Krap een week nadat Karen activist Porlajee Takchongcharoen (bijnaam Billy) spoorloos is verdwenen, is het weer hommeles in nationaal park Kaeng Krachan (Phetchaburi).

Onder leiding van parkhoofd Chaiwat Limliktaksorn (rechts op de foto) trokken [wanneer vermeldt de krant niet] tachtig boswachters het bos in naar een plaats waar bomen waren gekapt om ruimte te maken voor een rijstakker. Ze troffen er niemand aan, wel hutten en karkassen van dieren.

Chaiwat, die in 2011 Karen hutten in brand liet steken en nu onder verdenking staat vanwege Porlajee’s verdwijning, zegt dat de operatie geen wraakactie was. Het was een routine operatie, lang tevoren gepland, en bedoeld om het bos te beschermen tegen illegaal grondgebruik door Karen. Ze slaan het bos kaal en verbouwen er rijst en chilli op en soms marihuana.

De problemen met de Karen dateren al van 1996, toen de overheid Karen groepen die langs de grens van Thailand en Myanmar woonden, vroegen naar 2.000 rai in het bos te verhuizen. De overige voorgeschiedenis laat ik maar onvermeld, want de kern van het probleem is wel duidelijk. Wie het precies wil weten, raadplege Park officers raid Karen sites op de website van Bangkok Post.

Zie verder Activist voor etnische Karen-dorpelingen sinds donderdag spoorloos.

– Bij een bomaanslag in Sai Buri (Pattani) zijn gisteren drie politieagenten om het leven gekomen, en zeven andere agenten en tien burgers gewond geraakt. De bom ontplofte bij het Wasukri strand, waar op dat moment de jaarlijkse viswedstrijd werd gehouden.

– Thailand is al tien jaar weggezakt in het moeras van duisternis als gevolg van populisme en corruptie. De crisis waarmee Thailand te maken heeft, is zonder precedent. Het populistisch beleid heeft ertoe geleid dat de mensen verslaafd zijn geraakt aan materialisme en consumentisme.

Deze niet misselijk kritiek uitte Kasem Wattahanachai, lid van de Privy Council (een adviesorgaan van de koning), gisteren tijdens een seminar, georganiseerd door het kantoor van de Ombudsman.

Kasem noemde met name corruptie een ernstig probleem, dat snel dient te worden aangepakt. ‘Alarmerend’ vindt hij het percentage van 80 procent van de Thais die in peilingen toegeeft betrokken te zijn (geweest) bij corruptie.

Kasem riep de regering op serieus werk te maken van de bestrijding van corruptie. De media dienen hun rol te herzien. Ze moeten het publiek voorzien van informatie over belangrijke kwesties in plaats van alleen maar lichtvoetige verhalen op te dissen.

Een tweede seminar gisteren was gewijd aan de schade die het politieke conflict toebrengt aan sociaal-morele waarden. Ook hier harde woorden, zoals: nationale ontwikkeling wordt door politici misbruikt om voordelen na te streven en de mensen worden als middel voor machtsgevechten misbruikt.

Sakorn Songma, vertegenwoordiger van een NGO in Phitsanulok, zei dat het huidige politieke conflict de strijd heeft geaccentueerd tussen degenen die aan de macht zijn en de gelden verdelen, en de mensen. Alhoewel de mensen het gevoel hebben door politici te worden misbruikt, blijven ze bij verkiezingen op die politici stemmen, aldus Sakorn.

– Een hoge legerofficier verbonden aan het Supreme Command is gisteren op de Chaeng Watthanaweg door bewakers van de protestbeweging aangevallen en beschoten. Hij liep daarbij kneuzingen in zijn gezicht op en verwondingen aan zijn voeten door kogelscherven.

De officier had de bewakers nog gewaarschuwd niet te schieten, maar daar trokken ze zich niets van aan. Nadat ze erachter waren gekomen wie ze te grazen hadden genomen, boden ze hun excuses aan. Ze zeiden het idee te hebben gehad dat hij hen wilde aanvallen.

Wat precies de aanleiding was, is me niet duidelijk. De krant schrijft: He was attacked after exiting his car to remove a barrier placed near the anti-government protest site… Vertaling?

