Nieuws uit Thailand – 27 juli 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: ,
27 juli 2013

De halve voorpagina van Bangkok Post vandaag is gewijd aan de verjaardag van oud-premier Thaksin. Hij viert die in Hong Kong in het gezelschap van honderd parlementsleden en ministers die vandaag met een chartervlucht van Bangkok Airways komen.

In Thailand ging de verjaardag van de immer populaire oud-premier ook niet onopgemerkt voorbij. In Wat Kaew Fah in Nonthaburi kwamen honderden fans bijeen (foto). In een phone-in van drie minuten vanuit Beijing gisteren bedankte Thaksin zijn supporters en hij deed een oproep aan de Thaise bevolking om een eind te maken aan alle verdeeldheid. Hij zei happiness (geluk, blijdschap) en verzoening te willen zien en noemde nationale verzoening een topprioriteit. Een video, door zijn zoon online gezet, bevat soortgelijke woorden.

Thaksin werd gisteren 64 jaar. Hij ontvluchtte Thailand in 2008 kort voordat hij tot 2 jaar gevangenisstraf wegens machtsmisbruik werd veroordeeld. Sindsdien woont hij in Dubai, waar hij regelmatig bezoek krijgt van vrienden en supporters.

– Het district Sadao valt niet onder het staakt-het-vuren dat Thailand en verzetsgroep BRN voor de Ramadan hebben afgesproken. BRN gaat akkoord met de wijziging, heeft BRN-vertegenwoordiger Hassan Tahib aan Paradorn Pattanatabut, secretaris-generaal van de National Security Council, laten weten. Paradorn vloog donderdag naar Maleisië om hem te ontmoeten.

Tegen de opneming van Sadao was in Thailand door legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha en autoriteiten en bewoners van Sadao bezwaar gemaakt, omdat dit district al jarenlang geen last heeft van bom- en moordaanslagen. Er was derhalve ook geen noodzaak om het staakt-het-vuren voor dit district, dat grenst aan Kelantan in Maleisië, te laten gelden.

Een legerbron veronderstelt dat BRN het district aanvankelijk in de overeenkomst heeft laten opnemen omdat het in het verleden tot de Pattani staat behoorde. Maar volgens de bron is dit een misvatting. Die staat omvatte de provincies Narathiwat, Pattani en Yala en in Songkhla de districten Chana, Thepha, Saba Yoi en Na Thawi.

Paradorn was gisteren al weer in Thailand. Hij vertelde tijdens een seminar dat sinds het begin van de Ramadan 20 aanvallen hebben plaatsgevonden. De BRN (Barusi Revolusi Nasional), waarmee Thailand sinds eind februari vredesgesprekken voert, heeft bevestigd dat het verantwoordelijk is voor zes aanvallen en de dood van twee onderwijzeressen.

In het district Rueso (Narathiwat) en zeven districten in Yala hebben de autoriteiten gisteren 25 nepbommen gevonden.Op spandoeken en op wegdekken waren teksten geschreven waarin het vertrek van het leger uit het Zuiden wordt geëist.

In Si Sakhon (Narathiwat) werden gisteren twee personen ernstig gewond toen ze beschoten werden. Nadere gegevens ontbreken. In Sai Buri (Pattani) gingen elf motorfietsen, die voor het Sai Buri ziekenhuis stonden, in vlammen op.

– De zware regenval in de provincies Chanthaburi, Trat en Nakhon Ratchasima deze week is geen voorbode van overstromingen, vergelijkbaar met die van 2011. Het Royal Irrigation Department stelt de bevolking gerust en wijst erop dat de 33 grote waterreservoirs in het land voor 46 procent vol staan met water, dus er is nog voldoende opslagcapaciteit.

In Chiang Mai bevat het stuwmeer achter de Mae Ngad Sombonchon dam 19 procent water, in Lampang het Kew Lom stuwmeer 48 procent. Nog meer cijfers: Bhumibol dam (Tak): 31 procent, stuwmeren in het Noordoosten: 50 procent, Huay Laung dam (Udon Thani): 26 procent, Nam Un dam (Sakon Nakhon) 41 procent, Lam Pao dam (Kalasin): 15 procent en de Lam Ta Klong dam (Nakhon Ratchasima): 25 procent. De stuwmeren in de provincies Chanthaburi en Trat staan wel vol.

