Boontje komt om zijn loontje. Sathian Phoemthongin, de hoogste ambtenaar op het ministerie van Defensie, en twee anderen zijn gisteren met onmiddellijke ingang door de minister overgeplaatst.

Ze mogen op het ministerie met hun duimen gaan draaien. Overgeplaatst naar een inactieve post, heet dat in Thailand. De drie worden gestraft omdat Sathian kritiek heeft op de voorkeurskandidaat van de minister voor zijn opvolging.

Sathian had als opvolger zijn adjunct, Chatree Thatti, in gedachte en die had ook de voorkeur van Pinpas Sariwat, directeur-generaal van het Secretariat Department. Maar de minister geeft de voorkeur aan een ander, die via-via nauwe banden heeft met een zuster van oud-premier Thaksin.

In een brief aan premier Yingluck, waarop Bangkok Post de hand had weten te leggen, beschuldigde Sathian de minister van ontoelaatbare inmenging in de zogeheten reshuffle, een jaarlijkse ronde waarbij legerofficieren worden gepromoveerd of overgeplaatst. Ook had hij de hulp ingeroepen van Prem Tinsulanonda, president van de Privy Council, en een councillor.

Sathian, die aan het eind van de maand met pensioen gaat, verliet zijn kantoor gisteren om half vijf. Hij zei: ‘I do not mind being treated this way. The armed forces chiefs will face the same fate. I am the precedent.’

[De bevelhebber van de landmacht had in 2010 de leiding over de legeroperaties tegen de roodhemden. Hij en de andere twee bevelhebbers kunnen hun borst natmaken, want de regering Yingluck zal er alles aan doen om hen te vervangen door bevriende generaals.]

Donderdag vergadert de Defence Council over de reshuffle-lijst die is opgesteld door de drie bevelhebbers. De raad bestaat uit de minister, de bevelhebbers van landmacht, marine en luchtmacht, de opperbevelhebber en de permanent secretaris (in dit geval Sathian’s vervanger). De bevelhebber van de luchtmacht gaat volgende maand met pensioen.

– Een Finse vrouwelijke toeriste (34) is zaterdagavond op het eiland Lipe (Satun) aangerand toen ze naar haar hotel terugliep. Een man had haar aangesproken en was een tijdje mee opgelopen tot ze op een verlaten plaats kwamen, waar hij zich aan haar vergreep. Hij ging er met haar mobieltje en 1.000 baht vandoor. De politie heeft camerabeelden van de man.

– Een Fransman is overleden en vijf andere passagiers zijn maandag gewond geraakt toen het minibusje waarin ze zaten in de bocht van een weg in Khlong Yai (Trat) tegen een betonnen rand botste. Het busje was onderweg naar Cambodja via de grenspost Hat Lek. Volgens de politie verloor de chauffeur de macht over het stuur . [Zal wel te snel hebben gereden.]

– In de Andamanzee is maandagmiddag een boot met 37 Aziatische en Europese toeristen en 4 bemanningsleden omgeslagen. Iedereen is gered kunnen worden door schepen die in de buurt waren. De boot was onderweg van het eiland Phi Phi naar Phuket. Hoge golven [en een te hoge snelheid?] waren de boosdoener.

– Premier Yingluck is in de bres gesprongen voor minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën), die vorige week toegaf gelogen te hebben over de economische prognose voor dit jaar. Hij noemde dat een ‘white lie’, wij zouden zeggen: een leugentje om bestwil. De minister is overstelpt met kritiek, maar Yingluck deelt die niet. De minister had goede bedoelingen voor het land, zegt ze.

Bij de critici heeft zich nu ook de zogeheten groep van 40 senatoren gevoegd, die uiterst kritisch tegenover de regering staan. Volgens senator Kamnoon Sitthisamarn heeft Kittiratt vermoedelijk de ethische code voor ambtenaren en politici overtreden. De minister moet aftreden of op zijn minst zijn excuses maken, vindt Kamnoon. Hij vraagt zich ook af of de cijfers van de begroting voor 2013, die volgende week door de Senaat wordt behandeld, nog wel te vertrouwen zijn.

– Een aantal mannen heeft zondagnacht het vuur geopend op de Pattaya Remand Prison. Eén gedetineerde raakte gewond en de slaapvertrekken alsmede de buitenmuur liepen schade op. De politie vond meer dan 30 M16 patronen. Een maand geleden werd een gevangenisbewaarder in zijn huis onder vuur genomen. Hij overleefde de aanslag en is overgeplaatst naar Bangkok. De aanslag zou een wraakoefening zijn omdat de man de smokkel van drugs en mobieltjes had ontdekt.

