Thailand is geen knooppunt van de illegale ivoorhandel, maar het is wel een doorvoerhaven voor smokkelaars, beweert Theerapat Prayurasiddhi, adjunct-hoofd van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation. Voorwaar een ander geluid dan dat van het World Wildlife Fund. Dat noemt Thailand de ‘grootste ongereglementeerde ivoormarkt in de wereld’.

Theerapat zegt dat de douane de afgelopen 3 jaar 10 ton gesmokkeld ivoor in beslag heeft genomen. Dit grote aantal zou de indruk hebben gewekt dat Thailand een knooppunt van de illegale ivoorhandel is.

Vandaag begint in Bangkok de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (Cites), waarop onder andere de ivoorsmokkel aan de orde komt. De focus ligt op de vooruitgang die Thailand heeft geboekt bij het bestrijden van de ivoorhandel. Volgens dierenbeschermers worden nog steeds in Afrika massaal olifanten gedood en gaan hun slagtanden naar Azie. Thailand is een belangrijke bestemming omdat het er gemengd kan worden met legaal Thais ivoor.

– Nattakorn Kamnula uit Surin heeft toch maar een vreemde hobby: damesondergoed stelen. Vrijdag drong hij via een niet afgesloten balkondeur een appartement op de tweede verdieping in Khlong Luang (Bangkok) binnen. De bewoonster werd echter wakker en begon om hulp te roepen. Hij sloeg haar met een fles, stopte ondergoed in haar mond, bond haar handen vast en wurgde de 20-jarige studente met haar bh. De man heeft bekend. Hij heeft ook toegegeven op 5 februari uit een ander appartement kostbaarheden te hebben gestolen.

– De excutie van drugsbaron Naw Kham vrijdag in China heeft geen eind gemaakt aan het afpersen van vrachtvaarders op de Mekong. Een nieuwe bende geleid door Jasi Bo met zo’n veertig tot vijftig mannen opereert vanaf een plaats 8 kilometer ten noorden van Ban Samphu in Myanmar, waar Naw Kham zijn basis had.

Chinese politie uit Xishuangbanna in het zuidwesten van China is in Chiang Rai gearriveerd om plannen te bespreken ter verbetering van de veiligheid op de Mekong. Sinds de moord op dertien Chinese opvarenden in oktober 2011, waarvoor Kham de doodstraf heeft gekregen, patrouilleren Laos, Myanmar, Thailand en China op de rivier om de vrachtvaarders te beschermen. In alle vier landen zijn meldkamers ingericht. Wat de plannen van de Chinese delegatie inhouden, wordt niet duidelijk uit het artikel.

– Het geweld in het Zuiden ging ook gisteren door, ondanks de principe-overeenkomst die woensdag tussen Thailand en een verzetsgroep werd gesloten. In Yala kwamen ’s middags twee militaire rangers om het leven en elf personen werden gewond bij een bomaanslag. De bom was verstopt in een motorfiets. Een militair voertuig werd beschadigd. De bom ontplofte toen het legervoertuig met de rangers passeerde. De aanval zou het werk zijn van Roki Dolae, een opstandelingenleider die in Yala actief is.

– De politie van Bangkok heeft versterking uit de provincie gekregen om de gouverneursverkiezingen vandaag in goede banen te leiden. De politieregio’s 1 en 2 leverden duizend man en uit de provincies Chachoengsao, Sa Kaeo en Rayong kwamen nog eens elk 150 man. Ze zijn in de stemlokalen gestationeerd en blijven daar tot de stemmen zijn geteld.

De Special Branch Police heeft 200 man ingezet in 18 districten, waar een felle strijd wordt gevoerd. In zeven is de strijd het hevigst, waaronder Chatuchak en Bang Khen. Naar verluidt zouden kandidaten er stemmen hebben gekocht en delen ze het geld na de verkiezingen uit.