– De Thai Journalists Association (TJA) heeft gisteren de granaataanval donderdagavond op het kantoor van Daily News scherp veroordeeld. Ze roept de politie op haast te maken met haar onderzoek. De TJA beschouwt de aanval als een ernstige bedreiging van de pers en haar leden en constateert dat dit niet de eerste aanval was. De politie is er tot nu toe niet in geslaagd de daders te vinden.

– Een schooldirecteur die heeft deelgenomen aan het recruteringsexamen voor onderwijsassistenten, kan een disciplinaire straf tegemoet zien. Het onderwijskantoor van Buri Ram gaat een panel vormen dat de zaak onderzoekt. De man, die directeur is van een school in Muang (Buri Ram), nam in Samut Sakhon deel aan het examen. Volgens hem heeft hij dat gedaan om te weten te komen wat de test inhield zodat hij leerlingen en hun ouders beter kan adviseren.

Of er sprake is van fraude, is nog niet duidelijk. De directeur heeft toegegeven twintig kandidaten te hebben begeleid. Van hen namen twee ook in Samut Sakhon aan het examen deel.

Twee andere instanties houden zich ook met de zaak bezig: de Basis Education Commission en de Teachers’ Council of Thailand (TCT). Behalve de directeur namen nog twee andere reeds gekwalificeerde onderwijzers uit Buri Ram, broers van de directeur, aan het examen deel. Zij gingen naar Nonthaburi. Wanneer de TCT hen schuldig acht aan onethisch gedrag of examenfraude, verliezen ze hun onderwijsbevoegdheid.

– Gezondheidszorg is een lucratieve business. Sinds de opening van het Siriraj Piyamaharajkarun ziekenhuis in april 2012 is de omzet met 140 procent toegenomen. Vorig jaar werd 1,2 miljard baht verdiend. Het ziekenhuis wil jaarlijks 300.000 poliklinische patiënten en 9.200 interne patiënten behandelen.

– De eigenaar van de Santika Pub, die met de jaarwisseling in 2008 in brand vloog, mag een jaar achter de tralies brommen wegens belastingontduiking. De eigenaar, Wisuk Setsawat (foto homepagina), betaalde over een periode van 5 jaar 85 miljoen baht te weinig accijns. Bij de brand kwamen 67 personen om het leven en werden 103 gewond.

– Zes personen, woonachtig in de provincie Nakhon Ratchasima, zijn dit jaar bezweken aan influenza. In totaal zijn in vier noordoostelijke provincies 1.708 personen besmet geraakt, de meesten in Nakhon Ratchasima.

– Het is lang stil geweest rond de Hindu-tempel Preah Vihear sinds het Internationale Hof van Justitie in november een uitspraak deed over de door Thailand en Cambodja betwiste omgeving. Een groep advocaten onder leiding van de Roemeense advocate Alina Miron (die veel indruk heeft gemaakt met haar pleidooi in Den Haag) heeft donderdag onder leiding van de Suranaree Task Force een bezoek aan het gebied gebracht.

Thailand en Cambodja moeten nog steeds beginnen aan het vaststellen van de precieze grens van de zogeheten promontory (klif) waarop de tempel staat en die door het ICJ aan Cambodja is toegewezen. Pas wanneer Thailand een nieuwe regering heeft, gaan ze daarover bakkeleien.

– De vereniging van kamnans en dorpshoofden roept de demonstranten bij het ministerie van Binnenlandse Zaken op hun blokkade te beëindigen, zodat de ambtenaren aan het werk kunnen. Het ministerie wordt al vijf maanden belegerd. De vereniging dreigt met 50.000 man de straat op te gaan, wanneer hun verzoek aan dovemansoren blijkt te zijn gericht.

Als gevolg van de blokkade blijven veel zaken liggen. Zo wil de vereniging kamnans en dorpshoofden uit Surat Thani en Chumphon helpen, die door de provinciale gouverneurs aan de kant zijn geschoven omdat ze openlijk de protestbeweging steunen.