Volgens het Meteorological Department is in de maand mei 23 procent minder regen gevallen dan normaal. In juni viel iets meer dan gemiddeld, met name in het midden van het land en de oostelijke en zuidelijke provincies. In het Noorden was de regenval 28 procent minder dan gemiddeld. Dit jaar is tot nu toe 2 procent meer regen gevallen dan gemiddeld.

– Het plan van de regering om het management van de dierentuin van Chiang Mai onder te brengen bij het Pinkanakorn Development Agency stuit op weerstand van het Thai Wildlife Protection Network. Secretaris-generaal Nikom Putta zegt dat het nieuwe bureau, opgericht om de stad Chiang Mai te ontwikkelen en de leefomstandigheden te verbeteren, een commerciële doelstelling heeft. Een dierentuin daarentegen heeft als primaire doelstelling dieren te beschermen en niet winst te maken.

‘We kunnen hetzelfde fiasco verwachten als bij de Chiang Mai Night Safari’, denkt Nikom wanneer het beheer overgaat. ‘Er zullen meer dieren uit het buitenland worden gehaald, wat betekent dat er meer gejaagd gaat worden voor de handel in wilde dieren. Bovendien geloof ik niet dat het bureau voldoende capaciteit heeft om voor de dieren te zorgen.’

Nikom pleit ervoor dat de regering eerst maar eens de mening van de bevolking vraagt om erachter te komen of ze het eens is met de overdracht van het beheer.

– Zowel de regering als de rivaliserende Stop Global Warming Association zijn in beroep gegaan tegen het vonnis van de Administrative Court in de watermanagementzaak. De rechtbank beval de regering eerst openbare hoorzittingen te houden alvorens de waterwerken beginnen.

De milieugroep gaat in beroep omdat de rechtbank niet haar eis honoreerde om alle projecten op te schorten of te schrappen totdat de vereiste procedures zijn gevolgd: behalve hoorzittingen ook milieu-effectrapportages.

Vice-premier Plodprasop Suraswadi heeft gezegd dat de hoorzittingen binnen drie maanden afgerond kunnen zijn. De milieugroep is nu bang dat ze meer een public relations stunt zijn dan echte hoorzittingen.

Alhoewel de regering voldoet aan de eis van hoorzittingen, gaat ze toch in beroep tegen het vonnis. Vice-minister Phongthep Theokanchana, voorzitter van een commisie die het vonnis bestudeert, zegt dat de regering tegen elk punt dat in de zaak besproken is, bezwaar zal maken. ‘De regering gaat door met de projecten waarop het vonnis geen betrekking heeft.’

Voor de waterwerken is een bedrag van 350 miljard baht uitgetrokken. De bedrijven die ze gaan uitvoeren, zijn al geselecteerd. De werken omvatten de aanleg van waterreservoirs en waterwegen.

– Premier Yingluck vertrekt morgen naar het Afrikaanse continent voor een bezoek aan Mozambique, Tanzania en Oeganda. Ze gaat er zeven overeenkomsten tekenen. Yingluck reist in het gezelschap van zestig zakenmensen uit de sectoren energie, voedsel, constructie en toerisme.

Volgens Narong Sasithorn, directeur-generaal van de afdeling Zuid-Azië, Midden Oosten en Afrika van het ministerie van Buitenlandse Zaken, biedt Afrika grote kansen voor Thaise investeerders. In Mozambique lanceert Yingluck een vrijwilligersprogramma naar analogie van het Amerikaanse Peace Corps. Thailand gaat vrijwilligers naar Afrikaanse landen sturen voor assistentie op het gebied van landbouw, energie, gezondheid, onderwijs en toerisme.

– Natuurlijk wassen ze hun handen in onschuld, de voorzitter van de Klongchan Credit Union Cooperative en zijn maatjes, die beschuldigd zijn van verduistering van 12 miljard baht. Gisteren moesten ze opdraven bij het Department of Special Investigation (DSI). De DSI gaat nog vertegenwoordigers van 27 bedrijven oproepen, die leningen tot een bedrag van 12 miljard baht aan de coöperatie hebben gevraagd. Volgens de voorzitter is hij geen eigenaar van die bedrijven, zoals de beschuldiging luidt.