De Election Commission (EC) heeft nog maar eens gewaarschuwd tegen het gebruik van mobieltjes om campagne te voeren. Sinds zaterdag 18 uur mag dat niet meer en is ook de verkoop van alcohol verboden. Om 24 uur vandaag mogen de remmen weer los, maar dan is de uitslag al bekend want die wordt rond 19 (onofficieel) en 22 uur (officieel) verwacht.

De Democraten dringen er bij de EC op aan verkiezingsfraude harder te lijf te gaan. Er zijn berichten over onregelmatigheden en honderden politieagenten uit de provincie zouden geregistreerd zijn als kiesgerechtigd in de hoofdstad. De oppositiepartij roept ook het hoofd van de landelijke politie op die bewering te onderzoeken.

De EC-voorzitter zei gisteren dat de zorgen over ‘ghost voters’ op een misverstand berusten. De desbetreffende agenten zijn inwoner van Bangkok, maar hun  namen zijn nog niet overgeschreven naar de provincie, waar ze inmiddels te werk zijn gesteld. ‘Het papierwerk is nogal gecompliceerd.’ Verder acht hij het onwaarschijnlijk dat kandidaten stemmen hebben gekocht vanwege het risico op diskwalificatie.

– Voormalig politicus Newin Chidchob, oprichter van de Bhumjaithai partij en financier van FC Buriram United, wil in Buri Ram een racebaan voor motoren aanleggen, die aan internationale eisen voldoet. Volgens Newin kan die baan (kosten 2 miljard baht) het toerisme naar de provincie dus de economie stimuleren. De wedstrijden zouden een miljoen toeschouwers kunnen trekken.

De Duitse ontwerper Herman Tilke is door Buriram International Circuit, waarvan Newin voorzitter is, aangezocht de baan te ontwerpen. Dat zou dan zijn 37ste baan worden. De baan krijgt een lengte van 4,1 kilometer met 16 bochten en 50.000 zitplaatsen. De opening is gepland voor oktober 2014. De baan wordt gefinancierd door ‘een nieuwe generatie investeerders in Buri Ram’ en buitenlandse investeerders, aldus een persbericht. Newin heeft zelf een KTM Adventure. Op de kilometerteller staat al  50.000 km.

– Zeven personen zijn gisterochtend in de vlammen omgekomen toen een minibusje in brand vloog. Het busje was in de greppel beland die de twee weghelften scheidt. Mogelijk was de chauffeur in slaap gevallen of hij verloor door de hoge snelheid de macht over het stuur waardoor de wagen tegen een U-turn verkeersbord botste.

Het busje was ’s ochtends om half zeven vertrokken van busstation Ekamai in Bangkok op weg naar Rayong. Een kleine 2 uur later sloeg het noodlot toe. Toen het busje tegen de verkeerspaal botste, verloor het beide voorwielen, waarna vonken van onder het busje vandaan kwamen omdat de wagen over de weg schuurde.

Een agent van de Chon Buri Highway Police zag het ongeluk gebeuren. Hij en andere getuigen renden naar het busje, maar ze konden niets uitrichten omdat er twee ontploffingen waren. Hij zag hoe de passagiers in het busje met hun armen zwaaiden.

Onder de omgekomen passagiers waren een zwangere vrouw en twee kleine kinderen. Twee passagiers overleefden het ongeluk en zijn opgenomen in het ziekenhuis.

– Zo’n 500 van de 2.000 kandidaten die hebben deelgenomen aan het examen voor onderwijsassistent hebben volgens het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) gefraudeerd. Ze kregen de opgaven en antwoorden toegespeeld, maar moesten daarvoor wel bedragen van 200.000 tot 300.000 baht op tafel leggen.

De DSI verhoort volgende week zeven schooldirecteuren uit het Noordoosten . Volgens een bron bij Justitie is niet alleen het examen gelekt, maar hebben sommigen zich ook door iemand anders laten vervangen.

Wanneer het onderzoek is afgerond, zal de DSI vermoedelijk het ministerie van Onderwijs adviseren het examen ongeldig te verklaren, maar dit zou ook voor bepaalde gebieden kunnen gelden waar fraude is bewezen.

