Nieuws uit Thailand – 28 augustus 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
28 augustus 2013

Het protest van de rubberboeren tegen de ingezakte rubberprijzen is gisteren uitgebreid met een blokkade van de spoorlijn in Cha-uat (Nakhon Si Thammarat). De provinciale rechtbank heeft tegen zes boeren arrestatiebevelen uitgevaardigd.

De politie zegt geen geweld te zullen gebruiken om de blokkade en die van snelweg 41 te breken, maar 1.100 man oproerpolitie is wel naar een plaats 20 kilometer vanaf de protestlokatie gestuurd.

Volgens een woordvoerder van de politie hebben de protesterende boeren gezelschap gekregen van ‘andere groepen met politieke belangen’ en relbeluste teenagers (zie foto homepagina). In het district circuleert een folder, ondertekend door bewoners, waarin staat dat de demonstranten geen lokale bevolking zijn. Gedreigd wordt hen te verwijderen wanneer ze niet vertrekken.

Lokale leiders doen intussen pogingen om met de boeren te onderhandelen. Enkele kamnans en dorpshoofden hebben hen opgeroepen de railblokkade te beëindigen en bijeen te komen op de Khuan Nong Hong intersection.

Parlementslid voor Surat Thani, Suthep Thaugsuban (Democraten), zegt dat de regering twee jaar het probleem van de inzakkende rubberprijzen heeft verwaarloosd. Hij heeft premier Yingluk gevraagd het recht van de boeren om te demonstreren te respecteren, zoals ze dat ook met de roodhemd demonstranten heeft gedaan.

– Het plafond voor de heffing van accijns op bier, wijn en gedistilleerd gaat omhoog naar 2.000 baht per liter 100 procent alcohol inhoud. Dit voorstel van het ministerie van Financiën is gisteren goedgekeurd door het kabinet.

Het huidige plafond is voor bier en wijn 100 baht per liter 100 procent alcohol of 60 procent van de productwaarde, waarbij de hoogste uitkomst van die twee wordt genomen. Voor gedistilleerd geldt een plafond van 400 baht per liter 100 procent alcoholinhoud of 50 procent van de productwaarde.

Het ministerie gaat ook de methode voor het berekenen van de belasting wijzigen. Als basis wordt niet meer de ex-fabrieksprijs en voor geïmporteerde dranken de CIF-prijs (cost, insurance, freight) genomen maar de groothandels- of detailhandelsprijs. De wijzigingen leiden tot een aanzienlijke verhoging van de accijnsopbrengst.

Het ministerie stelt tevens voor een fonds op te zetten dat 1,5 tot 2 procent van de accijnsinkomsten ontvangt. Het fonds gaat gehandicapten steunen door hun onderwijskosten te betalen en andere activiteiten van de Accijnsdienst te financieren.

– De eerste koppen gaan rollen in het BTW-schandaal. Directeur-generaal Sathit Rangkhasiri van de Belastingdienst is overgeplaatst naar de inactieve post van inspecteur-generaal van het ministerie van Financiën. Deze voorlopig tijdelijke strafoverplaatsing geldt gedurende het onderzoek naar de fraude, waarbij ook ambtenaren van de Belastingdienst zouden zijn betrokken. Sathit wordt vervangen door een huidige inspecteur-generaal van Financiën. Ook op de post van directeur-generaal van de douane is een vervanger benoemd. Wie het veld moet ruimen, vermeldt het bericht niet.

Het kabinet heeft gisteren nog meer benoemingen en overplaatsingen goedgekeurd, maar die hebben niets te maken met de fraudezaak. Daarbij zijn spookbedrijven opgericht die BTW hebben teruggevorderd. Dat zou de staat 4 miljard baht hebben gekost.

– De luchtvaartmaatschappij, verantwoordelijk voor het verlies van de tweeduizend visumstickers bestemd voor de Thaise ambassade in Den Haag, heeft het verlies bevestigd en is bereid voor de kosten ad 26.000 baht op te draaien, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De stickers verdwenen spoorloos tussen Frankfurt en Amsterdam.

