De afgelopen vijf dagen heeft de politie vier successen geboekt in de strijd tegen drugshandel. En zoals gebruikelijk werden buit en verdachten aan de pers, dus aan den volke, getoond. In totaal gaat het om 5 miljoen methamphetamine pillen en 136 kilo ya ba met een totale waarde van 2 miljard baht.

In twee gevallen was de politie getipt en in een ander geval kwamen politie en personeel van het Office of the Narcotics Control Board (ONCB) in actie op basis van een rapportage.

Volgens vice-minister-president Chalerm Yubamrung, die de presentatie bijwoonde, waren de speedpillen onder een nieuw logo van dezelfde producent afkomstig. Bekend is dat hij ze aan de andere kant van de noordelijke grens produceert. Volgens de ONCB neemt de vraag naar drugs in Bangkok en omliggende provincies toe.

– Voor wat het waard is, want op basis van welke bronnen Bangkok Post dit schrijft, is me volkomen onduidelijk: De ministeries van Buitenlandse Zaken van Thailand en Maleisië onderhandelen over een vredesovereenkomst voor het Zuiden van Thailand met Maleisië als bemiddelaar.

Bronnen bij veiligheidsdiensten vrezen zelfs dat premier Yingluck tijdens haar bezoek aan Maleisië deze week gaat proberen vredesgesprekken met de zuidelijke opstandelingen te formaliseren.

De onderhandelingen zijn een uitvloeisel van een recente ontmoeting  tussen vice-minister-president Chalerm Yubamrung en de Maleisische premir Najib Razak. Maleisië wil een formeel document waarin haar bemiddelende rol wordt vastgelegd. Het zou ook willen dat Thailand de zuidelijke provincies autonomie verschaft of er een ‘special administrative area’ van maakt.

Kasturi Mahkota, president van de Pattani United Liberation Organisation (Pulo), pleitte onlangs op kanaal 3 voor autonomie, maar minister Sukhumpol Suwanatat noemt die status ongrondwettelijk. Udomchai Thammasaroraj, commandant van het Vierde Legerkorps, hecht geen waarde aan het pleidooi van Kasturi. ‘Pulo probeert de mensen ervan te overtuigen dat het nog steeds macht heeft, maar het heeft geen leger en speelt geen rol in de drie zuidelijke provincies.’

De Raad van State heeft gesuggereerd dat een overeenkomst tussen Thailand en Maleisië een driewerf nee van Maleisië dient te bevatten: geen steun aan afscheiding, geen steun aan geweld en geen bescherming in eigen land van opstandelingen uit Thailand.

Tot nu toe heeft de Thaise regering altijd geweigerd de moslimreparatisten te erkennen. Geen enkele regering was een voorstander van formele onderhandelingen, alhoewel informele gesprekken wel hebben plaatsgevonden.  Door nu een overeenkomst met de separatisten te tekenen, zou de regering van dat beleid afstand nemen en hun status erkennen.

Naar verluidt zou oud-premier Thaksin betrokken zijn bij het streven naar een vredesdeal. Dat voedt de angst dat Yingluck daarover in Kuala Lumpur afspraken gaat maken. Een bron noemt zo’n deal ‘een nachtmerrie’ voor iedereen.

Senator Anusart Suwanmongkol uit Pattani vindt dat de regering openheid van zaken moet geven. De bevolking dient volgens hem eerst geraadpleegd te worden, alvorens een deal wordt gesloten. Maar hij gelooft niet dat Yingluck iets tekent. ‘Veel mensen steunen nu een vredesdialoog, maar onderhandelingen dienen rekening te houden met de belangen van de mensen die in het gebied wonen’, zegt hij.

Gevraagd naar commentaar op de bewering van Kasturi dat Thailand niet echt vresdesgesprekken wil, zegt legercommandant Udomchai: ‘De enigen die niet oprecht zijn, zijn de opstandelingen. Toen vier militanten zich wilden aangeven bij de autoriteiten, waren er mensen die hen probeerden te overtuigen dat niet te doen. Dus, wie is niet oprecht?’

