Ik hoop dat mijn beste lezers en lieve lezeressen mij niet betichten van vooringenomenheid maar nu breekt toch werkelijk mijn klomp. Roodhemden vallen een monnik aan en nu protesteren roodhemden tegen de arrestatie van vier roodhemden die wegens wapenbezit zijn aangehouden. Kan het nog gekker?

Gisteren trokken deze dumbo’s van de People’s Radio for Democracy Group (PRDG) naar het politiebureau van Muang Nonthaburi om op hoge toon de vrijlating van hun kameraden te eisen. De vier waren door de politie bij het kantoor van de National Anti-Corruption Commission (NACC), dat door de groep wordt geblokkeerd, aangehouden. Ze worden ook verdacht van de drie granaataanvallen donderdagavond op het kantoor van de NACC.

De lieverdjes die dus ten onrechte vastzitten – althans volgens hun vriendjes en vriendinnetjes – waren in het bezit van een aantal vuurwapens, granaten en munitie (zie de foto op de homepagina, die spreekt  boekdelen).  Ze werden kort na nog eens twee granaataanvallen op het NACC-kantoor in de kraag gevat. Deze aanvallen veroorzaakten in tegenstelling tot de eerdere drie wel schade.

Volgens een woordvoerder van de PRDG is de laatste granaataanval een valstrik geweest om de PRDG vals te kunnen beschuldigen. Hij zegt dat de in beslag genomen granaatwerper geen eigendom van de PRDG is en dat een van de verdachten toevallig ter plaatse was, toen de politie de arrestaties verrichtte.

[Met excuses voor de woordkeus, maar ik kan er met mijn verstand niet bij dat mishandeling van een monnik en wapenbezit worden goedgepraat.]

– Vandaag is de grote dag voor de anti-regerings beweging. Vanaf het Lumpinipark vertrekken de demonstranten die daar al tijden kamperen, plus nog eens vijfenzestig groepen, die sympathiek tegenover de beweging staan, voor een mars naar de Royal Plaza. Daar worden voor de zoveelste keer de centrale actie-eisen herhaald: politieke hervormingen voorafgaand aan nieuwe verkiezingen, vertrek van de regering Yingluck en uitbanning van het ‘Thaksin regime’.

Chalerm Yubamrung, directeur van het centrum dat toezicht houdt op naleving van de speciale noodwet (Internal Security Act) die geldt voor Bangkok en delen van buurprovincies, verwacht dat de rally niet meer dan 30.000 mensen trekt. De inwoners van Bangkok zouden genoeg hebben van de pogingen om Yingluck te vervangen door een interim-premier.

Ook elders in het land zullen anti-regerings groepen zich manifesteren, maar daarover geeft het bericht geen informatie.

– Gouverneur Sukhumbhand Paribatra moet met onmiddellijke ingang zijn werkzaamheden staken omdat het gerechtshof besloten heeft het verzoek van de Kiesraad om hem de gele kaart te geven in behandeling te nemen. Het Hof beslist nu of die gele kaart gehandhaafd blijft [met nieuwe verkiezingen als consequentie] en of Sukhumbhand zich herkiesbaar mag stellen. [Dit laatste schrijft de krant volgens mij ten onrechte. Bij een gele kaart mag dit altijd.] De Kiesraad heeft vastgesteld dat tijdens de verkiezingscampagne voor het gouverneurschap vorig jaar supporters van Sukhumbhand de Kieswet hebben overtreden.

De uitspraak is niet van belang ontbloot omdat de Kiesraad een van de onafhankelijke instituten is die onder vuur liggen van pro-regerings groepen. Door nu een Democraat de deur te wijzen, weerspreekt de Kiesraad die beschuldiging.

– Even het geheugen opfrissen. Vader, die een concert bij Sukhumvit Soi 105 (Soi Lasalle) bijwoont, legt zijn dochter te slapen in zijn pickup. Een man, die alleen bekend staat als Nui, lokt het 6-jarige kind mee en verkracht en vermoordt het. Dat gebeurde op 6 december. Gisteren werd de verdachte in eerste instantie veroordeeld tot de doodstraf, maar omdat hij bekend heeft, maakte de Phra Khanong Provincial Court er levenslang van.

Nui heeft de politie verteld dat hij in totaal tien kinderen heeft belaagd, van wie hij er vier heeft vermoord. Kort voor de moord op Nong Cartoon was hij uit de gevangenis vrijgelaten, waar hij voor een soortgelijk vergrijp [?] gevangen had gezeten. Nui groeide op in een weeshuis totdat een echtpaar hem op 7-jarige leeftijd adopteerde. Hij werkte als bouwvakker op bouwplaatsen in verschillende steden.

