Weer een brand op een vuilstortplaats. Zondag brak brand uit op een vuilstort van 10 rai in Lam Luk Ka (Pathum Thani). Gisterochtend was het vuur grotendeels onder controle.

De krant geeft verder geen details en beperkt zich tot een foto, dus over eventuele giftige dampen, zoals vorige maand bij een vorige brand in in Phraeksa (Samut Prakan), die een week woekerde, komen we niets te weten. Of de vuilstort legaal of illlegaal is; de krant schrijft het niet.

Wel veel aandacht voor het plan van het Pollution Control Department om een wettelijke regeling in het leven te roepen die afvalscheiding door huishoudens verplicht stelt. Volgens PCD-hoofd Wichien Jungrungruang kan negentig procent van het afval recycled worden, hetgeen betekent dat slechts 10 procent naar vuilstortplaatsen behoeft te worden afgevoerd. Maar Wichien verwacht niet dat die regeling binnen drie jaar van kracht wordt. In de tussentijd moeten plaatselijke autoriteiten maar mensen aanmoedigen hun afval te scheiden.

Thailand telt 466 legale vuilstortplaatsen en tenminste 2.024 illegale. Huishoudens produceren jaarlijks 26,38 miljoen ton afval; de industrie doet daar nog eens 44,25 miljoen ton bij.

– Drie agenten zijn om het leven gekomen en drie gewond, toen een 25-jarige postgraduate student van de Bangkok University met een auto een politiepost op de Bomromratchonnee Road ramde (foto homepagina). De bestuurder reed in de wagen van zijn vader, een Mitsubishi Pajero, en verloor de macht over het stuur bij een inhaalmanoeuvre. Als verklaring gaf hij dat hij niet vertrouwd was met de wagen.

Volgens een agent die ternauwernood aan de dood ontsnapte, reed de student met hoge snelheid. Twee van zijn collega’s zagen ook kans tijdig weg te springen. De drie agenten die het leven lieten, werden zo’n dertig meter met de wagen meegesleurd. Die kwam uiteindelijk tot stilstand na tegen drie politiewagens te zijn gebotst.

De drie agenten zullen postuum gepromoveerd worden naar een hogere rang; de gezinnen van zowel hen als de gewonde agenten hebben recht op een compensatie van 110.000 tot 1,2 miljoen baht. De bestuurder is aangehouden. Hij wordt vandaag voor de Taling Chan Provincial Court voorgeleid, die beslist over eventuele vrijlating op borgtocht. De politie heeft daarover nog geen standpunt bepaald.

– Was de politie (weer eens) te gretig om een verdachte in handen te hebben? Dat zou je wel denken, want de vrouw die zondag in Chiang Mai werd gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij twee bomaanslagen (een in 2010 in Min Buri en een op 29 maart in Nonthaburi), is alweer vrijgelaten op borgtocht.

Het bewijs dat het Department of Special Investigation tegen haar heeft gevonden, was onvoldoende, moet DSI-hoofd Tarit Pengdith toegeven. Het wijst er alleen maar op dat ze in het huis was, waar materialen voor het maken van bommen zijn gevonden. Tijdens de ondervraging door de politie hield ze vol onschuldig te zijn.

De politie onderzoekt nog of ze bewijs kan vinden voor haar betrokkenheid bij de aanslag in 2010, die het leven aan vier mensen kostte en negen personen verwondde. Tegen de vrouw liep al sinds dat jaar een arrestatiebevel, maar ze was sindsdien voortvluchtig. De krant voegt daaraan toe dat 2010 het jaar van de roodhemdongeregeldheden was, zonder verder toe te lichten wat dat met deze zaak te maken heeft.

– Het Noorden, Noordoosten, Oosten en het centrale deel van Thailand, inclusief Bangkok, moeten tot morgen rekening houden met harde wind en op sommige plaatsen hagelbuien. De wind kan levensbedreigend zijn, zegt het Meteorological Department, en veel schade aan eigendommen toebrengen.

Een voorproefje daarvan kregen bewoners van de provincie Kalasin gisteren al. Honderdvijftig huizen werden door de harde wind beschadigd. Het ergst getroffen werd de buurtschap Baan Kumphai in het district Muang. De wind ontwortelde een aantal bomen die op huizen terecht kwamen. Een 63-jarige vrouw vertelt dat het dak van haar huis werd weggeblazen samen met dertig zakkken rijst en kunstmest. Deze maand is het gebied al vijf maal getroffen door een storm.

