Nieuws uit Thailand – 26 december 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , , ,
26 december 2013

De redding voor de politieke problemen in Thailand moet komen van een ‘National Reform Council’, die voorstellen moet gaan doen voor wijziging van de grondwet en kieswet, economische en sociale wijzigingen, inspraak in bestuurszaken en beheersing van de machtsuitoefening door de regering, onderdrukking van corruptie en en decentralisatie.

Morgen tekent premier Yingluck een ‘Prime Minister’s Office Order’, waarbij de raad plus een commissie die de raad gaat samenstellen, wordt ingesteld.

Maar het People’s Democratic Reform Committee van actieleider Suthep Thaugsuban gelooft er niet in. Het is slechts een poging van de regering om aan te haken bij de hervormingen en daar een politiek slaatje uit te slaan, zegt woordvoerder Akanat Promphan. Akanat verdenkt de regering ervan een verborgen agenda te hebben om via wijziging van de grondwet de macht te behouden.

Ik houd het verder kort; bijgaand kadertje geeft de details van het voorstel. Onze politieke analist Chris de Boer moet later in een reactie maar een toelichting geven. Heeft de protestbeweging gelijk door dit voorstel af te schieten of gloort de redding? Aan het werk Chris.

– Oud-premier Thaksin heeft zijn familie geadviseerd op de achtergrond te blijven, aldus zijn neef Chaisit Shinawatra, die zijn oom enkele dagen geleden aan de telefoon had. Dat advies lijkt te zijn opgevolgd, want regeringspartij Pheu Thai heeft alleen zus Yingluck [als lijsttrekker] en zwager Somchai Wongsawat [als nummer 2] voor de verkiezingen naar voren geschoven.

Chaisit waarschuwt demonstranten geen druk uit te oefenen op leden van de Shinawatra familie om het land te verlaten. ‘I do not mess with you, and you should not mess with me either’, zegt hij tegen hen.

Chaisit hoopt dat legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha zijn connecties met protestleider Suthep Thaugsuban gebruikt om de politieke impasse te doorbreken. Prayuth, die gisteren 69 werd, noemt de protesten ‘een stille coup’ en wijst erop dat leger en politie niet geprobeerd hebben een eind te maken aan de nu al een maand durende rally.

– Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) laat niet met zich spotten. Niet alleen maakt ze jacht op 38 protestleiders, maar de dienst gaat nu ook de rechtbank vragen de borgtocht van negen voormalige geelhemdleiders in te trekken.

De DSI beschuldigt hen van verstoring van de openbare orde en daarmee hebben ze hun borgtochtvoorwaarden overtreden. Het negental wordt vervolgd wegens bezetting van de twee luchthavens eind 2008 en naar ik meen ook de bezetting van het Government House.

Tegen twee mannen die maandag vuurwerk naar het politiebureau van Din Daeng hebben gegooid, zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd. Het politiebureau werd toen belegerd omdat verkiezingskandidaten er aangifte deden nadat ze het Thai-Japan stadion niet konden bereiken om zich te registreren.

– Premier Yingluck is al twee weken op tour in het Noorden en Noordoosten. Ze inspecteert er verschillende overheidsprojecten, maar is dat wel zo: is de tour ook niet stiekem een verkiezingscampagne? Over die vraag gaat de Kiesraad zich buigen, want in dat laatste geval zou ze de kieswet overtreden.

Wie de Kiesraad aan het werk heeft gezet, wordt niet erg duidelijk uit het bericht. Het lijkt erop of de Kiesraad dit op eigen initiatief doet, nadat de raad eerder toestemming voor de tour had gegeven gezien haar demissionaire status. Oppositiepartij Democraten bereidt een soortgelijke klacht voor.

– De uiterst controversiële flyover over de Asok-Montriweg wordt eventjes uitgesteld maar die verhoogde weg van 9 kilometer wordt vooralsnog niet geschrapt. Dit heeft gouverneur Sukhumbhand Paribatra van Bangkok laten weten in een gesprek met tegenstanders van het project, waaronder de eerbiedwaardige Siam Society, die aan de drukke verkeersader is gevestigd.