– Een lokaal radiostation in Tak, dat door een hardline roodhemd wordt gerund, is op last van de politie gesloten omdat een vergunning ontbreekt. Het station zou binnenkort met uitzendingen beginnen. Toen de politie een bezoek aan het station bracht, werd net een zendmast geplaatst. Mocht de man het verbod aan zijn laars lappen, dan komt de politie de apparatuur in beslag nemen.

– Twee Thaise vrouwen zijn in Phnom Penh (Cambodja) wegens drugssmokkel tot levenslang veroordeeld. Ze hadden in mei geprobeerd een halve kilo cocaïne uit Brazilië het land binnen te smokkelen. De vrouwen waren gehuurd door twee Nigerianen die het spul in Thailand wilden verkopen.

– En weer is het beschermde en kostbare palissander hout in beslag genomen. Gisteren onderschepte de politie in Si Chomphu (Khon Kaen) vijftien blokken ter waarde van 5 miljoen baht. Ze lagen in een busje dat bij een controlepost doorreed na een stopsein te hebben genegeerd. Na een achtervolging van 100 kilometer schoot de politie de banden aan lek. Daarna reed het busje nog 10 kilometer door. De bestuurder zag kans te ontsnappen.

– Milieuorganisatie International Rivers vindt dat Thailand de leiding moet nemen bij de bescherming van de Mekong rivier. Zaterdag is daar een uitgelezen gelegenheid voor tijdens de top van de Mekong River Commission (MRC) in Ho Chin Minh City (Vietnam).

De MRC is een intergouvernementeel overlegorgaan van de vier Mekonglanden. Minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken) leidt de Thaise delegatie. De minister van Milieu zegt dat Surapong niet aan het verzoek van International Rivers kan voldoen, omdat de regering demissionair is.

Ik schreef er vaak eerder over: de Xayaburi dam in Laos, waarvan 30 procent klaar is, en de Don Sahong dam in het Hu Sahong kanaal van de rivier. Beide dammen bedreigen de vismigratie, visvangst en het levensonderhoud van mensen die van de rivier afhankelijk zijn. Cambodja en Vietnam hebben al hun zorgen uitgesproken over het Don Sahong project.

De top zal ook worden bijgewoond door vertegenwoordigers van China (geen lid van de MRC), Myanmar, donor regeringen en internationale en nationale organisaties.

– Tijdens de Songkran vakantie wordt geen tol geheven op de Bang Na-Chon Buri sectie van de expressway. De vrijstelling moet de doorstroom van het verkeer bevorderen dat Bangkok verlaat op weg naar het geboortedorp.

– Draaideur overtreders op luchthaven Suvarnabhumi komen in aanmerking voor elektronische detentie oftewel krijgen zo’n schattige band om hun enkel. De Samut Prakan Kwaeng Court heeft daar toestemming voor verleend. Het gaat om vergrijpen als zakkenrollen, diefstal, illegale taxi’s en illegale tourleiders. Wanneer de met een enkelband uitgeruste lieden het in hun bolle kop halen om toch een stap op de luchthaven te zetten, gaat er in de controlekamer een belletje rinkelen.

Het Probation Department heeft al bij 49 personen, die veroordeeld zijn door de Bangkok North Municipal Court, een enkelband geplaatst. Enkelen van hen zijn veroordeeld wegens drugsvergrijpen. Deze rechtbank was de eerste die het gebruik van de banden toestond bij chauffeurs die veroordeeld zijn wegens het rijden onder invloed. Zij mogen ’s avonds en ’s nachts hun huis niet uit.

– Wel eens gehoord van de ‘groene long van Bangkok’? Ik in ieder geval niet. De long is een groen gebied in tambon Bangkajao in de provincie Samut Prakan. Het provinciebestuur heeft het deel dat daarvan gebruikt mag worden, begin vorige maand uitgebreid van 5 tot 15 procent en dat stuit op protesten van lokale bewoners en milieuactivisten.

Een lid van Provinciale Staten zegt pas in december gehoord te hebben van de wijziging [van het bestemmingsplan] en toen was het al te laat om die tegen te houden. Volgens ambtenaren zou de wijziging al eind vorig jaar bekend zijn gemaakt. Omdat niemand bezwaar maakte, ging de trein rijden en dan is er in bestuursland doorgaans geen houden meer aan.