– De vraag is: had aannemer PCC Development and Construction Co toestemming van de Royal Thai Police om het werk aan de 396 politiebureaus en 163 politieflats uit te besteden, want dit was contractueel niet toegestaan? Het Department of Special Investigation, dat onderzoek doet naar de bouw die sinds vorig jaar stilligt, heeft de aannemer gevraagd bewijzen te leveren. Kan hij dat niet, dan wordt hij aangeklaagd wegens fraude.

Vijfentwintig onderaannemers hebben bij de politie een klacht ingediend dat ze bedrogen zijn door de aannemer, maar het moeten er veel meer zijn. Die durven blijkbaar niet te praten met de DSI. De klagers zeggen dat de aannemer heeft nagelaten hen in totaal 50 miljoen baht te betalen voor het werk. Omdat hij niet met geld over de brug kwam, legden ze het werk stil. De bouw had 14 maart rond moeten zijn.

– De zaak is eerder voor de rechter geweest en toen lukte het niet, maar nu gaat het Department of Special Investigation het opnieuw proberen. In strandparken en kuststreken in nationaal park Khao Lampi-Hat Thai Muang (Phangnga) is 500 rai wederrechtelijk in gebruik genomen en op land, eigendom van de marine, nog eens 15 rai.

De DSI vertrouwt de grondaktes niet, want die zijn een dag voordat het gebied in juni 1986 de status nationaal park kreeg uitgegeven en dat is wel erg toevallig c.q. ongebruikelijk.

Sommige percelen zijn in het bezit gekomen van buitenlanders voor een bedrag van wel 25 miljoen baht per rai, zegt Prawut Wongseenin, directeur van het Consumer Protection and Environment Crime Bureau van de DSI. Achter de fraude zat een invloedrijke investeerder uit Phuket, die de hulp van ambtenaren kreeg. Die investeerder won eerder een rechtsgeding voor de bestuursrechter. De rechter accepteerde toen de grondaktes.

Nu denkt de DSI over nieuw bewijsmateriaal te beschikken in de vorm van luchtfoto’s. De Administrative Court weigerde in 2011 de zaak opnieuw in behandeling te nemen, maar de Supreme Administrative Court heeft daar een streepje door gehaald.

Volgens de investeerder zijn de desbetreffende percelen kokosnootplantages, maar luchtfoto’s die teruggaan tot 1986 vertonen geen enkele activiteit. De DSI vermoedt dat veel illegale bewoners als katvanger fungeren voor de investeerder en daarvoor bedragen tot 100.000 baht hebben gevangen.

– Vier personen zijn gisteren bij een ontploffing van een granaat tijdens een concert in Na Dun (Maha Sarakham) om het leven gekomen. De granaat explodeerde toen agenten probeerden hem uit de hand van een man te pakken en het projectiel op de grond viel. De man maakte deel uit een groepje mannen dat het met anderen aan de stok had gekregen. De politie was opgeroepen om daaraan een eind te maken.

Onder de vier doden zijn twee politieagenten en een jongen van 12 jaar; 58 personen liepen verwondingen op, van wie 5 ernstig. De dader (32) werd ook gewond. Hij is eerder aangehouden wegens bezit van een vuurwapen. Volgens de politie heeft hij een psychische afwijking.

– Circa 200 bewoners van Soi Pracha Songkhro in Ding Daeng (Bangkok) hebben gisteren in hun soi geprotesteerd tegen de aanleg van de Orange Line (Taling Chan-Min Buri). Volgens hen is een station in hun buurtje gepland en gaat er land onteigend worden.

De bewoners hebben protestbrieven gestuurd naar premier Yingluck, gouverneurskandidaat Pongsapat Pongcharoen, de minister van Transport en de MRTA (de exploitant van de ondergrondse metro), maar geen van hen heeft geantwoord.

Volgens een van de bewoners zullen 500 gezinnen worden gedupeerd door de bouw van het station. Sommige bewoners schijnen te denken dat ze 10 miljoen baht per onteigend perceel krijgen. Eén huiseigenaar zou al 60 miljoen baht hebben ontvangen. Leuk hè, al die geruchten…..

