Patpong, een bekend hoerenstraatje in Bangkok, of laten we het netter zeggen: uitgaansgebied, is na 2 uur ‘s nachts uitgestorven (foto homepagina) en dat is wel eens anders geweest.

Noppasit Sitthipongsopon, tweede commandant van de 1st Cavalry Division, zegt dat de operatie ‘Deuren dicht om 2 uur’ succes heeft. Dat is dit weekend gebleken bij inspecties van clubs en bars in Phetchaburi, Thong Lor, Rong Muang en Patpong. De meeste waren op tijd gesloten, maar in sommige waren na 2 uur nog klanten  en bij andere hingen buiten voor de zaak klanten.

Coupleider Prayuth Chan-ocha sprak vrijdag tijdens zijn wekelijks tv-praatje zijn zorgen uit over het gebruik van verboden stoffen, met name in shisha tobacco pijpen waaraan in bars en clubs enthousiast wordt gelurkt. Prayuth zette ook vraagtekens achter de rechtsgeldigheid van de mobiele ‘bars on wheels’, busjes van waaruit sterke drank wordt verkocht. Er komen er steeds meer van.

– De politie van Bang Chan (Bangkok) heeft per ongeluk de auto van een studente beschoten, die werd aangezien voor een drugskoerier. De studente (21) werd op de kruising van Ramkhamhaeng Soi 118 ingehaald en gestopt door een pickup truck met vier in het burger geklede agenten. Ze omsingelden de wagen van de studente zonder zich als politie bekend te maken.

Het meisje raakte in paniek, zette haar wagen in de achteruit en botste tegen een Mercedes Benz. Een van de agenten vuurde daarop enkele malen op de banden van de wagen. Het meisje gaf vervolgens gas en ramde nog eens enkele andere voertuigen. De agenten doorzochten de wagen, maar vonden niets. De angsthazen gingen er ijlings vandoor toen familie van het meisje arriveerde. [Waar kwamen die ineens zo snel vandaan?]

– Opiniepeilingen: je hebt er niks aan, ze bevestigen vaak wat je allang vermoedt, de vraagstelling kan suggestief zijn, de steekproef niet representatief, de non-respons en de wijze van interviewen (face-to-face, telefonisch, internet) kunnen roet in het eten gooien; kortom: ze zijn leuk als bladvulling voor de krant, maar je moet er niet te veel waarde aan hechten.

De peilingen die sinds het begin van de coup zijn gehouden, worden volgens de Thaise (anonieme) Maurice de Hond gehinderd door een grote non-respons en zijn daardoor onevenwichtig. Respondenten weigeren mee te werken omdat ze bang zijn dat hun politieke opvattingen tot aanhouding door de junta leiden. Als gevolg daarvan zijn de peilingen gebaseerd op de opinies van voornamelijk geelhemdsupporters en degenen die politiek neutraal zijn.

Suan Dusit heeft inmiddels negen peilingen uitgevoerd, Bangkok Poll vijf en Nida een. In de laatste Suan Dusit poll scoorde de junta een 8,87 (op een schaal van 10) voor haar prestaties. De peiling werd tussen 22 en 26 juli gehouden onder 1.689 personen. De krant noemt het cijfer niet verrassend omdat de NCPO (junta) kans heeft gezien de steun van verschillende groepen te verwerven met beleidsmaatregelen die tot doel hadden ‘to return happiness to the people’.

Jerome Hervio, directeur van een marktresearch bureau, betwijfelt evenals ‘Maurice’ of respondenten eerlijk antwoorden ‘at this time’. ‘Een groot probleem in Thailand zijn de politieke vooroordelen. We krijgen maar heel weinig negatieve antwoorden.’

Suthin Wianwiwat, projectleider van de E-Saan Poll van de universiteit van Khon Kaen, noemt de ‘Bangkok-based’ polls [over welke heeft hij het precies?] niet representatief voor het land alhoewel het tegendeel wordt beweerd. ‘Ze worden altijd gedomineerd door de stemmen van de stedelijke bevolking. Wanneer ze een landelijk onderzoek doen, vraag ik altijd of ook de grassroots zijn ondervraagd.’

