De vlammen laaiden hoog op en grote, dreigende zwarte rookwolken stegen op – heel indrukwekkend, zie de foto – bij een brand gisterochtend in een opslagplaats van plastic pallets op industrieterrein Bangpoo in Samut Prakan. Gewonden vielen er niet, wel zorgde de brand voor een schadepost van 1 miljard baht.

De brand ontstond in de koelruimte, waar 110 werknemers werkten. Zij zagen geen kans het vuur te bedwingen en maakten zich uit de voeten. Het vuur verspreidde zich vervolgens snel door het pakhuis omdat de deuren open stonden. Daardoor zakte de stalen draagconstructie in elkaar. Tijdens de brand werden enkele explosies gehoord.

Volgens het Pollution Control Department bleven de concentraties aan schadelijke stoffen (onder andere zwaveldioxide) die verspreid werden, alle onder het veiligheidsniveau.

– Een staatslot kost vanaf 2 juli 80 of 90 baht baht. ‘Maar geen cent te veel hoor’ om Zeeuws meisje uit de bekende reclamespot van het gelijknamige margarinemerk te citeren. Aan de hogere prijzen die wederverkopers voor loten vragen, dient een eind te komen, heeft de junta besloten. Thans moet voor een lot meestal 100 tot 110 baht worden neergeteld.

Mocht u inmiddels een gat in de lucht springen, doe dat niet, want de loten van 80 baht worden alleen in vijftig kraampjes voor het Government Lottery Office aan de Samambin Nam Road (Bangkok) verkocht, alsmede voor de Provinciehuizen van enkele provincies. Naar verwachting zullen meer provincies volgen.

Elders probeert de junta de groothandel en wederverkopers ertoe te bewegen 90 bah te vragen. Als er toch gesjoemeld wordt, liggen strengere maatregelen in het verschiet, aldus Anantaporn Kanchanarat, hoofd van de begrotingscommissie van de junta.

– Hou je kop dicht: dat is enigszins vrij vertaald de boodschap van coupleider Prayuth Chan-ocha voor actieleider Suthep Thaugsuban; overigens zonder zijn naam te gebruiken. In zijn wekelijkse tv-toespraak maakte Prayuth op strenge toon duidelijk dat Suthep moet ophouden met alle politieke toespraken.

‘Ik heb met niemand samengespannen’, zei hij, verwijzend naar de bewering van Suthep dat ze sinds de coup van 2006 al contact hebben over de manier waarop aan het ‘Thaksin-regime’ een eind kon worden gemaakt.

Prayuth ontkent dat: ‘Omdat de politieke situatie verslechterde, was het leger gedwongen het probleem op te lossen. Het leger volgde eenvoudigweg de aanwijzingen van de regering om een eind te maken aan de onrust [van de zes maanden voorafgaand aan de coup van 22 mei]. In die periode was de Pheu Thai regering het doelwit van de straatrally’s van de PDRC, geleid door Suthep.’

Prayuth reageerde niet eerder zo direct op Suthep’s beweringen. Wel ontkende zijn woordvoerder namens hem direct al op wat Suthep had gezegd tijdens een fund-raising diner met supporters.

Aan dit soort activiteiten moet een einde komen, vindt Prayuth: ‘Stop er nu mee. Organiseer geen bijeenkomsten zoals politieke gesprekken en diners om fondsen te werven. Het is niet de juiste tijd om dat te doen. Als iemand wil praten, doe dat één op één thuis. Bijeenkomsten of evenementen mogen niet georganiseerd worden, want die zijn in strijd met de staat van beleg. Wie dat toch doet, wordt vervolgd.’

Prayuth had ook een woordje voor Charupong Ruangsuwan, voormalige partijleider van Pheu Thai en oud-minister, en Jakrapob Penkair, die in het buitenland een anti-coup organisatie hebben opgericht. ‘Kom terug en verdedig je voor de rechter. Rechtvaardigheid en eerlijkheid zijn gegarandeerd.’ Als ze doorgaan, zei de generaal, kunnen ze nog meer aanklachten verwachten.

– Volgende maand begint fase 2 van het driestappenplan van de junta (verzoening, hervormingen, verkiezingen). Coupleider Prayuth maakte dat vrijdag bekend in zijn wekelijks tv-praatje. Een voorlopige grondwet is al bijna klaar. Die grondwet baant de weg voor de vorming van een nationale legislatieve assemblee en een nationale hervormingscommissie. Beide moeten de bezem halen door het verkiezingsproces en politiek systeem en een nieuwe definitieve grondwet opstellen, die de basis vormt voor nieuwe verkiezingen. In 2015 moet ‘alles op zijn plaats vallen’.

Anek Laothammathat van de Rangsit universiteit verwacht dat de bekendmaking van Prayuth een positieve feedback krijgt van de internationale gemeenschap. Van nu af aan, voorspelde hij, verbeteren de rating van het land en de economische resultaten. Zie verder bijgaand kader.