Een lid van het Big Trees Project vreest dat de wijziging de weg opent voor meer bouwwerken die ten koste van het groene gebied gaan. Ze wijst erop dat het huidige bestemmingsplan al door veel huisbazen met voeten wordt getreden.

De Green World Foundation verbaast zich erover dat de wijziging zonder enige publieke participatie is doorgevoerd. Hoorzittingen zijn niet gehouden en openbare aankondigingen ontbraken.

Politiek nieuws

– Drieënvijftig politieke partijen pleiten voor snelle verkiezingen begin mei. Ze zijn het daar gisteren over eens geworden tijdens een vergadering in de Police Academy in Nakhon Nayok. Oppositiepartij Democraten was niet aanwezig. Nieuwe verkiezingen zijn nodig omdat het Constitutionele Hof de verkiezingen van 2 februari ongeldig heeft verklaard.

Er doemen nog wel twee problemen op. De verkiezingen moeten per Koninklijk Besluit worden uitgeschreven, maar wie gaat het KB uitvaardigen: de regering (zoals de vorige keer) of de Kiesraad?

Tweede probleem: wie is verantwoordelijk voor alle kosten die voor de verkiezingen van 2 februari zijn gemaakt? En: moeten die kosten verhaald worden op degenen die de registratie van kandidaten verhinderden (28 kiesdistricten in het Zuiden) en stembureaus blokkeerden?

Pheu Thai partijlid Pokin Polakul doet een beroep op de Kiesraad om ervoor te zorgen dat er zich geen herhaling voordoet van de obstructie van de verkiezingen. De anti-regerings beweging heeft daar al mee gedreigd, want die wil pas verkiezingen nadat politieke hervormingen zijn doorgevoerd.

Pokin vindt dat de Kiesraad begin volgende maand met de regering en politieke partijen om de tafel moet gaan zitten om plannen voor de nieuwe verkiezingen te bespreken. ‘We moeten voorkomen dat de verkiezingen weer ongeldig worden verklaard.’

Dit weekend beslist oppositiepartij Democraten tijdens haar algemene jaarvergadering of ze aan de nieuwe verkiezingen deelneemt. De vorige boycotte ze. Gisteren bogen de partijleden zich over hervormingsvoorstellen. Die hebben onder andere betrekking op corruptie en de inkomenskloof. Voor details zie het artikel Democrats outline reform proposals.

– Morgen wordt de helft van de Senaat gekozen. De Kiesraad verwacht om 20 uur de (voorlopige) uitslag bekend te kunnen maken. Nog steeds wordt gehoopt op een opkomst van 70 procent, alhoewel de opkomst bij de voorverkiezingen bedroevend laag was. Er zijn 77 zetels te vergeven: 1 per provincie. Senatoren mogen zes jaar genieten van het pluche. De overige zetels van de 150 zetels tellende Senaat worden bezet door benoemde senatoren.

Economisch nieuws

– Het midden- en kleinbedrijf en de middenstand worden het hardst getroffen door de huidige politieke onrust. De Krungthai Bank (KRB) meldt dat de zogeheten ‘special mention loans’ en non-performing loans (NPL’s) van kleine bedrijven met een kredietlijn tot 20 miljoen baht de eerste twee maanden van dit jaar een stijging te zien gaven.

Special mention loans zijn leningen met een betalingsachterstand van 30 tot 90 dagen. Bij NPL’s bedraagt de achterstand nog langer of wordt er helemaal niet meer betaald.

De NPL’s van MKB’s stegen van 2,3 procent in december naar 2,6 procent. De BTK hoopt dit percentage voor het eind van het jaar terug te brengen naar 2 procent.

De Kasikornbank, ’s lands vierde grootste bank en marktleider in het MKB-segment, zegt dat de special mention loans van het MKB de eerste twee maanden van dit jaar zijn gestegen als gevolg van de politieke onrust. [Een percentage wordt niet genoemd.]

De NPL’s staan nu op 2,85 en die wil de bank dit jaar beperken tot 3 procent. [Worden hier percentages door elkaar gehaald of verwacht de bank een verdere stijging?] Verder valt het de bank op dat veel klanten hun betalingen tot vijf dagen uitstellen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


Mededeling van de redactie

Bangkok Shutdown en de verkiezingen in beeld en geluid:
www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/


7 reacties op “Nieuws uit Thailand – 29 maart 2014”

