De ingestorte brug over de Pasak rivier in Ayutthaya is vorig jaar onvakkundig gerepareerd, concludeert het Engineering Institute of Thailand na een inspectie. Bij de reparatie zijn alleen de verticale kabels aangepast, maar niet de hoofdkabels, waardoor er een onbalans is ontstaan.

Vier ambtenaren van het kantoor van de procureur-generaal arriveerden gisteren ter plaatse om de tragedie te onderzoeken. Vier personen kwamen om het leven en 45 personen raakten gewond. De gewonden krijgen elk 3.000 baht van de Thai Red Cross Society en de nabestaanden van de doden krijgen een voorlopige vergoeding van 25.000 baht van de autoriteiten van Ayutthaya.

– Zoals al gemeld in het bericht ‘Spanning loopt verder op bij Constitutionele Hof’ hield premier Yingluck gisteren een voor haar ongewoon fel betoog, waarin ze de huidige grondwet kritiseerde. Yingluck sprak tijdens de Conference on the Community of Democracies in Ulan Bator (Mongolië). De omstreden grondwet werd na de militaire coup van 2006 geschreven en bevat volgens haar ‘mechanismen die de rechten en vrijheid van de bevolking beperken’.

Opvallend in haar toespraak was de verdediging van haar broer Thaksin, die in ballingschap in Dubai leeft. ‘De militaire coup tegen mijn broer was een slag in het gezicht voor Thailand’s internationale geloofwaardigheid en de rechtspraak. Veel mensen die me niet kennen, zeggen: Hoezo klagen? Het is normaal dat regeringen komen en gaan. Wanneer mijn familie en ik de enigen waren die lijden, zou ik het kunnen negeren. Maar dat is niet het geval. Projecten en programma’s die door de regering van mijn broer zijn begonnen en voortkwamen uit de wens van de mensen, zijn geschrapt.’

Yingluck blikte ook terug op de roodhemdprotesten van april en mei 2010. Ze noemde die een gevecht om de vrijheid te herwinnen. ‘Veel onschuldige mensen zijn door scherpschutters doodgeschoten. De beweging is vermorzeld en de leiders zijn gevangen gezet of waren gedwongen naar het buitenland te vluchten. Zelf nu zitten nog veel politieke slachtoffers gevangen.’

– Hassan Taib krijgt een maand de tijd om te bewijzen dat hij werkelijk de Barisan Revolusi Nasional (BRN) vertegenwoordigt door het aantal geweldsdelicten in het Zuiden terug te dringen. Dit zei de Thaise delegatieleider Paradorn Pattanatabut na het tweede vredesgesprek tussen Thailand en BRN, gisteren in Kuala Lumpur. Het derde gesprek staat gepland voor 13 juni.

Volgens Paradorn was het gesprek ‘very stressfull’, nadat de BRN op YouTube een lijstje met vijf eisen had ge-upload. Thailand kan die eisen niet accepteren. Paradorn heeft Hassan gevraagd of hij werkelijk de opstandelingen in het Zuiden in de hand kan houden, hetgeen Hassan bevestigde. Maar senator Anusart Suwangmongkol uit Pattani zegt dat de meeste bewoners nog nooit van Hassan hebben gehoord. De eisen worden ook niet door hen ondersteund.

Waarnemers noemen de eisen van BRN een slag in het gezicht van de regering. Sunai Phasuk, adviseur van Human Rights Watch, zegt dat de BRN uit is op separatisme, terwijl de regering eist dat de gesprekken niet in strijd zijn met de grondwet. Volgens Sunai zou Hassan door de Maleisische autoriteiten zijn gedwongen aan de gesprekken deel te nemen, alhoewel de BRN-leiding tegen het vredesplan is.

Oppositieleider Abhisit zegt dat de toon van BRN onvriendelijk is en niet bijdraagt aan het opbouwen van vertrouwen. ‘Wanneer we harde woorden kiezen om te reageren, wordt het vredesproces beïnvloed. Als we niet reageren, betekent dit dat we niets kunnen doen.’

– 96 leden van de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) kwamen gisteren naar de rechtbank om de eerste zitting bij te wonen over de bezetting van de luchthavens Don Mueang en Suvarnabhumi in december 2008. Ze worden vervolgd wegens terrorisme en overtreding van de noodverordening. Maar de zitting werd uitgesteld naar 29 juli omdat nog niet alle gedaagden een advocaat hebben. Op terrorisme staat de doodstraf.