In de andere visumstickerzaak is gebleken dat staf van de Thaise ambassade in Kuala Lumpur heeft nagelaten de stickers in een safe te bewaren, waardoor stafleden de stickers konden stelen en verkopen aan bendes van vervalsers. Het gaat in totaal om 300 stickers die tussen september vorig jaar en juli dit jaar verdwenen. Met gegevens in de ambassadecomputer is geknoeid om de diefstal te verhullen. De gestolen visumstickers gingen naar reizigers uit het Midden Oosten, Zuid-Azië en Afrika. Aanvragen uit die landen worden sinds enige tijd extra streng beoordeeld.

De diefstal werd pas op 20 juli ontdekt door Immigratie van Mukdahan bij de controle van het paspoort van een Kameroener. Het is de bedoeling dat vanaf oktober volgend jaar visa op de ambassades worden geprint en voorzien van een foto van de aanvrager.

– Het zal niemand verbazen dat de Action on Smoking and Health Foundation en de Southeast Asia Tobacco Control Alliance ongelukkig zijn met de recente uitspraak van de bestuursrechter over de gezondheidswaarschuwing op sigarettenpakjes. De vergroting daarvan van 55 naar 85 procent van het oppervlakte is uitgesteld in een zaak aangespannen door Philips Morris.

Beide organisaties zeggen dat de tabaksfabrikanten het volksgezondheidsbeleid hinderen. ‘Het gaat in deze zaak niet om de grootte van de waarschuwing, maar om bemoeienis met het beleid’, zegt Bungon Ritthiphakdee van de Alliance. De twee antirook organisaties gaan internationale steun zoeken voor de vergroting van de waarschuwing. Ze hebben een advocaat uit Australië om hulp gevraagd. In Australië is het de regering gelukt de waarschuwing naar 80 procent te vergroten.

Zie verder Nieuws uit Thailand van gisteren.

– Ik kan me niet herinneren dat de krant erover bericht heeft, maar in juni en juli zijn in het hele land 108 forums gehouden over de factoren die de ontwikkeling van het land in de weg staan. Een samenvatting van de resultaten is naar het kabinet gegaan. Ze wordt ook gepresenteerd op het verzoeningsforum en gaat in een oplage van vijfduizend exemplaren naar betrokken partijen.

De forums waren een uitvloeisel van de aanbevelingen van de Truth for Reconciliation Commission, een commissie die nog door de vorige regering is ingesteld. Ze zijn bijgewoond door 101.600 personen; ruim de helft daarvan heeft een vragenlijst ingevuld die tijdens de forums werden uitgedeeld.

De antwoorden hebben tien hoofdoorzaken van de problemen opgeleverd. Zo wordt democratie verschillend uitgelegd: één politiek kamp legt de nadruk op de meerderheidsstemmen bij verkiezingen, het andere pleit voor een democratie die gebaseerd is op ‘fairness’. Het artikel somt verder de overige factoren op, maar die laat ik maar onvermeld. Het artikel is te vinden op de website onder de titel ‘Truth forums report readied for release’.

– Het Suan Mokkhabalaram Buddhist Park in Chaiya (Surat Thani) is verwikkeld in een controverse over recente wijzigingen en het beheer van donaties. De problemen zijn ontstaan na de benoeming van een nieuwe abt. Een groep die zichzelf Friends of Suan Mokkh noemt, snijdt de problemen op Facebook aan. De nieuwe abt mist volgens hen leiderschaps- en managementkwaliteiten.

De kritiek richt op wijzigingen aan het park, die het landschap in ‘één grote betonnen structuur’ veranderen. Dit is in strijd met de oorspronkelijke doelstelling van oprichter Phra Buddhasa Bhikkhu, die het park als leermiddel gebruikte om duidelijk te maken wat boeddhisme inhoudt. Een van de wijzigingen is de renovatie van de Phuttha Thong berg. Dat zou gedaan zijn om erosie te voorkomen. Verder zijn onder andere betonnen paden aangelegd.

