Nieuws uit Thailand – 26 augustus 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
26 augustus 2013

Het heeft 9 jaar juridische strijd gekost, maar gisteren is dan eindelijk een begin gemaakt met de sloop van drie illegaal aangelegde vakantieparken op Koh Samet.

Tweehonderd werknemers van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conseration (DNP) waren opgetrommeld om de houten bebouwing te demonteren en in onderdelen naar het vasteland af te voeren.

Minister Vichet Kasemthongsri (Milieu) was een kwartiertje getuige van het werk, dat naar verwachting twee weken in beslag zal nemen. Hij zei dat een ministeriële commissie aan het werk is om illegale bebouwing in nationale parken en bosreservaten in kaart te brengen. Tegen de eigenaren zal juridische actie worden ondernomen. Als eerste komen vakantieparken in nationaal park Thab Lan in de provincie Nakhon Ratchasima aan de beurt.

De DNP werkt intussen aan een herstelplan voor het gebied van circa 2 miljoen vierkante meter dat door de sloop vrijkomt. De eigenaren krijgen de rekening van de sloopkosten.

– Het vijfde Bangkok Chefs Charity Fundraising Gala Dinner in het Mandarin Oriental hotel in Bangkok heeft 17 miljoen baht opgebracht. Zesentwintig topkoks van vijfsterrenhotels in Bangkok, Phuket en Chiang Mai en een kok van Thai Airways International zetten de 350 gasten, waaronder prinses Maha Chakri Sirindhorn, een tiengangen menu voor met gerechten die ik nooit van zijn leven zal proeven omdat ze mijn budget verre te boven gaan.

Ook de opbrengst van dit diner is bestemd voor de Sai Ja Thai Foundation en de Border Patrol Police Schools. De afgelopen jaren is ook geld gegaan naar behoeftige scholen in het Noorden en Noordoosten voor leermaterialen, beurzen en maaltijden en naar Ban Nonthapum in Nonthaburi, een weeshuis voor meervoudig gehandicapte kinderen. In 2011 tijdens de overstromingen werden bewoners van de zwaargetroffen buitenwijken van Bangkok ondersteund.

– De eerste bijeenkomst van de hervormingsassemblee is onder voorzitterschap van initiatiefnemer premier Yingluck gisteren met 57 personen van start gegaan. Grote afwezigen waren oppositiepartij Democraten en de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden). Plus de bevolking, constateerden Tida Tawornseth, voorzitter van het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) en voormalig premier Chavalit Yongchaiyudh.

Chavalit zei dat ondanks eerdere pogingen om conflicten op te lossen, militaire coups en grondwetten, die afgeschaft en herschreven zijn, de bevolking nauwelijks inbreng heeft gehad. Niettemin gelooft hij dat het forum nuttig zal blijken en dat de voorstellen die het doet, in de praktijk worden gebracht.

Het initiatief van Yingluck omvat een forum met buitenlandse gastsprekers op 2 september en een political reform assembly (dat dus gisteren van start ging en maandelijks bijeenkomt). Daarnaast zijn drie werkgroepen gevormd die zich gaan bezighouden met politieke, economische en sociale hervorming.

– Staatsraad Prem Tinsulanonda, president van de Privy Council en volgens sommigen regisseur van de militaire coup in 2006, heeft het leger opgeroepen premier Yingluck, sinds de kabinetswisseling ook minister van Defensie, te steunen. Hij zei dat gisteren, toen hij ter gelegenheid van zijn 94e verjaardag in zijn woning in Sisao Thewes (Bangkok) bezoek kreeg van Yingluck en de militaire top. De verjaardagsvisite duurde zegge en schrijve 15 minuten; de media moesten buiten blijven.

Volgens Thanongsak Apirakyothin, permanent secretaris van het ministerie van Defensie, heeft Yingluck niet aan Prem gevraagd aan haar verzoeningsforum deel te nemen. De grise eminence zei eerder deze week daarover nog geen besluit te hebben genomen.

– Met 2.000 deelnemers uit 80 landen is gisteren in Pattaya de 21e International Union of Health and Education World Conference on Health Promotion begonnen. Minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën), voorzitter van de Thai Health Promotion Foundation, opende de conferentie met mooie woorden over de investeringen van de regering in volksgezondheid en gezondheidspromotie. Hij zei dat gezonde burgers een basis vormen voor een sterke economische groei en riep hen daarom op regelmatig te oefenen ter voorkoming van hoge bloeddruk, diabetes en hartaandoeningen.

– De geneeskundige diensten in zeven provincies langs de grens met Cambodja zijn door het ministerie van Volksgezondheid gevraagd alert te zijn op de verspreiding van het H5N1 virus. In Cambodja zijn al enkele gevallen geconstateerd. Het virus is vooral actief tijdens het regenseizoen en in koel en vochtig weer. Kinderen en ouderen zijn het meest vatbaar voor besmetting.