– Voor de tweede keer is brand uitgebroken in een rijstsilo in Phitsunalok, waar rijst lag opgeslagen dat de regering had opgekocht in het kader van het hypotheeksysteem voor rijst. Kortsluiting in een machine was de vermoedelijke oorzaak. Het schadebedrag is nog niet bekend. Op 17 januari vatten ook al bergen droge rijst vlam.

– Een 18-jarige vrouw is in Lampang door de politie doodgeschoten. Zij zat met een andere vrouwelijke passagier in een auto, die de politie bij een checkpoint had proberen te stoppen. De chauffeur wilde echter doorrijden omdat hij dacht dat de politie hem zocht in verband met een diefstal. Maar de politie veronderstelde dat hij drugs vervoerde. Toen de chauffeur op de politie vuurde, schoot die terug waarbij de jonge vrouw werd gedood.

– Het waterpeil in het Sirikit stuwmeer in de provincie Uttaradit is gezakt tot 23 procent van zijn capaciteit. Een jaar geleden was dit op dezelfde datum 68 procent. Voorlopig komt er geen einde aan de droogte in de provincie.

In Nakhon Ratachasima moeten alle grote waterreservoirs op last van het Irrigation kantoor water lozen om een eind te maken aan het watertekort in drie districten.

Economisch nieuws

– De inflatie is in de maand februari voor de tweede achtereenvolgende maand vertraagd. In februari bedroeg de stijging 3,23 procent op jaarbasis, in januari 3,39 procent, maar december gaf een sterke stijging te zien met 3,63 procent, het hoogste percentage sinds december 2011.

De vertraging is te danken aan regeringssubsidies, waardoor prijzen niet stegen, en een sterke baht die de import goedkoper maakte. Vorige maand daalden de prijzen van voedsel en niet-alcoholische dranken; verse groenten werden goedkoper omdat het aanbod steeg.

Het ministerie van Handel verwacht dat de inflatie dit jaar op 3,4 procent uitkomt, iets meer dan de 3,02 procent van vorig jaar. De inflatie wordt in de hand gehouden door prijsbeheersing en subsidies op enkele brandstoffen en nutsvoorzieningen plus gratis openbaar vervoer, waardoor de kosten van levensonderhoud dalen.

Sommige analisten maken zich zorgen over de druk op prijzen als gevolg van de verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht per 1 januari. Daardoor zijn de productiekosten gemiddeld met 6,4 procent toegenomen.

– Thaise economen zijn teleurgesteld over de ruzie tussen het ministerie van Financiën en de Bank of Thailand over de koersstijging van de baht en het gebruik van monetair beleid om de koers te beïnvloeden.

De centrale bank kreeg zelfs een brief van de minister met het dringend verzoek de policy rate te verlagen. De minister wees erop dat de bank haar verantwoordelijkheid dient te nemen voor de operationale verliezen die het gevolg zijn van een statisch rentetarief.

Dat alles heeft een beter beheer van de instroom van buitenlands kapitaal niet bevorderd, aldus sprekers tijdens een forum georganiseerd door het Thailand Development Research Institute.

De discussie laaide op toen begin januari de baht in vergelijking met regionale valuta omhoog schoot als gevolg van buitenlands kapitaal dat het land instroomde, voornamelijk in de aandelenmarkt.

Inmiddels is de baht weer tot rust gekomen en staat die 2,5 procent hoger tegen de dollar.

Volgens hoogleraar Somprawin Manprasert van de Chulalongkorn universiteit hoeft het baht-niveau onder het flexibel wisselsysteem geen probleem te vormen zolang de baht in overeenstemming met economische regels beweegt. “Thais zijn vertrouwd met een zwakke valuta om de export te helpen. Maar we dienen te beseffen dat des te betere producten we maken en verkopen, des te sterker wordt de baht op de lange termijn. Het is niet volkomen correct om op een zwakke baht te hopen teneinde de concurrentiekracht te vergroten.’

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website