Bangkok Post heeft vandaag twee berichten die over water gaan: zout dat de drinkwatervoorziening van Bangkok bedreigt, en het grote tekort aan water in het droge seizoen.

Premier Yingluck heeft de boeren gevraagd voorzichtig met water te zijn. Voor agrarisch gebruik is nog 40 procent beschikbaar van de 24 miljard kubieke meter water, die was aangelegd voor het droge seizoen. Yingluck heeft de autoriteiten opdracht gegeven samen te werken bij oplossingen en plannen te maken voor degenen, die door watertekorten worden getroffen.

‘We moeten ons concentreren op preventie van een watercrisis in plaats van te wachten totdat die plaatsvindt en we die dan moeten oplossen’, aldus Yingluck die gisteren een bijeenkomst over droogte en het beheersen van nevel in Chiang Mai voorzat.

De premier wees erop dat de regering op de lange termijn gewassen beter moet koppelen aan de topografie van gebieden. Boeren, die in het droge seizoen niets kunnen verbouwen, dienen door de overheid geholpen te worden aan tijdelijke baantjes.

Volgens Loetwirot Kowattana, hoofd van het Royal Irrigation Department, hebben boeren dit jaat 25 procent meer water gebruikt voor de rijst die ze in het off-season (tweede oogst) verbouwen. De stuwmeren Bhumibol en Sirikit in het Noorden bevatten daardoor minder water dan vorig jaar. Loetwirot maakt zich vooral zorgen over de Chao Praya rivier. Voor de rijstverbouw en gezinsgebruik is al 80 procent meer gebruikt dan gepland, en dit jaar is het droge seizoen eerder begonnen dan andere jaren.

Het waterleidingbedrijf van Bangkok (MWA) adviseert de inwoners van Bangkok andermaal drinkwater in te slaan daar een nieuwe golf van zout water tussen 3 en 10 maart tot een onverantwoorde verhoging van de zoutconcentratie bij het bedrijf in Samlae (Pathum Thani) zal leiden. In die periode staat het water in de Chao Praya op een laag niveau. Vorige week zaterdag waarschuwde het bedrijf al voor een zoutintrusie deze week.

In vijftien provincies zijn 2.667 door droogte getroffen dorpen uitgeroepen tot rampgebied. Hulp is er dringend gewenst, zegt het Disaster Prevention and Mitigation Department. Watertrucks en pompen worden naar de getroffen gebieden gestuurd. De grote waterreservoirs in het land bevatten 45 miljard kubieke water of 64 procent van hun totale capaciteit. Daarvan is 21,4 miljard kubieke meter water beschikbaar voor distributie.

– Op vier verschillende plaatsen in Chiang Khong (Chiang Rai) is woensdagavond brand gesticht. Het gaat om een watertank, twee pickup trucks en een personenwagen. De politie heeft nog geen idee wie de branden heeft gesticht en wat het motief was.

– Voor de bouw van een biomassa energiecentrale in Bang Saphan Noi (Prachuap Khiri Khan) is door de Central Administrative Court voorlopig een stokje gestoken. Volgens de rechtbank hebben de lokale autoriteiten ten onrechte een bouwvergunning verleend. Alleen de Energy Regulatory Commission van het ministerie van Energie heeft die bevoegdheid.

De zaak werd in december 2012 bij de rechtbank aangezwengeld door 290 klagers, waaronder de Stop Global Warming Association. De dorpelingen verzetten zich al sinds de aanvraag in november 2010 tegen de bouw uit zorgen voor het milieu en het beslag dat de centrale op de watervoorziening gaat leggen.

– Roodhemden in het Noordoosten treffen voorbereidingen voor rally’s in de provincies Udon Thani, Kalasin, Maha Sarakham en Khon Kaen. Morgen wordt in Udon Thani begonnen. De groep gaat de volgende dag naar de andere provincies. Zondag is de laatste dag. In het Noorden zijn plannen voor een weekendrally in Lamphun of Chiang Mai.

Roodhemdleider Suporn Attawong verwacht dat zijn pas gevormde Democracy Protection Volunteers Group 200.000 vrijwilligers kan recruteren om in twintig noordoostelijke provincies ‘de democratie te beschermen’. De vrijwilligers krijgen een tactische training [?] van een maand.

– Premier Yingluck brengt maandag een bezoek aan door droogte geteisterde gebieden in het Noordoosten.