 1. Farang ting tong zegt op

  Nee hoor Dick van vooringenomenheid zal ik je niet betichten, dit zijn gewoon de feiten en is de realiteit, ga je eerst een monnik aanvallen, en men word betrapt op wapenbezit en dan gaan protesteren! Ja dan heb je volgens mij een klap met een schep gehad, je vraagt je af of het nog gekker kan, ik denk het wel deze mensen zijn in staat om ons elke dag opnieuw te verassen.
  Vandaag is er op de Dam in Amsterdam ook een demonstratie, van de PDRC Nederland (anti-regerings beweging) waar ik ook naar toe gesleurd word, (och mooi weer altijd leuk dagje Amsterdam) ik was er in Bangkok ook bij in januari eens kijken hoe het er hier aan toe gaat.
  Verder zijn er in de hele wereld demonstraties vandaag van de PDRC (anti-regerings beweging), Engeland (Londen), America (Chicago, Dallas), Duitsland, Frankrijk, Canada, Italië, Zweden.

 2. pratana zegt op

  dag Dick
  welke politie achtervolgde dat busje 100km? “. Na een achtervolging van 100 kilometer schoot de politie de banden aan lek. Daarna reed het busje nog 10 kilometer door. De bestuurder zag kans te ontsnappen.”
  Ik heb het ooit is gezien iemand die moest stoppen ” je bent over de denkbare streep gereden 300 bath dank u” wel na 100 meter werd hij door de collega’s politie letterlijk in de gracht geduwt !
  Elke morgen lees ik jou krantenoverzicht voor ik behin te werken om 5u30 want dank zij jou weten we wat er in Thailand gebeurt dank hiervoor Dick evenals jou verhaaltjes zo fijn geschreven

 3. Rene Martin zegt op

  Of het de rooien of de gelen zijn maakt m.i. volgens niet veel uit als je het over wapens hebt Dick.Tijdens de bezetting van o.a. de Rama I area verbleef ik in een hotel t.o.v. de MBK. De bewakers van Suthep’s getrouwen waren ‘s nachts nogal verveeld en speelden in het openbaar met allerlei soorten messen en andere wapens. Daarnaast werd er door diverse taxichauffeurs aan mij verteld dat zij bewakers naar het terrein hadden gebracht welke pistolen en granaten bij zich hadden. Uiteraard kan ik dat niet controleren maar gezien de wachtposten kan ik dat best geloven. Een monnik aanvallen is uiteraard minderwaardig en de verdachten worden hopelijk snel verantwoordelijk gesteld.

  • HansNL zegt op

   Taxichauffeurs vertellen je gaarne wat je wil horen, ze hebben ook een aangeboren vermogen om aan te voelen wat je wil horen, zou, als ik jou was, niet al te veel aandacht aan dit soort verhalen geven.
   Vooral omdat taxichauffeurs in Bangkok vaak uit de Isan of het noorden komen, en toch wel enigszins rood kleuren, en die zijn in principe bereid om over te hellen naar het verdacht maken van de tegenstanders,

   Heb je wellicht ook taxichauffeurs horen vertellen dat ze gewapende “bewakers” van de andere kant naar de plaats des geplande onheils hebben gebracht?

   Het moge duidelijk zijn, uit al de uitingen van pang en boem, dat een overdaad van wapentuig niet gezocht moet worden bij de demonstranten maar bij de tegenpartij.

   Of althans het gebruik van de pang en boem artikelen.

   • Rene Martin zegt op

    Hans uiteraard moet je voorzichtig zijn met de meningen welke taxichauffeurs je vertellen maar 1 van hen was duidelijk voor de Democraten en was er trots op dit mij te laten weten . Zelf had ik de bewakers zonder gene met allerlei wapens zien oefenen dus ik vraag me het e.e.a. af. Zelf denk ik dat de zaak te gepolitariseerd is dat iedereen al gauw gelooft wat er wordt gezegd door de partij waarvoor je het meest aangetrokken voelt. Ik ken diverse mensen die zelf ook protesteerden en ik weet zeker dat zij zich niets te maken hebben met dit soort praktijken en dat zal vast bij de tegenpartij hetzelfde zijn. Ik houd mijn hart wel vast voor a.s. zaterdag.

 4. Noah zegt op

  Wat houd een gele kaart in in de politiek van Thailand? Ik neem aan dat het meer is dan een waarschuwing?

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Noah In dit geval betekent het dat de verkiezing van Sukhumbhand ongeldig wordt verklaard en dat nieuwe gouverneursverkiezingen moeten worden gehouden. Dat wil zeggen als het gerechtshof het advies van de Kiesraad overneemt. Met een gele kaart mag de bestrafte politicus zich herkiesbaar stellen, met een rode kaart mag dat niet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website