– Al gaan ze op hun kop staan, omwonenden en milieubeweging, maar de aanleg van dammen in de Mekong gaat door, zegt de Laotiaanse staatssecretaris van het ministerie van Energy and Mines. Na een tweedaagse vergadering van de Mekong River Commission, een intergouvernementeel overlegorgaan van de vier Mekonglanden, liet hij daarover geen twijfel bestaan.

Laos trekt zich niets aan van de zorgen over de ecologische schade van de dammen en de gevolgen voor de rivierbewoners benedenstrooms. Milieustudies zijn gedaan om ervoor te zorgen dat de gevolgen voor het milieu minimaal zijn en de dammen produceren ‘zero carbon’ energie, aldus de minister.

Niettemin heeft Laos tijdens de vergadering wel toegezegd de bouw van de Don Sahong dam, die zes maanden geleden is begonnen, te vertragen tot consultatie met de overige drie landen is afgerond. Eerder had Laos zich willen beperken tot een mededeling, omdat de dam niet in de hoofdrivier wordt gebouwd maar in een vertakking.

Laos heeft plannen voor 60 dammen in de Mekong en zijrivieren. Ze moeten eind 2050 klaar zijn. Thans zijn 14 dammen in bedrijf; 70 procent van de opgewekte elektriciteit wordt door Thailand afgenomen. De Supreme Administrative Court nam deze week een verzoekschrift van dorpelingen in behandeling. Ze willen een stokje steken voor de afname van elektriciteit van de Xayaburi dam (in aanbouw) door Thailand.

– Vijf Russische vermeende gangsters zijn eerder dit jaar aangehouden, heeft de politie bekend gemaakt. Ze werden aangehouden in Pattaya. Samen met de maandag gearresteerde maffiabaas Alexander Matusov wordt een van hen naar Rusland uitgewezen, omdat tegen beide mannen een arrestatiebevel van Interpol loopt. De andere vier zijn in Pattaya gedetineerd, waar ze berecht zullen worden. De zware jongens hebben zich schuldig gemaakt aan afpersing en bedrog. Ze waren Thailand met een vals paspoort binnengekomen.

– Er zijn door het Anti-Money Laundering Office weer enige vorderingen gemaakt in de zaak van de BTW-fraude (nepfirma’s kregen BTW terug die ze nooit hadden betaald). Van drie verdachten zijn bezittingen en vermogen ter waarde van 500 miljoen baht in beslag genomen. Het drietal werd gisteren tijdens een inval in een woning annex (nep)kantoor aangehouden. De hoofdverdachte is al eerder aangehouden.

Het bericht maakt geen melding van eventuele betrokkenheid van personeel van de Belastingdienst en de Douane, maar ik meen mij te herinneren dat daar ook onderzoek naar gedaan wordt.

– De vijf panels die gevormd zijn om de mediaberichtgeving, inclusief de social media, te volgen, hebben niet tot doel de media aan banden te leggen. Deze verzekering [maar wat is die waard?] gaf NCPO-man Udomdej Seetabutr gisteren 46 redacteuren en leidinggevenden tijdens een bijeenkomst in de Army Club.

Udomdej zei dat de vijf panels de media steunen. De NCPO wil de informatie die de bevolking via de media krijgt, gebruiken om haar werk te verbeteren, zodat ze tegemoet kan komen aan de wensen van de mensen. ‘De NCPO wil alleen maar dat de media aan de kant van Thailand en alle Thais staan.’

Ook Pannada Diskul, permanent secretaris van het ministerie van ICT, probeerde de zorgen over persbreidel weg te nemen. De NCPO wil een verbinding leggen met de media en het ministerie van ICT, mediawaakhond NBTC en andere diensten, waar het gaat om nieuws en informatie. ‘De media kunnen gewoon doorgaan ter eigen beoordeling nieuws te brengen om de nationale eenheid te bevorderen.’

– Een politieagent, aangehouden op beschuldiging van drugshandel, heeft zich gisteren in een gevangenis in Muang (Surat Thani) opgehangen. De agent had het korps in 1997 verlaten. Hij was maandag met twee anderen aangehouden.

– De Thai Trade Association vraagt de politie het verkeer voor grote winkelcentra, zoals CentralWorld, MBK en Siam Paragon, beter te regelen. Het is daar vaak een zootje met wachtende taxi’s, bussen, minibusjes, tuktuks en motortaxi’s.

– 129 gevangenen die verdacht werden van drugshandel vanuit de gevangenis, zijn overgeplaatst naar de EBI Khao Bin in Ratchaburi. Een tweede transport van 93 staat in de startblokken.

– In een bokskamp in Ratchathewi zijn drie vermeende geldwoekeraars aangehouden en 310 motorfietsen in beslag genomen. Het kamp kwam onder verdenking vanwege het grote aantal geparkeerde motorfietsen. De verdachten bekenden de motorfietsen als onderpand voor een lening te hebben ontvangen. Voor een lening berekenden ze 30 procent rente per maand.

– De komende drie maanden komen ze in de handel: sigarettenpakjes met afschrikwekkende plaatjes die 85 procent van de oppervlakte beslaan tegen 55 procent nu. De tabaksfabrikanten, die naar de rechter waren gestapt om de vergroting tegen te houden, zijn niet in het gelijk gesteld.

