Drie scholen in de buurt van het Thai-Japan stadion hebben gisteren de deuren moeten sluiten, nadat de politie was begonnen demonstranten met traangas te bestoken.

De demonstranten van het Network of Students and People for Reform of Thailand probeerden de registratie van verkiezingskandidaten in het stadion te voorkomen (zie: Kiesraad pleit voor uitstel verkiezingen na rellen).

Rond 8 uur begonnen leerlingen van de Pibul Prachasan school te klagen over geïrriteerde ogen en neus. De schooldirecteur besloot daarop de leerlingen naar huis te sturen. De school telt 1.172 leerlingen en 281 leerlingen op een afdeling voor speciaal onderwijs. Ook vandaag is de school gesloten.

Het traangas bereikte ook een appartementengebouw. Oudere bewoners en jonge kinderen werden geëvacueerd naar een seniorencentrum in Din Daeng.

– Ruim drieduizend demonstranten van het People’s Democratic Reform Committee (niet te verwarren met de relschoppers bij het stadion, want dat is een andere groep) hebben gisteren gedemonstreerd voor de woning van premier Yingluck. Ze troffen haar niet thuis, want de premier is al twee weken op tournee in het Noorden en Noordoosten en komt vermoedelijk pas na de jaarwisseling terug naar Bangkok. Het was de tweede keer dat er bij de woning werd gedemonstreerd. Op 22 december demonstreerde een even grote groep.

Opnieuw eisten de demonstranten het aftreden van Yingluck. Honderden agenten en prikkeldraad hielden hen op veilige afstand van de woning. Tot een confrontatie kwam het niet. De demonstranten keerden aan het eind van de middag weer terug naar het hoofdpodium bij het Democracy Monument op de Ratchadamnoen Avenue.

De demonstratie eiste wel één slachtoffer: de commandant van de politie-eenheid bij de woning is overgeplaatst naar een inactieve post. De hoofdcommissaris van de gemeentepolitie Bangkok is niet onder de indruk van zijn optreden.

– Dertien van de 37 anti-regerings protestleiders, die gedagvaard zijn op 3 januari zich bij het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) te melden, hebben hun advocaat opdracht gegeven om uitstel te vragen. Pas wanneer hun ‘missie’ is afgerond, zijn ze bereid te komen.

– De DSI heeft de rechtbank gevraagd de borgtocht van negen voormalige leiders van de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) in te trekken. Zij worden vervolgd wegens de bezetting van de luchthavens Suvarnabhumi en Don Mueang eind 2008. Volgens de DSI hebben zij hun borgtochtvoorwaarden overtreden door deelname aan de anti-regerings protesten. De rechtbank beslist op 24 februari over het verzoek van de DSI. [Waarom dat zo lang moet duren, laat zich raden.]

– DSI-hoofd Tarit Pengdith verschijnt vandaag voor de senaatscommissie good governance. Hij zal de commissie een toelichting geven op zijn besluit de 37 protestleiders te vervolgen en hun bankrekeningen te bevriezen. Enkele banken hebben dat al gedaan; vier banken willen weten op basis waarvan de DSI dit verzoek doet.

– Woensdagnacht is de woning van protestleider Sathit Wongnongtoey in de provincie Trat, die tevens dienst doet als afdelingskantoor van oppositiepartij Democraten, beschoten. De woning was na afloop bezaaid met kogelgaten.

– Premier Yingluck heeft een uitnodiging van actieleider Suthep Thaugsuban afgeslagen om met hem in debat te gaan. Suthep moet zijn ideeën maar ventileren in de voorgestelde National Reform Council (NRC, zie Nieuws uit Thailand van gisteren), vindt ze. Yingluck zei dat de regering alleen luistert naar meningen van betrokken partijen over nationale hervormingen.

Suthep daagde Yingluck woensdag voor een televisiedebat uit om de degens te kruisen over de NRC en de door hem voorgestelde Volksraad. De NRC gaat bestaan uit 499 vertegenwoordigers te kiezen uit een groep van 2000 personen uit alle lagen van de bevolking. De Volksraad zou 400 leden moeten tellen, waarvan 100 door de protestbeweging worden benoemd.

Voorzitter Isara Vongkusolkit van de Thai Chamber of Commerce zegt dat veel groepen weinig heil zien in het NRC-voorstel van de regering.

Sombat Thamrongthanyawong, voormalig president van het National Institute of Development Administration, noemt het voorstel kwestieus omdat degene die het heeft voorgesteld onbetrouwbaar is ‘omdat ze zo’n idee niet eerder heeft geopperd’. Pas nadat de protestbeweging voorstelde een Volksraad te vormen, reageerde de regering met een eigen idee. Volgens Sombat zullen oplossingen die de NRC bedenkt niet worden gerealiseerd tenzij ze de politieke aspiraties van regeringspartij Pheu Thai dienen.