– Slechts negen de 21 vakbonden van overheidsbedrijven, die waren uitgenodigd voor een vergadering over de deelname van bonden aan anti-regerings rally’s, zijn komen opdagen. De bijeenkomst was uitgeschreven door het Labour Protection and Welfare Department. Die dienst is van mening dat de vakbonden de regels overtreden. Ze zouden ontbonden kunnen worden.

De wegblijvers zijn niet onder de indruk. Savit Kaewwan, adviseur van de State Enterprises Workers’ Relations Confederation, zegt dat het demonstratierecht vastgelegd is in de wet. De werknemers zijn ook vrij om tegen politieke interventie in hun bedrijf te protesteren. Savit doelt op de pogingen van de regering om bij die bedrijven geld los te peuteren voor het rijsthypotheeksysteem.

De president van de vakbond van het Office of the Rubber Replanting Aid Fund zegt dat zijn leden de regels niet overtreden, want ze gaan na werktijd en in het weekend naar rally’s.


Veel voorkomende afkortingen

UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (orgaan dat verantwoordelijk is voor toepassing van de ISA)
CMPO: Centre for Maintaining Peace and Order (verantwoordelijk orgaan voor de Noodtoestand die sinds 22 januari geldt)
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; is in geheel Bangkok van kracht; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
DSI: Department of Special Investigation (de Thaise FBI)
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (staat onder leiding van Suthep Thaugsuban, ex-parlementslid van oppositiepartij Democraten)
NSPRT: Network of Students and People for Reform of Thailand (radicale protestgroep)
Pefot: People’s Force to Overthrow Thaksinism (idem)
PAERN: People’s Army and Energy Reform Network (actiegroep tegen energiemonopolie)


Bangkok Shutdown

– Actieleider Suthep Thaugsuban heeft premier Yingluck uitgedaagd met hem live op de tv in debat te gaan, maar erg vriendelijk was de uitnodiging niet.

‘Wanneer ik te veel met Yingluck praat, kan ik krankzinnig worden want Yingluck weet niks, ze heeft geen gezag om zelf beslissing te nemen, ze kan niet voor zichzelf denken maar moet iemand anders in het buitenland beslissingen laten nemen’, zei hij gisteren op het PDRC-actiepodium in Silom.

Suthep verbond er ook de nodige voorwaarden aan: de vredesgesprekken moeten niet in het geheim worden gevoerd, ze moeten live op alle tv-kanalen worden uitgezonden en Yingluck moet alleen komen.

De uitnodiging heeft een koele ontvangst van Yingluck gekregen. ‘Ik geef de voorkeur aan onderhandelingen’, zei ze gisteren in Chiang Mai waar ze op werkbezoek is. Ze vroeg zich ook af wat het ‘framework’ van zo’n debat zou zijn. ‘De grondwet? Als dat niet het geval is, is het probleem niet voorbij.’ Bovendien wil ze dat de protestbeweging eerst haar rally’s beëindigt. ‘Dat willen de mensen zien.’

Minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken) heeft een ander idee. Hij stelt voor de VN secretaris-generaal te vragen om te bemiddelen. Er ligt al een officiële uitnodiging klaar; alleen moet het CMPO nog akkoord gaan. Surapong heeft al telefonisch met Ban Ki-moon gesproken.

De protestbeweging heeft het voorstel direct afgeschoten. Het conflict is een interne aangelegenheid. De PDRC zou er daarentegen geen moeite mee hebben, wanneer de VN onderzoek doet naar ‘het gebruik van oorlogswapens tegen vreedzame demonstraties en de dood van de kinderen’, aldus woordvoerder Akanat Promphan.

– Roodhemden hebben gisteren een betonnen muur gebouwd voor het kantoor van de National Anti-Corruption Commission (NACC) in Nonthaburi (foto boven). Gisteren was ook de dag dat premier Yingluck op het matje had moeten komen bij de commissie om de beschuldiging wegens nalatigheid en plichtsverzuim tegen haar te horen, maar ze liet zich vertegenwoordigen door haar advocaat (‘Ik ben druk aan het werk in het Noorden’). De krant schrijft niet waar dit gebeurde.

Yingluck is voorzitter van het National Rice Policy Committee. In die functie heeft ze volgens de NACC nagelaten paal en perk te stellen aan de corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst. Daarvoorzijn al vijftien personen, waaronder twee voormalige bewindslieden, door de NACC aangeklaagd.

