Nieuws uit Thailand – 28 augustus 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , , ,
28 augustus 2014

Free publicity is nooit weg, dus houd je een zogeheten foto-op: iets waarop de media met fotograaf en cameraman maar al te graag afkomen. Het is een bekende PR-truc en de State Railway of Thailand (SRT) paste die ook toe door personeelsleden en contractwerkers in het openbaar op station Hua Lamphong op drugs te controleren.

Doel was het vertrouwen van de bevolking te vergroten, dat een gevoelige knauw heeft gekregen na de verkrachting van en de moord op een 13-jarig meisje door een spoorwegmedewerker. Van zo’n driehonderd medewerkers werden bloed en urine afgenomen en ze werden ondervraagd. Gisteren was de laatste van drie dagen. Niemand werd positief getest.

Volgens adjunct-directeur Somkit Luacha was het niet de eerste keer dat de SRT dit doet. In het verleden werden ook al testen gehouden. De verdachte van de verkrachting en moord had drugs gebruikt en aan boord van de trein gedronken met collega’s. De gemeente Bangkok heeft toegezegd degenen die positief testen, te helpen door ze toe te laten tot een afkickprogramma.

– Nog meer spoorwegen. In oktober wordt een haalbaarheidsstudie gedaan naar de verdubbeling van het spoor op twee routes: Nong Khai-Mab Ta Phut (737 km) en Chiang Khong-Ban Phachi (655 km). De studie wordt uitgevoerd door een externe consultant en duurt een jaar. De lijnen zouden er in 2021 moeten liggen.

Niet de SRT maar een nieuwe overheidsdienst wordt verantwoordelijk voor de investering; de SRT blijft wel verantwoordelijk voor de dienstregeling. Volgens Chaiwat Thongkamkoon, adjunct directeur-generaal van het Office of Transport and Traffic Policy and Planning, heeft China belangstelling voor een gezamenlijke investering in de aanleg van sporen in Thailand. Het land beschouwt de twee routes als de poort naar commerciële bestemmingen in China. China gaat ook de hogesnelheidslijn aanleggen die Laos met Thailand verbindt. [In Laos?]

– Een forum over de rol van staatoliebedrijf PTT Plc is gisteren geëindigd zonder een gezamenlijke conclusie van de deelnemers. Ze hebben afgesproken hun argumenten op papier te zetten en voor te leggen aan de Supreme Administrative Court.

Het forum werd gehouden op initiatief van premier Prayuth Chan-ocha. Die riep vrijdag betrokken partijen op om de koppen bij elkaar te steken. Het forum bestond grofweg uit twee partijen. Aan de ene kant groepen die menen dat de energieprijzen lager kunnen wanneer PTT (in 2001 geprivatiseerd) in het belang van de bevolking opereert en niet primair van zijn aandeelhouders. Aan de andere kant vertegenwoordigers van PTT, het ministerie van Energie en aanverwante diensten. De bekende actiemonnik Luang Pu Buddha Issara fungeerde als moderator.

Het belangrijkste gesprekspunt was het beheer van de pijpleidingen en andere bezittingen. De Administrative Court heeft PTT bevolen die aan de staat over te dragen, maar dat is maar ten dele gebeurd. Verder werd gesproken over beprijzing, prijsverschillen en vermeende bevoordeling van industriële afnemers.

– De marinehoofden van de Asean-landen gaan gezamenlijk maritieme uitdagingen te lijf en zullen nauwe banden met elkaar onderhouden in de aanloop naar de Asean Economic Commmunity (AEC), die eind 2015 van kracht wordt.

Dat beloofden ze gisteren op de achtste Asean Navy Chief’s Meeting. Of, om het in de woorden van opperbevelhebber der strijdkrachten Tanasak Patimapragorn te zeggen: ‘We zijn familie omdat we in dezelfde taal communiceren en dat is de militaire taal.’

Tijdens de bijeenkomst heeft Thailand voorgesteld in 2017 de gezamenlijke marine-oefeningen te organiseren. Asean bestaat dan 50 jaar. Het zouden tevens de eerste oefeningen zijn na de vorming van de AEC. Tot nu toe zijn de oefeningen door Thailand en Maleisië georganiseerd. Laos was het enige Asean-land dat de bijeenkomst niet bijwoonde.

– Volgende maand heeft Thailand een kabinet inclusief vijf vice-premiers, zegt coupleider en interim premier Prayuth Chan-ocha. Hij maakte dat gisteren bekend tijdens een bijeenkomst met Thaise en Europese zakenlui. Prayuth legde hen uit welk beleid hem het jaar dat het interim-kabinet het land leidt, voor ogen staat. Hij verdedigde ook nog maar weer eens de militaire staatsgreep en drong er bij hen op aan zich geen zorgen te maken over de politieke situatie.

‘De NCPO (junta) begrijpt dat het bedrijfsleven gefocused is op investeringen, duurzame oplossingen in het land wil zien en niet van plan is betrokken te raken bij de interne politiek, maar we hechten waarde aan uw meningen.’