– De National Anti-Corruption Commission gaat actie ondernemen tegen de voorzitters van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Zij kapten parlementaire debatten over het voorstel tot wijziging van de Senaat af, waardoor parlementsleden van oppositiepartij Democraten het woord niet konden voeren en dat is in strijd met artikel 270 van de grondwet. Beide voorzitters zijn opgeroepen om op 10 januari voor de commissie te verschijnen.

Verder loopt er nog een procedure voor het Constitutionele Hof, maar die laat ik ter wille van de duidelijkheid maar onvermeld.

– De veiling van zeven digitale HD- en zeven SD-kanalen heeft gisteren de niet onaardige som van 39,65 miljard baht opgeleverd en dat is kassa voor de National Broadcasting and Telecommunications Commission. Tv-kanaal 3 tastte het diepst in de buidel. Het bood 3,53 miljard baht voor een HD-kanaal.

– Alles over de rellen van gisterochtend in: Kiesraad pleit voor uitstel verkiezingen na rellen

Economisch nieuws

– De bovengrondse (BTS) en ondergrondse (MRT) metro spinnen sparen bij de demonstraties, terwijl het verkeer op de expressways iets is afgenomen. Zondag toen duizenden demonstranten door de stad trokken, reisden 760.000 personen met de BTS tegen 400.000 op andere zondagen. Ook op weekdagen is het reizigersaantal toegenomen: het bedraagt gemiddeld 650.000 per dag, wat neerkomt op een stijging met 10 procent op jaarbasis.

De BTS doet trouwens toch goede zaken dankzij de verlenging van de Silom lijn van Wong Wian Yai naar Bang Wa. De totale lengte van het BTS-metronet is daardoor toegenomen naar 35 kilometer en de dagomzet naar 16 miljoen baht. De 5,25 kilometer tussen Saphan Taksin naar Bang Wa zorgt voor een stijging van het aantal reizigers met 30.000 per dag.

De MRT scoorde zondag een toename van 24 procent, maar de krant meldde eerder een toename van 75 procent: van 170.000 trips naar 300.000. De aantallen op weekdagen komen ook niet overheen. Volgens het huidige bericht bedraagt het 250.000 reizigers, het vorige bericht noemde 280.000 reizen.

Op de expressways (tolwegen) daalde het verkeersaanbod in november met 1,8 procent. December zal niet veel beter zijn.  De eerste elf maanden van dit jaar nam het verkeersaanbod met 1,7 procent op jaarbasis toe en de omzet, dankzij de tariefsverhoging, met 7,9 procent op jaarbasis.

– Het blijft tobben met de uitbetaling van de garantieprijs aan boeren die hun paddy hebben ingeleverd. De regering wil nu obligaties ter waarde van 13 miljard baht uitgeven om de boeren te kunnen betalen. De Kiesraad zou daar geen bezwaar tegen hebben. Die moet toesteming geven omdat de regering demissionair is.

Secretaris-generaal Pongpanu Savetdarun van het Public Debt Management Office gooit echter roet in het eten. Hij weigert zijn handtekening te zetten onder leningen. Bovendien heeft hij de toestemming van de Kiesraad nog niet ontvangen.

De Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives, die het rijsthypotheeksysteem voorfinanciert, komt de boeren, die al sinds begin oktober op hun geld wachten, enigszins tegemoet door ze leningen toe te staan met de hypotheekgarantie als korte-termijn onderpand. Tot nu toe heeft de bank 40 miljard baht aan boeren uitgekeerd.

Staatssecretaris Thanusak Lek-uthai (Financiën) garandeert de boeren dat ze uiterlijk 15 januari betaald worden. In het eerste twee weken van december is al 20 miljard baht uitgekeerd, de rest tot een totaal van 85 miljard volgt eind van de maand en volgend jaar.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 27 december 2013”

  1. Dick van der Lugt zegt op

    Breaking News Het dodental als gevolg van de rellen donderdagochtend bij het Thai-Japan stadion is inmiddels opgelopen tot twee en het aantal slachtoffers tot 153, aldus cijfers van het Health Department. De tweede dode is een demonstrant van 30 jaar. Hij overleed afgelopen nacht aan een kogelschot in zijn borst.

    Van de gewonden worden er nog 38 verpleegd. Een reddingswerker werd eveneens in zijn borst geschoten; hij wordt behandeld in een particulier ziekenhuis.

    Voor vandaag worden problemen verwacht bij het Government House, het Thai-Japan stadion en het hoofdbureau van de gemeentepolitie Bangkok.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website