Bangkok Post wijdt in de krant van donderdag een artikel aan het cartografisch museum, dat vlakbij het Grand Palace is gevestigd in het gebouw van het Royal Thai Survey Department.

Lijkt mij een heel aardig museum voor een regenachige dag, maar ik ben bevooroordeeld, want in mijn padvinderstijd heb ik vaak gebruik gemaakt van topografische kaarten op schaal 1:25.000. Een ideale schaal om een hike op te lopen. Het Thaise museum toont oude gereedschappen, te zien is hoe in vroeger tijden kaarten werden gemaakt en hoe dat tegenwoordig gebeurt.

De topografische dienst werd in 1885 opgericht met een Brit als directeur-generaal, maar bestond al sinds 1875 als divisie. Koning Rama V nam het initiatief na een bezoek aan Maleisië, Java en India. Als eerste werd Bangkok in kaart gebracht.

Het museum, dat Therd Phra Kiat Room heet, is gevestigd aan de Kalayana Maitri Road. Op weekdagen is het geopend van 9 tot 15.30 uur. Toegang gratis. Informatie: tel. O2-223-2837 of www.rsd.mi.th.

– De Thaise politie heeft woensdag met veel machtsvertoon de 47-jarige drugsbaron Joseph Manuel Hunter op een golfclub in Phuket aangehouden. Vijf medeplichtigen werden in Patong aangehouden en vier Oost-Europeanen zijn in Nigeria en Kenya in de boeien geslagen. De arrestaties vonden plaats op verzoek van de VS. Omdat Hunter’s paspoort door de VS is ingetrokken, kan hij onmiddellijk worden uitgewezen.

Hunter zou een drugsbende leiden die actief is in tal van landen, waaronder Thailand, Myanmar, Singapore, Maleisië, Indonesië, Taiwan, Hong Kong en de Filippijnen. De bende handelde voornamelijk in crystal methamphetamine (ice) en cocaïne. Volgens de politie waren de vijf medeplichtigen (twee Britten, een Slowaak, Filippino en Taiwanees) moordenaars en bodyguards van Hunter. De in Afrika gearresteerde mannen (Oost-Europeanen) waren maandag uit Phuket vertrokken. Hunter verbleef sinds 6 september in Phuket.

– Het gerechtshof heeft een 74-jarige vrouw veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar, omdat ze krathom verbouwde (wat als een verdovend middel wordt beschouwd) en verantwoordelijk wordt gehouden voor de elektrocutie van een 20-jarige student. De vrouw had om haar huis in Lat Phrao (Bangkok) een hek geplaatst en daar 200 volt op gezet. Dat werd de student fataal.

– Probeert minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) het Constitutionele Hof onder druk te zetten? De minister zegt dat de economische groei een deuk kan oplopen wanneer de begroting voor 2014 vertraging oploopt. Dat is dan te wijten aan parlementsleden en senatoren van oppositiepartij Democraten die een verzoekschrift bij het Hof hebben ingediend. Zij menen dat de begroting in strijd is met de grondwet. Het Thaise begrotingsjaar loopt van 1 oktober tot 30 september.

Volgens de minister kunnen enkele projecten niet beginnen als de begroting nog niet is goedgekeurd. Met die projecten wordt werkgelegenheid gecreëerd. Kittiratt zegt dat werkloosheidsbestrijding een speerpunt van het economisch beleid is. Mocht de begroting vertraagd worden, dan beschikt de minister nog over een budget van 120 miljard baht uit de lopende begroting, zegt hij, dus zo vaart zal het allemaal wel niet lopen.

Verwacht wordt dat het Fiscal Policy Office zijn prognose van de economische groei dit jaar verlaagt van 4,5 naar 4 procent. Ook andere instanties noemen dat percentage.