In een E-Saan peiling, een maand na de coup gehouden in twintig noordoostelijke provincies, kreeg de junta een 2,5 op een schaal van vier, hetgeen beschouwd kan worden als een gemiddelde score. De steekproef bestond voor 39,9 procent uit boeren.

In de laatste Suan Dusit poll bedroeg het percentage agrarische werkers [een eufemisme voor boeren en landarbeiders] en werklozen slechts 5,15 procent, terwijl toch 31,37 procent van de beroepsbevolking in de agrarische sector werkt.

– De eerste gerepatrieerde Thais uit Libië, allemaal studenten, zijn gearriveerd in Thailand. Gisteren slaakte Afdol Pannopha een zucht van verlichting toen vlucht EK384 van Emirates Airlines op Suvarnabhumi landde.

‘Ik ben meer dan blij om thuis te zijn. Het leven was zwaar’, aldus Afdol die in Tripoli een godsdienststudie volgde. ‘Ik voelde me onveilig. Niemand durfde naar buiten te gaan.’ Zijn slaapliedje bestond uit het geluid van geweerschoten, zware wapens en aanvallen door rebellen.

De studenten zijn door de universiteit naar de ambassade gebracht, waar ze vier nachten hebben doorgebracht. Ze gingen daarna over land naar Tunesië. Daarbij moest een omweg worden gemaakt om geweld te ontlopen. Bij de grens was het druk; het kostte hen acht uur om de grens over te steken en de hoofdstad Tunis te bereiken. Vandaar vlogen ze via een overstap in Dubai naar Bangkok. De studenten zeggen te willen terugkeren als de rust in Libië is teruggekeerd. De Thaise arbeiders die nog in Libië zijn, vliegen volgende week richting huis.

– Het adjunct-hoofd van de verkeerspolitie van het bureau Thung Mahamek (Bangkok) is door de junta op het matje geroepen op verdenking van afpersing van motortaxibestuurders. Eerder werd een man (who acted as the head of the drivers) aangehouden die het geld in zijn opdracht incasseerde. De man is opgeroepen naar aanleiding van een klacht van bestuurders in het district Sathon. De bestuurders moesten 300 baht per maand afdragen. Vorige maand ging dat bedrag omhoog naar 400 baht.

Een agent van het bureau Tha Rua zou zich ook aan afpersing hebben bezondigd. Tegen hem loopt al een onderzoek.

– Na drie jaar van onderzoek kwam gisteren de victorie: de overval op zes huizen in Nonthaburi, Sai Mai en Don Muang, waarbij eigendommen van een drugsbende ter waarde van 110 miljoen baht in beslag zijn genomen. Honderd agenten en soldaten kwamen ervoor in actie.

De bende zou onder leiding staan van een man, bijgenaamd Tip Lek, die verdacht van moord gevangen zit in de Klongprem Central gevangenis in Bangkok. Van dit heerschap is bekend dat hij drugs uit Noord-Thailand smokkelde voor de verkoop in Sai Mai. Zijn vader is ook al aangehouden bij een vorige drugsoperatie. Bij de operatie van gisteren zijn geen arrestaties verricht.

– Vier personen zijn vannacht bij een brand in een meubelzaak in Phuket om het leven gekomen en een vijfde werd gewond. Zij sliepen op de bovenste verdieping van het pand. De brandweer had met vijf wagens 2 uur nodig om het vuur onder controle te krijgen.

Drie van de vier omgekomen personen (man, vrouw en hun zoon van 9) hadden zich aan elkaar vastgeklampt, zo bleek toen hun lichamen werden gevonden. De gewonde was de 51-jarige eigenaresse van het bedrijf. Zij sprong van de tweede verdieping en brak daarbij haar benen en armen. Als oorzaak van de brand wordt kortsluiting vermoed. De schade bedraagt zeven miljoen baht.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Australisch echtpaar weigert Down-baby van draagmoeder
Grootscheepse PR-campagne voor steun van bevolking

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website