Siam Society president Bilaibhan Sampatisiri gelooft niet dat de flyover de verkeerscongestie op de Asok-Montriweg oplost. Integendeel: milieuproblemen zullen eerder toenemen door de verspreiding van uitlaatgassen.

Volgens Sukhumbhand heeft de gemeente nog geen toestemming voor het project gegeven en er geld voor uitgetrokken. Hij verwacht dat het werk niet binnen zijn termijn aanvangt. Die eindigt over drie jaar. Vice-gouverneur Jumpol Sampaongerng wijst erop dat land moet worden onteigend en dat is een tijdrovend juridisch proces. Jumpol heeft een beter idee: verbreed de weg van 19 naar 29 meter.

– Soldaten van de Narathiwat Special Task Force 31 zijn gisteren aan de dood ontsnapt bij een bomaanslag in Tak Bai. De bom ontplofte 800 meter vanaf een politiecontrolepost en sloeg een diepe krater. Getuigen hebben gezien dat vier teenagers de bom plaatsten, terwijl de soldaten op patrouille waren.

Dinsdagmiddag raakten in Muang Yala (Yala) zes agenten gewond toen een bom, die was geplaatst in een rioolbuis, ontplofte. De agenten reden er net met hun voertuig overheen. Tijdens een patrouille in Than Tho raakten dezelfde middag vier agenten gewond toen een bom ontplofte.

– Twee journalisten van de nieuwswebsite Phuketwan dienen vervolgd te worden wegens overtreding van de Computer Crimes Act. De politie van Phuket heeft het OM hier om gevraagd vanwege een artikel over de betrokkenheid van de marine bij de mensenhandel met Rohingya vluchtelingen.

Die publicatie was gebaseerd op een onderzoek en artikel van persbureau Reuters. Phuketwan liet evenwel na de marine aan het woord te laten. De marine voelt zich belasterd en heeft aangifte wegens smaad gedaan. Het gebruik van de Computer Crimes Act is opvallend; normaal zou de smaadaangifte onder de strafwet vallen, die een kleinere strafmaat heeft.

– Het Pollution Control Department maakt zich zorgen over stortplaatsen met industrieel afval in Chachoengsao, Prachin Buri en Loei. De PCD gaat de lokale autoriteiten opporren actie te ondernemen voordat de problemen erger worden.

In Chachoengsao is de situatie het meest zorgelijk. Omdat de provincie dicht bij industrieterreinen in drie aangrenzende provincies ligt, is het een populaire plaats om illegaal afval te dumpen. In Prachin Buri is een kolengestookte energiecentrale de boosdoener en in Loei een goudmijn.

– Twee Barbertjes moeten hangen vanwege de dood van zestien gaurs in nationaal park Kui Buri (Prachuap Khiri Khan): het parkhoofd en het hoofd van het nabijgelegen forest plantation project, in de buurt waarvan de dieren zijn gevonden. Volgens zeggen zou een conflict tussen beiden te maken kunnen hebben met de dood van de gaurs. Beiden worden geparkeerd op een inactieve post. Een commissie buigt zich over de zaak.

– Voor de verkrachting en mishandeling van de inmiddels overleden 15-jarige leerlinge van een school in Ubon Ratchathani is een 17-jarige oud-leerling aangehouden. DNA van de knaap komt overeen met DNA dat op het lichaam van het meisje is gevonden. De jongeman was eerder van school verwijderd wegens wangedrag. Op de avond van de verkrachting werkte hij aan de geluidsinstallatie van de schoolband. Het meisje was leidster van de traditionele pong lang schooldansgroep.

– Twee doden en negen gewonden waren het trieste gevolg van een frontale botsing in Ngao (Lampang) tussen een vrachtwagen en een touringcar. De vrachtwagen raakte de bus bij het inhalen van een pickup truck. Dat gebeurde op een gevaarlijk punt, waar de weg smal is en slecht verlicht, aldus de politie.

