Nieuws uit Thailand – 29 april 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: ,
29 april 2013

Buitenbioscopen, vooral populair op het platteland van het Noordoosten, krijgen het dit jaar moeilijk. Filmstudio’s zoals UIP Thailand en Sony Pictures Thailand, die het copyright voor Hollywood films hebben, distribueren vanaf midden dit jaar alleen nog digitale versies. Sommige Thaise studio’s zeggen binnen 2 jaar over te stappen op digitale kopieën.

Buitenbioscopen worden ingehuurd door organisatoren van evenementen, zoals tempelfeesten en beurzen. Ze worden voornamelijk geëxploiteerd door ouderen die er een kleine winst mee maken. Een digitale projector kost 5 à 10 miljoen baht en dat bedrag gaat hun financiële draagkracht ver te boven, vooral ook omdat de populariteit van de buitenbioscoop terugloopt.

In de grote steden plus omgeving zijn de buitenbioscopen al verdwenen en kleine bioscopen hebben het moeilijk. Thonburi Rama bijvoorbeeld gaat over twee maanden dicht; de bioscoop maakt al 5 jaar verlies. ‘Mensen gaan liever naar een moderne bioscoop in een shopping mall’, zegt directeur Sutthipongsa Chuenpakdee.

De grote bioscoopexploitanten, zoals Major Cineplex en SF Cinema Group, zijn al overgestapt op digitale projectoren. Digitale films hebben een helderder beeld en betere geluidskwaliteit en dat is wat de kritische consument tegenwoordig verwacht.

– De 18-jarige Ratchanok Intanon heeft gisteren de finale van het India Open Badminton Tournament gewonnen. Ze versloeg de Duitse Juliane Schenk in 45 minuten in twee sets en incasseerde US$15.000 aan prijzengeld. Het is de eerste keer dat Ratchanok een Super Series wint.

– Een politieagent van het bureau Ding Daeng ligt onder vuur omdat hij een vrouw gedwongen zou hebben seks met hem te hebben. Hij zou gedreigd hebben haar wegens drugsbezit aan te houden. De affaire is bekend geworden dankzij een videoclip die op internet circuleert.

Op de video achtervolgen twee mannen de agent en beschuldigen hem van chantage. Eén roept: ‘Die politieagent is een dief, arresteer hem’ en ‘Waarom heb je mijn zuster meegenomen naar een hotel?’ De clip toont ook twee agenten die op een motorfiets arriveren en de achtervolgers vragen in te binden.

– De gedetineerde Marwin Samphanwong, van wie foto’s op Facebook zijn gezet (zie Thais nieuws van gisteren) is tijdelijk in een isoleercel gezet in afwachting van een onderzoek. De foto´s zijn vermoedelijk genomen met een mobieltje. Mobieltjes zijn streng verboden in gevangenissen ter voorkoming van drugshandel. Gevangenisstaf is driftig op zoek naar het mobieltje. De directeur van de gevangenis in Phitsanulok zegt dat stoorapparatuur geïnstalleerd gaat worden.

– Het hurktoilet wordt niet verboden. Vice-minister Chonlanan Srikaew (Volksgezondheid) zegt dit naar aanleiding van de verwarring die is ontstaan. Eerder liet het ministerie weten het hurktoilet in de ban te willen doen omdat het verantwoordelijk zou zijn voor osteoarthritis.

Chonlanan zegt dat openbare gebouwen tenminste één zittoilet moeten hebben, dus er kan nog volop gehurkt worden. Volgens het Public Toilet Development Masterplan 2013-2016 zou 90 procent van de huishoudens uiterlijk in 2016 een zittoilet moeten hebben.

– De Preah Vihear-zaak houdt de bevolking bezig, blijkt uit een peiling van Suan Dusit. Aan 1.523 personen werd gevraagd 5 hete politieke onderwerpen in volgorde van belangrijkheid te zetten. 82 procent van de respondenten zette Preah Vihear en het grensconflict met Cambodja bovenaan. Daarna volgden de 2 biljoen baht-projecten (78,3 pct), onderhandelingen in het Zuiden (74,4 pct), grondwetwijziging (71,9 pct) en amnestievoorstellen (70,5 pct).

– Slechts 137 van de 20.381 leerlingen die een studiebeurs hebben aangevraagd in het kader van het programma One District One Scholarship, zijn geslaagd voor de kwalificatietoets. Het programma verleent 928 beurzen voor een overzeese studie aan studenten uit gezinnen met een jaarinkomen van minder dan 20.000 baht plus 928 beurzen ongeacht het inkomen. Er komt nu een tweede selectieronde.