Yingluck heeft nog twee weken de tijd om zich te verweren. Wanneer de commissie het schuldig uitspreekt, kan ze een impeachment procedure beginnen. In dat geval dient Yingluck haar werkzaamheden op te schorten.

Oppositieleider Abhisit liet zich gisteren kritisch uit over de no-show van Yingluck. ‘Leiders in een democratisch stelsel dienen altijd belang te hechten aan het onderzoeksproces. Het is belangrijk dat ze beschuldigingen honoreren. Premiers dienen bereid te zijn te reageren op beschuldigingen en moeten hun supporters vragen gedurende dat proces geen onrust te stoken.’

De roodhemden hebben zich voorgenomen bij het NACC-kantoor te blijven kamperen totdat de commissieleden aftreden. Ze hebben het vooral gemunt op voorzitter Vicha Mahakhun. Ze verwijten hem dat de NACC zich concentreert op Yingluck en soortgelijke zaken onder de (vorige) regering Abhisit negeert.

Volgens een bron bij de NACC verstoort de belegering van het kantoor niet eens het werk, want dankzij de moderne communicatietechnologie kan dat doorgaan.

– Het CMPO ontkent tot nu toe 10 miljard baht te hebben uitgegeven. Volgens directeur Chalerm Yubamrung is er geen geld uit de staatskas naar het CMPO gegaan en CMPO-lid Tarit Pengdith zegt dat de Kiesraad nog toestemming moet verlenen voor het CMPO-budget.

Beide heren reageren op uitlatingen van een voormalig Democratisch parlementslid. Die beweert op basis van informatie van het National Budget Bureau dat al 10 miljard baht is uitgegeven van het uitgetrokken budget van 70 miljard baht. Het CMPO functioneert inmiddels 33 dagen en kost elke dag 300 miljoen baht, zegt hij. De parlementariër stelde premier Yingluck en passant voor om het CMPO te ontbinden, omdat de civiele rechtbank het gebruik van geweld bij het verspreiden van demonstranten heeft verboden.

– CMPO-directeur Chalerm Yubamrung gelooft dat de granaten die woensdagavond op de Police Club en het tv-station van Thai PBS werden afgevuurd, voor hem bestemd waren. Het CMPO maakt gebruik van de accommodatie van de Police Club. Het bewijs? De granaten werden vijf minuten nadat hij het kantoor had verlaten, afgevuurd.

– Het leger gaat vaker patrouilleren in Bangkok, met name op verhoogde wegen en hoge gebouwen. Die maatregel is een reactie op een recente serie granaataanvallen in de hoofdstad. Bijna dagelijks vliegen er granaten door de lucht. Het aatal controleposten bij rallylocaties is uitgebreid van 26 naar 176; ze worden bemand door 56 compagnieën.

Hypotheeksysteem voor rijst

– De regering moet maar eens uitleggen of haar voornemen 20 miljard baht aan de begroting te onttrekken om boeren te betalen, bedoeld is haar populariteit bij het electoraat te bevorderen. Deze voorwaarde verbindt kiesraadcommissaris Somchai Srisuthiyakorn aan de (vereiste) goedkeuring van die onttrekking door de Kiesraad.

Als dat namelijk het geval is, is de greep in de staatskas in strijd met de grondwet. Ze zou ook in strijd kunnen zijn met een ander artikel, indien de onttrekking een financiële last op de volgende regering legt en dat mag ook niet nu de regering demissionair is.

De 20 miljard baht komt uit de post onvoorzien van 70 miljard baht. Het CMPO wil er 10 mijard van hebben om de oproerpolitie te kunnen betalen. Het National Budget Bureau wijst erop dat de regering beter zuinig kan zijn, want het begrotingsjaar duurt tot september 2014. Het adviseert er maximaal 20 miljard baht uit te halen voor de rijstbetalingen.

– Demonstranten en rijsttelers hebben gisteren het kantoor van de procureur-generaal (OAG) belegerd. Ze eisen van het OM dat die juridische actie tegen de regering neemt vanwege de vertraagde betalingen voor de ingeleverde rijst. De inspecteur-generaal van het OAG heeft beloofd dat klachten van boeren vandaag op de protestlocatie Chaeng Wattana in ontvangst worden genomen. Het OM kan 500 klachten per week aan.