– Vijfhonderd kleine vissers hebben gisteren bij het Provinciehuis van Rayong een hogere compensatie geëist voor de schade van de olielekkage van vorige maand. Het verantwoordelijke bedrijf PTTGC biedt 30.000 baht per persoon mits van verdere claims wordt afgezien. Achthonderd vissers hebben een aanvraag gedaan. De protesterende vissers vinden de no-claim voorwaarde niet fair omdat de lekkage ook langetermijn gevolgen kan hebben.

Ondanks de eis voor een hogere compensatie [en blijkbaar eerder dan het protest bij het Provinciehuis] zijn de vissers gisteren tijdens overleg met het bedrijf en de provincie akkoord gegaan met de 30.000 baht schadevergoeding. De no-claim voorwaarde is vervallen. ‘We hebben geen andere keus, alhoewel de compensatie niet fair is’, zegt Jaturas Eiamworanirand, voorzitter van de lokale vereniging van kleine vissers. Volgens hem zijn de vissers zwaar gedupeerd door de lekkage omdat de prijs van vissen is ingezakt.

PTTGC-president Bowon Vongsinudom zegt dat de vissers met bewijzen moeten komen wanneer ze een hogere compensatie willen. Hij verwacht dat de prijzen zich herstellen wanneer het milieu is gereinigd en het toerisme weer op gang komt.

– Vijf burgers waaronder drie leerlingen zijn vorig jaar in Krong Pinang (Yala) door agenten doodgeschoten, heeft de provinciale rechtbank van Yala gisteren bepaald. De vijf behoorden tot een groep van acht waarop geschoten werd toen ze vluchtten, nadat de agenten hen hadden willen ondervragen. De rechtbank was van mening dat de agenten niets te verwijten viel omdat ze hun taak hadden uitgevoerd en niet altijd het verschil konden zien tussen opstandelingen en burgers.

De ouders van de slachtoffers hadden de zaak aangespannen met hulp van de Cross-Cultural Foundation en de Muslim Attorney Centre Foundation. Volgens de advocaat van hen gaat de rechtbank de zaak via de openbare aanklagers terugsturen naar de politie, die beslist of tegen de betrokken agenten maatregelen worden genomen.

– Weer een aanrijding in Chachoengsao, waarbij een minibusje is betrokken. Gisteren botste een minibusje tegen de achterkant van een bus, die een U-bocht maakte. De chauffeur en een passagier raakten gewond. Op maandag kwamen negen passagiers van een minibusje om het leven, dat tegen de achterkant van een geparkeerd staande vrachtwagen was gebotst.

– De rijkste bewindsman is vice-minister-president Pongthep Thepkanchana. Hij heeft een netto vermogen van 3,085 miljard baht. Premier Yingluck is goed voor 628,6 miljoen baht aan vermogen en 27 miljoen baht aan financiële verplichtingen. Een en ander blijkt uit de opgaven die kabinetsleden verplicht zijn aan de National de Anti-Corruption Commission te doen. De lijst is geactualiseerd omdat het kabinet op 30 juni van samenstelling is gewijzigd.

Politiek nieuws

– De parlementaire beraadslagingen over de wijzigingsvoorstellen voor de Senaat zijn in strijd met de grondwet, zegt Kanit na Nakorn, voorzitter van de Law Reform Commission (LRC). Hij uit deze waarschuwing in een memo, dat hij aan het parlement heeft aangeboden. Gisteren hervatte het parlement het debat dat donderdag werd afgebroken.

Voor twee wijzigingen zou die strijdigheid gelden: het verbod op familieleden van parlementsleden om zich kandidaat te stellen voor de Senaat vervalt en de Senaat wordt niet meer voor de helft benoemd met vertegenwoordigers uit verschillende sectoren en beroepen, maar geheel gekozen.

De voorzitter van de kamercommissie die de wijzigingsvoorstellen heeft bekeken, zei gisteren dat de grondwettelijkheid van de voorstellen een zaak is van het Constitutionele Hof en niet van de LRC of Kanit. Het bericht vermeldt verder niets over het debat of over een eventuele gang naar het Hof.

Economisch nieuws

– De Kantana groep, een media- en entertainmentbedrijf, gaat duizend kleine bioscopen in het land inrichten. Ze worden opgezet in samenwerking met lokale investeerders. De bioscopen krijgen 50 zitplaatsen; het toegangskaartje kost 30 baht.