– De anti-regerings beweging heeft gisteren een bezoek gebracht aan het hoofdkantoor van Thai Airways International. Suthep vertelde het personeel dat de PDRC zich aansluit bij het protest van de vakbond tegen de herbenoeming van Ampon Kittianpon als voorzitter van de raad van bestuur. De vakbond beschouwt hem als een kontlikker [woordkeus woordenboek] van politici en de regering.

– Dorpelingen in Baan Na Nong Bon (Loei) die zich verzetten tegen een goud- en kopermijn, maken zich zorgen over hun veiligheid nadat een voormalige hoge legerofficier hen bedreigd heeft.

De dorpelingen kwamen met hem in conflict toen de man de vrije doortocht eiste voor een transport, alhoewel alleen voertuigen die minder dan 15 ton wegen, zijn toegestaan. De dorpelingen zeggen vier vrachtwagens te hebben gezien die op weg naar de mijn waren om daar te worden beladen. Die zouden na belading de gewichtslimiet fors hebben overschreden.

De legerofficier, die met zestien man naar het dorp was gekomen om de doortocht af te dwingen, zegt niet gedreigd te hebben. De dorpelingen zeggen al bedreigd te worden, sinds ze zijn begonnen te protesteren tegen de mijn. ‘Maar deze keer is het anders’, zegt Surapan Rujichaiwat, leider van de protestgroep Kon Rak Ban Kerd. ‘Nu we benaderd zijn door een hoge soldaat, maken we ons meer zorgen over onze veiligheid.’

– Yuranan Pamornmontri, voormalig acteur en parlementslid voor Pheu Thai, is door de National Anti-Corruption Commission schuldig bevonden aan een valse opgave van zijn vermogen. De afdeling Holders of Political Positions van de Supreme Court beslist of hij op grond daarvan een politieke ban van 5 jaar krijgt. Politici dienen bij hun aantreden een overzicht in te dienen van hun vermogen en schulden. Wie daarmee knoeit, zoals deze meneer, is de pineut.

Economisch nieuws

– Werknemers die minder dan 15.000 baht per maand verdienen, kunnen de touwtjes niet meer aan elkaar knopen en kijken tegen groeiende schulden aan. Dit blijkt uit een onderzoek van de University of the Thai Chamber of Commerce onder 1.200 respondenten van 17 tot 21 jaar.

Om precies te zijn: 80 procent zegt over onvoldoende inkomen te beschikken om alle uitgaven te kunnen dekken en 93,7 procent zegt oplopende schulden te hebben. 76,1 procent heeft geen spaargelden of extra inkomen uit overwerk of een tweede baan.

De gemiddelde schuld per huishouden bedraagt naar schatting 106.216 baht, een stijging van 7,9 procent vergeleken met vorig jaar. In 1999 bedroeg de gemiddelde huishoudschuld 87.399 baht. Van de schulden bestaat 56 procent uit ‘organised loans’ [?] tegen 49 procent in 1999.

Thanavath Phonvichai, vice-president research van de UTCC, zegt dat de huishoudschulden sinds 2012 significant zijn gestegen. In dat jaar werd het salaris van ambtenaren opgetrokken en het minimumdagloon verhoogd. De meeste werknemers met een toegenomen inkomen begonnen meer schulden te maken, met name door een condo/woning te kopen en een voertuig. Volgens Thanavath zijn velen afhankelijk van loan sharks (geldwoekeraars die krankzinnig hoge rentes vragen) of ze nemen een hypotheek op hun bezittingen.

Uit het UTCC-onderzoek blijkt voorts dat velen zich zorgen maken over hun baanvastheid en de kans werkloos te worden, alhoewel de meeste bedrijven nog niet zijn begonnen personeel te laten afvloeien. Het aannemen van nieuwe werknemers is wel vertraagd en in werktijden van bestaand personeel wordt gesneden.

Verwacht wordt dat het werkloosheidspercentage dit jaar op 1 tot 1,5 procent uitkomt, maar als het politiek conflict gewelddadig wordt en ertoe leidt dat de economie krimpt, stijgt het naar 1,5 tot 2 procent.