In tambon Sawaijeek (Buri Ram) liepen gisteren 61 huizen schade op; twee werden geheel vernield. Ook Bangkok kreeg gisteren te maken met de zomerbuien. Op enkele plaatsen viel veel regen, overlast veroorzakend voor het verkeer en forenzen.

– Schiet nou eens op regering met het National Saving Fund dat al in 2011 bij wet is gevormd , maar nog steeds niet geactiveerd is. Vakbondsactivist Arunee Sritho vindt dat de komende gesprekken over hervormingen een goede gelegenheid bieden om de kwestie aan de orde te stellen.

Het spaarfonds is bedoeld voor ouderen die buiten de boot vallen van andere regelingen, zoals het Social Security Scheme. Vorig jaar is een netwerk naar de bestuursrechter gestapt omdat de regering niet genegen lijkt het fonds te activeren.

Volgens minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) overlapt het fonds het bestaande Social Security Scheme; op dat probleem wordt gestudeerd, hetgeen de vertraging zou verklaren. Aannemelijker lijkt de verklaring dat het fonds een initiatief is van de regering Abhisit, die aan de regering Yingluck vooraf ging.

– Winstgevende business: ATM-kaarten vervalsen en daarmee geld opnemen. Vijf Maleisiërs verdienden er in Hat Yai (Songkhla) 50 miljoen baht mee, maar met hun arrestatie is daaraan een eind gekomen. Ze liepen zondag tegen de lamp toen ze bij een ATM van de Siam Commercial Bank in een winkelcentrum geld opnamen.

De politie heeft 732 valse kaarten in beslag genomen, 500.000 baht aan contant geld, een MSR609 card-swiping device en een laptop computer. Op de meeste kaarten stonden gegevens van kaarten die in Frankrijk waren uitgegeven. De Maleisiërs skimden ook kaarten in Hat Yai. Het geld ging naar bendeleiders in Maleisië; zelf kregen ze tien procent. De heren zijn ook actief geweest in Krabi, Trang en Phetchaburi. De politie volgde hen al een maand.

– Vanaf donderdag gaan staatsziekenhuizen influenza vaccinaties geven. Gezondheidswerkers en mensen in risicogroepen (onder anderen ouderen, zwangere vrouwen, chronisch zieken) hoeven niets te betalen; voor anderen is de prik niet gratis. Zij kunnen ook in particuliere ziekenhuizen terecht. Meestal stijgt het aantal griepgevallen sterk tijdens het regenseizoen tussen juli en september. De vaccinatiecampagne duurt tot 31 juli.

– Foutje! Een vrouw in Ayutthaya die een elektriciteitsrekening van 445.396,85 baht kreeg, kan weer rustig slapen. Het provinciaal elektriciteitsbedrijf heeft toegegeven een ‘administratieve’ fout te hebben gemaakt. Het correcte bedrag was 532,5 baht.

– Dorpelingen uit Haeng in Lampang hebben gistermiddag een deel van de snelweg Lampang-Phayao geblokkeerd uit protest tegen de komst van een bruinkoolmijn. De gouverneur van Lampang is gevraagd geen vergunning te verlenen voor het ontginnen van bruinkool over een oppervlakte van 1.000 rai bij hun dorp.

De dorpelingen verzetten zich al sinds 2010 tegen de mijnbouw op een gebied dat in bosreservaat Mae Ngao ligt en beschermd wordt door de National Forest Reserve wet. Ze zeggen ook dat de milieu-effectrapportage van het bedrijf niet deugt, omdat ze niet geraadpleegd zijn. In 2012 beschuldigden ze het bedrijf ervan onder valse voorwendsel boerenland te kopen. Het bedrijf beweerde er eucalyptus bomen voor de papierindustrie op te gaan planten.

De actie werd ’s avonds beëindigd na uren van onderhandelingen met vertegenwoordigers van de Lampang Industrial Council, het Lampang Nature Resources and Environment Office en het Lampang Forest Office.

