Nieuws uit Thailand – 29 november 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , , ,
29 november 2014

Zestigduizend omwonenden van een goudmijn in Pichit hebben mogelijk zware metalen in hun bloed, zegt Porntip Rojanasuwan, hoofd van het Central Institute of Forensic Science.

Die rekensom maakt ze op basis van onderzoek van 600 bloedmonsters van bewoners van het district Thap Khlo, die vlakbij de mijn wonen. In 329 monsters werden mangaan en arseen aangetroffen. Porntip noemt de resultaten ‘zeer zorgwekkend’.

Het bedrijf houdt stug vol dat het voldoet aan alle internationale criteria op het gebied van milieu en gezondheid. Uit het feit dat het bedrijf geen exploitatieverbod krijgt opgelegd, concludeert een woordvoerder dat ‘we ons aan de regels houden’.  Het bedrijf zegt in juni werknemers te hebben laten testen en bij hen was het niveau aan arseen en mangaan normaal.

– De regering gaat elk jaar 1,9 miljard baht extra uittrekken voor de strijd tegen HIV/Aids. Vice-premier Yongyuth Yuthavong zegt zo het aantal nieuwe infecties tegen 2030 naar 1.000 per jaar te willen terugdringen. Thans raken jaarlijks 7.695 personen jaarlijks geïnfecteerd. Daarvan loopt 90 procent het virus op tijdens onbeschermde seks.

De afgelopen jaren bedroeg het jaarbudget voor HIV/Aids preventie en behandeling 9 miljard baht. Daarvan gaat 2,8 miljard baht naar de volksverzekering (universal health care scheme). De extra 1,9 miljard is bestemd voor de financiering van meer anti-retrovirale medicijnen, bloedonderzoeken, campagnes en preventieve maatregelen.

Sinds begonnen is [geen jaartal] het aantal patiënten te registreren hebben 1,9 miljoen personen HIV/Aids opgelopen, waarvan er nog 438.629 in leven zijn. Sinds 1 oktober worden ongeacht de CD4 count (een indicatie van de ernst van de infectie) gratis medicijnen verstrekt. Eerder gebeurde dat pas wanneer de CD4 onder de 350 was gezakt.

De president van het Thai Network of People Living with HIV/Aids bepleit dat ziekenhuizen bij een bloedtest dezelfde dag de resultaten bekend maken. Bij de meeste overheidsziekenhuizen gebeurt dat pas na een week. De ervaring leert dat velen niet durven terugkomen uit angst voor ‘slecht’ nieuws. Wanneer de uitslag dezelfde dag wordt gemeld, moedigt dit mensen aan in een vroegtijdig stadium met medicijnen te beginnen.

– Jaded Chaowilai van de Women and Men Progressive Movement Foundation roept het onderwijs op de docent in Si Sa Ket, die er een handje van heeft studentes het bed in te lokken, te boycotten. Hij vindt dat hij nooit meer mag doceren indien zijn schuld door de Rajabhat universiteit wordt vastgesteld. De man werd maandag betrapt toen hij in een hotel seks met een 19-jarige studente zou hebben in ruil voor een hoger cijfer. De politie moest hem laten gaan bij gebrek aan bewijs.

– Het Hof van Beroep trapte er evenals de lagere rechtbank niet in: de beschuldiging van majesteitsschennis gedaan door de oudere broer van de gedaagde. Want, zo oordeelde het Hof: de beschuldiging was gedaan door één persoon van wie bekend was dat hij in onmin met zijn broer leefde. De gedaagde die een autowasbedrijf leidt, werd in september 2012 in voorarrest genomen. Zeven verzoeken om vrijlating op borgtocht werden geweigerd. In september vorig jaar sprak de rechtbank hem vrij.

– Kort nadat de rechtbank van Pattani vijf mannen tot de doodstraf had veroordeeld wegens de moord op vier soldaten in 2012, nam het zuidelijk verzet al weer wraak. Twee leerlingen van 17 jaar werden onder vuur genomen toen ze donderdagnamiddag in Yaring (Pattani) op de motorfiets huiswaarts keerden. Eén stierf ’s avonds in het ziekenhuis, de ander bevindt zich in kritieke toestand.

– Wat moet er gebeuren met de 200 Uighur vluchtelingen die begin dit jaar werden aangehouden? Het ministerie van Buitenlandse Zaken werkt aan een oplossing. Turkije zegt bereid te zijn de vluchtelingen, die claimen Turken te zijn, op te nemen. Volgens China is het een zaak voor China en Thailand en dient Turkije zich er niet mee te bemoeien.

