augustus 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
30 augustus 2013
Archieffoto schoonmaak Koh Samet.

Op drie plaatsen voor de kust van Chon Buri zijn olievlekken en teerballen gevonden: bij tambon Na Jomthien en Bang Saray in het district Sattahip en Ao Udom in Sri Ratcha. Die plaatsen bevinden zich op 135 kilometer van Koh Samet, waar vorige maand olie aanspoelde afkomstig van een gebroken pijpleiding. Ze zijn beroemd vanwege het zeebanket en toerisme.

De Friends of the East-groep heeft de provincie en lokale milieuambtenaren geattendeerd op de verontreiniging. Gemeenteraadslid Somyot Chiakun van Laem Chabang nam gisteren een kijkje op Ao Udom. Hij heeft opdracht gegeven de teerballen te verzamelen en te laten testen. Somyot vermoedt dat de olie door de sterke zeestroom en wind naar Ao Udom is gedreven.

Thon Thamrongnawasawat van de Kasetsart universiteit kan op dit moment niet zeggen wat de bron van de vervuiling is. Teerballen komen ook voor bij havens, wanneer olie uit vrachtschepen lekt en zich vermengt met zand.

Noppon Srisuk, directeur-generaal van het Department of Marine and Coastal Resources, weet van niets. Hij acht het onwaarschijnlijk dat de teerballen van de olielekkage afkomstig zijn omdat de afstand te groot is. ‘Het is niet ongebruikelijk dat teerballen op stranden worden gevonden. Olie van vissersschepen en andere activiteiten kunnen ook teerballen vormen.’

– Staatsraad Prem Tinsulanonda, president van de Privy Council (een adviesorgaan van de koning), is woensdag opgenomen in het ziekenhuis. De artsen hebben ‘onregelmatigheden’ aan zijn longen en darmen gevonden. Vandaag geven ze een persconferentie over de toestand van de 94-jarige Prem. Prem krijgt elke maand een medische check-up. Hij is op dieet, moet vis eten en moet gebakken gerechten laten staan.

– De regering heeft wel 270 miljard baht over voor de rijstboeren, maar trekt slechts 20 miljard baht uit voor ondersteuning van de rubberprijzen. En da’s niet eerlijk, vindt Sukij Atthopakorn, Democratisch parlementslid voor Trang. Suthep Thaugsuban, parlemenslid voor Surat Thani, wijst erop dat de rubberplanters al twee jaar lijden onder dalende rubberprijzen.

Maar de regering trekt zich er niets van aan. Yingluck: De rijstprijs problematiek moet met de ene methode worden opgelost en de rubberproblematiek met een andere. Nog een kluitje in het riet c.q. een pareltje van politieke prietpraat, ditmaal van Yukol Limlaemthong, minister van Landbouw: Het ministerie heeft diensten die zich met rubber bezighouden, en die mechanismen kunnen niet worden toegepast bij andere gewassen, zoals rubber.

– Het leger in het Zuiden houdt rekening met een toename van geweldsincidenten morgen op de Onafhankelijksheidsdag van Maleisië. Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha sprak zijn zorgen uit nadat op een weg in Cho Airong zo’n honderd Maleisische vlaggen waren gevonden, die klaarblijkelijk van een wagen waren gevallen. Het Region 4 Forward Command van het Internal Security Operations Command (Isoc) heeft van hem de opdracht gekregen aanvallen van opstandelingen te voorkomen. Hij heeft Isoc ook gezegd over de vlaggen begrip bij de bevolking te kweken.

Isoc zegt over bewijzen te beschikken dat opstandelingen morgen de Maleisische vlag willen hijsen en spandoeken gaan ophangen met kritiek op de Thaise autoriteiten. ‘Ze hopen misverstanden te creëren tussen Thailand en Maleisië’, zegt woordvoerder Banpot Phupian.

In een doerianboomgaard in Rangae (Narathiwat) is gisteren het lichaam van een man gevonden, die door de politie werd gezocht. Hij had een kogelwond in zijn nek.