– Komt er eindelijk redding voor het door grote droogte geteisterde Noordoosten? Het Department of Water Resources gaat 19 watermagement proefprojecten uitvoeren in het stroomgebied van de Khon, Chi en Moon rivier. Een haalbaarheidsstudie is inmiddels afgerond.

De projecten in 13 provincies bestaan uit de aanleg van pijpleidingen, reservoirs, vergroting van de capaciteit van stuwmeren en het baggeren van rivieren en kanalen. Met de projecten is een bedrag van 3,8 miljard baht gemoeid. Het landbouwareaal neemt door de betere bewatering toe met 72.842 rai. Het Noordoosten heeft 75,68 miljoen rai boerenland, waarvan 8,12 miljoen rai wordt geïrrigeerd.

– Een apart beurzenstelsel voor studenten van beroepsopleidingen los van het bestaande programma One District One Scholarship is een wens van de Vocational Education Commission. De meeste studenten lukt het niet daarvoor in aanmerking te komen.

Tot nu toe dit jaar zijn slechts 137 van de in totaal 20.000 aanvragers (Mathayom 6 leerlingen) door de schriftelijke toets gekomen. Hierna worden ze geïnterviewd. De gelukkigen krijgen een studiebeurs voor een studie in het buitenland. Per district wordt één beurs toegekend. In totaal zijn er 1.856 beurzen te vergeven.

– Op 1 juni wordt de BTS, de bovengrondse metro, duurder. Thans kost een kaartje tussen de 15 en 40 baht; dat wordt 15 en 42 baht. De SmartPass voor volwassenen wordt 2 baht per reis duurder, voor studenten 1 baht.

– In het vluchtelingenkamp Ban Mae Surin in Mae Hong Son is een 3-jarig Karen-meisje om het leven gekomen en zijn vier personen gewond geraakt door omvallende bomen tijdens een tropische storm gisteren. Hetzelfde kamp werd op 22 maart deels in de as gelegd.

– Ons leven is niet verbeterd door de verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht, zegt de helft van de arbeiders in een peiling van de Bangkok universiteit. Ondervraagd werden 1.052 arbeiders van 18 jaar en ouder in Bangkok en omgeving. 45,9 procent ziet geen verbetering; 44,2 procent ziet dat wel en 9,9 procent zegt er slechter van geworden te zijn. De nee-zeggers geven als reden de hogere kosten van levensonderhoud c.q. het ontbreken van een uitkering wanneer ze geen werk hebben.

– Ruim honderd Thaise tourgidsen hebben gisteren in het gemeentehuis van Phuket geëist dat buitenlandse tourgidsen een schop tegen hun achterwerk krijgen, omdat dit werk alleen door Thais mag worden gedaan. Op Phuket werken 300 Chinezen als tourgids. De demonstranten overhandigden een petitie met hun eis aan de vice-gouverneur van Phuket. Ze zeggen dat illegale Thaise tourgidsen worden aangepakt, maar Chinezen worden ongemoeid gelaten. Als er niets gebeurt, komen ze volgende maand terug.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

6 reacties op “Nieuws uit Thailand – 30 april 2013”

 1. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Investeerders verwachten dat het Monetary Policy Committee vandaag in een extra vergadering de zogeheten policy rate (waarvan banken hun rentetarieven afleiden) met een kwart procentpunt verlaagt. Het tarief bedraagt nu 2,75 procent. Het ministerie van Financiën en de exporteurs dringen al langer aan op verlaging vanwege de koersstijging van de baht.

  Volgens Thanavath Phonwichai, vice-rector research van de Assumption universiteit, heeft de commissie twee opties: verlagen en gelijk laten, maar in beide gevallen zal dat een psychologisch gunstig effect hebben. De extra vergadering is een indicatie dat de Bank of Thailand serieus probeert de baht in toom te houden. De reguliere vergadering van de commissie staat gepland voor 29 mei.

 2. Tino Kuis zegt op

  De Bangkok Post heeft het bij verkeerde eind, Yingluck verdedigde in haar toespraak in Ulan Bator haar broer Thaksin helemaal niet. Het citaat hierboven is correct. Dat is de enige zin waarin ze Thaksin noemt. Ze veroordeelde alleen de ondemocratische manier waarop hij werd afgezet en de gebeurtenissen daarna.
  Ze geeft ook nauwelijks verhulde kritiek op de machten achter de parlementaire democratie. De Thaise pers noemt haar toespraak ook ‘moedig, openhartig en fel.