– Een politieofficier die is veroordeeld in verband met de juwelendiefstal van de Saoedische koninklijke familie in 1989 komt niet vrij. De Supreme Court heeft zijn gevangenisstraf van zeven jaar gehandhaafd. Daarvan heeft hij er twee jaar en zes maanden op zitten. De juwelen werden destijds gestolen door een Thaise werknemer. Agenten verwisselden enkele voor nepjuwelen alvorens ze als bewijsmateriaal over te dragen. De man over wie het nu gaat, is een van de zeven agenten die vervolgd zijn. Het bericht rept niet over de anderen.

– Follow-up op het bericht van gisteren over de inval in Sirinat National Park, waar illegale vakantiehuisjes zijn gebouwd. Het Land Department heeft ontdekt dat de grondaktes van vijf percelen illegaal zijn. Die werden verkregen op basis van documenten die betrekking hadden op andere gronden.

Het Land Department heeft onderzoek gedaan naar 23 gevallen van verdacht grondeigendom (1.412 rai). Acht percelen waren in orde, vijf waren niet in orde. De overige zijn nog in onderzoek aan de hand van luchtfoto’s. Hoe het nu verder moet met de vijf, wordt nog bekeken. De betrokkenen kunnen al wel beroep aantekenen tegen de uitkomst van het onderzoek.

In het artikel wordt verder nog ingegaan op een verschil van mening met het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP). De DNP vindt dat slechts twee van de vijf illegaal zijn. Ook over de acht zijn beide diensten het niet eens.

– Jaarlijks sterven in Thailand 300.000 personen aan zogeheten NCD’s: non-communicable diseases en dat zijn er meer dan in andere landen, zegt het Health Promotion Policy Research Centre. De grootste killers zijn hogebloeddruk en diabetes.

De NCD-gevallen kosten de overheid 200 miljard baht per jaar, heeft het centrum berekend. Elk jaar neemt het aantal met achtduizend toe. NCD’s vormen 73 procent van alle sterfgevallen (wereldwijd 63 procent). Dat zou voor de overheid en burgers een signaal moeten zijn om meer alert op het probleem te zijn, zegt directeur Thaksapon Thamrangsi.

De Thai Health Promotion Foundation ziet de oplossing in een gezonder gedrag (niet roken, geen alcohol), een betere voeding (minder suiker en zout) en lichaamsbeweging. Behandelen alleen is niet genoeg. ‘Als de regering in preventie investeert, kost een patiënt 12 baht’, zegt Thakspon. En dat is een schijntje vergeleken met de kosten van behandeling.

– De op lokaal niveau benoemde personen in bestuursorganen bakken er niet veel van en daarom moet besluit nummer 85 van de junta ingetrokken worden, zeggen lokale bestuursorganen die gisteren een seminar bijwoonden, georganiseerd door de National Municipal League of Thailand. Besluit nummer 85 behelst de opschorting van alle lokale verkiezingen. Vrijgevallen plaatsen moesten worden ingenomen door benoemde personen. Doel van de maatregel is de invloed van landelijke politici op lokaal niveau in te tomen.

NCPO-woordvoerder Withai Suvaree zegt dat het te vormen interim-kabinet zich over de zaak zal buigen. Wijzigingen zijn mogelijk maar de opschorting blijft gehandhaafd totdat een nieuwe grondwet van kracht is.

– De campus Uthenthawai van de Rajamangala University of Technology is gisteren voor drie dagen dicht gegaan na een dodelijke aanval op een student. Dinsdagavond werd een vrouwelijke student gedood en een mannelijke werd gewond toen een man op een motorfiets bij de bushalte waar ze stonden, op wachtende passagiers schoot. De politie is de man nog niet op camerabeelden tegengekomen. Kogelpatronen zijn niet gevonden. Wat de aanleiding was, is vooralsnog volstrekt onduidelijk.

– Het ministerie van Werkgelegenheid gaat tijdelijke grenspassen verstrekken aan buitenlanders die in een zogeheten special economic zone werken.

Ze mogen dan ’s ochtends naar Mukdahan, Songkhla, Sa Keao, Trat en Tak reizen, maar ze moeten ’s avonds wel weer naar hun eigen land terugkeren. Er komen mogelijk ook seizoenspasjes voor een langer verblijf bij bepaalde soorten werk. Het ministerie van Buitenlandse Zaken overlegt met de buurlanden over het nieuwe systeem.

De pasjes gaan verstrekt worden door een nieuw op te zetten ­one-stop servicecentrum. Daarin komt ook iemand van Immigration te zitten, wat niet het geval is bij de huidige centra [die tijdelijke werkvergunningen verstrekken]. Het nieuwe centrum [of komt er in elke economische zone een?] gaat zich ook bezighouden met lonen, secondaire arbeidsvoorwaarden en onderdak.

– Chanaichon Kerdthes heeft zich gisteren gemeld bij de politie. Hij is de constructieaannemer van de flat in Pathum Thani die op 11 augustus instortte, 14 arbeiders de dood injagend. Hem wordt nalatigheid ten laste gelegd. De flat stortte in toen beton op het dak werd gestort en daar was de constructie niet op berekend. De man is na storting van een borgsom van 100.000 baht vrijgelaten. Indien hij schuldig wordt bevonden, kan hij 10 jaar achter de tralies belanden.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Abt van Wat Sa Ket beschuldigd van handel en seks

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website