Het ministerie van Volksgezondheid toont zich verheugd over de uitspraak. ‘Het winnen van de zaak is een reusachtige stap in de goede richting’, zegt de adjunct directeur-generaal van het Department of Disease Control. ‘Veel landen willen de waarschuwing vergroten. Deze zaak kan een model voor hen zijn.’

– Gedoe over een horloge van 2,5 miljoen baht dat premier Yingluck niet vermeldde op haar vermogensverklaring aan de National Anti-Corruption Commission [die politici jaarlijks moeten indienen]. Yingluck zegt dat ze het horloge al voordat ze premier werd, heeft verkocht; voor het geld had ze andere sieraden aangeschaft.

De kwestie werd al in november vorig jaar door oppositieleider Abhisit aangezwengeld, waarna de NACC Yingluck tweemaal om een toelichting vroeg. Maar die bleef tot nu toe uit. De NACC gaat uitzoeken of het bedrijf dat het horloge leverde, wellicht een deal met Yingluck had gesloten. Volgens Yingluck’s laatste verklaring bezit ze negen horloges.

De NACC maakte gisteren de vermogensverklaring van tien voormalige ministers uit het kabinet Yingluck openbaar. Vice-premier Plodprasop Suraswadi zit het best in de slappe was met een vermogen van 967,5 miljoen baht. Yingluck volgt met 574,3 miljoen baht. Tijdens haar premierschap steeg haar vermogen met 37,59 miljoen baht. De ‘armste’ minister is Santi Prompat, voormalig PM’s Office minister. Hij bezit slechts een schamele 14,4 miljoen baht aan vermogen.

Economisch nieuws

– Goed en slecht nieuws van het economisch front. Aan BTW (in Thailand 7 pct) werd in mei 2,3 procent op jaarbasis meer geïncasseerd. Dat betekent dat de huishoudbestedingen zijn toegenomen en dat is goed nieuws na drie magere maanden. Het Fiscal Policy Office verwacht dat vanaf juni de huishoudbestedingen, particuliere investeringen en overheidsuitgaven aantrekken dankzij versnelde uitgaven van de junta.

Het slechte nieuws is dat voor de derde achtereenvolgende maand de export kromp; vorige maand met 2,14 procent op jaarbasis naar US$ 19,4 miljard. Het ministerie van Handel wijt de malaise aan de lage wereldprijzen van agrarische producten, met name rubber, tapiocaproducten en rijst. Ook is de export van garnalen gekrompen als gevolg van het early mortality syndrome, een ziekte die vorig jaar flink heeft huisgehouden in de garnalenkwekerijen.

De NCPO heeft diensten betrokken bij de export, gezegd contact op te nemen met buitenlandse bedrijven die na het Amerikaanse TIP rapport (zie: Mensenhandel: Thailand krijgt dikke onvoldoende van Washington) exporten in de ban hebben gedaan of opgeschort. Het Amerikaanse Whole Foods en het Noorse ICA hebben al besloten geen visproducten meer uit Thailand te importeren. Carrefour importeert geen Thaise garnalen meer.

Volgens de directeur van het American and South Pacific Department hebben Costco en andere grote kopers in de VS verzekerd dat ze Thaise producten blijven afnemen. Hij ontkent trouwens dat Whole Foods orders geplaatst bij CP Foods heeft geannuleerd. CP Foods zit in de beklaagdenbank sinds de Engelse krant The Guardian heeft gepubliceerd over de slavenarbeid in de Thaise visserij-industrie.

– Nog meer slecht nieuws. De Association of Thai Travel Agents meldt een forse vermindering van het aantal toeristen dat Thailand via haar leden bezoekt. Sinds het vierde kwartaal van vorig jaar is dat gezakt met 42,9 procent naar 1,27 miljoen bezoekers. Met name in de topmarkten vielen de klappen: China (min 57 pct), Rusland (22,1 pct), India (34,1 pct), Japan (65,6 pct) en Zuid-Korea (53,1 pct).

De ATTA hoopt dat Chinezen weer vanaf het derde kwartaal gaan komen; vanaf het vierde kwartaal, wanneer een interim-regering is gevormd, zou het totale toerisme weer hersteld moeten zijn. ATTA had gehoopt dat het herstel zich sneller zou inzetten omdat de avondklok is opgeheven. De prognose voor het hele jaar is min 35 procent. Vorig jaar was goed voor 4,28 miljoen toeristen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

91.000 zakken rijst (t.w.v. 69 mln baht) gestolen uit pakhuis

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 28 juni 2014”

  1. LOUISE zegt op

    Morgen Dick,

    Bij het lezen van o.a. de banksaldi van verschillende ex-regeringsleden, moest ik even grinniken.

    Ook zij weten wel dat er een ander saldo staat ergens op een andere bank in Verweggistan, dus het totaal bedrag vermeldt hierboven mag men wel vermeerderen met ………..!!!

    LOUISE


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website