Doel van de zogeheten community cinema is piraterij te bestrijden, daar veel mensen in de provincie zich niet een duur bioscoopkaartje kunnen permitteren. De films die er vertoond worden, zullen doorgaans al eerder bij de twee grote jongens te zien geweest, Major Cineplex en SF Cinema.

Als ik het goed begrijp wordt het digitale signaal via een beschermde satellietverbinding vanuit een centraal punt verzonden. Investeerders in Indonesië, Maleisië, Vietnam, Myanmar, Cambodja en Laos hebben ook al belangstelling getoond voor het concept van Kantana.

– Voor de derde achtereenvolgende maand is de export in juli verminderd, maar het ministerie van Handel is vol vertrouwen dat de export de komende twee maanden aantrekt vanwege hogere aankooporders voor kerstmis en Nieuwjaar.

In juli nam de export af met 1,48 procent vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Er werd voor US$19,06 miljard geëxporteerd. De import steeg met 1,08 procent naar $21,34 miljard. Gerekend in baht-termen daalde de export met 3,41 procent.

De eerste zeven maanden geven echter nog een plusje tezien: 0,6 procent naar $132,36; de import plus 3,85 procent naar $150,42. Maar in baht-termen daalde de export met 3,68 procent.

De matige juli-maand wordt door het ministerie toegeschreven aan de zwakke wereldvraag, vooral in China en de VS. De eurozone was vorige maand nog in recessie. Een rol speelden ook de politieke onlusten in het Midden Oosten en Afrika. De enige markten die groeiden, waren Zuidoost Azië en Zuid Azië. TMB Analytics adviseert exporteurs zich de rest van het jaar op de CLMV-markten te richten (Cambodja, Laos, Myanmar en Vietnam).

– Van de vier grote banken had Kasikornbank (Kbank) de eerste helft van het jaar het grootste personeelsverloop: 8,5 procent tegen 7 procent (Siam Commercial Bank), 5 procent (Bangkok Bank) en 1,5 procent (Krungthai Bank). Wanneer de vijfde qua vermogen grootste bank wordt meegerekend, zakt Kbank naar de tweede plaats want bij de Bank of Ayudhya bedroeg het verloop 8,8 procent. Het grote personeelsverloop wordt toegeschreven aan de sterke concurrentie in bancaire carrières.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Nieuws uit Thailand – 28 augustus 2013”

 1. GerrieQ8 zegt op

  Je weet dat ik (veel) interesse heb in bier. Bij deze even een rekensommetje en gaarne reageren als ik fout zit. 1 liter pure alcohol gaat dus 2000 baht aan accijns kosten. In Leo bier zit 5% alcohol. In een flesje van 640 ml, dus iets meer dan 30 ml. alcohol. Dit is 3% van een liter (1000 ml) Dus aan accijns 3% van 2000 baht is volgens mij 60 baht. Een flesje dat je nu voor 50 baht koop, gaat dan meer dan 100 baht kosten? Er zal weinig bier meer gedronken worden als mijn berekening klopt. Denk dat ik maar terug naar Nederland ga.

  • RonnyLadPhrao zegt op

   Gerrie,

   Was 100 Baht, wordt 2000 Bath (bier en wijn) of accijns x 20.
   Was 400 Baht, wordt 2000 Bath (gedistilleerd) of accijns x 5.
   Inderdaad een aanzienlijke verhoging waar je als liefhebber niet blij van wordt.

   Ik heb je getallen niet nagerekend, maar in die 50 Bath die je als voorbeeld neemt zitten ook al minstens 60 procent accijns natuurlijk (100 baht per liter 100 procent alcohol of 60 procent van de productwaarde, waarbij de hoogste uitkomst van die twee wordt genomen)
   Komt daarbij nog eens dat, als ik het artikel verder lees, in de toekomst de groothandels- of detailhandelsprijs zal gelden voor de berekening.