 3. chris zegt op

  Columnist Voranai van de Bangkok Post vroeg zich niet zo lang geleden af waar al die parlementariers (van alle partijen die het blijkens hun woorden allemaal zo goed op hebben met de democratie) waren op de dag dat Thaksin werd afgezet. Als zij allemaal (niemand uitgezonderd) zo democratisch gezind waren hadden zij allemaal kunnen protesteren bij het regeringsgebouw. Wie was er? NIEMAND !!!!
  of: wsten al deze lieden WAAROM Thaksin werd afgezet en door wie?

  chris

  • Tino Kuis zegt op

   Beste Chris,
   Mag ik je herinneren aan wat er gebeurde toen de bevolking zich verzette tegen de coups in 1973, 1976 en 1992? Honderden doden waren het gevolg. Die geschiedenis kennen de parlementariers ook. Denk je echt dat de militairen zich iets gelegen laten liggen aan een aantal parlementariers? Ik denk dus dat ze er verstandig aan deden weg te blijven zodat er geen bloed vloeide. Ik denk trouwens met jou dat velen wel een beetje genoeg hadden van de arrogante regeringsstijl van Thaksin.Maar het blijft ondemocratisch.
   Ik ben overigens heel erg benieuwd naar jouw mening waarom Thaksin werd afgezet en vooral door wie. Ik ben er van overtuigd dat je daar het antwoord op weet.

   • chris zegt op

    beste Tino,
    Natuurlijk heb je gelijk. Maar ik zou Thailand geen democratie willen noemen. Thailand is met vallen en opstaan op weg een democratie te worden. De taktiek van Thaksin om de verkiezingen te winnen was typisch Thai en eigenlijk vrij eenvoudig: patronage aan de ene kant (vooral naar dorpshoofden die vervolgens zelf mochten weten wat ze met het geld deden) en het benaderen van lokale en regionale populaire en machtige mensen (soms tegen een vergoeding van miljoenen bahts) om voor zijn partij kandidaat te zijn. Geen idealen, geen partijprogramma: alleen een paar aansprekende en gemakkelijk te onthouden leuzen (minimumloon omhoog, garantieprijs voor de rijst, one tablet per child, creditcard voor boeren, 35 baht gezondheidszorg verzekering).
    Ik behoor tot de studentengeneratie van de jaren 70. Wij bezetten gebouwen, wij hadden idealen, wij konden de wereld verbeteren, wij demonstreerden (Dodewaard, Kalkar) en lieten ons slaan door de ME. Wij kregen de politieke opinie op onze hand en DAT was de crux van de verandering. Als je een beetje lef in je donder hebt, sta je voor je idealen. De Thai parlementariers kozen de gemakkelijke weg: wachten tot het militaire bewind de zaken weer overdraagt en dan zorgen dat je (weer) tot de graaiende elite behoort. Geen lef, geen idealen (tenzij snel rijk worden), geen publieke opinie proberen te veroveren.
    Ik hoop dat je begrijpt dat ik je laatste vraag niet op papier kan beantwoorden. Wat ik er van wil zeggen is dat Thaksin zijn hand overspeeld heeft. Hij meende de belangrijkste persoon in dit land te zijn en werd TE arrogant.
    chris

    • Tino Kuis zegt op

     Beste Chris,
     Ik noem Thailand ook geen democratie. Laat ik op dit moment maar niet ingaan op de vraag waarom dat zo is, daar heb ik over geschreven.
     Ik behoor tot diezelfde generatie die nog geloofde in de maakbaarheid van de samenleving. Zoals mijn schoonvader vaak opmerkte: ‘Als je op je 25e niet rood bent heb je geen hart maar als je op je 50e nog steeds rood bent heb je geen verstand.’ Ik moest hem teleurstellen, ik ben nog steeds wat ‘rood’ maar geloof minder in die ‘maakbaarheid’.
     Je laatste alinea ‘ik kan je laatste vraag niet op papier beantwoorden’ had ik verwacht en een beetje uitgelokt. Ik denk dat deze sluier van suggestieve geheimzinnigheid die over veel politieke gebeurtenissen in Thailand hangt verlammend is voor de ontwikkeling van een ware democratie omdat democratie openheid veronderstelt. Ik denk ook dat deze sluier, een beroep doen op een hogere macht, of de suggestie daarvan, door veel politici misbruikt wordt om hun ware, meer egoistische, motieven te verbergen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website