– De ouders en broer van ex-monnik Wirapol Sukphol hebben het bevel van de DSI gekregen om DNA af te staan om te zien of de broer (die dat beweert) de vader is van de nu 11-jarige jongen, wiens moeder op 14-jarige leeftijd bezwangerd is door Wirapol. Dat hebben zij en getuigen verklaard. De ouders weigerden eerder DNA af te staan.

– Slechts vijf rijstexporteurs nemen volgende week deel aan de veiling van 350.000 ton rijst uit de regeringsvoorraad. Waarom het er zo weinig zijn, schrijft de krant niet. De krant schrijft ook niet hoe oud de rijst is. Eerder meldde de krant dat de bieders de geveilde rijst niet kunnen inspecteren. Vorig jaar werden zes veilingen gehouden, waarvan drie mislukten omdat de exporteurs te lage prijzen boden.

– Morgen speelt Liverpool in het Rajamangala National Stadion aan de Ramkhamhaeng Road een vriendschappelijke wedstrijd tegen een Thais team. De politie houdt rekening met verkeersopstoppingen omdat 50.000 bezoekers worden verwacht. Normaal is er op weekenden al veel verkeer op de Ramkhamhaeng Road. De wedstrijd begint om 17.40 uur.

– Een 23-jarige student heeft donderdagavond met zijn pen gun een travestiet doodgeschoten. De student bracht het slachtoffer op zijn motorfiets naar huis, waarbij de travestiet geprobeerd zou hebben hem te kussen en zijn penis aan te raken. En daarvan was de student niet gediend. Eerder die avond had de student met vrienden een pub bezocht waar de travestiet was. Zij en haar vriendinnen waren dronken en hadden toen al avances gemaakt.

– De politie heeft gisteren in Pathum Thani 400 buitenlandse werknemers, die in een fabriek van zeewier en snacks werken, aangehouden. Ze werden aangehouden toen ze in personeelsbussen bij het bedrijf arriveerden. De politie verdacht hen ervan illegaal het land te zijn binnengekomen. Een vertegenwoordiger kwam later naar het politiebureau en zei dat ze over de vereiste documenten beschikken. De politie is nog bezig die te controleren. De fabriek ligt ondertussen stil.

Politiek nieuws

– Nieuws van het amnestiefront. Leek het er eerder op dat het controversiële amnestievoorstel van Pheu Thai-parlementslid Worachai Hema als eerste wordt behandeld, wanneer het parlement volgende maand van reces terugkomt; nu twijfelt de krant daaraan omdat kamervoorzitter Somsak Kiatsuranong het voorstel nog niet op de agenda heeft gezet. Hij zou bang zijn dat het voorstel de irritatie wekt van tegenstanders.

Senaatsvoorzitter Nikom Waiyarachpanich wil als eerste het voorstel behandelen om een eind te maken aan de benoeming van de helft van de Senaat. De splitsing in gekozen en benoemde senatoren is na de militaire coup gemaakt. Voor alle duidelijkheid: op 6 en 7 augustus vergaderen Huis van Afgevaardigden en Senaat gezamenlijk.

In totaal zijn zes amnestievoorstellen ingediend, die verschillen in reikwijdte. Bij de een krijgen meer mensen amnestie dan bij de ander. Heet hangijzer is de rol van de autoriteiten, die in 2010 het leger toestemming gaven met scherp te schieten, en de rol van de roodhemdleiders, die tot verzet en in een enkel geval tot brandstichting opriepen.

De senaatsvoorzitter denkt niet dat behandeling van het amnestievoorstel in of buiten het parlement tot geweld zal leiden. Degenen die zich zorgen maken, kunnen gerust zijn, want het voorstel wordt in drie termijnen behandeld en een parlementscommissie buigt zich er ook nog over. De commissie kan het voorstel zodanig wijzigen dat alle partijen het ermee eens, zegt hij.

Het parlement krijgt het volgende maand nog druk, want behalve het amnestievoorstel komt de begroting 2014 aan de orde en de lening van 2 biljoen baht voor infrastructurele werken.