In Yala heeft een speciale eenheid van militaire rangers een man verhoord, die werd gezocht in verband met de diefstal van een motorfiets. Volgens de politie kan hij de motorfiets hebben gestolen om aan opstandelingen te geven. Die gebruiken motorfietsen voor bomaanslagen.

In Pattani is een defensievrijwilliger doodgeschoten door de duopasagier van een voorbijrijdende motorrijder.

Kroonprins Maha Vajiralongkorn heeft twee kinderen van de doodgeschoten iman van de Pattani Central Mosque ‘geadopteerd’ (letterlijk: accepted under his royal patronage).

– Ze hadden na zes maanden het land moeten uit zijn, de tweeduizend Rohingya vluchtelingen die Thailand in februari heeft onderschept, maar ze mogen nog eens zes maanden blijven. Vice-minister-president Pracha Promnok heeft dat gisteren toegezegd in een debatje in het parlement, aangezwengeld door Samart Maluleem (Democraten).

Samart zei zich zorgen te maken over de overbevolking in de opvangcentra. Pracha zei zich daarover ook zorgen te maken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat de komende zes maanden gebruiken om internationale organisaties uit te leggen welk beleid de regering voert ten aanzien van de vluchtelingen. Met Myanmar is al gepraat over repatriëring, maar dat land betwijfelt of ze wel uit Myanmar komen.

– Zondag begint de maandelijkse prijsverhoging van LPG voor huishoudelijk gebruik met 50 satang per kilo, maar de Foundation for Consumers heeft gisteren de Administrative Court gevraagd daar een stokje voor te steken. De regering wil de prijs stapsgewijs verhogen naar 24,82 baht per kilo om het State Oil Fund, waaruit LPG wordt gesubsidieerd, te ontlasten. LPG wordt sinds 2008 gesubsidieerd.

De consumentenbond heeft een voorlopige voorziening gevraagd totdat de rechter over de zaak beslist. In afwachting daarvan dient de prijs op de huidige 18,13 baht per kilo te blijven. De bond zegt dat de prijsverhoging in strijd met de wet is omdat de regering verzuimd heeft de Consumer Protection Board te raadplegen.

De bond pleit voor een hogere bijdrage van de petrochemische industrie aan het State Oil Fund. Die betaalt nu 1 baht per kilo; dat zou 12,55 baht moeten zijn ‘in line with other industries’ [?].

– In de keramisch industrie vallen klappen als gevolg van de verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht en de LPG-prijsverhoging. Vijf leden van de Lampang Ceramic Association hebben al het loodje gelegd, zegt hoofd Thanachot Wanawat. Twintig andere bedrijfjes bungelen. Volgens Thanachot zal de prijsverhoging van LPG de productiekosten met 20 tot 30 procent verhogen.

De vereniging wil dat de regering een coöperatie opzet, een krediet verleent van 1,5 miljard baht tegen een rente van 3 procent en 600 miljoen baht uittrekt voor de bouw van een centrale oven.

– Het Thais-Amerikaanse congreslid Ladda Tammy Duckworth is gisteren ontvangen door premier Yingluck. De gehandicapte Duckworth is 8 dagen op bezoek in Thailand. Ze verloor in 2004 beide benen tijdens een granaataanval in Irak. Vorig jaar werd ze voor Illinois in het congres gekozen. Dit jaar vieren Thailand en de VS de 180e verjaardag van hun diplomatieke relatie.

– De in de VS gevestigde organisatie AVAC Global Advocacy for HIV Prevention pleit voor een versnelling van de proeven met een HIV-vaccin, dat door het ministerie van Volksgezondheid en Amerikaanse militaire researchers wordt ontwikkeld. De eerste versie van het vaccin is in 2009 getest op 16.000 Thaise vrijwilligers; het gaf een bescherming van 31 procent.

Gewerkt wordt aan een gemodificeerd vaccin met een beschermingspercentage van 50 procent, een percentage dat nodig is wil het goedkeuring krijgen voor verspreiding. Proeven daarmee duren één of twee jaar. Daarna volgt nog een derde testfase.