– Een rubberfabriek in Tha Sae (Chumphon) is zaterdagavond voor 30 tot 40 procent in de as gelegd. Om het vuur te bestrijden werden twintig brandweerwagens ingezet. Het kostte de brandweer tien uur om de brand onder controle te krijgen. Zo’n 68 ton smoked rubber sheets ter waarde van 6 miljoen baht gingen in vlammen op.

– De gemeentepolitie van Bangkok wil de komende drie jaar 1 miljoen bewakingscamera’s in de stad ophangen. De camera’s worden geïnstalleerd bij woningen van bewoners die deelnemen aan het Miracle Eyes project van de gemeente in samenwerking met TOT Plc (Telephone Organisation of Thailand). Het project gaat 5 november van start.

– Twee jongens van 8 en 10 jaar zijn gisteren, terwijl ze aan het vissen waren, verdronken in het Chiang Rak kanaal in Pathum Thani. Toen de politie arriveerde, waren bewoners bezig de jongens te reanimeren, maar dat had geen effect. Vermoedelijk zijn de jongens het water ingegaan om een vissnoer los te maken. Dat werd hen fataal omdat het kanaal ter plaatse behoorlijk diep is.

– Een door de Amerikaanse importeur geweigerde en teruggestuurde lading rijst is niet chemisch verontreinigd, zegt de Food and Drug Administration (FDA). De koper had de rijst teruggestuurd omdat die stonk.

De krant legt verband met het onderzoek van de Foundation for Consumers in juli. Verpakte rijst uit winkelcentra bleek toen residuën van anorganische bromide en bromide ionen te bevatten, in één monster zelfs boven de veiligheidslimiet. De FDA heeft de afgelopen twee maanden 223 monsters onderzocht. Eén monster was verdacht. De desbetreffende rijst is teruggetrokken.

– De rubberboeren die snelweg 41 in Nakhon Si Thammarat blokkeren, kunnen op hun kop gaan staan, maar de regering is niet van plan de rubberlatex voor 120 baht per kilo op te kopen, zoals door hen geëist. De marktprijs bedraagt momenteel 71 à 72 baht per kilo. Tot nu toe heeft de regering voor 22 miljard baht 200.000 ton opgekocht.

Wat de regering wel kan, aldus minister Yukol Limlaemthong (Landbouw), is hulp bieden bij het afsluiten van leningen en de aanschaf van kunstmest. Voorts stimuleert ze de kap en verkoop van bomen ouder dan 25 jaar en de verbouw van andere gewassen in delen van de rubberplantages. ‘Dit is wat we kunnen doen. We verwachten dat dit een duurzamer oplossing is dan prijzen blijven beïnvloeden’, aldus de bewindsman.

De blokkade ging gisteren haar derde dag in. Democratische parlementsleden uit het Zuiden hebben gepleit voor een prijs van 84 baht per kilo. Dat bedrag is gebaseerd op de totale kosten van 64 baht per kilo plus winst. De partij is bereid ‘to walk side by side with the rubber farmers’.

Thavorn Senniam, parlementslid voor Songkhla, waarschuwt voor landelijke demonstraties, wanneer de regering zich doof blijft houden voor de eisen van de boeren. Rubberboeren in zeventien noordelijke provincies hebben al aangekondigd op 3 september een snelweg in Uttaradit te blokkeren.

– Om de verkeerscongestie op de Phetkasem Road te bestrijden, wil Gemeentewerken van Bangkok bij vijf kruisingen afritten aanleggen. Hiervoor is een bedrag van 1,45 miljard baht nodig. Per dag verwerkt de weg 120.000 voertuigen en in het spitsuur passeren 9.000 tot 10.000 voertuigen elk kruispunt. ‘Elke kruising kan goed functioneren wanneer ze niet meer dan 6.000 voertuigen verwerken. Dus een oplossing is hard nodig’, zegt projectleider Kraiwuth Simtharakaew.

Het plan is ontwikkeld door twee consultancy bureaus die vorig jaar door de gemeente zijn ingehuurd. Het is op 15 augustus op een openbare hoorzitting gepresenteerd. Eind dit jaar wordt het aan de gemeente aangeboden.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 26 augustus 2013”

  1. Rob V. zegt op

    “- Een door de Amerikaanse importeur geweigerde en teruggestuurde lading rijst is niet chemisch verontreinigd, zegt de Food and Drug Administration (FDA). De koper had de rijst teruggestuurd omdat die stonk.

    De krant legt verband met het onderzoek van de Foundation for Consumers in juli. Verpakte rijst uit winkelcentra bleek toen residuën van anorganische bromide en bromide ionen te bevatten, in één monster zelfs boven de veiligheidslimiet. De FDA heeft de afgelopen twee maanden 223 monsters onderzocht. Eén monster was verdacht. De desbetreffende rijst is teruggetrokken.”

    Geheel niet verontreinigd of niet volgens de nogal Thaise normen? Volgens de Thaise normen was maar 1 sample uit die test te hoog, volgens criteria van India, China of de EU zou een (veel) groter deel niet aan de eisen voldoen… En zal de VS werkelijk een zending weigeren puur om stank en niet op monsters? Zou wel eens een luchtje aan kunnen zitten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website