– De dood van twee boswachters op 12 september in wildreservaat Thungyai Naresuan (Tak) is voor het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP) aanleiding om meer te gaan patrouilleren en haar wapenarsenaal uit te breiden. De boswachters werden gedood in een vuurgevecht met stropers, die op zoek waren naar tijgers.

Adjunct-directeur Theerapat Prayurasiddhi heeft alle regionale kantoren opdracht gegeven actiever naar stropers te zoeken en daarbij samen te werken met de plaatselijke politie. Vandaag worden in alle beschermde gebieden in het westelijk boscomplex [?] tegelijkertijd patrouilles met duizend boswachters gehouden.

De parkhoofden moeten de wapens controleren en de Protection and Suppression Division van de DNP informeren over de toestand. Doorgaans zijn de stropers veel beter bewapend dan de boswachters, die Heckler and Koch vuurwapens dragen. De meeste zijn 30 jaar oud. De stropers die de boswachter doodden, hadden AK-47 geweren en automatische karabijnen.

Tijdens het vuurgevecht kwam één stroper om het leven en twee werden gearresteerd. Twee zouden zich in de buurt van Bangkok verschuilen. De DNP denkt dat de stropers lid zijn van een Hmong-bende die actief is in de wildreservaten Thungyai Naresuan en Huai Kha Khaeng. Sinds 2009 zijn in dienstttijd 42 boswachters om het leven gekomen en 48 gewond geraakt.

– De prijsgarantie voor maïs wordt met vier maanden verlengd. Die belofte maakt een eind aan de wegblokkade in de provincie Nan door tweeduizend boeren. Het garantieprogramma loopt nu niet tot december maar tot april volgend jaar. De blokkade maakte vrachtverkeer onmogelijk en buspassagiers moesten er een stukje lopen om van bus te wisselen.

– De strijd tussen tv-maatschappij Mcot Plc en de populaire tv-presentator Sorayuth Suthassanachinda is nog niet voorbij. Het bedrijf is door de Central Administrative Court bevolen Sorayth’s bedrijf 55 miljoen baht te behalen voor achterstallige reclame-inkomsten, maar Mcot gaat nu in beroep bij de Supreme Administrative Court.

Phat kaphrao wordt voortaan niet meer verkocht in de kantine van het Office of the Army Secretary vanwege de irritante geur. Naar verluidt zou legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha zelf het gerecht hebben verboden, omdat de geur zijn kantoor had bereikt. Prayuth ontkent dit en zegt dat het gerecht verboden is omdat eters klaagden en de ventilatie in de kantine slecht is. Sommige verkopers klagen over het verbod omdat er wel vraag naar het gerecht is.

– Gisteren is het boek The Last Simese verschenen met twaalf verhalen over prominente personen die leefden tussen 1872 en 1930. Het boek is geschreven door Teddy Spha Palasthira.

Politiek nieuws

– Pagina 3 van Bangkok Post bestaat vandaag voor de helft uit politiek nieuws, de andere helft is een advertentie. Ik geef puntsgewijs de onderwerpen, want de meeste lezers van Thailandblog zijn meer geïnteresseerd in ander nieuws dan het eindeloos politiek gebikker tussen regeringspartij Pheu Thai en oppositiepartij Democraten.