De National Economic and Social Development Board waarschuwde in februari voor een toename van de werkloosheid en een inkomensval als gevolg van de verwachte droogte, vertraagde overheidsinvesteringen, politieke protesten en verzwakt vertrouwen van consumenten en bedrijven. De economisch groeiprognose werd door de NESDB onlangs teruggebracht van 4 à 5 procent naar 3 à 4 procent. Redding valt volgens de NESDB alleen te verwachten van het herstel van de export.

– De belastinginkomsten bedragen dit jaar naar verwachting 50 miljard baht minder dan de target, oftewel 2 procent. [Een stukje verder in het bericht wordt 7,1 procent genoemd.] De tegenvaller wordt veroorzaakt door de trage economie en de te hoog begrote inkomsten uit dieselaccijns.

De begroting voor het begrotingsjaar 2014 (dat op 30 september eindigt) gaat uit van 2,275 biljoen baht aan inkomsten; de uitgaven zijn begroot op 2,525 biljoen baht en het tekort op 250 miljard baht. De belastinginkomsten vormen 80 procent van het totaal aan inkomsten.

– Het midden- en kleinbedrijf wordt minder dan in het begin gedupeerd door de politieke rally’s, die zes maanden geleden begonnen. Het Osmep-kantoor (Office of Small and Medium Enterprises Promotion) meldt dat circa 76 procent van het MKB nadeel ondervindt, maar de ernst is daarvan is afgenomen.

In februari zei 56 procent dat ze hard getroffen werden, vorige maand was dat percentage gezakt naar 42 procent. De servicesector maakt zich nog steeds zorgen over het image van het land en het investeerders vertrouwen.

– De strijd tegen corruptie gaat niet over rozen. Niet beurs-genoteerde bedrijven en het MKB maken bezwaar tegen de aansluiting van Thailand bij de OECD Convention on Combatting Bribery of Foreign Public Officials in International Business Transactions.  Wanneer Thailand die overneemt, kunnen Thaise bedrijven die buitenlandse functionarissen omkopen, bestraft worden.

Uit een studie van de faculteit rechten van de Chulalongkorn universiteit, uitgevoerd in opdracht van de National Anti-Corruption Commission, blijkt dat veel bedrijven bang zijn daarvan nadeel te ondervinden omdat hun concurrenten [wie zijn dat?] geen deel uitmaken van de conventie. Beursgenoteerde bedrijven hebben er geen problemen mee, want die hanteren al de best practice of good governance.

Thailand heeft al enkele wetten die met de conventie overeenkomen, maar nieuwe wetten zijn nodig om van het omkopen van buitenlandse functionarissen een misdrijf te maken, alsmede straffen en de aansprakelijkheid voor rechtspersonen vast te stellen. Dan wordt het voor Thailand ook gemakkelijker om buitenlandse bedrijven te vervolgen die Thaise functionarissen hebben omgekocht. Dat bewijs kan vervolgens worden gebruikt om de Thaise functionarissen of politici te vervolgen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Actieleider Suthep moet niets hebben van tussenpersonen

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 26 april 2014”

  1. Rob V. zegt op

    “He was attacked after exiting his car to remove a barrier placed near the anti-government protest site…”

    “Hij werd aangevallen nadat hij uit zijn auto was gestapt om een versperring te verwijderen nabij het anti-regerings protestkamp.”

    Beetje schietgrage jongens dus als ze het verwijderen van een obstakel (hek? autobanden? zal geen betonblok zijn geweest..) als aanval zien. Hoogstens een provocatie maar dan spreek je iemand toch aan? En de versperring, blokkeerde die de toegang tot het kamp (zodat iemand dan zo het kamp binnen kan scheuren, maar dan zet je toch geen hekje neer?) of was het gewoon een ongelukkig geplaatst iets die de buitengrens van het protestgebied aan gaf (en dus meer kinderlijk “iemand verplaatst het markeeringspaaltje, nu zijn we op onze … getrapt!” niveau)?

  2. henry zegt op

    De Karen zijn ook echt geen lieverdjes, ben in 1992 ternauwernood (dank zij de koelbloedigheid van mijn echtgenote) aan hen kunnen ontsnappen ik was omringd door 20 van die kerels, die men autosleutels wilden afpakken. Was ten westen van Hua Hin.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website