Over de grootte van de waarschuwingen op sigarettenpakjes kruisen de tabaksindustrie en de Action on Smoking and Health Foundation Thailand de degens.

De producenten zijn naar de rechter gestapt om een verbod op vergroting van de plaatjes af te dwingen, de anti-rookgroep steunt het initiatief van het ministerie van Volksgezondheid. De anti-rokers zijn vol vertrouwen dat de tabaksindustrie de kous op de kop krijgt van de rechter.

Vanaf 2 oktober moet het plaatje op sigarettenpakjes 85 procent van het oppervlakte beslaan tegen 55 procent nu. ‘Die regeling is voor de bescherming van de gezondheid van mensen. Laat de verpakking de waarheid vertellen’, zegt Bung-on Ritthipakdee, directeur Southeast Asia Tobacco Control Alliance. Ze wijst erop dat de tabaksindustrie in Australië en Uruguay bakzeil haalde toen ze, ook vanwege strengere regels, naar de rechter stapte.

Lakkhana Temsirikulchai (faculteit Volksgezondheid van de Mahidol universiteit) denkt dat de grotere waarschuwingen mensen zal afschrikken om te roken. Uit een onderzoek onder 20.000 personen van 15 jaar en ouder in 2011 bleek dat de meerderheid het erover eens was dat grotere waarschuwingen effectief zijn. Meer dan 60 procent zei te willen stoppen wanneer ze de plaatjes zagen en meer dan 98 procent van niet-rokers zei nooit te gaan roken.

Naar verwachting doet de Administratieve Court binnen twee weken een uitspraak in de door de industrie aangespannen zaak. De Thai Tobacco Trade Association zegt dat de nieuwe regeling zonder haar inspraak tot stand is gekomen en ze vindt de ruimte die overblijft voor vermelding van het merk, te klein. Ze vreest ook in tijdnood te komen om haar productieproces aan te passen. De advocaat van het ministerie bestrijdt dat: nadat de regeling is werking is getreden, hebben de producenten 180 dagen de tijd om nieuwe verpakkingen te ontwerpen.

– Voor het eerst heeft een topambtenaar toegegeven dat het hypotheeksysteem voor rijst wordt geteisterd door corruptie en tot gigantische verliezen leidt. Corruptie vindt in elke fase van het programma plaats, zegt Supa Piyajitti, permanent secretaris van het ministerie van Financiën.

Gisteren werd Supa als getuige gehoord door een senaatscommissie. Supa is hoofd van een commissie van het ministerie, die onderzoek naar het programma doet.

De corruptie begint al wanneer boeren zich registreren voor het programma, vertelde ze. Er worden dan overdreven cijfers overlegd. Vervolgens wordt paddy (ongepelde rijst) meerdere malen aangeboden. Dit is mogelijk omdat molenaars de rijst 50 dagen in voorraad mogen houden alvorens over te dragen aan de overheid. Eerder stond daar 7 dagen voor. De enige controle die wordt uitgevoerd, zijn steekproeven onder 10 procent van de boeren.

Supa zegt dat het verlies op het programma vanaf het seizoen 2011-2012, toen het systeem werd ingevoerd, 220,96 miljard baht bedraagt. Die schatting dateert van 31 januari. Wanneer ook de cijfers van februari tot mei worden meegerekend, kan het verlies stukken hoger uitkomen.

Supa werd in mei ontheven van haar taak als commissiehoofd, nadat een rapport was uitgelekt dat het verlies op 260 miljard baht stelde. Het ministerie van Handel onder leiding van minister Boonsong Teriyapirom accepteerde dat cijfer niet. Maar publieke druk zorgde ervoor dat ze op 9 juni werd herbenoemd.

Andere cijfers die Supa noemde: De regering heeft 496 miljard baht moeten terugbetalen aan de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives (BAAC), die het programma voorfinanciert. De regering trok aanvankelijk 500 miljard baht voor het programma uit, waarvan 410 miljard een lening was van het ministerie van Financiën en de rest geleend werd uit de reserves van de bank. Het budget was echter niet toereikend, waardoor de BAAC opnieuw een greep in de eigen reserves moest doen om de boeren te kunnen betalen voor hun gehypothekeerde paddy.

– Zakenman en fervent supporter van de anti-regerings People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) Chaichana Mai-ngan wordt sinds maandag vermist. Nadat hij maandagochtend vroeg van de Talat Rong Kluea markt (Sa Kaeo) in zijn pickup truck was vertrokken met meer dan 100.000 baht aan contant geld, is hij niet meer opgedoken. Zijn familie vreest dat hij ontvoerd is.

Uit camerabeelden is gebleken dat Chaichana door twee auto’s werd gevolgd. De politie probeert die wagens te traceren. De drie auto’s draaiden de geïsoleerde Sai Suan Road op, waar Chaichana zou kunnen zijn ontvoerd, denkt de politie.

Volgens een dochter van Chaichana was haar vader verwikkeld in een juridische strijd over een stuk land bij de grens van Thailand en Cambodja. Ook lag hij overhoop met regeringsfunctionarissen en plaatselijke figuren in de provincie.