 • De regering is een voorlichtingscampagne begonnen over de infrastructurele werken, waarvoor ze 2 biljoen baht wil lenen. Premier Yingluck zegt dat die projecten de komende zeven jaar de toekomst van Thailand bepalen. Gisteren sprak de premier op een discussiebijeenkomst in het Government House, die de fraaie titel ‘Building the Future of Thailand in 2020’ droeg. De werken bestaan uit de aanleg van hogesnelheidslijnen, verdubbeling van het huidige spoorwegnet en werk aan wegen, vliegvelden, havens en grensposten. Voorts gaat geld naar de promotie van landbouwproducten en OTOP-producten (One Tambon One Product).
 • Pheu Thai parlementslid Worachai Hema (de man van het amnestievoorstel) heeft zijn advocaat opdracht gegeven acht rechters van het Constitutionele Hof aan te klagen wegens plichtsverzuim. De aanklacht heeft betrekking op de behandeling van een verzoekschrift vorig jaar, ingediend door een senator en vier anderen, waarin Worachai werd beschuldigd van overtreding van de grondwet. Door dat verzoekschrift in behandeling te nemen zouden de rechter van het Hof de Strafwet hebben overtreden. [Soms twijfel ik wel eens aan de verstandelijke vermogens van enkele Thaise politici]
 • Oppositiepartij Democraten is ervan overtuigd dat het voorstel 2 biljoen baht te lenen in strijd is met de grondwet en tot corruptie leidt. Dit zegt Korn Chatikavanij, minister van Financiën in de vorige regering Abhisit. De partij stapt naar het Constitutionele Hof met het verzoek de grondwettelijkheid van het voorstel te beoordelen. Een aparte wet om geld te lenen mag alleen in noodgevallen, maar de 2 biljoen die de regering  voor infrastructurele werken wil lenen, kan via de normale begroting worden uitgetrokken, zeg Korn. De mega-lening legt de komende jaren een grote financiële last op de bevolking.

Economisch nieuws

– Interventies in de prijs van natuurrubber kunnen ertoe leiden dat fabrikanten van autobanden meer synthetische rubber gaan gebruiken. Die waarschuwing uit Chaiyasit Samrittivanich, directeur van Rubber Co, naar aanleiding van de protesten van de rubberboeren, die een hogere prijs eisen. Beide soorten rubber kunnen worden gebruikt afhankelijk van de eisen van de producenten.

Tot drie jaar geleden lag de prijs van beide niet ver uiteen, daarna dreef de vraag vanuit China en India de prijs van natuurrubber op. Maar de economische crisis in Europa en de VS heeft de prijs weer naar beneden gedrukt, waardoor het prijsverschil niet erg groot is. Natuurrubber kost 80 baht per kilo, synthetische rubber 60 baht.

Chaiyasit wijst erop dat de bandenindustrie wordt verzwakt wanneer de regering, zoals gepland, een extra heffing aan de verwerkingsindustrie oplegt. Hij roept de regering ook op de rubberboeren te helpen door hun productiekosten te verlagen in plaats van een prijsgarantie te bieden.

– Het hypotheeksysteem voor rijst heeft de levenstandaard van boeren verhoogd, zegt 63,7 procent van de respondenten in een peiling van de University of the Thai Chamber of Commerce. Het inkomen is gestegen, het helpt de schulddruk te verlichten, ze kunnen meer geld uitgeven en meer sparen. Tegelijkertijd geven de boeren toe dat hun productiekosten zijn gestegen, met name de huur van boerenland.

32,5 procent pleit voor voortzetting van het hypotheeksysteem in de komende 3 tot 4 jaar; 22,8 procent vindt dat het programma pas geschrapt mag worden als de prijs van rijst omhoog gaat.

De meeste boeren zijn teleurgesteld dat de regering heeft besloten de garantieprijs voor een ton paddy in het tweede seizoen (maart-september) te verlagen van 15.000 naar 13.000 baht en maximaal voor 300.000 baht per huishouden paddy te kopen. In de hoofdoogst (oktober-februari) blijft de garantieprijs ongewijzigd. Het rijstseizoen in het Zuiden wijkt af van deze periodes.

De regering wil in het seizoen 2013-2014 16,5 miljoen ton rijst kopen en heeft daarvoor een budget van 270 miljard baht uitgetrokken.

Het hypotheeksysteem voor rijst is uiterst omstreden omdat Thaise rijst te duur is geworden op de wereldmarkt en Thailand nu exportland nummer 3 is na Vietnam en India.