   Als liefhebber lees je dit niet graag en als we die cijfers zo lezen wordt dat inderdaad een duur zaakje.
   Laat ons maar hopen dat ze een plafond vastleggen (60 procent behouden maar nu als maximum)
   We zullen er echter maar van uitgaan dat, zoals je berekening al aantoont, er wel degelijk een forse prijsverhoging zit aan te komen.

   • ruud zegt op

    Laten we er maar van uit gaan dat die 2.000 baht per liter 200 baht per liter moet zijn.
    Dat cijfer ligt wat meer voor de hand.
    Vooral omdat voor gedestilleerd 400 baht per liter geldt.

    De accijns was 100 baht X 5% X 0,64 liter = 3,20 baht.
    Dat wordt nu dus 200 baht X 5% X 0,64 liter = 6,40 baht.
    Daar valt nog wel mee te leven lijkt me.
    En anders toch maar noodgedwongen een ontwenningskuur volgen, dan wel een illegale stokerij opzetten.
    De mensen in Isaan weten nog wel hoe dit werkt.

    Daarom zijn diverse soorten fruit in de gevangenis nu verboden.
    De gevangenen waren een illegale stokerij begonnen.
    Ik ben benieuwd wanneer ze daar ook suiker verbieden, want veel meer dan dat heb je niet nodig voor je stokerijtje.

    • RonnyLadPhrao zegt op

     Lijkt me inderdaad een aannemelijke prijsverhoging.
     Wel nog rekening houden dat het ook niet meer de fabrieksprijs is maar de groothandelsprijs.

     Wat gaat er dan echter met de gedistilleerde dranken gebeuren ? Gaan die dan van 400 naar 200 Baht ?

     Maar, met die 200 Baht rekening houdende, blijft de 60 procent accijns dan niet gewoon van toepassing (hoogste uitkomst van de twee) voor bier en wijn en we dus uiteindelijk aan de kassa weinig zullen merken van die verhoging ?

 2. cor verhoef zegt op

  Dat de rijstboeren wel zwaar gesubsideerd worden en de rubberboeren niet, zal dat misschien niet een heel klein beetje te maken hebben met het feit dat de rubberboeren veelal in het zuiden wonen en de zuidelijke provincies al sinds jaar en dag het bastion van de Democrat Party vormen?

  Wat die accijnsverhoging betreft op alcoholische versnaperingen, als het werkelijk gaat leiden tot een dramatische prijsverhoging -een lezer van de BP kwam meen ik op een bedrag van 120 baht voor een grote Chang in de supermarket- dan zal dat wel eens de doodsteek voor het toerisme kunnen betekenen. In een restaurant of bar zal de prijs voor een grote Chang op zo’n 250 baht per fles uitkomen. Een avondje stappen is dan gewoon net zo duur als in Europa, of duurder. De tourist zegt dan “Bye Thailand, hello Vietnam, Laos Cambodja”.

  • Tino Kuis zegt op

   Op 16 augustus jl heeft de regering al voorgesteld om 30 miljard baht uit te trekken voor rubber , voor een deel om de prijzen te ondersteunen, de kleinere boeren (minder dan 10 rai) te helpen en vooral om de productie van waardevolle rubberproducten te stimuleren. (Meer en grotere condooms!). Maar de boeren (ook de rijkere boeren) willen uitsluitend, en meer, prijsondersteuning. Korte termijn denken.
   Trouwens, het is vrij hypocriet van de Democraten om (terecht overigens) zo fel tegen de rijstsubsidies te protesteren en nu verregaande rubbersubsidies te eisen.

  • Theo Verbeek zegt op

   Als dit waarheid wordt, zou ons plan om voor een jaar in Thailand te verblijven weleens de prullenbak in kunnen gaan.

 3. Erwin Fleur zegt op

  Gelukkig zitten wij niet ver van de grens van Laos.
  Dan ga ik daar wel mijn bier halen.
  Grt, Erwin

 4. edje hangat zegt op

  Ik betaal hier in Duitsland 34 eurocent voor een half liter met 5% alc. ga komende week weer voor een jaar naar mijn huisje in de isaan, zal het vocht gaan missen, dan maar aan de lao kaow ^-^

 5. egon wout zegt op

  Ruud : hopelijk heb je gelijk, anders moet ik het voorstel van Gerrie serieus in overweging nemen.In Bangkok Post las ik nog een andere berekening: 100% alcohol a 2000baht is 20 maal 5%.Nu accijns berekend op basis van 100 baht .Maw. een verhoging met 1900 baht van de alcohol gedeeld door 20 geeft een prijsverhoging van 95 baht! Een fles bier in de supermarkt gaat dan 145 baht kosten. En wijn heeft al een belasting van ca. 400%! Waar is ons paradijs gebleven?