Ten slotte nog enkele cijfers over de roodhemd ongeregeldheden van 2010 in Bangkok. Ruim 1.800 personen zijn beschuldigd van vergrijpen. Daarvan zijn 1.644 berecht en 5 personen gevangen gezet. De 150 resterende zaken lopen nog, 137 personen zijn vrijgelaten op borgtocht, bij 13 werd  die geweigerd. Ook zijn honderden arrestatiebevelen uitgevaardigd in de provincies Mukdahan, Ubon Ratchatani en Chiang Mai.

Degenen die zijn vrijgesproken, blijven kwetsbaar omdat het OM in veel zaken in beroep zijn gegaan. Het gaat daarbij om gewapende overvallen, terrorisme en het bezit van verboden wapens. (Gegevens ontleend aan het seminar ‘108 Reasons to Pardon Political Prisoners’, dat gisteren werd gehouden.)

Economisch nieuws

– Aan landbouwsubsidies heeft de regering sinds haar aantreden twee jaar geleden minstens 700 miljard baht uitgegeven. Rijst is de grootste slokop gevolgd door tapioca en rubber. De Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives, die het hypotheeksysteem voor rijst voorfinanciert, heeft al 650 miljard baht uitgekeerd aan boeren.

De regering heeft pas 120 miljard aan de bank terugbetaald en heeft voor dit jaar als doel nog eens 220 miljard baht terug te betalen. Maar dan moet het haar wel lukken rijst aan andere regeringen te verkopen. De target voor dit jaar is 8,5 miljoen ton, maar tot nu toe is alleen een deal met Iran bekend geworden voor 250.000 ton. Volgens minister Niwatthamrong Bunsongpaisan (Handel) heeft Iran de komende twee jaar nog eens 1 miljoen ton nodig.

– De corruptie neemt toe in Thailand, vindt 74 procent van de respondenten in een peiling van de University of the Thai Chamber of Commerce (UTCC). In december was 63 procent die mening toegedaan. De meeste respondenten wijzen naar het hypotheeksysteem voor rijst; die biedt de meeste mogelijkheden voor corruptie.

De toegenomen corruptie wordt toegeschreven aan mazen in de wet, een gebrek aan politieke transparantie en geen serieuze handhaving van de wet nadat onregelmatigheden zijn geconstateerd. Corruptie heeft de vorm van steekpenningen, tea money, cadeautjes, beloningen, politieke voortrekkerij en nepotisme.

Van de respondenten vindt 79 procent dat ze niet langer corruptie door de regering kan accepteren zelfs wanneer haar beleid de samenleving grosso modo ten goede komt. Zo’n 16 procent vindt corruptie acceptabel wanneer mensen ervan profiteren en de kwaliteit van leven ten goede komt.

De UTCC heeft berekend dat corruptie het land dit jaar 236 tot 383 miljard baht kost in relatie tot het investerings- en uitgavenbudget van 2,4 biljoen baht. Deze bedragen zijn gebaseerd op claims van bedrijven dat ze 25 tot 30 procent van de waarde van een project kwijt zijn aan steekpenningen willen ze het in de wacht kunnen slepen. De waarde van corruptie dit jaar wordt geschat op 1,8 procent van het bruto binnenlands product. Dat is meer dan Thailand aan research en development uitgeeft.

– Voorzitter Virabongsa Ramangkura van de Bank of Thailand vindt dat de regering haast moet maken met het wetsvoorstel om 2 biljoen baht voor infrastructurele werken te lenen en met de openbare hoorzittingen voor de watermanagementprojecten, waarvoor 350 miljard baht is uitgetrokken. De huidige beleidsmaatregelen van de regering, zegt hij, leveren niet voldoende resultaten op waardoor de economie kan groeien.

Virabongsa verwacht dat de economie in het tweede helft van het jaar vertraagt omdat de grote infrastructurele investeringen pas in het volgende begrotingsjaar worden gedaan. Het begrotingsjaar in Thailand loopt van 1 oktober tot 1 oktober.

Minister Kittiratt Na-ranong (Financiën) is optimistischer. Hij zei onlangs dat stimuleringsmaatregelen niet nodig zijn op de korte termijn, omdat de infrastructurele werken de economie later dit jaar versterken. Maar dat zal wel wishfull thinking zijn, want parlementaire behandeling duurt lang en oppositiepartij Democraten is van plan een impeachment-procedure te beginnen vanwege de waterprojecten.