– De helft van de houders van een creditcard betaalt maandelijks het minimumbedrag af, blijkt uit een peiling onder 1.205 respondenten in de leeftijd van 25 tot 60 jaar in Bangkok en omgeving. De krant voegt hier als commentaar aan toe: ‘sounding alarms over the financial indiscipline of Thai consumers and deteriorating debt repayment ability’. De peiling werd uitgevoerd door het Social Innovation in Management and Business Analysis Research Center van Abac.

Een kwart van de respondenten heeft één creditcard; 69,4 procent heeft twee kaarten en 88,2 procent gebruikt zowel een creditcard als een betaalpas. De meest kaarthouders zijn tussen 25 en 33 jaar. De kaart wordt het meest gebruikt voor de aankoop van elektrische apparaten, gevolgd door mobieltjes, computers en luxe artikelen zoals sieraden en horloges.

Krungthai Card (KTC), een dochter van de Krungthai Bank, verlaagt dit jaar op verzoek van de Bank of Thailand het schuldincassotarief met 10 procent. Dat bedraagt thans 250 baht per rekening per keer. Krungsri Consumer, een eenheid van de Bank of Ayudhya, deed dat eerder. Andere kredietinstellingen zullen waarschijnlijk volgen. KTC maakt geen gebruik meer van externe incassobureaus, maar alleen van eigen personeel, waardoor de kosten zijn verminderd.

– Het Social Security Office (SSO), dat het Social Security Fund beheert, gaat zijn investeringen in risicodragend vermogen de komende 5 jaar verhogen. Thans wordt 20 procent belegd in effecten, vastgoedfondsen en investeringen in het buitenland. Dat percentage gaat omhoog naar 36 procent, maar de investeringen in effecten blijven op 12 procent gehandhaafd.

Het gemiddeld rendement op SSO’s investeringen bedraagt thans 7 procent; met de risicovolle investeringen kan meer geld verdiend worden. Het SSO verwacht 10 miljard baht per jaar aan extra inkomsten te genereren.

– Er zijn geen aanwijzingen dat de binnenlandse consumptie, de belangrijkste groeimotor van de economie, zich in het vierde kwartaal herstelt, zegt de Bangkok Bank (BBL). De bank verwacht dat de economie dit jaar met 4 procent groeit. Andere prognoses zitten ook in de buurt van de 4 procent. De CIMB Bank en HSBC voorspellen daarentegen 2,8 procent.

– Rectificatie: Het bericht dat Thai Smile volgend jaar het luchtruim kiest, klopt niet. De nieuwe budgetmaatschappij, die dinsdag het groene licht kreeg van het kabinet, bestaat al sinds juli 2012 als business unit van Thai Airways International. Vanaf volgend jaar staat Thai Smile echter op eigen benen.

– Nok Air wil haar actieradius uitbreiden naar Vietnam. De budgetmaatschappij heeft haar zinnen gezet op een verbinding met Hanoi en Ho Chi Minh City, te beginnen volgend jaar. Na een onderbreking van 5 jaar vliegt Nok Air sinds 1 september met de verbinding Mae Sot-Mawlamyine (Myanmar) weer op het buitenland. Dit jaar komen daar Mae Sot-Yangon en Don Mueang-Yangon bij.

Nok Air stopte in 2008 met vluchten op Vietnam en India omdat ze verliesgevend waren. Dit keer verwacht de maatschappij een plaats te kunnen verwerven tussen de LCC’s (low-cost carrier) en lijndienstmaatschappijen. Na Vietnam wil Nok Air haar vleugels uitslaan naar Cambodja en Laos.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Nieuws uit Thailand – 27 september 2013”