Minister Prawit Wongsuwon (Defensie) zegt dat de Uighur veilig zijn wanneer ze naar China gerepatrieerd worden, maar dat land zijn ze juist ontvlucht omdat ze er vervolgd worden. Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken riskeren ze de doodstraf als ze terugkeren.

– Plaatselijke visserlui hebben in de Thaise wateren voor Nakhon Si Thammarat het recht in eigen handen genomen en twee Vietnamese vissersboten plus de 18-koppige bemanning aangehouden en naar de Pak Nam Preak Muang pier in Hua Sai gebracht. Daar zijn ze overgedragen aan de politie. Volgens een van de Thaise vissers opereren twee- tot driehonderd buitenlandse trawlers in Thaise wateren. Ze gebruiken destructieve vismethodes om sea cucumbers te verzamelen. Plaatselijke vissers hebben geprobeerd hen te verjagen, maar ze blijven terugkomen.

– In een cassaveveld in Sai Yok (Kanchanaburi) zijn de ontzielde lichamen gevonden van een echtpaar en hun 9-jarige dochter. Ze hadden allen meerdere steekwonden. De politie vermoedt dat het om gastarbeiders uit Myanmar gaat die op weg naar hun werk zijn vermoord.

– De politie heeft voor de kust van Narathiwat een gekaapte tanker onderschept en de acht Indonesische kapers aangehouden. De tanker bevatte 2,7 miljoen liter palmolie. Vermoedelijk wachtten de kapers op een afnemer. Eerder hadden ze al kans gezien 300.000 liter te verkopen aan Indonesische tussenpersonen in Pattani.

– De nieuwe online ‘Uber’ taxidienst is illegaal, waarschuwt het Land Transport Department. Het bedrijf, dat gevestigd is in San Francisco, heeft de afgelopen zes maanden vanwege zijn goede dienstverlening een zekere populariteit verworven als alternatief voor lokale taxi’s.

Volgens LTD-hoofd Thiraphong Rotprasoet rekenen de taxi’s een hoger tarief en hebben veel chauffeurs niet eens een rijbewijs. Passagiers moeten met een creditcard betalen. Klanten dienen zich tegen betaling te registreren.

– Premier Prayuth Chan-o-cha verdedigde gisteren het besluit van de regering om de Thailand-pagina van Human Rights Watch uit de lucht te halen. De kritiek van JRW op de recente aanhoudingen van tegenstanders van de coup wordt door de regering beschouwd als een overtreding van de regels ten aanzien van de nationale veiligheid.

Prayuth, net teruggekeerd van een bezoek aan Laos en Vietnam, kritiseerde gelijk maar even sommige lokale dagbladen. Ze schrijven onbewezen berichten over bijzaken, vindt hij. ‘Ik ben niet jullie vijand. Ik lees elke dag jullie kranten maar ik kies de verhalen uit die meer constructief en intellectueel zijn’, waarbij hij de media vroeg meer te schrijven over de beleidsinitiatieven van de regering.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Vier Nederlandse vriendinnen fietsen 400 dagen voor vrouwenrechten
Corruptieschandaal – Nog eens vijf arrestaties

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 29 november 2014”

 1. wibart zegt op

  Prayuth:
  “De kritiek van JRW op de recente aanhoudingen van tegenstanders van de coup wordt door de regering beschouwd als een overtreding van de regels ten aanzien van de nationale veiligheid”.
  Tuurlijk er is tenslotte maar een weg en dat is Prayuth’s weg. Alle kritiek daarop is gevaarlijk (voor andersdenkende is geen plaats) en dus verboden vanwege de nationale veiligheid. Hmmmmm. dat heb ik in de geschiedenis bij een aantal megalomane “leiders”wel vaker gehoord. Wil hij nu gewoon dat iedereen monddood met vlaggetjes gaat zwaaien als hij langs komt, gecontroleerde pers, internet, televisie die slechts als het door de staat (Prayuth) is goedgekeurd mag informeren (indoctrineren).

  “Prayuth, net teruggekeerd van een bezoek aan Laos en Vietnam, kritiseerde gelijk maar even sommige lokale dagbladen. Ze schrijven onbewezen berichten over bijzaken, vindt hij. ‘Ik ben niet jullie vijand. Ik lees elke dag jullie kranten maar ik kies de verhalen uit die meer constructief en intellectueel zijn’, waarbij hij de media vroeg meer te schrijven over de beleidsinitiatieven van de regering.”
  Goh nu vraagt hij het nog aan de pers maar als ze dat niet doen dan…………..

  Ondanks de vele goede dingen die hij heeft gedaan begin ik hierom toch een nare smaak in mijn mond te krijgen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website