– Het magazijn van President Bakery Co in Chiang Mai is gisterochtend bestookt met twee granaten. Daarbij werden twee bestelwagens beschadigd. De aanval kan een politiek motief hebben omdat een van de aandeelhouders een fervent anti-regerings demonstrant is.

In maart dit jaar werden in Chiang Mai granaten gegooid naar een PTT benzinestation en een magazijn van Singha bier.

– Bij een controlepost in Huai Khwang (Bangkok) zijn zondagnacht een sergeant en een student aangehouden. In hun pickup truck vond de politie wapens en een kaart van het Lumpini park, waar de protestbeweging haar kamp heeft opgeslagen.

– De speciale noodwet voor Bangkok en enkele omliggende gebieden, die donderdag zou aflopen,wordt met zestig dagen verlengd. De regering meent dat er ontwikkelingen gaande zijn die kunnen leiden tot confrontaties tussen roodhemden en anti-regerings demonstranten en conflicten. Vrees bestaat ook voor een ‘derde partij’ die rotzooi zou kunnen trappen. Het toezichthoudend orgaan is het Capo: Centre for the Administration of Peace and Order.

– De anti-regerings beweging heeft gisteren een bezoek gebracht aan het kantoor van de Thailand Tobacco Monopoly in Klong Toey.

– De uitgestelde buitengewone vergadering van de Senaat kan eindelijk plaatsvinden. Na weken van gebakkelei tussen Senaat en de regering, heeft de regering eindelijk een KB voorbereid met een datum tussen 2 en 10 mei.

Tot mijn verbazing lees ik nu dat het belangrijkste agendapunt de benoeming van een lid van de bestuursrechtbank en de NACC is en niet de afzetting van de voorzitters van beide kamers, op aanbeveling van de National Anti-Corruption Commission (NACC), waarvan eerder sprake was. In het bericht van vandaag wordt daarover met geen woord gerept.

Beide voorzitters gingen vorig jaar bij de behandeling van het wetsvoorstel tot wijziging van de Senaat in de fout door de beraadslagingen voortijdig af te breken waardoor oppositieleden geen kans kregen het woord te voeren. Bovendien heeft het Constitutionele Hof vastgesteld dat het voorstel in strijd met de grondwet was.

De benoeming van Supa Piyajitti, permanent vice-secretaris van het ministerie van Financiën, tot lid van de NACC ligt gevoelig omdat ze vorig jaar een boekje open deed over de corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst en de niet misselijke kosten.

– Saiyud Kerdphol,leider van de Rattha Bukkhon groep, een groep gepensioneerde legerofficieren, geeft toe ten onrechte te hebben gezegd dat Prem Tinsulanonda, president van de Privy Council (het adviesorgaan van de koning), bereid zou zijn de koning om advies te vragen over de huidige politieke crisis. Daarmee zou voorkomen worden dat de koning zich direct met de politiek bemoeit, hetgeen niet is toegestaan. Saiyud, die vrijdag met Prem sprak, zegt Prems houding verkeerd te hebben geïnterpreteerd. Dat bleek toen een close aide van Prem de bewering van Saiyud weersprak.

Saiyud ziet weinig heil in het initiatief van partijleider Abhisit om de politieke impasse middels gesprekken te doorbreken. Hij wil nog steeds de koning om advies vragen, want alleen de koning kan de politieke crisis oplossen. Critici zeggen dat Saiyud met dit plan de koning in verlegenheid brengt.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Verrassend: Premier Yingluck steunt initiatief Abhisit

5 reacties op “Nieuws uit Thailand – 29 april 2014”

 1. Nico zegt op

  Afvalscheiding

  Verbleef vorig jaar 4 maanden in condo. Er werd afvalscheiding ingevoerd. Per verdieping een aparte container neergezet voor plastic en flessen etc. Wel precies dezelfde maat, uitvoering en kleur dan de gewone afvalbak. Om deze onnozelheid te corrigeren werdeen bordje “recycling” aan de muur boven 1 bak aangebracht. Uiteindelijk functioneerde het allemaal en deed iedereen mee. Onlangs weer 4 maanden in dezelfde condo. De zwarte bakken stonden nu links en rechts van het bordje. Een aantal malen in de bakken gekeken alles werd weer gewoon zonder enkele scheiding in de bakken geworpen. Mai pen rai zei de schoonmaakster en klauwde weer zoals vanouds beneden alle bakken door op zoek naar recyclebare zaken. Hopeless case, Typisch Thai.