– Rijstboeren in Muang (Lop Buri) zeggen dat ze morgen naar Bangkok marcheren om te protesteren tegen de vertraagde betalingen.

– Voor de eerste tranche promesses van 20 miljard baht, uitgegeven door de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives, bestond gisteren weinig belangstelling. De veiling werd daarom uitgesteld tot vandaag.

In totaal wil de bank 80 miljard baht aan promesses uitventen om de boeren te kunnen betalen, die al maanden wachten op geld voor hun rijst die ze aan de overheid hebben verkocht in het kader van het hypotheeksysteem.

Gisteren werd al bekend dat het waterleidingbedrijf van Bangkok, de Telephone Organisation of Thailand en de Electricity Generating Authority of Thailand geen promesses zullen kopen.

Foto homepagina: Boswachters oefenen in een brandgang in nationaal Park Suthep-Pui (Chiang Mai).

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Mededeling van de redactie

De rubriek Bangkok Breaking News is vervallen en wordt pas weer hervat indien daartoe aanleiding bestaat.

Bangkok Shutdown en de verkiezingen in beeld en geluid:

www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/

8 reacties op “Nieuws uit Thailand – 28 februari 2014”

 1. LOUISE zegt op

  Morgen Dick,

  Als iemand gesommeerd wordt om voor te komen, dan is er geen hond die daar onder uit kan komen door de smoes dat hij/zij het te druk heeft.
  Dit moet ook niet geaccepteerd worden als mevr. Y. het te druk heeft.

  LOUISE

 2. Paul zegt op

  Louise, dat zal dan ook moeten gelden voor tyrant buster Suthep! Maar ja, die 90 doden, dat waren toch maar buffels die zo dom waren in een kogelregen te lopen…

 3. Farang tingtong zegt op

  Wat is dat toch dat men plotseling bij elk protest muurtjes begint te bouwen, nu weer voor het kantoor van de National Anti-Corruption Commission in Nonthaburi
  Geven de roodhemden met deze actie dan ook aan dat zij Pro-Corruption zijn?
  Ben het ook met de reactie van Louise eens, ik las dat Yingluck afgelopen week nog bij een Otop beurs was mm ze heeft het toch zo druk.
  Misschien kan die broer die in het buitenland woont wat taken van haar overnemen, of deed hij dit al?

 4. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Bij een aanrijding tussen een touringcar en een vrachtwagen vanochtend om 5 uur in Prachin Buri zijn 14 personen om het leven gekomen en 40 gewond geraakt. De bus met leraren en leerlingen uit Nakhon Ratchasima was onderweg naar Pattaya voor een veldtrip.

 5. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News 2 Het huis van een protestleider is vannacht bestookt met een zelfgemaakte bom, maar die is niet geëxplodeerd. De man, Nattapol Teepsuwan, veronderstelt dat de bom een wraakoefening was omdat hij en zijn vrouw woensdag in winkelcentrum Emporium Potjaman na Pombejra, de ex-echtgenote van Thaksin, lastig vielen met een fluitconcert. Potjaman ging er toen ijlings vandoor.

  Zie de video op https://www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/

 6. Paul zegt op

  Men moet zich niet te veel illusies maken over de onpartijdigheid van de NACC, en die andere “onafhankelijke” instanties.
  Zo is er mevrouw Srilaksana Khoman, “senior academic consultant and chair of Economic Sector Corruption Prevention” van de NACC, Niet alleen organiseert zij mee de protesten, maar ze pakt er zelfs mee uit op haar Facebook pagina.
  Haar schoonvader is Thanat Koman, voorzitter van de Democratische partij in de jaren ’70 en ’80.
  Ironisch detail: haar voorvader langs moeders kant, prins Chayangul, werd in het begin van vorige eeuw schuldig bevonden aan massale corruptie…

 7. P.Scheffer zegt op

  Thai Peu laat dus haar ware gezicht zien, nu de roodhemden het de Anti Corruptie Commisie het werken onmogelijk willen maken. Natuurlijk willen ze geen onderzoek naar corruptie door de Thai Peu regering!

 8. guus van der Hoorn zegt op

  Goed idee om de boeren in de droge tijd een baantje te verschaffen. Laat ze de droge plantaardige resten bij elkaar harken voor een biomassa centrale zodat we verlost worden van de jaarlijks terugkerende rookontwikkeling en er wat extra energie wordt opgewekt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website