– De politie belooft beter haar best te doen bij aangiftes van vermissing. Die toezegging deed politieadviseur Charamporn Suramanee gisteren nadat hij van de Mirror Foundation een change.org petitie met 27.000 handtekeningen in ontvangst had genomen. De handtekeningactie was een reactie op de verkrachting van en moord op kinderen, die na de aanhouding van Nui bekend zijn geworden. Nabestaanden hebben geklaagd over de lakse houding van de politie, nadat ze aangifte hadden gedaan van vermissing van hun kind.

Economisch nieuws

– De baht is dinsdag naar zijn laagste niveau in vier jaar gezakt. Na vrijdag op 32,61/64 te hebben gestaan, ging de valuta naar 32,70/74 tegen de Amerikaanse dollar. Een woordvoerder van de Bank of Thailand verwacht dat de baht tot het nieuwe jaar binnen de huidige breedte blijft bewegen. De bewegingen zijn niet onverwacht omdat de handel op de valutamarkt altijd rond de jaarwisseling magertjes is.

Hoe het verder gaat, valt moeilijk te voorspellen. Doorslaggevend wordt de vermindering van de kapitaalinjecties door de US Federal Reserve, die volgende maand begint. De regionale valuta zullen daardoor verder in waarde zakken. Opvallend is dat de baht sterker is gezakt dan de andere regionale valuta, vermoedelijk als gevolg van zorgen van investeerders over de maar voortdurende politieke onrust.

– Het winkelend publiek in Ratchaprasong hoeft zich geen zorgen te maken over zijn veiligheid tijdens de jaarwisseling, want de Ratchaprasong Square Trade Association heeft de bewaking versterkt. De maatregel loopt ook al vooruit op de toestroom van bezoekers die verwacht wordt wanneer de Asean Economic Community eind 2015 van kracht wordt.

De vereniging is niet over één nacht ijs gegaan. De president en en zijn team zijn naar Japan, Hong Kong en Singapore geweest om te zien hoe daar de beveiliging wordt aangepakt. Winkelcentrum Gaysorn en de RSTA hebben al besloten een geïntegreerd bewakingssysteem aan te schaffen.

De 83 CCTV camera’s zijn uitgerust met high-definition viewing, een krachtige zoomlens en panorama-opnamen. De controlekamer heeft nieuwe software gekregen met een verbinding naar andere netwerken van in totaal 1.500 camera’s en 12 malls en hotels. De samenwerking met de Royal Thai Police is verbeterd om te proberen de misdaad in het gebied terug te dringen.

– De hotelbezetting in Ratchaprasong is weer terug op het oude niveau. Eerder meldden de hotels dat de bezettingsgraad met 50 procent was gedaald vanwege de politieke protesten, maar inmiddels zitten ze weer op de normale bezettingsgraad van 90 procent.

– Thailand telt 95,5 miljoen mobiele-telefoongebruikers. Rara, hoe kan dat, want het land telt 67,4 miljoen inwoners (schatting juni 2013). Dat kan omdat veel Thais meer telefoonnummers hebben. Het gaat goed met de mobiele-telefoonmarkt: er kwamen dit jaar 9 procent meer bellers bij. Van die 95,5 miljoen maken 25 miljoen 3G klanten gebruik van het 2100-megahertz netwerk.

Vanwege de scherpe concurrentie op de 3G markt zakte het tarief voor voice services met 45 procent naar een gemiddelde van 53 satang per minuut. Het internettarief zakte met 36 procent naar 21 satang per megabyte en sms met 46 procent naar 84 satang per bericht en ten slotte MMS (multimedia message service) met 29 procent naar 2,77 baht per bericht.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Nieuws uit Thailand – 26 december 2013”

 1. chris zegt op

  De demissionaire regering probeert uit alle macht de angel uit de protesten te halen en hen – als de opzet van een National Reform Council lukt – af te schilderen als een groep onrustzaaiers en relschoppers. Als je de voorgestelde samenstelling van de raad leest zie je de grote oververtegenwoordiging van het Thai bedrijfsleven. Naar mijn mening vormen zij de ‘onpolitieke’, machtigste partij op dit moment.