– Voormalig minister van Volksgezondheid Sudarat Keyuraphan gaat vrijuit. De National Anti-Corruption Commission heeft haar vrijgesproken van de beschuldiging van machtsmisbruik bij de aanschaf van computers en software ter waarde van 821 miljoen baht. Sudarat schrapte in 2004 de aanbesteding.

De voormalige permanent secretaris van het ministerie had haar aangeklaagd, maar hij had dan ook een appeltje te schillen met haar omdat ze hem naar een inactieve post had overgeplaatst. De zaak heeft al gespeeld voor de Administrative Court, waar het bedrijf dat buiten de boot was gevallen, naartoe was gestapt. Maar ook daar ging Sudarat vrijuit.

– Premier Yingluck krijgt het nog druk. Niet allleen is ze sinds de wijziging van het kabinet minister van Defensie, maar ze gaat ook het Public Relations Department leiden. Die afdeling is onder andere verantwoordelijk voor tv-kanaal 11.

– De politie waarschuwt automobilisten dat ze goed moeten controleren of de portiers zijn gesloten, wanneer ze hun wagen achterlaten in openbaar gebied. Autodieven hebben een defect in elektronische autosleutels ontdekt. Ze zien kans, voordat de eigenaar de portiers vergrendelt, het signaal te blokkeren. Volgens politiecommandant Somyot Poompanmoung is de methode al toegepast in parkeergarages van winkelcentra. Hoeveel wagens op deze manier zijn leeggehaald, is niet bekend.

– Een liggend Boeddha-beeld op de Viktualienmarkt van München heeft de irritatie gewekt van boeddhisten. Zo’n vijftig personen demonstreerden gisteren voor de Duitse ambassade in Bangkok. Ze hielden protestborden met Duitse teksten omhoog. Het Boeddha-beeld is onderdeel van een kunsttentoonstelling. Waarom het niet rechtop staat, vermeldt het bericht niet. Misschien omdat het kunst is, wie weet?

– Twee defensievrijwilligers zijn gisteren gewond geraakt bij een bomaanslag in Cho Airong (Narathiwat). Eén is er ernstig aan toe. De twee waren na hun werk op de motorfiets op weg naar huis, toen de bom verstopt aan de kant van de weg ontplofte.

Een bomaanslag bij een school in Bacho, de avond tevoren, maakte geen slachtoffers. De autoriteiten gingen niet kijken nadat de bom was ontploft, omdat ze bang waren voor een hinderlaag. Politie en bomexperts namen gisteren een kijkje; ze vonden een klein gat onder een boom.

Vijftig kilo kunstmest is gisteren inbeslaggenomen bij een inval in een telefoonwinkel in Nong Chik (Pattani). De eigenaar is aangehouden.

– Bewoners van Tap Lan (Nakhon Ratchasima) hebben een beroep gedaan op het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation om een eind te maken aan het jarenlange conflict over 273.310 rai land, dat door vorige regeringen aan de bewoners was beloofd, maar sinds 2000 deel uitmaakt van nationaal park Tap Lan.

National Parks geeft toe dat in het verleden lokale gemeenschappen in het omstreden gebied waren gevestigd. Maar sinds de grenzen van het park zijn gewijzigd, maakt het deel uit van het park. Volgens de directeur van de Natural Resources Conservation Division wil de regering er eerst absoluut zeker van zijn dat de claim op de grond terecht is.

– De douane in Mae Sot (Tak) heeft gisteren 25 ton rijst onderschept die op het punt stond Thailand te worden binnen gesmokkeld. De rijst lag in een vrachtwagen die ook andere vracht vervoerde. De chauffeur had beweerd dat hij cassave-afval vervoerde.

– Bangkok doet op 22 september mee aan de World Car Free Day. Rattanakosin wordt dan afgesloten voor auto’s. Fietsers rijden die dag van Sanam Luang naar CentralWorld om het gebruik van de fiets te promoten.

– Lange tijd niets van gehoord, maar gisteren bleek P-move (People’s Movement for a Just Society) nog springlevend te zijn. Zo’n vijftig supporters demonstreerden voor het Government House en eisten openstelling van de stuwen van de Pak Moon dam, zodat de vis kan migreren. Daarover was in mei overeenstemming bereikt, maar de stuwen zijn nog steeds dicht. Minister Varathep Rattanakorn gaat zich met een panel over de kwestie buigen.

– Het plan van het ministerie van Transport om tot 2021 negen bruggen over de Chao Praya in Bangkok en buurprovincies te bouwen, heeft gisteren het groene licht gekregen van het kabinet. Vijf bruggen komen in Bangkok, twee in Pathum Thani en een in Nonthaburi en Samut Prakan. De kosten bedragen 48,95 miljard baht.