 2. Sir Charles zegt op

  Gezien de foto heeft de student niet met een slakkengang gereden en al helemaal niet omdat drie mensen daarbij het leven lieten plus drie gewonden bovendien nog drie vernielde politieauto’s.
  Buitendat is niet in de laatste plaats het emotionele leed voor de nabestaanden van onmiskenbare omvang.

  Ben benieuwd wat voor een straf de student opgelegd krijgt, mag weliswaar niet op de stoel van de rechter gaan zitten maar meer dan een taakstraf (ondanks de beknopte informatie) lijkt me toch niet onredelijk, verwijzend naar de milde straf die Orachorn ‘Praewa’ Thephasadin (dat meisje met haar Louis Vuitton-handtas), die in 2010 een ongeluk veroorzaakte waarbij negen passagiers van een minibusje om het leven kwamen.

 3. chris zegt op

  Mijn lokale politiebureau in Talingchan heeft nu in de afgelopen maand 4 agenten verloren. De eerste werd – samen met zijn vader en moeder – door zijn broer vermoord die uit was op de erfenis maar dan wel voor hem alleen. Deze drie agenten door een ongeluk terwijl een tamelijk jonge agent die mij in het condogebouw woont gewond in het ziekenhuis ligt. Soms komen zaken wel erg dicht bij.

 4. Rob V. zegt op

  Diep triest voor die agenten die dit betreft en hun familie. Is wel de vraag wie er tot op welke hoogte debet of mede verantwoordelijk is voor dit incident. Zo lijkt de jongen onverantwoord gereden te hebben (toch goed voor een taakstrafje en tijdelijke rij ontzegging als je de juiste achternaam en/of portomonnee, kortom netwerk connecties hebt), maar je kunt ook vragen of de controllepost strategisch stond opgestelt. Soms loopt zo’n agent zo tussen of vlak naast voorbij rijdent verkeer, controlleposten en wegwerkzaamheden worden ook niet altijd duidelijk aangegeven zodat je ze soms pas op het laatste moment ziet. Zie je het te laat dan rij je zo iets of iemand omver. Mocht je de macht over het stuur verliezen (of uit een bocht vliegen) kan het nog helrmaal verschrikkelijk worden. Vooralsnog ga ik maar uit van een automobilist die niet goed heeft gereden maar definitief kun je dit niet vaststellen met de info die hier bekend is.

 5. top martin zegt op

  Afvalscheiding ?. Hura, eindelijk denken de Thais mee, . . .zou je zeggen. En hoe en waar wordt die gescheiden afval dan verwerkt a.u.b.?. Leuk als je drie verschillenden groepen (Europees model) afval krijgt anngeleverd. Aangeleverd . . waar ?.Daar moet je dan wel de faciliteiten hebben, dit ook te kunnen verwerken. En heeft Thailand die dan ?. Een waar staan deze . . verwerkings installaties ?.

  Dus nee. Thailand heeft die niet. En als je nu de opdracht zou geven, deze fabtiekn te plannen en te bouwen duurd het normaal gesproken 3-4 jaar (in Thailand 4-5 jaar) voor dat deze kunnen worden gestart. Dus lariefarie wat daar gezegd wordt. En hoe scheiden de (arme) Thaise bevolking deze afval, want ze hebben 3 tonnen nodig ?. Als de uitvinder van dit systeem nu echt denkt, dat de arme plattelands bevolking deze 3 tonnen per gezin uit eigen zak betaald zit hij in de verkeerde boot. Op het platteland bestaat nu n iet eens 1 afvalk vrachtwagen die ALLES ophaald. Laat staan, dat er vrachtwagen langs komen die 3 verschillende afval Produkten kunnen laden. Dat is lachen

  Dus zijn we nog een paar jaar bezig met onze diocin rookpluimpjes in de morgenzon in de verschillende dorpjes op het platteland. Van mijn kant- dank je wel voor het meedenken. Het Idee -afval- Scheiding is er-de uitvoering klagend hulpeloos


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website