  Het bedrijfsleven heeft de sleutel in handen om de regering Yingluck te maken of te breken; de verkiezingen door te laten gaan of te blokkeren. Hoewel de raad geen enkele bevoegdheid heeft en het dus aan de (zittende of de nieuwe) regering is om voorstellen van de raad over te nemen en in wetgeving (of veranderingen daarin) om te zetten moet de kracht van adviezen van het verenigde Thai bedrijfsleven (zeker wanneer deze adviezen openbaar worden gemaakt) niet worden onderschat.

  Dit bedrijfsleven gaat in toenemende mate gebukt onder de instabiele situatie in Thailand dat in het buitenland als een volwaardige democratie wordt beschouwd (zie de commentaren in de buitenlandse pers van de afgelopen week). Immers: er zijn vrije verkiezingen, een parlement en een constitutionele monarchie.

  Met de gevolgen van de instabiele situatie bedoel ik niet in de eerste plaats de koers van de baht (dat is een resultante van alle ontwikkelingen) maar van bestuurlijke, financiële en organisatorische processen die de positie van bedrijven in eigen land en in het buitenland bemoeilijken: corruptie, ondoorzichtigheid van tenders, financieringsconstructies, betalingsverkeer (veel gaat nog steeds in cash), bureaucratie (ontzettend veel papierwerk), financiële verantwoording, lage kwaliteit van onderwijs, accountability en ga zo maar door. Daarnaast stellen buitenlandse klanten en investeerders steeds meer vragen. Dit aantal neemt ook toe door de groei van de Thai export.

  De houding van het bedrijfsleven is des te opzienbarender omdat de eigenaren, de grootaandeelhouders en de managers OOK eigenlijk alle politieke partijen financieren uit eigen zak. Blijkbaar begint de wal het schip te keren, oftewel: de kwaliteit van de besluitvorming en van de besluitvormers en -nemers begint dusdanig te dalen (en blijkbaar ook de grip van het bedrijfsleven op hen) dat dit zakelijk niet langer verantwoord is. Hervormingen zijn derhalve niet alleen in het (meer enge) belang van het bedrijfsleven maar ook in het nationale belang.

  • benboer zegt op

   Democratisch proces moet gewoon doorgang vinden, de oppositie die de laatste verkiezingen verloor probeert nu met geweld de goede gang van zaken te ontwrichten, zonder veel success. Alleen het bedrijfsleven heeft er wel last van, het straat geweld treft weer de armste Thai.

  • Anno Zijlstra zegt op

   Eerlijke algemene verkiezingen zijn noodzakelijk, het wettelijk verboden acties en geweld zijn geen oplossing, dat de Nationale partij probeert zo aan de macht te komen is zeer triest te noemen. Thailand verdient een eerlijke kans zonder oppositie die bewust op geweld aanstuurt.

 2. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Ondanks een gewelddadig treffen tussen politie en radicale demonstranten buiten het Thai-Japan stadion is het de Kiesraad vanochtend gelukt de nummers toe te wijzen aan de partijen met een landelijke kieslijst. De huidige regeringspartij trok nummer 15, op nummer 1 staat coalitiepartij Chart Pattana. Vier partijen zijn inmiddels afgevallen; dertig partijen komen met een landelijke kieslijst uit.

  ’s Ochtends vroeg arriveerden demonstranten, geleid door het Network of Students and People for Reform of Thailand, in vijftien bussen, plus twee vrachtwagens met een geluidsinstallatie en een geïmproviseerd podium. Twaalf politiecompagnieën lukte het niet de demonstranten tegen te houden. De demonstranten verwijderden de sloten van hekken, trokken een hek met behulp van een kraan open en gooiden stenen naar het complex. De politie beantwoordde de aanval met rubber kogels, traangas en een waterkanon. De gevechten duurden tot 11 uur.

  De vijf leden van de Kiesraad werden onder politie-escorte het stadion binnen gebracht. Na de loting vertrokken zij evenals partijvertegenwoordigers per politiehelikopter.

  • benboer zegt op

   Goed zo democratisch process moet doorgang vinden en de verkiezingen ook, yellow shirt gaat dat niet tegenhouden hoe graag sommige ook NLers dat zouden zien. Het is een schande dat dit tuig de economie van Thailand zo weer te verstoren via ordinaire straatrellen.