Economisch nieuws

– Exporteurs zetten vraagtekens achter de haalbaarheid van de exporttarget van 4 tot 5 miljoen ton rijst in de komende drie maanden. Die belofte deed de nieuwe minister van Handel, Niwatthamrong Bunsongphaisan, maandag op zijn eerste werkdag.

Wanneer de rijst niet aan andere regeringen wordt verkocht, is de target ‘relatively tough’, zegt Korbsook Iamsuri, president van de Thai Rice Exporters Association. De particuliere sector is in ieder geval niet in staat zo’n grote hoeveelheid te verkopen, want dan zou ze niet minder dan 1 miljoen ton per maand moeten verkopen tegen de 500.000 ton die ze nu verkoopt. Korbsook wijst er ook dat de rijstmarkt momenteel slap is en dat Vietnam’s nieuwe output binnenkort wordt geleverd.

Nipon Poapongsakorn, voormalig president van het Thailand Development Research Institute, vindt de mededeling van de minister niet verstandig omdat die de prijs zou kunnen beïnvloeden. Hij pleit ervoor dat de regering een beroep doet op meerdere handelaren en exporteurs om haar voorraad te verkopen in plaats van op een handjevol exporteurs te vertrouwen, zoals thans. ‘We hebben meer dan honderd rijstexporteurs die de regering kunnen helpen. Bovendien hebben overheidsdiensten niet genoeg ervaring om rijst te verkopen.’

Manat Kitprasert, president van de Thai Rice Mills Association, acht de target van het ministerie haalbaar wanneer de regering met rijstexporteurs samenwerkt en het aandurft om haar voorraad tegen een relatief lage prijs te verkopen.

– De inflatie is vorige maand gezakt naar 2,25 procent, het laagste percentage in 43 maanden. Sinds zes maanden loopt de inflatie al terug. In november 2011 was die het hoogst.

Gedurende de eerste zes maanden van dit jaar stegen de prijzen met 2,7 procent, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat viel mee, want gerekend was op 2,8 tot 3,4 procent. Voedsel en niet-alcoholische dranken werden in juni 3,52 procent op jaarbasis duurder, met name vlees, pluimvee en vis. De prijzen van eieren en zuivel stegen met 5,06 procent; die van fruit en groentes met 9,76 procent.

Vatchari Vimooktayon, permanent secretaris van het ministerie van Handel, verklaart de lage inflatie uit de relatief lage prijs van ruwe olie en weinig binnenlandse bestedingen zonder stimuleringsmaatregelen van de regering.

– De Tourism Authority of Thailand wil volgende jaar meer toeristen met een midden- en hoog inkomen trekken en tegelijk het aantal toeristen dat voor het eerst naar Thailand komt, opkrikken. De TAT zal deze plannen maandag bekendmaken tijdens een bijeenkomst met reisbureaus.

Toeristen die tussen $20.000en $60.000 per jaar verdienen vormen nu 30 procent van het totaal aantal toeristen; dat moeten er 40 procent worden. Ook het aantal first-time toeristen moet omhoog: van 30 naar 40 procent van het totaal aantal aankomsten, dat dit jaar wordt geschat op 24,5 miljoen. Uiteindelijk doel is om in 2015 op een omzet van 2 biljoen baht voor de toeristenindustrie te komen.

Potentiële markten zijn Zwitserland, Turkije, Oost-Europa, Afrika, Quatar en Bahrain, maar de huidige sterke markten blijven cruciaal, zegt Juthaporn Rerngronasa, adjunct-gouverneur belast met de internationale markt. Dat zijn Engeland, Duitsland, Skandinavië, Spanje, Italië en de VAE. Niche markten zijn wittebroodsweken, huwelijken en medisch toerisme.

– Airports of Thailand (AoT), de beheerder van zes luchthavens, wil de passenger service fee (PSC) verhogen van 700 naar 800 baht voor internationale passagiers en van 100 naar 150 baht voor binnenlandse passagiers. De verhoging zou eind dit jaar moeten ingaan.

Wanneer het Department of Civil Aviation toestemming geeft voor de verhoging, nemen de inkomsten toe met 2 miljard baht. De PSC vormt 45 procent van AoT’s jaaromzet, die ruwweg 13 miljard baht bedraagt. De laatste verhoging dateert van februari 2007.

– Exporteurs verwachten dit jaar 3 procent meer te exporteren, 2 procent minder dan eerder geschat. Boosdoeners zijn de hoge prijzen van agrarische producten en de veranderlijke wisselkoers.

‘Het probleem is het gebrek aan stabiliteit van de wisselkoers. Van alle Aziatische valuta was de baht het eerste halfjaar het meest veranderlijk’, zegt Ratidanai Hoonsawat, adviseur van de Thai National Shippers’ Council. ‘Het belangrijkste is niet of de baht sterk of zwak is, maar hoe wild die beweegt.’

In april stond de baht-dollarkoers op 28,55, een koers die in 16 jaar niet was voorgekomen, en op 21 juni op 31,2. De sterke baht dreef met name in mei de prijs van agrarische producten op. In mei verminderde de exportwaarde in 15 sectoren tegen 11 in april.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website