 6. chris zegt op

  Het is natuurlijk niet leuk dat de prijzen omhoog gaan maar aan prijsstijgingen van bepaalde goederen valt niet te ontkomen, ook met het oog op de AEC. De Thaise regering subsidieert al jarenlang bepaalde producten (zoals sigaretten en electriciteit) en moet haar inkomsten vooral hebben uit indirecte belastingen.
  Hoewel de restaurants in Thailand tot de goekoopste in Zuid-Oost Azie behoren zijn de kosten van levensonderhoud in de afgelopen jaren hier sterker gestegen dan in omringende landen. Dit heeft in het gheel niet geleid tot minder toerisme naar Thailand. Dat de prijzen van alcoholische dranken omhoog gaan betekent dan ook absoluut niet de doodsteek voor het toersme naar Thailand omdat het merendeel van de toersiten hier niet komt om veel te drinken. En de toeristen die dat wel doen kunnen beter wegblijven, naar mijn mening.
  Ik vermeld verder dat het erg goed gaat met islamitische hotels in landen als Turkije, waar geen alcohol wordt geschonken. En de gasten zijn niet alleen moslims.

 7. egon wout zegt op

  Uiteraard stijgen prijzen vanwege inflatie, echter in Thailand zijn de prijzen aanzienlijk meer gestegen dan de inflatie bedraagt ,zoals een ieder weet die weleens inkopen doet in bv. supermarkten. In dit op zicht geven de statistieken geen goed beeld zoals de ex-pats uit ervaring weten. Een drankje op vacantie hoort erbij en stijging tot 250 baht per fles bier, indien waar, zal ongetwijfeld het tourisme uit het westen doen verminderen. Voor zover ik weet is de stijging in voor een bezoek aan Thailand vrnl. te danken aan bezoekers uit het oosten{ bv. China]. Statistieken kunnen ons vertellen hoe het tourisme zich ontwikkelt. Dat islamitische hotels goed draaien zegt niets.Ook in het westen kennen we geheelonthouders.In dit kader dient geanalyseerd te worden hoe groot het % is van niet-moslims en geheelonthouders in dit soort hotels.Vermoedelijk verwaarloosbaar. Hoeveel westerlingen willen zich een glas wijn ontzeggen bij het diner? Derhalve zijn je conclusies voorbarig.

  • chris zegt op

   Beste Ewout,
   De stijging van de prijzen is deels het gevolg van het verlagen van de impliciete subsidies van de Thai regering op een aantal producten. Gelukkig maar. Dat is op den duur niet vol te houden. Als Thaksin en zijn volgelingen hun ware gezicht als liberalen laten zien gaan veel meer prijzen stijgen: sigaretten, elektriciteit, benzine.
   De groei van het toerisme naar Thailand komt vooral op het conto van China, Maleisie, Rusland en Japan, niet landen die erg bekend staan als landen waar veel bier wordt gedronken. Daarnaast is er in toerisme-onderzoek nog nooit in de geschiedenis een verband aangetoond tussen het aantal vakanties en de lokale kosten van levensonderhoud (niet in het hetzelde, niet in jaar erna) of de prijs van alcohol. En dat gaat voor Thailand ook niet gebeuren. Daar durf ik wel een pilsje om te wedden.
   Islamitische hotels zijn een groeimarkt, ook voor niet moslims. Een glaasje wijn bij het eten kun je ook krijgen in een restaurantje buiten het hotel. Maar meer en meer gasten willen IN hun hotel niet geconfronteerd worden met vervelende situaties die het gevolg zijn van teveel alcohol (willen) drinken. Mondiaal gezien is alcohol een groter probleem dan drugs.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website