   • Castille Noel zegt op

    Er is nog nooit een democratische verkiezing geweest in Thailand zeker niet de laatste die is gekocht door Thaksin en zijn familie zijn miljoenen bath betaald om die arme mensen in het noorden die niks van politiek kennen hun stem te kopen ? Er zal eerst eens moeten gedacht worden over corruptie die ongelooflijk groot is en veel thaise mensen vinden dat normaal en dat
    is gevaarlijk eerlijk zijn brengt niet veel op in thailand dan ben je maar een sukkelaar ?
    Waarom denk je dat de first lady nu hier in het noorden is niet om de bloemetjes buiten te zetten maar om opnieuw met VEEL GELD de mensen terug te verleiden om op haar te stemmen!
    Maar de mensen met een beetje opleiding trappen daar niet in alleen de sukkelaars zonder een
    beetje geld en vooruitzichten trappen daar nog in !

 3. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News (Vervolg) Bij het treffen tussen politie en demonstranten zijn 48 demonstranten gewond geraakt, meldt het Erawan Emergency Centre van de gemeente Bangkok. Ze zijn in zeven ziekenhuizen opgenomen. Volgens een eerder bericht zou een demonstrant met een kogel in zijn hoofd zijn geraakt.

 4. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News (Vervolg 2) Onder de gewonden zijn drie agenten. Een is door een kogel in zijn schouder geraakt. De demonstranten gooiden volgens een woordvoerder met molotov cocktails en vuurwerk en ze schoten met katapulten metalen bouten naar de politie.

 5. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News De Kiesraad dringt er bij de regering op aan de verkiezingen van 2 februari uit te stellen. De vijf commissarissen zijn bang dat wat vanochtend gebeurde, weer kan gebeuren en dat gevreesd moet worden voor rellen en bloedvergieten. De Kiesraad heeft nog veel werk te verrichten: registratie van de districtskandidaten, de verkiezingscampagne, het tellen van de stemmen en het bekendmaken van de uitslag. Wanneer de regering niet tot uitstel besluit, overweegt de Kiesraad dit zelf te doen.

  • Rob V. zegt op

   Ik lees net op nu.nl (ANP) dat de regering weigert de verkiezingen uit te stellen:
   http://www.nu.nl/buitenland/3662591/thaise-regering-weigert-uitstel-verkiezingen.html
   “De Thaise regering weigert de vervroegde parlementsverkiezingen van begin februari uit te stellen, hoewel de nationale kiesraad dat donderdag had geadviseerd.”

   Op BP lees ik daar nog niets over tenzij het een het ANP alles wat vrijer interperteerd en Charupong gelijk stelt aan “de regering” :
   “Reacting to the EC (Election Commission)’s statement, Pheu Thai Party leader and caretaker Interior Minister Charupong Ruangsuwamn said in a television news interview that the government is not empowered to postpone the election. It is the direct responsibility of the EC to organise the election. The EC should be reprimanded for its statement calling for a postponement,” Mr Charupong said. When reporters asked him whether a general election will take place, he said the Feb 2 election must be held, no matter what happens.” Bron: http://bangkokpost.com/news/local/386752/election-commissers-warn-they-may-take-decision-themselves-to-postpone-feb-2-polls

 6. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Demonstranten van het Network of Students and People for Reform of Thailand hebben vanmiddag de Vibhavadi-Rangsit snelweg geblokkeerd, nadat ze de blokkade van het Thai-Japan stadion hadden beëindigd. De wegblokkade veroorzaakte een enorme verkeerschaos.

 7. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Een agent die tijdens de rellen bij het Thai-Japan stadion in zijn borst was geschoten, aan zijn verwondingen overleden. Twee andere agenten liepen door pingpong bommen verwondingen op. Het aantal gewonden is inmiddels opgelopen tot 96, van wie vier zich in kritieke toestand bevinden.
  De politie heeft veertien demonstranten gearresteerd die bij het Thai-Japan stadion de politie hebben belaagd en probeerden het stadion binnen te dringen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website