Volgens de gouverneur van de MRTA zijn de protesten prematuur, omdat het project nog in de beginfase is. De lokaties van de stations zijn al in 2010 vastgelegd, maar bewoners schijnen te denken dat die recentelijk zijn veranderd.

– Zo’n honderd activisten die probeerden een omstreden grensgebied in Buri Ram in te trekken, zijn gisteren door soldaten tegengehouden. Ze hadden een dorp willen opzetten in een bebost gebied dat door Thailand en Cambodja wordt geclaimd. Nadat ze waren tegengehouden, sloegen ze hun tenten aan de rand op.

– Het lijkt wel een pingpongspel. Eerst bij de tempel, daarna in een hotel, vervolgens afgeblazen en nu gaat de geplande lunch van de ministers van Defensie van Thailand en Cambodja vandaag toch door bij Hindu-tempel Preah Vihear. Minister Sukumpol Suwanatat heeft dat gisteren bekendgemaakt.

– De geplande verbreding van de snelweg die Thailand verbindt (gaat verbinden) met de geplande diepzeehaven in Dawei (Myanmar) gaat de koelkast in. Op dit moment is verbreding van de vierbaans naar een achtbaansweg niet nodig. Volgens een rapport van het Office of Transport and Traffic Policy and Planning is het voorspelde vrachtvolume niet voldoende om de verbreding te rechtvaardigen.

– Een regeringscommissie  die zich met het toerisme bezighoudt, is in principe akkoord met het voorstel de minimale onderwijseis voor tourgidsen te verlagen van bachelor naar diploma Mathayom 3. Door de drempel te verlagen kunnen meer gidsen worden aangetrokken, wat gezien de groei van het toerisme geen overbodige luxe is.

– De Transport Co wil op 56 interliners, die routes van 200 km en meer rijden, multimedia monitors in de stoelen monteren. Verwacht wordt dat die vanaf juli beschibaar zijn. Dat wordt dus filmpje kijken, naar muziek luisteren of gamen. Of het scherm uitlaten en een dutje doen.

– Ondanks het afzwakken van de tropische storm Shanshan moet het uiterste Zuiden vandaag rekening houden met zware regenval. Later vandaag zou de regenval moeten afnemen.

Politiek nieuws

– Sukhumbhand Paribatra, die voor herverkiezing als gouverneur van Bangkok gaat, ziet de bui zeker al hangen, want hij preludeert op zijn eventuele nederlaag tegen zijn belangrijkste rivaal Pheu Thai-man Pongsapat Pongcharoen. Als hij zondag niet wordt herkozen, zegt hij de politiek een tijdje vaarwel, maar hij blijft werken voor de Democratische partij. Sukhumbhand zegt niet ontmoedigd te zijn door de peilingen die Pongsapat bij elke peiling een voorsprong geven.

Pongsapat blijft intussen campagne voeren – tot de laatste minuut. Morgen maakt Pheu Thai haar laatste beleidsvoornemens bekend. Die hebben betrekking op het creëren van extra inkomen voor de inwoners van Bangkok.

Op 3 maart gaan de kiezers naar de stembus. De onofficiële uitslag is rond 20 uur bekend en de officiële rond 22 uur.

Financieel nieuws

– Het ministerie van Financiën gaat de teugels aantrekken bij de SME Bank en Islamic Bank of Thailand, twee banken die geplaagd worden door miljarden baht aan problematische leningen en een capital-adequacy ratio die ver onder de minimale internationale maatstaven ligt. Het ministerie werkt thans aan een plan om het toezicht op overheidsbanken te verbeteren, met name op het gebied van kredietverlening.

Transparantie, interne controle en leenvoorwaarden zijn een voortdurend probleem bij deze banken. De Secondary Mortgage Corporation, een instituut opgezet om de ontwikkeling van de secutarisatie van hypotheken te bevorderen, bijvoorbeeld heeft in het verleden onderpand te hoog gewaardeerd of gehypothekeerde activa gekocht van mensen die hun schulden niet konden betalen.

De problemen bij de Small and Medium Enterprise Development Bank of Thailand (SME Bank) zijn niet van vandaag of gisteren. Uit onderzoek van de Bank of Thailand is gebleken dat de bank zich jarenlang heeft schuldig gemaakt aan twijfelachtige boekhoudpraktijken, waarbij de non-performing leningen ondergewaardeerd werden.

