Zou het waar zijn? Komt er binnen een week een eind aan de maandenlange wachttijd van boeren op geld voor hun ingeleverde rijst? Het Public Debt Management Office zegt met 32 financiële instituten gesproken te hebben over een lening.

Details zijn niet bekend gemaakt uit angst voor problemen voordat de contracten zijn getekend. Bekend is wel dat sommige commerciële banken geweigerd hebben geld uit te lenen, omdat de lening in strijd zou kunnen zijn met de grondwet vanwege de demissionaire status van de regering.

Boeren uit 20 provincies in de Central Region eisen dat ze uiterlijk vrijdag betaald krijgen; zo niet, dan organiseren ze een massa-rally. De blokkades van wegen gingen ook gisteren weer door. In Phetchabun is de Lawyers Council of Thailand begonnen klachten van gedupeerde boeren in ontvangst te nemen. Honderd boeren hebben zich al gemeld.

Vertegenwoordigers van de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives in Phetchabun, die het hypotheeksysteem voorfinanciert, zeggen dat de boeren vanaf zaterdag betaald krijgen. De bank heeft daarvoor de beschikking over 2,5 miljard baht. Een voormalig Democratisch parlementslid betwijfelt dat.

In Phitsanulok (foto) gingen 200 boeren door met de blokkade van de Indo-China kruising. Ze zouden er blijven totdat ze geld zien, maar vertrokken aan het eind van de middag. Vandaag komen ze weer terug.

De gouverneur is gevraagd met de regering te praten en pas terug te komen als hij het geld heeft. Wanneer de regering in gebreke blijft, willen ze de ingeleverde rijst terug. Die verkopen ze dan voor 9.000 baht per ton aan particuliere molenaars. In het rijsthypotheeksysteem hebben ze recht op 15.000 baht per ton, alhoewel ze in de praktijk vaak minder krijgen.

In Nakhon Sawan blokkeerden 500 boeren een rijstrook van de Nakhon Sawan-Kamphaeng Phet weg. Hier beloofden bankmedewerkers dat ze vanaf maandag betaald krijgen.

– De haast waarmee de National Anti-Corruption Commission zich op premier Yingluck werpt bij haar onderzoek naar corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst, staat in schril contrast met de trage voortgang in onderzoeken naar corruptiezaken ten tijde van de (vorige) regering Abhisit. Dit verwijt maakt Pheu Thai-woordvoerder Prompong Nopparit de NACC naar aanleiding van haar besluit een spoedprocedure tegen Yingluck te voeren.

Yingluck is voorzitter van het National Rice Policy Committee; ze wordt van nalatigheid verdacht. Ze deed niets om de verliezen in te perken en faalde bij de verkoop van rijst die onder het mom van G-2-G deals (government to government) naar particulieren ging. Voor die zaak gaat de NACC al 15 personen vervolgen, waaronder twee voormalige bewindslieden. Tegen Yingluck wil de NACC een afzettingsprocedure (impeachment) voeren. Die procedure kan snel worden afgehandeld.

– Een team rangers is aan de dood ontsnapt doordat een bom ontplofte voordat ze vertrokken. De bom ontplofte voor een school in Sungai Padi (Narathiwat). De rangers hadden onderwijzers op weg naar de school geëscorteerd. Leerlingen en onderwijzers hielden op het moment van de ontploffing hun dagopening. De bom was verstopt in een rioolpijp. Niemand raakte gewond.

– De Finse non-profit organisatie Finnwatch beschuldigt drie Thaise bedrijven van ernstige schendingen van de mensen- en arbeidsrechten. Het gaat om een exporteur van ananas en twee tonijnfabrieken. Ze hebben een groot aantal buitenlanders in dienst.

Uit interviews met werknemers is gebleken dat tussenpersonen paspoorten en werkvergunningen in beslag nemen, schulden van hun salaris aftrekken en hen bedreigen c.q. mishandelen. Voor overwerk wordt te weinig betaald.

Het is niet de eerste keer dat de ananas exporteur aan de schandpaal wordt genageld. Volgens het bedrijf gaat het om oude informatie. ‘Die wordt keer op keer verspreid’, zegt de directeur die een erg lange naam heeft.

Over de tonijnbedrijven zegt Finnwatch dat het registratietarief van de werknemers tweemaal zo hoog is als in andere bedrijfstakken. Ook hier verbaasde gezichten bij de directie.

– Een tas met chemicaliën bestemd voor de productie van kunstmest is op luchthaven Suvarbhumi spontaan in brand gevlogen (foto homepagina). De tas begon te branden, toen die op de bagageband was geplaatst. Het vuurtje werd snel geblust. De eigenaar was op weg naar Cambodja. Een vriend zou hem gevraagd hebben de tas mee te nemen. De directeur van Suvarnabhumi denkt niet dat het incident iets te maken had met terrorisme of de politieke conflicten. Ze zegt dat de tas, gezien de inhoud, nooit de X-ray controle had kunnen passeren.

– Uthane Chartpinyo, voormalig adviseur watermanagement van de regering, is geen belanghebbende en daarom heeft de Supreme Administrative Court zijn klacht over onregelmatigheden bij het afsluiten van de projecten, afgewezen. Bij de Central Administrative Court had hij ook al geen gehoor gekregen.

Voor die projecten op het gebied van waterbeheersing heeft de regering 350 miljard baht geleend, onder andere voor de aanleg van een waterweg. Gevreesd wordt dat, zoals gebruikelijk, de nodige gelden als steekpenningen wegvloeien.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website