– De debt service ratio van 52 procent voor mensen die minder dan 10.000 baht per maand verdienen, ligt ver boven het acceptabele niveau van 28 tot 30 procent, constateert het Economic Intelligence Center van de Siam Commercial Bank. De debt service ratio is de verhouding tussen schulden en inkomen. In 2009 bedroeg de verhouding in deze inkomenscategorie 46 procent. Bij mensen die meer dan 10.000 baht verdienen, was de verhouding in 2011 25 procent.

Thailand’s huishoudschulden bedragen nu 80 procent van het bruto binnenlands product tegen 63 procent in 2010, 70 procent in 2011 en 77 procent in 2012. De 80 procent is nog exclusief leningen bij geldwoekeraars.

– Thailand’s grensprovincies en de provincies langs hoofdwegen en toekomstige economische corridors trekken de belangstelling van buitenlandse investeerders. Ze kopen er land voor handels- en industriële expansie.

In het Noorden zijn Mae Sot (Tak) en Chiang Khong (Chiang Rai) populair. In Mae Sot, langs de grens met Myanmar, worden hotels en condominiums ontwikkeld. Het gebied zal nog interessanter worden om te investeren omdat het kabinet ter stimulering van investeringen goedkeuring heeft verleend aan de ontwikkeling van 5.600 rai ten zuiden van de Moei rivier.

In Chiang Khong kopen Chinezen land om er groothandelscentra te vestigen en commerciële gebouwen neer te zetten Dit gebied wordt ontwikkeld als speciale economische zone. In 2013-2014 gaat een brug over de Mekong open en eind vorig jaar kwam een haven klaar om goederen naar China te vervoeren.

Ook Phitsanulok mag zich verheugen in Chinese belangstelling. De provincie ligt op een strategische plaats tussen de westelijke en noordoostelijke economische corridor. Er gaat ook een hogesnelheidstrein stoppen.

In het Zuiden trekken Sadao en Hat Yai belangstelling van investeerders uit Myanmar. Zij willen er rubberverwerkende fabrieken bouwen. In Ranong wordt land gekocht door Thaise, Myanmarese en andere investeerders om visverwerkende fabrieken te bouwen. De producten gaan naar China en Myanmar.

– Staatsoliebedrijf PTT Plc heeft een apparaat ontwikkeld waarmee het dieselverbruik met 30 tot 50 procent kan worden teruggebracht en waardoor minder uitlaatgassen worden uitgestoten. Het apparaat kan ook gebruikt worden bij voertuigen die op aardgas rijden.

Het apparaat met de lange naam ‘dual fuel premixed charge compression ignition’ wordt verkocht door Sammitr Green Power Co, dat ook betrokken was bij de ontwikkeling van het apparaat. De meeste 2,5 en 3 liter pickup trucks kunnen ermee worden uitgerust. In de toekomst kan het wellicht ook worden geïnstalleerd in grote dieselmotoren en bussen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Nieuws uit Thailand – 27 juli 2013”

 1. TAK zegt op

  Thailand gaat vrijwilligers naar Afrikaanse landen sturen voor assistentie op het gebied van landbouw, energie, gezondheid, onderwijs en toerisme. ( uit de krant van vandaag)

  Ik val bijna om van het lachen of moet huilen van de complete zelfoverschatting.
  Landbouw ( drama met de rijst subsidies), energie ( veel black outs en niet kunnen voldoen aan groeiende vraag) en Koh Samui een week zonder stroom verleden jaar.
  Onderwijs is gebleken uit onderzoek van OESO behoort in Thailand tot het slechtste ter wereld. Toerisme ( op Phuket heeft BKK nu ingegrepen). DSI, BKK politie en Ministerie houden de komende weken grote schoonmaak op Phuket, omdat het toerisme compleet kapot wordt gemaakt door maffia en corrupte politie en lokale overheid. Momenteel staat Phuket in zon kwaad daglicht door druk van Consuls en Ambassades, Social media zoals Facebook., allerlei forums en blogs maar opok geschreven pers dat na jarenlange onachtzaamheid nu grootscheepse actie plaats vinden.