– Ze lagen verstopt op een pickup truck onder watermeloenen, maar niet goed genoeg want de politie in Khun Han (Si Sa Ket) onderschepte het hout: zeven blokken van het beschermde palissander ter waarde van 3 miljoen baht. De chauffeur nam de benen. [Maar misschien gaf hij de agenten een fooitje.]

– De plannen voor de diepzeehaven Dawei (Myanmar) en de aanleg van twee snelwegen die de haven met Thailand gaan verbinden, moeten worden voorgelegd aan omwonenden. Dit pleidooi, gericht aan de regering en aannemer Italian-Thai Development Plc, hielden bewonersgroepen en academici tijdens een recent seminar over de relatie tussen Myanmar en Thailand.

Een van de sprekers zei dat het project lessen moet trekken uit de ontwikkeling van Thailand’s Eastern Seaboard Industrial Area ten aanzien van milieu en gezondheid. Een ander betoogde dat de problemen tien keer zo groot zijn als de problemen die industrieterrein Map Ta Phut en de diepzeehaven Laem Chabang opleveren. In Myanmar worden volgens hem de milieu- en gezondheidsregels niet goed genoeg gecontroleerd.

– Voormalig premier Abhisit is maandag zeven uur door het Department of Special Investigation ondervraagd over zijn rol bij het neerslaan van de roodhemdongeregeldheden in april en mei 2010. De roodhemden achten hem en zijn toenmalige vice-minister-president Suthep Thaugsuban verantwoordelijk voor de 91 doden die daarbij vielen. Ook Suthep werd aan de tand gevoeld.

– Suthep Thaugsuban hoeft nog niet zijn parlementszetel op te geven. De Senaat besloot maandag aanvullend bewijsmateriaal te bestuderen, dat door Suthep was overlegd. De sterke man in de regering Abhisit zou volgens de National Anti-Corruption Commission destijds hebben geprobeerd partijgenoten aan een baantje te helpen op het ministerie van Cultuur. Daarmee heeft hij de grondwet overtreden en dat kan hem zijn parlementszetel kosten plus een ban van 5 jaar op het uitoefenen van een politieke functie. Op 18 september slaat het uur van de waarheid voor Suthep. Om hem af te zetten is een drievijfde meerderheid nodig (89 van de 149 senatoren).

– De verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht heeft niet tot ontslagen geleid, zegt minister Padermchai Sasomsap (Werkgelegenheid). Hij baseert dit op het ongewijzigde werkloosheidscijfer van 0,4 procent. In april ging het minimumdagloon in zeven provincies naar 300 baht, in de overige provincies werd het verhoogd om op 1 januari verder te stijgen naar 300 baht.

– 38 leerlingen van vijf scholen in Ban Khai (Rayong) hebben te hoge concentraties lood in hun bloed. Dit is gebleken uit een onderzoek door de faculteit Volksgezondheid van de Thammasat universiteit in Rangsit. De faculteit Bouwkunde van de Chulalongkorn universiteit heeft in die scholen watermonsters genomen, maar de resultaten zijn negatief.

– Een vleesverkoper die verdacht werd van de moord op een politieagent, is in de provinciale gevangenis van Pichit overleden. Vals spel, zegt de familie, maar de autoriteiten zeggen dat hij aan een hartstilstand is overleden. Zijn lichaam zou geen verwondingen vertonen.

– Vijftien Chinezen en zeven Taiwanezen zijn maandag wegens oplichting veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf. Vanuit een callcentre zagen ze kans landgenoten geld te laten overmaken naar hun bankrekening. Ze werden in maart op heterdaad betrapt in een huis in Pak Kret (Nonthaburi).

Economisch nieuws

– En weer dreigt een conflict tussen de regering en de Bank of Thailand (BoT). De minister van Financiën wil dat de economie dit jaar sterker groeit dan de 5,7 procent die de BoT voorspelt. Hij is ook bevreesd voor de schuldencrisis in de eurozone.

De minister stelt twee dingen voor: de centrale bank moet haar policy rate verlagen en particuliere banken moeten worden overgehaald meer geld uit te lenen, want ze beschikken over zeer ruime liquiditeit.

Beide voorstellen worden afgewezen door economen. De invloed van de eurocrisis is marginaal, zegt Somprawin Manprasert, assistent-hoogleraar economie aan de Chulalongkorn universiteit. De Aziatische markten blijven de exporten van Thailand ondersteunen.

