Verkopers van butagas zijn gewaarschuwd dat ze geen misbruik mogen maken van het tekort dat in april dreigt wanneer Myanmar twee aardgasvelden anderhalve week sluit voor onderhoudswerkzaamheden.

Verkopers zouden al begonnen zijn te hamsteren en sommige kopers [die een eetstalletje hebben] zouden al een voorschot hebben aangeboden om er zeker van te zijn dat ze in april voldoende gas hebben.

Volgens Wiboonlasana Ruamraksa, directeur-generaal van het Internal Trade Department, heeft de sluiting van de gasvelden alleen gevolgen voor de elektriciteitscentrales en niet voor het huishoudgas. Butagas wordt geproduceerd door olieraffinaderijen en komt voor 25 procent uit Singapore en het Midden Oosten.

Voor butagas geldt een vastgestelde prijs: 285 baht voor een 15-kilo cilinderfles en 890 baht voor een 48-kilo cilinder. Verkopers die meer vragen of flessen achterhouden, worden beboet of riskeren een gevangenisstraf.

– Boontje komt om zijn loontje. Is deze uitdrukking van toepassing op Sathian Permthong, voormalig permanent secretaris van het ministerie van Defensie? De man werd in augustus vorig jaar kort voor zijn pensioen overgeplaatst naar een inactieve post, omdat hij het gewaagd had in het openbaar zijn baas de minister te kritiseren vanwege diens keuze voor zijn opvolger. Hij begon een procedure bij de bestuursrechter, maar brak die later af.

En nu nagelt de National Anti-Corruption Commission (NACC) hem wegens ‘ongebruikelijke rijkdom’ aan de schandpaal. Zijn bankrekeningen en eigendommen, en die van drie andere personen, zijn bevroren en de NACC heeft de zaak aanhangig gemaakt bij de Criminal Division for Holders of Political Positions, een afdeling van de Hoge Raad. Die beslist of het vermogen in beslag wordt genomen.

De NACC heeft ontdekt dat 10 miljoen baht op zijn bankrekening was gestort en meer dan 100 miljoen baht op de bankrekeningen van zijn echtgenote en hun geadopteerde dochter, geld dat ook afkomstig van hem moet zijn geweest. De echtgenote bleek vier percelen in Ubon Ratchatani te bezitten en de dochter vijf percelen in dezelfde provincie en Bangkok. Een Toyota Innova en een Lexus zijn aan de ketting gelegd.

De NACC heeft ook ontdekt dat een bedrag van 18 miljoen baht enkele dagen beheerd is geweest door een lector van de Thammasat universiteit, die de dochter begeleidde bij haar doctoraal. Moeder en dochter hadden hem dat gevraagd, omdat de familie ‘wat problemen’ had.

Een tweede verzoek betrof een cheque van 27 miljoen baht, op zijn naam uitgeschreven door een bedrijf dat land aan de echtgenote had verkocht. De NACC vermoedt dat de man als katvanger heeft gefungeerd. Volgens de lector heeft hij niet geprofiteerd van het geld. Hij had het geparkeerd op een rekening van de spaarcoöperatie van de universiteit en in zo’n vijftien overboekingen teruggestort. De rekening zou nu bijna leeg zijn.

– Waar een lunch al niet goed voor is. De ministers van Defensie van Thailand en Cambodja prikten dinsdag een vorkje bij Hindu-tempel Preah Vihear en hebben gelijk maar afgesproken soldaten die er gelegerd, zijn te vervangen door grenspolitie. Ze hopen daarmee goede sier te maken bij het Internationale Hof van Justitie in Den Haag dat beide landen in juli vorig jaar gelastte hun troepen terug te trekken uit een door het Hof vastgestelde gedemilitariseerde zone. Tot op heden was dat niet (of nauwelijks?) gebeurd.

De gedemilitariseerde zone omvat onder andere het gebied van 4,6 vierkante kilometer dat door beide landen wordt betwist. Op verzoek van Cambodja buigt het Hof zich dit jaar over deze kwestie. In april geven Thailand en Cambodja een mondelinge toelichting in Den Haag. De uitspraak wordt een half jaar later verwacht. De vrees bestaat dat die ten gunste van Cambodja kan uitvallen, wanneer het Hof dezelfde redenering gebruikt die in 1962 werd gebruikt om de tempel aan Cambodja toe te wijzen.

– Een nieuwe lente, een nieuw geluid, om met Herman Gorter te spreken, lijkt van toepassing op Thailand. Lees ik het goed? Thailand is bereid gesprekken te voeren met de opstandelingen in het Zuiden mits zonder voorwaarden vooraf.

Tenzij Bangkok Post weer eens niet goed heeft geluisterd, is deze uitspraak van vice-minister-president Chalerm Yubamrung geheel in tegenspraak met wat al sinds het oplaaien van het geweld in 2004 opeenvolgende regeringen hebben gezegd: we onderhandelen niet met opstandelingen [die zich aan misdaden schuldig maken].

Paradorn Pattanabutr, secretaris-generaal van de National Security Council, zegt dat de medewerking van Maleisië cruciaal is bij Thailand’s pogingen een eind te maken aan het geweld. Het land moet de leiders niet toestaan over de grens te vluchten en ook met Thailand samenwerken wanneer om uitlevering van bepaalde personen wordt gevraagd. ‘Die medewerking zal uiteindelijk bepalend zijn voor de aanpak van het probleem.’

Morgen ontmoet premier Yingluck haar Maleisische counterpart Najib Razak. Verwacht wordt dat ze een verklaring zullen afleggen over de samenwerking tussen beide landen. Zodra Maleisië haar medewerking heeft toegezegd, zegt Paradorn, kunnen beide landen nadenken over de kanalen voor onderhandelingen met de opstandelingen. Maleisië speelt daarbij een bemiddelende rol. Inlichtingendiensten van beide landen moeten gegevens leveren om te bepalen met welke groepen wordt gepraat.

