BTS-station Saphan Taksin, het grote knelpunt in de bovengrondse Silom metrolijn, gaat mogelijk tegen de vlakte.

Het station, dat ingeklemd ligt tussen twee verhoogde wegen, zorgt voor irritante vertragingen in de spitsuren omdat het enkelspoor heeft. Het perron is bovendien te kort, zodat de maximale treinlengte vier rijtuigen is, terwijl de andere stations gebouwd zijn op zes rijtuigen.

Saphan Taksin was aanvankelijk bedoeld als tijdelijk station, maar omdat de verlenging van de lijn over de rivier jarenlang vertraagd werd, ontwikkelde het zich tot een belangrijk overstappunt vanwege de nabijheid van de rivier. Vanaf de pier vertrekken onder andere een veerdienst naar Asiatique the Riverfront en shuttle-boten naar hotels.

Wanneer het station wordt gesloopt, komt er ruimte voor een tweede spoor, zodat de huidige frequentie van vier minuten in de spits kan worden opgevoerd naar twee à drie minuten, een frequentie die wel mogelijk is op de Sukhumvitlijn.

Ter gedachte bepaling: één rijtuig heeft een capaciteit van 300 passagiers. Als een rijtuig helemaal vol is, staan er zes mensen per vierkante meter. Met uitzondering van Saphan Taksin zijn alle BTS-stations 150 meter lang, ruimte biedend aan zes rijtuigen. De BTS is ontworpen op een vervoer van 50.000 personen per uur in beide richtingen.

Als de sloop doorgaat (een tweede optie, een deel van de King Taksin brug verplaatsen, is aanzienlijk duurder), wordt een trottoir roulante van een kilometer aangelegd tussen BTS-station Surasak en Saphan Taksin.

– Een dode man met een bloedneus. Dat zou kunnen wijzen op ebola. Een niet zo’n gekke gedachte want de man, wiens lichaam donderdag in een flatje in Pathong (Phuket) werd gevonden, was op 7 oktober gearriveerd uit Nigeria.

Er is bloedonderzoek gedaan, waarvan de resultaten vandaag bekend worden gemaakt. Ook worden de komende drie weken vijfentwintig personen in de gaten gehouden die contact met de man hebben gehad. De condo is gedesinfecteerd en verzegeld.

De man, een Brit wiens identiteit niet is bekend gemaakt, was op 15 oktober op het strand onwel geworden. In het ziekenhuis stelde de arts een hartafwijking vast. Maar omdat de symptomen niet in de richting van ebola wezen, mocht hij het ziekenhuis verlaten.

– Onafhankelijke staatsdiensten zijn van essentieel belang om regeringen te controleren en die moeten niet belemmerd worden door politici, zegt kiesraadcommissaris Somchai Srisuthiyakorn. Somchai reageert met deze waarschuwing op uitlatingen van enkele politici en academici die deze [vaak voor hen lastige] organen aan banden willen leggen.

De onlangs gevormde National Reform Council (NRC, een orgaan dat hervormingsvoorstellen gaat formuleren) gaat zich beraden over de bevoegdheden van die organen, behalve de Kiesraad, ook de Ombudsman, de National Anti-Corruption Commission en de Rekenkamer.

Somchai pareert de kritiek als zou de Kiesraad te veel macht hebben. Hij vindt dat de Kiesraad bij verkiezingsfraude of andere overtredingen gele en rode kaarten moet kunnen blijven uitdelen.

– De drie Engelse politiewaarnemers hebben gisteren een bezoek gebracht aan Koh Tao en een kijkje genomen op het Sairee strand, waar twee Britten vorige maand werden vermoord, en op twee andere locaties. Ze arriveerden ’s ochtends vroeg per helicopter. De burgemeester van Koh Tao was niet ingelicht over het bezoek.

Op het Sairee strand spraken de Britten met een lid van het plaatselijk reddingsteam over de vondst van de twee lichamen. Daarna bekeken ze de AC bar, waar de slachtoffers de avond voor hun dood hadden doorgebracht. Na de inspecties die een uur in beslag namen, overlegden de Britten nog een half uurtje met elkaar waarna ze terugkeerden naar Bangkok.

Het bericht maakt op gezag van een bron ook nog melding van een inspectie op vrijdag door twee andere Britse agenten, maar daar begrijp ik niets van. Het bericht rammelt sowieso, want niet duidelijk wordt uit welke bron de informatie over het bezoek van gisteren afkomstig is.

– De National Reform Council (NRC) heeft toestemming gekregen van de voorzitter van de NLA (noodparlement) om personeel aan te nemen ter ondersteuning van zijn werk. De voorzitter en twee vice-voorzitters hebben recht op een adviseur, secretaris en tweede secretaris, die respectievelijk 72.660, 49.210 en 43.490 baht verdienen. Geen slecht maandsalaris, zou ik zeggen. En er wordt nog meer met geld gesmeten. Elk NRC-lid mag vijf personen in dienst nemen en commissies krijgen ondersteuning. Ik heb alle bedragen maar niet bij elkaar opgeteld.

– Een naaste medewerker van een voormalig Democratisch parlementslid is zaterdagnacht neergeknald. Er was negen keer op hem geschoten. De man werd in Muang (Rayong) bij zijn Toyota Fortuner gevonden (foto homepagina).

Vermoedelijk is hij na een avondje drinken het slachtoffer geworden van onenigheid met een medeweggebruiker want aan één kant van de wagen zat een lange kras. Het bericht beschrijft in alle details hoe het drinkgelag verliep plus het vervolg, maar dat is allemaal overbodige informatie.

– Een bekende drugsdealer in Yala is gisteren gedood in een vuurgevecht met de politie. De man was bij een controlepost in Tha Sap doorgereden, waarna de politie de achtervolging inzette, schoten wisselend. Nadat de wagen tegen acht geparkeerd staande motorfietsen was gebotst, volgde de eindafrekening. Een agent en twee omstanders raakten gewond.

– Twee van de tien vissers die twee jaar geleden door hun werkgever in Indonesië in de steek werden gelaten, hebben een vergoeding gekregen voor de tijd dat ze op Ambon zaten. De compensatie is te danken aan overleg tussen het Department of Labour Protection and Welfare en de werkgevers. Een zegt niet geweten te hebben dat zijn werknemer was achtergelaten [door de schipper van de trawler?].

De tien mannen werden in augustus ontdekt door medewerkers van de Labour Rights Promotion Network Foundation tijdens een bezoek aan Ambon. De krant maakte eerder melding van de terugkeer van vijf vissers.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Steuntje in de rug voor rijstboeren
Weer een ‘bekentenis’ in moordzaak Japanners

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 26 oktober 2014”

  1. Dick van der Lugt zegt op

    Breaking News Zaterdagnacht om 3 uur is in Nederland de wintertijd ingegaan. Dit betekent voor expats en ook voor de thuisblijvers dat ze moeten rekenen met een tijdverschil van 6 uur. Nu ik dit schrijf, is het 12:24 uur in Thailand, dus in Nederland is het 06.24 uur. (Knap hè?)

  2. Rob V. zegt op

    BTS Thaksin is (was? Ik vernam enkele weken terug al iets over een voorgenomen sluiting) een fijn opstappunt van BTS, bus en boot. Vanaf Thon Buri en dat andere station is het toch een stukje verder naar de rivier daar waar je nu practisch bij het uitstappen al met je poten in het water staat.

  3. henry zegt op

    Voor mij een belangrijk station, want de rivierboot uit Pakred stopt daar. En ik neem daar steeds de BTS


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website