Verlaging van de policy rate is onverstandig omdat het huidige tarief van 3 procent ervoor zorgt dat de inflatie beperkt blijft bij een gestage economische groei. De centrale bank denkt dat de inflatie in 2013 op 3,4 procent uitkomt, iets hoger dan dit jaar.

[De policy rate is de rente die banken in rekening brengen, wanneer ze geld bij elkaar lenen. De hoogte wordt vastgesteld door het Monetary Policy Committee van de Bank of Thailand. De rentetarieven van de banken zijn afhankelijk van de hoogte van de policy rate.]

Wanneer de regering de economie wil aanjagen, moet ze niet de consumptieve bestedingen stimuleren [zoals ze thans doet met bijvoorbeeld belastingteruggave voor kopers van een eerste auto en huis], maar ze moet investeren, omdat die een multiplier effect hebben. De regering kan beter de besteding van het budget versnellen, aldus Somprawin.

Somchai Pakapaswiwat, een onafhankelijke analist, zegt dat de regering zich niet moet bemoeien met het monetaire beleid van de centrale bank. Conflicten ontstaan doorgaans omdat de centrale bank stabiliteit nastreeft en de regering korte-termijngroei om indruk op de kiezers te maken.

[Zie voor achtergrondinformatie over het monetaire beleid van de BoT het artikel van 27 augustus: Tussen regering en Bank of Thailand botert het niet.]

– De Internationale Kamer van Koophandel (ICC) in Parijs dringt er bij Thailand op aan een bedrijfsvriendelijker klimaat te scheppen. Gebeurt dat niet, dan loopt ze het risico achter te blijven bij andere Aziatische landen.

Alhoewel Thailand voor bedrijven aantrekkelijk blijft om er zaken te doen, krijgen landen als Indonesië en Myanmar een steeds grotere aantrekkingskracht voor buitenlandse investeerders, zegt Jean-Guy Carrier, secretaris-generaal van de ICC, die onlangs een bezoek aan Thailand bracht.

‘Je kunt je niet veroorloven stil te staan, want stilstand is achteruitgang. Nu de wereldeconomie vertraagt, moet Thailand de kans grijpen om het investeringsklimaat aantrekkelijker te maken om meer investeringen aan te trekken.’

Een belangrijke zorg van buitenlandse investeerders in Thailand is het ontbreken van een arbitrageregeling, die in sommige Asean-landen al functioneert. Via arbitrage worden conflicten tussen bedrijven en tussen bedrijven en regering opgelost. Nu moeten investeerders naar een Thaise of buitenlandse rechtbank stappen om een conflict te beslechten. Bovendien moeten investeerders in tegenstelling tot in andere landen van geval tot geval toestemming voor arbitrage vragen.

‘Zakendoen hier is niet zo gemakkelijk als in Singapore en Hong Kong’, zegt Victor Smith, voorzitter van de ICC-arbitragecommissie Thailand . ‘Je moet al een werkvergunning hebben als je naar Thailand wil komen voor een vergadering van een uur. ‘

De ICC wijst er ook op dat de beperking van buitenlands eigendom tot 49 procent een zorg is voor buitenlandse investeerders, omdat ze daardoor geen zeggenschap hebben over hun eigen investeringen.

– Creatieve producten: daarin ligt Thailand’s toekomst, niet in rijst, rubber en suiker want die worden door andere landen goedkoper op de wereldmarkt gebracht. Een voorbeeld van zo’n creatief product is de ‘Thai pinto’, een verpakking waarin groente knapperig en vers blijft en rijst warm.

Om Thailands economie tot een creatieve economie om te vormen, heeft de regering het Thailand Creative Economy Promotion Agency opgericht, dat een fonds van 300 miljoen baht tot zijn beschikking heeft om projecten te initiëren. Ook komt er een National Policy Committee, dat het beleid gaat bepalen en actieplannen maakt.

Het fonds van 300 miljoen baht is door de vorige regering opgezet. Het wordt nu beheerd door de National Economic and Social Development Board, maar er is nog steeds geen baht van uitgegeven.

– Binnen 3 jaar begint de constructie van de vijfde vriendschapsbrug tussen Thailand en Laos. Die gaat Bung Kan verbinden met Bolikhamxay in Laos. Door de brug wordt de route naar China verkort; de afstand grens-Vinh (Vietnam) bedraagt dan nog maar 335 kilometer. Aanleg van de brug kost 2 miljard baht.