  Het bovenstaande lezende heb ik te doen met de Afrikaanse landen waar Yingluck en haar gevolg naar toe gaan..Landen als Tanzania en Mozambique hebben al heel lang een aardige touristen industrie weten op te bouwen.

  Zo was Yingluck ook onder de indruk van de bedrijven actief watermanagement in Zuid Korea. Ze heeft blijkbaar nog nooit van Nederland gehoord. Toen in USA New Orléans onder water stond een paar jaar geleden werden op korte termijn van alle Nederlandse ingenieurs bureau de experts ingevlogen om de Amerikaanse overheid te adviseren. Nederlandse bedrijven hebben een aantal jaren geleden gesponsoord door de Nederlandse overheid een uitgebreide studie gedaan van enkele miljoenen Euro hoe in Thailand de overstromingen zouden kunnen worden voorkomen. Rapport is na een glimlach een la verdwenen. De meeste watermanagement projecten zijn gegaan naar de Koreanen. Steekpeningen ? We horen het wel over een paar jaar in de BKK post.

  Misschien gaat de Thaise regering einde van het jaar naar Nederland om ons te leren schaatsen, de Zwitsers en de Oostenrijkers te leren skieen en de Italianen om hoe je een lekker pizza of spaghetti moet maken. Het is maar een ideetje.

  • GerrieQ8 zegt op

   TAK, je slaat de spijker op de kop. Vind Jingling een mooie vrouw, maar daar is het allemaal mee gezegd. Gewoon een puppit on the string van haar Big Brother in Dubai, Sorry nu feestvierend in Hong Kong met vele parlementsleden. Op kosten van de belastingbetaler neem ik aan?

  • Jack zegt op

   Een goede en correcte korte analyse, maar het heeft ook goede kanten. Thailand’s nationale schuld zal toenemen en van de veilige 62ste plaats op de wereld ranglijst zullen ze snel klimmen, door hun ondoordachte subsidies waardoor de Baht zwakker wordt en de verhouding euro-baht voor ons stijgt. Als die lening van 2,2 biljoen daar nog eens bij komt gaat het nog harder. Waarom doet de Wereldbank of een andere organisatie niet ingrijpen? In Thailand veel ceremonieel vertoon, maar ze zijn de afgelopen 400 jaar achtergebleven en het gaat de laatste jaren nog harder.
   Yingluck bezoekt Belgie en Polen, maar de landen Nederland en Duitsland worden overgeslagen,daarbij zijn het allemaal flitsbezoeken, waarbij ze de politiek bezoeken ipv bedrijven of universiteiten.
   Ik geloof dat veel Nederlanders zouden wensen dat de corruptie wordt aangepakt en een structurele verbetering van het watermanagement en goed onderbouwde plannen ipv een flitstrein omdat dat ook in Japan heeft gewerkt. Werk voor de bevolking!

 2. peter zegt op

  Ik volg het nieuws hier in Thailand vrij nauwkeurig, en ook heb ik goed contact met mijn Thaise buurt genoten. Ik ben bang dat we heel roerige tijden tegen moet gaan hier in Thailand. Volgens mij is corruptie niet meer te bestrijden, politieke spanningen, onlusten liggen op de loer, en de gewone Thai die eigenlijk niets fout doet wordt alleen maar armer (tenminste die mensen die ik ken die klagen steen en been).

 3. janbeute zegt op

  Ook waar ik woon neemt de corruptie toe .
  Waar ik meer bang voor ben en mijn Thaise echtgenote dagelijks voor waarschuwt is het sterk toenemende gebruik van YABAA inonze direkte omgeving .
  We werden verleden week bedonderd bij het verkopen van onze Logans .
  Ter informatie Logan of in Thai is Lumyai een vrucht van een boom , Ik was zeer boos , vrouw zegt hou je mond .
  Most workers in de shop using YABAA .
  Ze kent ze alle .
  Heb enkele jaren geleden ervaring gehad met een YABAA gebruiker is erger als een wild dier .
  Na de politie snachts te hebben gebeld , ze moeten nog steeds komen .
  Heb zelf hardware aangeschaft voor noodgevallen .
  Geen hardware voor de computer , maar dat begrijpen jullie wel .
  Ook ik ben bang en zie dagelijks dat de situatie verslechtert .
  In Holland verslechtert het ook maar meer op economisch gebied .
  Dus ook ik ben bang .

