Uiteraard, zou ik zeggen. Vissers hopen dat Indonesië snel het verbod op vissen in Indonesische wateren, dat is ingesteld na de moord op twee Indonesische marinemensen door Thaise vissers, opheft. Werkgevers in de visserij hebben het ministerie van Buitenlandse Zaken gevraagd met de Indonesische regering te praten.

Volgens de Songkhla Fishery Association zijn 500 trawlers de dupe van het verbod. Het inkomstenverlies bedraagt 30 miljoen baht per dag. Het verbod kost de Indonesische overheid ook geld, want die loopt nu de 150.000 baht per schip mis, dat betaald moet worden om er twee maanden te mogen vissen.

Bij de moord waren twaalf vissers betrokken, twee worden beschouwd als getuigen. De marinemensen waren op 8 maart aan boord van de trawler gegaan omdat ze op zoek waren naar vissers die aan wal hadden gemat met Indonesische marinemensen. Hun lichamen werden in zee gedumpt. De politie heeft de zaak in onderzoek. Arrestaties zijn nog niet verricht.

– De Thai Feed Mill Association gaat vissers extra betalen, die milieuvriendelijk vissen. Dat wil zeggen geen netten gebruiken met kleinere mazen om kleine, jonge visjes te vangen die verkocht kunnen worden aan de vismeelindustrie. Deze praktijk vernielt de zee ecologie.

De Thai Fishmeal Producers Association zegt dat 65 procent van het vismeel gemaakt wordt van onbruikbare visdelen en 35 procent van de bijvangst. De vereniging vindt niet haar taak om te controleren of de bijvangst legaal is gevangen; daar is de overheid voor. De Europese Unie koopt alleen vis, waarvan vaststaat dat ze legaal gevangen is.

Oxfam heeft gisteren haar research bekend gemaakt van ‘Mapping Shrimp Feed Supply Chain in Songkhla Province to Facilitate Feed Dialogue’. Uit de studie is gebleken dat het inkomen van vissers in de periode 1983-1999 veertigvoudig is verminderd. Volgens de Visserijdienst werd in 1961 297,8 kilo vis per uur gevangen. In 2000 was dat nog maar 17,8 kilo.

– De National Anti-Corruption Commission (NACC) is onaangedaan door de drie granaataanvallen maandagavond op haar hoofdkantoor en het kantoor van de Government Lottery (GLO) in Nonthaburi. ‘We gaan gewoon door met ons werk. Onderzoeken van ons zijn nooit door welke partij dan ook beïnvloed’, zegt secretaris-generaal Sansern Poljiak.

De eerste granaat belandde omstreeks half elf op het dak van het NACC-gebouw 2. Vijftien minuten kwam een granaat terecht op het terrein van buurman GLO en een derde kwam daar op het dak terecht.

Toen de aanvallen plaatsvonden, bevonden demonstranten van de roodhemd People’s Radio for Democracy Group zich voor het gebouw. Ze begonnen maandag met een blokkade uit protest tegen het onderzoek van de NACC naar de rol van premier Yingluck als voorzitter van het National Rice Policy Committee.

De NACC doet onderzoek naar corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst en beschuldigt Yingluck van nalatigheid. De demonstranten wijzen er op dat de onderzoeken naar onregelmatigheden ten tijde van de regering Abhisit maar niet opschieten.

Als gevolg van de blokkade werkt de NACC nu elders. ‘De demonstranten willen ons werk verstoren, maar het enige effect is dat het werk vertraagd wordt’, zegt Sansern.

– Vier pro-regerings demonstranten hebben zich gisteren gemeld bij de politie van Nonthaburi. Ze worden beschuldigd van de mishandeling van een monnik, maandag bij het kantoor van de NACC. De politie heeft hen vrijgelaten op borgtocht.

Volgens een van de vier had de monnik, die bij een schermutseling met een man tussenbeide kwam, hen uitgescholden en met zijn wandelstok naar haar gewezen. De vrouw zei aanvankelijk getwijfeld te hebben of hij wel echt een monnik was en ze meende dat hij haar met de stok wilde aanvallen. Vervolgens riep ze de hulp in van andere demonstranten, die de monnik aanvielen.

– Bij een brand in een vluchtelingenkamp van Karen aan de Thai-Myanmar grens in Ban Mae La (Tak) zijn maandagavond achttien hutten in vlammen opgegaan. De brandweer brak ook nog eens achttien hutten af om te voorkomen dat het vuur zich verder zou verspreiden. Er vielen geen gewonden.