– Nog steeds is de witte olifant niet gevonden in nationaal park Kaeng Krachan (Phetchaburi). De autoriteiten gaan nu twintig camera’s installeren en een onbemand vliegtuigje (zie foto homepagina) inzetten om het kalf te traceren.

Een fotograaf zegt het dier op 10 april in een kudde te hebben gezien. Hij herkende het aan de hand van foto’s die hij van de kudde had gemaakt. Boswachters zijn het park ingestuurd om te voorkomen dat stropers het dier vangen. Een witte olifant is een heilig dier en dient aan de koning te worden geschonken.

– De marine heeft in de Rayong baai een Cambodjaanse vissersboot met driehonderd blokken palissander onderschept. Palissander is een beschermde houtsoort. Het hout ter waarde van 10 miljoen baht was bestemd voor een klant in Vietnam, aldus de schipper. De bemanning van het schip is in de boeien geslagen.

– Thailand heeft drie overeenkomsten met Mongolië gesloten, bedoeld om de handel en investeringen tussen beide landen te bevorderen. Mongolië krijgt ook steun van Thailand om als waarnemer deel te nemen aan de Cobra Gold multinationale militaire oefeningen. Verder is afgesproken op tal van terreinen, zoals biotechnologie en medicijnen, samen te werken.

Premier Yingluck brengt momenteel een bezoek van drie dagen aan Mongolië. Niet eerder bezocht een Thaise leider het land. Vorig jaar werd tussen beide landen voor 400 miljoen baht verhandeld.

– Civiele netwerken gaan premier Yingluck vragen het watermanagementprogramma van 350 miljard baht te schrappen. Ze zeggen dat de geplande werkzaamheden het milieu in gevaar brengen, schade veroorzaken aan woongemeenschappen en vatbaar zijn voor corruptie.

De tegenstanders hebben verder tal van bezwaren: de bevolking staat buitenspel, de tot nu toe bekend gemaakte plannen missen details en een tijdplanning, onduidelijk is wie toezicht gaat houden, alternatieven zijn genegeerd, er ontbreken studies naar de economische waarde van de waterwegprojecten, enzovoort.

Woensdag deponeren de tegenstanders een klacht bij de National Anti-Corruption Commission en wanneer de regering niets doet, stappen ze naar de bestuursrechter.

Een voormalige adviseur van de premier is al naar de bestuursrechter gestapt met het verzoek de procedure te stoppen. Vrijdag vindt de aanbesteding voor de waterwerken plaats. Volgens Democratisch parlementslid Ong-art Klampaiboon is de aanbesteding in strijd met de grondwet en de Environmental Quality Protection and Promotion Act omdat er nog geen milieueffectrapportages zijn gedaan.

Politiek nieuws

– Premier Yingluck krijgt op haar kop van oppositiepartij Democraten omdat ze de roodhemddemonstratie bij het gebouw van het Constitutionele Hof weigert te veroordelen. Voordat ze zaterdag naar Mongolië afreisde, zei ze dat de roodhemden het recht hebben te demonstreren, zolang ze dit vreedzaam doen.

De Democraten wijzen er echter op dat de demonstranten de rechters bedreigen. Ze dreigen hen middels een zogeheten ‘citizen’s arrest’ aan te houden. Het Constitutionele Hof heeft tegen vier leiders aangifte gedaan wegens smaad en het oproepen tot onrust.

Zie verder het desbetreffende bericht in Nieuws uit Thailand van gisteren.

Economisch nieuw

– Niet de State Railway of Thailand (SRT) maar een aparte organisatie gaat de directie voeren over de aanleg van de vier hogesnelheidslijnen. ‘Het nieuwe project vereist een andere technologie en andere managementkwaliteiten dan waar de SRT over beschikt’, zegt Chula Sukmanop, directeur-generaal van het Office of Transport and Traffic Policy and Planning. Het project dient ook te voldoen aan strenge veiligheidseisen en eisen van punctualiteit.

Het transportkantoor voert nu haalbaarheidsstudies uit naar de Chiang Mai, Nong Khai en Padang Besar lijnen. Als eerste wordt begonnen met de aanleg van het tracé Bangkok-Phitsanulok. Dat zou in 2018-2019 klaar moeten zijn, gevolgd door de verlenging naar Chiang Mai in 2021. De route krijgt 12 stations. De standaardreis duurt 3,2 uur, de expresdienst die op 4 stations stopt, 2,4 uur.

Woensdag wordt in Ayutthaya een openbare hoorzitting over de lijn gehouden en daarna volgen de andere provincies waar de lijn doorheen loopt.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 29 april 2013”

  1. Som-Martin zegt op

    Moderator: deze vraag past net bij dit onderwerp. Je kunt het als lezersvraag indienen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website