Experts van het Aids Vaccine Efficacy Consortium in Bangkok denken dat het vaccin in 2020 beschikbaar kan komen, wanneer de proeven worden versneld. In Zuid-Afrika is een parallel onderzoek gepland.

– Premier Yingluck gaat weer eens naar het buitenland. Nadat voormalig Brits premier Tony Blair maandag heeft gesproken op het verzoeningsforum vertrekt ze naar Nanning in China voor een tweedaags bezoek aan de China-Asean Expo 2013. Tijdens het bezoek staat een ontmoeting gepland met de Chinese premier.

Politiek nieuws

– Gaat oppositiepartij Democraten toch meedoen met het verzoeningsforum van Yingluck ondanks haar eerdere eis dat de regering eerst alle amnestievoorstellen dient in te trekken? Partijleider Abhisit zegt bereid te zijn met Banharn Silpa-archa, adviseur van oppositiepartij Bhumjaithai, over die mogelijkheid te overleggen. De uitnodiging voor een gesprek komt van Banharn, die door het forum als toezichthouder op het werk van drie commissies is benoemd.

Voor de Democraten vormt het amnestievoorstel dat momenteel in behandeling is bij het parlement de belangrijkste horde voor deelname aan de gesprekken. Abhisit gaat Banharn vragen ‘bepaalde obstakels’ weg te nemen; daarna beslist hij of zijn partij aan Yingluck’s ronde tafel aanschuift.

Volgens vice-partijleider Alongkorn Ponlaboot zou Abhisit bereid zijn akkoord te gaan met schorsing van het voorstel, maar Abhisit ontkent dat. Hij zegt lang voordat het forumidee ontstond, al te hebben aangedrongen het amnestievoorstel te schrappen.

Ook Chuan Leekpai, voormalig premier en adviseur van de Democraten, is bereid met Banharn te praten. Maar hij neemt niet deel aan het forum. Volgens Chuan is het forum niet in staat met een concrete oplossing voor de problemen van het land te komen.

Economisch nieuws

– De vier hogesnelheidslijnen die de regering wil aanleggen, worden middensnelheidslijnen, zegt Pansak Vinyaratn, politiek adviseur van premier Yingluck. De regering komt daarmee tegemoet aan de kritiek dat de lijnen nooit rendabel kunnen worden. Een middensnelheidstrein rijdt maximaal 250 km per uur, ze zijn goedkoper en beter geschikt voor vrachtvervoer.

De vier geplande routes worden gefinancierd uit de lening van 2 biljoen baht, die de regering wil afsluiten. Het gaat om de routes Bangkok-Nong Khai, Bangkok-Chiang Mai, Bangkok-Hua Hin en Bangkok-Rayong. Ze krijgen een spoorbreedte van 1,435 meter zodat ze kunnen aansluiten op de spoorlijnen in China en Europa.

China heeft grote belangstellingen voor de lijnen omdat het land de westelijke en zuidoostelijke regio’s wil ontwikkelen tot nieuwe economische centra. Wanneer het Thaise net aansluit op spoorlijnen in de regio, kunnen Thaise investeerders daarvan profiteren en diep in China komen, zegt Pansak. Thailand kan via het Chinese spoorwegnet producten naar China en Europa vervoeren, waardoor de huidige transporttijd van 45 dagen over zee wordt teruggebracht naar 15 dagen.

– Minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) probeerde woensdag de gemoederen te bedaren na de scherpe koersval van een dag eerder. De marktbewegingen zijn verminderd en bijna al het ‘hete’ geld is het land uit. Aan de verkoop van Thaise aandelen door buitenlandse investeerders is zo goed als een eind gekomen. Mogelijk komen ze de komende dagen weer terug, aldus de minister op de openingsdag van Thailand Focus 2013, een tweedaagse internationale roadshow van de Stock Exchange of Thailand, Phatra Securities en de Bank of America Merrill Lynch.