– Een roodhemd demonstrant is op 19 mei 2010 gedood door geweervuur uit de richting waar soldaten waren gestationeerd, maar wie precies geschoten heeft, valt niet vast stellen. Aldus vonniste de Bangkok South Criminal Court gisteren over het incident op de dag dat het leger een eind maakte aan de wekenlange bezetting door roodhemden van de Ratchaprasong intersection.

– Als reden geeft de organisator het gebrek aan water, maar waarschijnlijker is het dreigement van het ministerie van Cultuur om naar de rechter te stappen. Celebrate Songkran 2014 in Singapore gaat dus niet door. De organisatoren zien er vanaf. Het was de eerste keer dat het festival gehouden zou worden.

– Zes leiders van het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) en de Caravan of the Poor zijn tot een gevangenisstraf van twee jaar veroordeeld wegens de belegering van de Nation Tower, acht jaar geleden. Ze leidden destijds zo’n duizend demonstranten om te protesteren tegen een krant, die een artikel had gepubliceerd dat beledigend voor de monarchie zou zijn.

– De National Health Commission is gepikeerd dat het United Nations Conference Centre in Bangkok abrupt de reservering voor haar jaarlijkse conventie heeft geannuleerd. De conventie zou vanaf vandaag tot vrijdag worden gehouden.

Het centrum heeft de stekker eruit getrokken uit zorgen over de veiligheid. Het bevindt zich vlakbij de locatie van een protestgroep bij het Government House en een locatie op de Ratchadamnoen Nok Avenue, waar eerder twee groepen een protestkamp hadden.

De conventie zou worden bijgewoond door meer dan tweeduizend internationale en binnenlandse medische professionals, academici, actievoerders en regeringsvertegenwoordigers. Enkele sprekers zijn zelfs al in Bangkok gearriveerd. Er is al 10 miljoen baht uitgegeven aan de voorbereidingen. Wanneer de (zesde) conventie nu wordt gehouden, is nog niet bekend.

– De restrictie dat minderjarigen alleen een HIV-test met toestemming en in het bijzijn van de ouders mogen laten doen, dient te vervallen, vindt de Medical Council of Thailand. Ze wil dat die voorwaarde wordt geschrapt uit de Child Protection Act. De voorwaarde had destijds tot doel het belang, de bescherming en de veiligheid van kinderen te dienen, maar de leeftijdsgrens vormt thans een probleem.

– Ik schreef het gisteren al: wat het belang van het nieuws is, ontgaat me, dus beperkte ik het bericht tot de mededeling dat staatssecretaris Nattawut Saikuar de namen had genoemd van negen personen die wel belangstelling zouden hebben voor de post van interim-premier, wanneer premier Yingluck het veld moet ruimen.

Vandaag komt de krant met een follow-up. Een van de ‘verdachten’, legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha, reageert. ‘Dat is absoluut zijn eigen analyse en speculatie zonder enige redelijke gronden om die te ondersteunen’, zegt Prayuth. En daar laat ik het maar bij. Voor het hele artikel, zie Prayuth slams Nattawut for PM list leak.

– ’t Is eigenlijk oud nieuws, maar ik meld het toch maar even. Volgens een bron bij voormalig regeringspartij Pheu Thai wordt premier Yingluck mogelijk geen lijsttrekker bij de nieuwe verkiezingen (de lijsttrekker is automatisch de kandidaat-premier) omdat tegen haar een onderzoek van de NACC loopt in verband met het hypotheeksysteem voor rijst en om de toenemende negatieve houding over de invloed van de Shinawatra’s te pareren. Maar een minister bestrijdt alweer wat de bron te melden heeft. Yingluck is nog steeds de belangrijkste kandidaat voor het lijsttrekkerschap, omdat ze de steun van de partijsupporters heeft.

– Familie van de Russische man die spoorloos is verdwenen (de krant schrijft: is ontvoerd uit zijn huis in Phuket) heeft een beloning van 500.000 baht uitgeloofd voor informatie die leidt tot de arrestatie van de vermeende ontvoerders en 100.000 baht om de man te traceren. De zaak kwam in de openbaarheid doordat zijn vriendin met steekwonden in een hotelkamer werd gevonden.

Een van de ontvoerders zou volgens Russische kranten door de politie worden gezocht wegens een geval van mishandeling in 2005. Hij is voormalig officier van de Russische Far East Fleet en zou naar Thailand zijn gevlucht om arrestatie te voorkomen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


Mededeling van de redactie

Bangkok Shutdown en de verkiezingen in beeld en geluid:
www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website