 1. Rob V. zegt op

  – Voltage dodelijk volgens de krant? Heeft zeker iemand lopen slapen bij de natuurkunde lessen of niet veel naar science docu’s gekeken op TV… Het gaat om de grootte van die electrische stroom (ampheres). De details ontgaan me want natuurkunde is nooit mijn sterkse kant geweest, maar dat een hoog voltage niet dodelijk is is toch vrij algemeen bekend als mythe (schrikdraad heeft ook een hoog voltage).
  Wel absurd van zo’n vrouw om op een dergelijke manier haar spullen te beschermen, nouja misschien als tweede verdedigings linie: eerst ee normaal hek en daar achter dan een tweede hek onder spanning. Het wordt me niet geheel duidelijk of de vrouw meerdere lagen aan beveiliging had en het slachtoffer dus wel degelijk een insluiper was die meerdere serieuze obstakels (en waarschuwingsborden) heeft doorbroken, dan zou ik er minder moeite mee hebben.. maar als ik een gok mag wagen: er stond gewoon een buiten hek onder stroom, dat is natuurlijk idioot.

  – Worachai Hema is natuurlijk met een gouden lepel in zijn mond geboren, dat zal zijn hersenen wel hebben aangetast. Helaas het geval met meer politici…

  Weer bedankt voor de dagelijkse updates, ik lees ze allemaal met plezier of verbazing. Ga zo door Dick! 🙂

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Rob V Uit het bericht werd mij niet duidelijk of de jongen een inbreker of een bezoeker was. In het laatste geval zou zijn ‘straf’ helemaal wrang zijn geweest. Wellicht dat er ook nog water in het spel was, dan is elektrocutie toch niet onmogelijk bij 200 (waarom niet 220) volt? Ik heb wel natuurkunde gehad, maar elektrocutie is daarbij niet behandeld, voor zover ik mij kan herinneren.

   • Hemelsoet Roger zegt op

    Beste Dick, Als ‘n koe ‘n schrikdraad niet overleeft, is dat zeer zeker zo voor iemand die aan ‘n draad hangt waar 200 volt (of 220 v., maakt geen verschil). Op die draad aan dat hekken, zat met bija zekerheid volgens mij, wisselspanning en ‘n dan heb je te maken met stroomsterktes van pakweg 6 ampere tot zowat 30 of zelfs 60 ampere als de draad rechtstreeks aan het straatnet gekoppeld was (1A = 1000mA). In het andere geval als er ‘n zekering tussen zat, krijg je dan toch minimaal 6 ampere. Ter vergelijking: ‘n schrikdraad voert maar milliamperes (mA). Wanneer men die onder spanning staande draad met de volle hand omsluit, trekken de spieren van je vingers zich samen en hang je helemaal vast aan de draad. Daarbij is men niet in staat zichzelf te bevrijden zonder hulp van anderen. Het hart geraakt van slag en stopt en je bent meteen op weg naar Sinte Pieter als er niemand in de buurt is die je kan reanimeren. Het moet zijn dat er geen verliesstroomschakelaar in het huisnet zat, anders schakelt die meteen de spanning af als er ‘n verbinding ontstaat met de grond en electrocutie is dan ook uitgesloten. Groetjes.

  • Rene Geeraerts zegt op

   Ja Rob, vokomen gelijk maar toch een randbemerking hierop:
   Ik woon in Belgie in een zeeer landelijk gebied en achter mijn tuin is een weide met schrikdraad afgespannen echter een koe was tegen de draad omgerold en heeft zich niet kunnen terugdraaien. Resultaat koe dod
   Andserzijds wil ik ook even zegen dat als je de stroomdraad aanraakt vooral bij hogere spanningen je wel van de schrik en de pijn iets kan overhouden. Plas maar even op een schrikdraad dan weet je best dat je van pijn kan sterven
   Smile

  • Tino Kuis zegt op

   Meneer Worachai Hema was voordat hij een roodhemd en een parlementarier werd een kleine ondernemer. Zijn netto bezitingen bedragen 2.782.147 baht, genoeg voor een gewoon huis en een autootje. Hij werd zeker niet met een gouden lepel in de mond geboren. Veel Thaise politici hebben een belachelijk klein lontje, aan de andere kant is het niet leuk wanneer je als politicus beschuldigd wordt van overtreding van de grondwet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website