  Mvg Jantje .

  • peter zegt op

   Jan, ik denk dat de toename van yaba nog een groter probleem is dan alle corruptie bij elkaar , mensen veranderen in beesten.
   Vorige week is er nog een zeer ernstig incident op koh samui geweest, een gek onder invloed van Yaba staat bij een tankstation te zwaaien met een mes, bedreigt diverse mensen. Als de politie de man wil ontwapenen, struikelt een agent en verliest zijn wapen, met zijn eigen wapen word hij daarna 3 keer door het hoofd geschoten. Ik zet dit filmpje niet uit sensatie zucht hier, want het was ook gewoon op de lokale tv te zien.

   https://www.facebook.com/photo.php?v=555146384550133&set=vb.136880246376751&type=2&theater

 4. Danny zegt op

  hoezo..buitenlandse investeerders kopen grond in Thailand voor handel en industriële doeleinden.
  Ik dacht dat Thailand nooit grond verkoopt aan buitenlanders ?

  Danny

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Danny In Bangkok Post staat: In Chiang Khong, Chinese investors are buying land […] Bij Phitsanulok wordt ook gesproken van land dat gekocht wordt door Chinese investeerders. Misschien doen ze dat via de 49-51 constructie (aandelenverhouding Thais-Chinezen).

 5. Mr Bojangles zegt op

  even kijken, ik raap wat zinnen uit de diverse stukken bij elkaar…

  ( laat ik maar even buiten beschouwing dat een land wat barst van het water, denkt goede raad te kunnen gaan geven over landbouw aan landen die van zijn lang zal ze leven nog nooit water gezien hebben)

  komt ie:
  ——————-
  – Premier Yingluck vertrekt morgen naar het Afrikaanse continent voor een bezoek aan Mozambique, Tanzania en Oeganda. Ze gaat er zeven overeenkomsten tekenen. Yingluck reist in het gezelschap van zestig zakenmensen uit de sectoren energie, voedsel, constructie en toerisme.

  – Slechts vijf rijstexporteurs nemen volgende week deel aan de veiling van 350.000 ton rijst uit de regeringsvoorraad. Waarom het er zo weinig zijn, schrijft de krant niet. De krant schrijft ook niet hoe oud de rijst is. Eerder meldde de krant dat de bieders de geveilde rijst niet kunnen inspecteren. Vorig jaar werden zes veilingen gehouden, waarvan drie mislukten omdat de exporteurs te lage prijzen boden.

  – Aan landbouwsubsidies heeft de regering sinds haar aantreden twee jaar geleden minstens 700 miljard baht uitgegeven. Rijst is de grootste slokop gevolgd door tapioca en rubber. De Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives, die het hypotheeksysteem voor rijst voorfinanciert, heeft al 650 miljard baht uitgekeerd aan boeren.

  De regering heeft pas 120 miljard aan de bank terugbetaald en heeft voor dit jaar als doel nog eens 220 miljard baht terug te betalen. Maar dan moet het haar wel lukken rijst aan andere regeringen te verkopen. De target voor dit jaar is 8,5 miljoen ton, maar tot nu toe is alleen een deal met Iran bekend geworden voor 250.000 ton. Volgens minister Niwatthamrong Bunsongpaisan (Handel) heeft Iran de komende twee jaar nog eens 1 miljoen ton nodig.
  ——————-

  Als ik dat even in mijn eigen woorden samenvat, wat ik vermoed:
  we sterven van de bedorven rijst en die gaan we nou aan Afrika verkopen.

 6. willem zegt op

  Thai-news:[27-7].
  Schokkend filmpje omtrend de politieagent die neergeschoten wordt.Ikzelf heb in Buriram ook Thaise familie van mijn vriendin die regelmatig”aan het Yabaa boompje snuiven”dan wel kauwen.De ene persoon blijft rustig/en de ander wordt er juist zeer agressief van.
  Dit is helaas ook Amazing-Thailand!
  Gr;Willem Scheveningen…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website