Woensdag sloot de beurs op 1.275,76 tegen 1.293,97 op dinsdag. De koersdaling is al 10 dagen onafgebroken aan de gang. Beleggers maken zich zorgen over een mogelijke aanval op Syrië, Thailand’s negatieve economische groei en een mogelijke beperking van stimuleringsmaatregelen door de Amerikaanse Federal Reserve.

-Twee jaar geleden kon het niet, maar nu verwacht Thai Airways International binnenkort WiFi op haar vluchten te kunnen aanbieden. THAI gaat een vergunning aanvragen bij waakhond NBTC. Volgens de NBTC-secretaris wordt die verleend, zodra de aanvraag binnen is. THAI heeft vervolgens de keus tussen OnAir of Switzerland of AeroMobile Communications uit Engeland als internationale provider.

Twee jaar geleden vroeg THAI een vergunning aan voor zowel WiFi als mobiele telefonie. Voor mobiele telefonie kon de NBTC geen vergunning verlenen omdat het desbetreffende spectrum via veilingen wordt toegekend. De NBTC heeft het 2,4 gigahertz spectrum gereserveerd voor het gebruik van WiFi aan boord.

– Even een uitstapje naar Hong Kong en Shanghai. Deze zomer arriveerde de 16,5 meter hoge eend van de Nederlandse kunstenaar Florentijn Hofman in Hong Kong. In Shanghai dachten ze: dat kunnen we ook. Daar maakte Han Beishi een gegrilde versie van de eend. Op de boeg van een veerboot plaatste hij een eendekop, die achterwaarts kijkt naar zijn lichaam, gemaakt van papier maché compleet met uitstekende drumsticks en gekookte vleugels. De creatie is een verwijzing naar een Chinees gedicht met de regel ‘The duck knows first when the river becomes warm in spring’.

– De prijzen van consumptiegoederen zullen de rest van het jaar niet veel stijgen, omdat de bestedingen teruglopen en de concurrentie toeneemt, verwacht de Thai Retailers and Wholesalers Association. Volgens de vereniging is het bestedingspatroon van consumenten in grootwinkelbedrijven veranderd; consumenten zijn nu voorzichtiger.

Toch staat de prijs van sommige producten onder druk daar de prijs van butagas elke maand met 50 satang wordt verhoogd. De beheerder van de expresswegen wil de tol met 5 baht verhogen.

Thanavath Phonvichai, vice-president research van de University of the Thai Chamber of Commerce, noemt de huidige markt een concumentenmarkt dankzij de trage economie. En nog belangrijker: de overheidssubsidies op trein, energie en diesel blijven ongewijzigd.

Suwit Kingkaew, vice-president van CP All Plc, verwacht dat de concurrentie tussen kruidenierswinkels de komende maanden toeneemt, daar nieuwe spelers zoals het Japanse Lawson aan het uitbreiden zijn.

– De luchthaven van Hat Yai groeit uit zijn jasje. Tussen 2008 en 2012 nam de passagiersstroom met gemiddeld 9,9 procent toe en het aantal vliegbewegingen met 9,14 procent. Om op korte termijn ruimte te scheppen verhuist het luchthavenkantoor uit de passagiersterminal. Een uitbreidingsplan moet in september 2014 op tafel liggen. Een consultancy is al aan het werk gezet.

– Om jonge volwassenen te trekken gaat Thai AirAsia hartebreker Nadech Kugimiya de lof laten zingen van de budgetluchtvaartmaatschappij. Tot nu toe kwam alleen het eigen cabinepersoneel in tv-spotjes in beeld. Hoeveel de 22-jarige Australische-Thaise ster aan honorarium krijgt, heeft het bedrijf niet bekend gemaakt. Vandaag wordt het eerste spotje uitgezonden. Maandag wordt Nadech gepresenteerd op een persconferentie op luchthaven Don Mueang.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 30 augustus 2013”

  1. chrisje zegt op

    Olie in bang saray???
    Ik zal morgen eens een kijkje gaan nemen, ik woon hier namelijk en ga bijna dagelijks naar het strand.
    Hopelijk is het niet ernstig


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website