Bij de Ibank, opgezet in 2003, bedragen de NPL’s 24,6 miljard baht; 22,59 procent van het totaal aan uitstaande leningen. De situatie bij de SME Bank is nog dramatischer: 39 miljard baht of 40 procent. De bedragen zouden nog hoger zijn wanneer de NPL’s op dezelfde manier worden berekend als de commerciële banken moeten doen.

Bovendien is gebleken dat de Ibank haar doelstelling geweld aandoet. Bedoeld om kleine bedrijfje en de detailhandel financieel te steunen, heeft de bank voornamelijk aan grote bedrijven leningen verstrekt. Negentig procent van de leningen ging naar 100 grote bedrijven.

Overheidsbanken moeten niet willen concurreren met particuliere banken, zeggen medewerkers van het ministerie van Financiën. Ze moeten zich concentreren op groepen die bij particuliere banken buiten de boot vallen. En dat moeten geen grote jongens zijn. Somchai Sujjapongse, directeur-generaal van het Fiscal Policy Office, noemt als indicatie kredieten van minder dan 10 miljoen baht.

Economisch nieuws

– De boeren die in april hun tweede rijstoogst voor het hypotheeksysteem aanbieden, komen wellicht van een koude kermis thuis, want de Bank of Agriculture and Agricultural Cooperatives (BACC), die het systeem voorfinanciert, heeft liquiditeitsproblemen. Het heeft dringend behoefte aan 60 miljard baht, tenzij twee schuldenaren, de Public Warehouse Organisation en de Marketing Organisation, met geld over de brug komen.

Dat geld zou moeten komen uit de verkoop van de eerste oogstrijst, maar de vraag is: wie is zo gek om die rijst te kopen? Thaise rijst kost US$599 per ton tegen Vietnamese rijst $385 en Pakistaanse rijst $420. Thaise rijst is zo duur omdat de regering de boeren 40 procent boven de marktprijs uitkeert.

Volgens de BACC hebben beide organisaties haar verzoek om betaling genegeerd, maar Pranee Siriphan, directeur-generaal van het Foreign Trade Department, houdt vol dat al 65 miljard baht naar de bank is gestuurd. Tegelijkertijd geeft hij echter toe dat de verkoop van rijst uit de opslagplaatsen niet erg soepel gaat. Ook de minister van Handel houdt vol dat de betalingen aan de BACC op schema liggen.

In zijn wekelijkse column in Bangkok Post (25 februari) vraagt Veera Prateepchaikul zich af: wie vertelt de waarheid en wie liegt? Hij geeft ook enkele tips om die vraag te beantwoorden: hij noemt de hoge prijs en de weigering van de minister van Handel om zijn bewering dat rijst via G2G-deals is verkocht, te staven (Government to government).

Ondertussen is de regering niet van plan het controversiële systeem te schrappen of aan te passen, bijvoorbeeld zodat de boeren er als enigen van profiteren. Veera vreest dat een groot deel van de opgeslagen rijst zal gaan rotten, opgegeten wordt door insecten of stiekem met verlies wordt verkocht. In het ergste geval krijgt de BACC de opdracht minder geld uit te lenen om het hypotheeksysteem te schragen. Dat betekent dat andere potentiële leners worden gedupeerd omdat er voor hen minder beschikbaar is.

Een onheilspellend teken is de benoeming afgelopen dinsdag door het kabinet van zes nieuwe gezichten in de raad van bestuur, allen nauw verbonden met de regeringspartij. Dus Pheu Thai’s vlaggeschip is voorlopig veilig gesteld. De vraag is: tegen welke prijs?

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 26 februari 2013”

  1. RonnyLadPhrao zegt op

    Ik plak het maar bij het nieuws van de dag omdat ik artikel Nice to Know vind

    http://www.hln.be/hln/nl/1901/reisnieuws/article/detail/1586241/2013/02/26/Ook-recht-op-compensatie-bij-vertraagde-vlucht-na-overstap.dhtml


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website