– Overstromingen en grondverschuivingen hebben gisteren flink huisgehouden in delen van het uiterste Zuiden. De boosdoener was de tropische storm Shanshan, die gepaard ging met zware regenbuien. Scholen hebben de deuren moeten sluiten en verschillende woongemeenschappen zijn onder water gelopen.

Vijf districten in Patthalung hebben al enkele dagen te maken met stortbuien. Meer dan 2.000 huizen zijn onder water gelopen en 10.000 rai boerenland is beschadigd. In twee districten bereikte het water een hoogte van 80 cm.

In de provincie Songkhla heeft het drie dagen onafgebroken geregend. Twintig huizen in het district Rattaphum liepen onder water. Het water stijgt nog steeds. Dorpen aan de voet van bergen moeten oppassen voor lawines. Gelukkig zijn de drie grote waterreservoirs in de provincie half vol, dus die kunnen nog genoeg water opvangen.

Ook in de provincie Narathiwat kregen bewoners het voor hun kiezen. Meer dan tien wegen zijn onbegaanbaar. Zestig gezinnen in Hua Saphan zijn geëvacueerd.

Verwacht wordt dat de regen in het diepe Zuiden afneemt omdat de inmiddels afgezwakte tropische storm uit Maleisië trekt. Maar uitvaren naar zee zit er voor de vissers nog niet in, want de golven zijn 2 meter hoog. Overstromingsgevaar bestaat ook voor bewoners langs de Pattani rivier.

– ’t Is eigenlijk een oud bericht, want al eerder gemeld: Thai Airways International (THAI) wil samen met AirAsia en Bangkok Airways een gezamenlijke training voor piloten opzetten. THAI gaat ook haar onderhoudsdienst uitbreiden om meer inkomsten te genereren.

AirAsia is al akkoord met de gezamenlijke training, met Bangkok Airways wordt deze week gepraat. Doel van de samenwerking is om het tekort aan (Thaise) piloten te verminderen en aan de onderlinge strijd om piloten een eind te maken.

AirAsia is ook akkoord met onderhoud van haar vloot door THAI op Don Mueang. Samen met Airbus gaat THAI een trainingscentrum voor monteurs opzetten in Thailand. De technische afdeling van THAI wordt in oktober gecertificeerd, zodat technici van andere maatschappijen in de regio die met Airbus toestellen vliegen, niet meer naar het buitenland hoeven, maar in Thailand kunnen worden getraind. Thans verzorgt THAI per jaar 250 cursussen.

– Een peuter van 1 jaar is in Si Ratcha (Chon Buri) ernstig gewond doordat de hond van de buren hem aanviel. De moeder die in de keuken bezig was, hoorde haar zoontje huilen en verjoeg de hond, maar toen had het dier het jochie al in nek, hoofd en armen gebeten.

– Een 15-jarige Myanmarese jongen is aangehouden op verdenking van sodomie met een 7-jarige jongen. Het slachtoffertje raakte zondag vermist en werd maandag, gewikkeld in een vuilniszak, gevonden. Het is met verwondingen aan zijn hoofd in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen. Hij had ook verwondingen die op sodomie duiden. De ouders van de verdachte werken als bouwvakker in Muang (Chiang Rai).

Politiek nieuws

– Goed voorbeeld doet goed volgen. Als de gouverneur niet corrupt is, zijn de ambtenaren dat ook niet. Dat is volgens Sophon Pornchokchai de sleutel tot het uitroeien van corruptie bij het gemeentelijk apparaat van Bangkok. De onafhankelijke gouverneurskandidaat zei dit gisteren tijdens een seminar, gewijd aan corruptie in de hoofdstad. Sophon pleitte er ook voor dat de gemeentelijke diensten vanaf het allereerste begin details van projecten openbaar maken. Ook andere kandidaten hekelden corruptie – dat zal niemand verbazen –  maar erg veel concrete voorstellen leverde dat niet op.

Kanshebber Pongsapat Pongcharoen van regeringspartij Pheu Thai had het over ‘het creëren van mechanismen om rekenschap van de gouverneur te verzekeren’. Hij toonde zich bereid door iedereen te laten controleren. Pongsapat zei het ook eens te zijn met een wet die de bevolking in de gelegenheid stelt afzetting van een incapabele gouverneur te vragen. Zo’n verzoek moet wel ondersteund worden door de handtekeningen van 30.000 kiesgerechtigde inwoners.

Onafhankelijk kandidaat Kosit Suvinitjit zei de salarissen van de gemeenteambtenaren te willen verhogen, want lage salarissen zijn volgens hem de oorzaak van corruptie. Bovendien wordt bij hogere salarissen beter gekwalificeerd personeel aangetrokken.

Zondag gaan de inwoners van Bangkok naar de stembus.

Economisch nieuws

– Asean is voorbestemd over een paar jaar een afzonderlijke markt te worden. Veel industrieën zullen uit China wegtrekken vanwege de stijgende kosten. Dit zei Joerg Wolle, president van de Zwitserse market expansion services provider DKSH, onlangs tijdens een bezoek aan Bangkok. Hij voorspelt een gouden toekomst voor bedrijven die zaken doen in Azië, inclusief Thailand.

‘De Aziatische markt met uitzondering van Japan, wordt in toenemende mate veelbelovend vanwege de stijgende vraag. Als gevolg daarvan ontdekken veel Aziatische bedrijven Azië zelf ook als target voor uitbreiding. Vandaag de dag komt 25 procent van de bruto marge van onze topleveranciers uit Azië.’

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website