– Thai Smile, de budgetdochter van Thai Airways International (THAI), neemt de THAI-vluchten Bangkok-Krabi (vier keer per dag) en Bangkok-Surat Thani (twee keer per dag) over. Er wordt gevlogen met een Airbus A320. Vanaf oktober wordt de dienstregeling uitgebreid met Bangkok-Phuket en Phuket-Chiang Mai.

– Een jaar nadat de regering het controversiële hypotheeksysteem voor rijst van stal heeft gehaald, zijn nog weinig vorderingen gemaakt in de bestrijding van corruptie en lekken, die ernstiger lijken dan ooit tevoren. Vooral molenaars, tussenhandelaren, corrupte ambtenaren en provinciale politici profiteren ervan, niet de boeren die dankzij het systeem een prijs van 40 procent boven de marktprijs voor hun paddy krijgen. Althans in theorie, want ook zij kunnen het slachtoffer van fraude zijn.

Een interne studie van de Bank of Agriculture and Agricultural Cooperatives, de overheidsbank die het programma voorfinanciert, heeft acht mogelijkheden voor fraude ontdekt. Een aantal is al eerder in de publiciteit geweest, zoals het mengen van rijst van verschillende kwaliteit.

Zelfs wanneer de door de regering opgekochte rijst uiteindelijk wordt verkocht aan exporteurs en verpakkingsbedrijven, kan er gefraudeerd worden. Ambtenaren laten de rijst opzettelijk in kwaliteit achteruit gaan, zodat degenen die bieden op de te veilen rijst kunnen samenspannen en een lagere prijs bieden.

Het (gemakkelijk leesbare) artikel ´A bounty of corruption´ is te vinden op de website van Bangkok Post.]

– Het Internal Trade Department noemt het Took Jai (=tevreden) winkelproject een succes. Tienduizend winkeltjes hebben een hoekje ingericht met dagelijkse levensbehoeftes tegen een gereduceerde prijs. De nieuwe directeur-generaal wil het programma na de geplande einddatum september nog tot het eind van het jaar voortzetten. Ze verwacht dat dan 16.000 winkels meedoen.

Tientallen jaren geleden bestond een soortgelijk programma onder de naam Sin Thai. Dat was niet erg succesvol omdat de producten er weinig aantrekkelijk uitzagen, alhoewel ze door bekende bedrijven waren geproduceerd. Took Jai maakt die fout niet. ‘Prijs en marketing zijn essentieel bij het maken van huisproducten. Kwaliteit en vertrouwen zijn de sleutel voor het succes’, zegt de nieuwe topvrouw.

– Chiang Mai, Khon Kaen, Songkhla en Phuket krijgen een regionaal wetenschapspark voor R&D, oftewel onderzoek en ontwikkeling, vooral ten dienste van het midden- en kleinbedrijf. Ze worden opgezet naar analogie van het in 2002 geopende wetenschapspark in Pathum Thani en mogelijk ontwikkeld in samenwerking met overheidsuniversiteiten. De parken in het Zuiden gaan zich concentreren op rubber, in de Noorden op medicijnen en in het Noordoosten op vee. Wanneer ze volledig in bedrijf zijn, bieden ze werk aan 15.000 researchers. De regering heeft voor dit ambitieuze plan in de begroting voor 2013 8 miljard baht gereserveerd.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 28 augustus 2012”

 1. Piet zegt op

  Moderator: dit soort generaliserende opmerkingen is niet toegestaan.

 2. Piet zegt op

  In de Andamanzee is maandagmiddag een boot met 37 Aziatische en Europese toeristen en 4 bemanningsleden omgeslagen. Iedereen is gered kunnen worden door schepen die in de buurt waren. De boot was onderweg van het eiland Phi Phi naar Phuket. Hoge golven [en een te hoge snelheid?] waren de boosdoener.

  Dat denk ik ook, Hoge golven en mischien wat te veel mensen op het bootje. Slecht onderhoud wil ook wel eens voorkomen of beschadigingen aan de boot en dan gewoon doorvaren.

  Heb zelf vanaf Samui een dagtocht naar Koh Tao genomen om te snorkelen, er zaten grote gaten in de zijkant van de enorme speedboat die overladen was met te veel mensen. Zelf moest ik tussen 2 zitplaatsen in zitten met een stang van de boot als rugkussen voor 2 uur lang op volle snelheid. Die boten hebben vaak enorme buitenboordmotoren die vol gas gaan zodat de boot gaat klappen op de golven. We zaten met 38 mensen op een bootje dat voor 24 was gemaakt.

  De kapitein vond het leuk om vol gas strak langs en onder de rotsen door te varen, reddingsvesten heb ik nergens gezien.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website