Nieuws uit Thailand – 25 maart 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: ,
25 maart 2014

Premier Yingluck heeft gisteren een bezoek gebracht aan de vuilstortplaats in Phraeksa (Samut Prakan), die vorige week in brand stond en giftige wolken verspreidde.

Doortastend als altijd heeft ze het bevel gegeven afvalmanagement te herstructureren en de desbetreffende wetgeving te herzien. Ze pleitte ook voor een betere samenwerking tussen de diensten, die de naleving van twaalf wetten in de gaten moeten houden.

Volgens het Pollution Control Department kan de lucht om de vuilstort weer veilig worden ingeademd, alhoewel het er nog wel stinkt. De geëvacueerde bewoners zijn weer teruggekeerd naar hun huis.

De organisatie Ecological Alert and Recovery Thailand roept de autoriteiten op nu eens serieuze juridische actie tegen milieuvervuilers te nemen, wat zelden gebeurt. De organisatie heeft vastgesteld dat in de provincie nog steeds twee stortplaatsen in bedrijf zijn, ondanks klachten over stank en slecht management. Alert zegt dat het illegaal storten van afval ‘big business’ is voor lokale mafia bendes en corrupte functionarissen. De boetes stellen niet veel voor.

– Een 42-jarige patiënt die met zijn handen en enkels aan zijn bed was vastgebonden, is zondag bij een brand in het Praram II ziekenhuis om het leven gekomen. De brand brak in zijn kamer uit en kon snel gedoofd worden. Alleen het bed en een deel van het plafond werden beschadigd.

De man was vrijdag met een longinfectie opgenomen en in een kamer op de derde verdieping ondergebracht. De man zou zijn vastgebonden omdat hij geprobeerd had zichzelf te verwonden.

Volgens ziekenhuisdirecteur Peera Kananuwat was hij een vaste patiënt en werd hij behandeld voor zowel de longinfectie als alcoholisme. Hij had psychische problemen en praatte veel in zichzelf. De ziekenhuisstaf heeft tegenover de politie verklaard dat de man gevraagd had op zijn kamer te mogen roken, maar dat was hem verboden.

Peera kan niet bevestigen of de man ook werkelijk een sigaret heeft opgestoken. Uit voorzorg voor de veiligheid van staf en bezoekers is een deel van het ziekenhuis tijdelijk gesloten. Enkele patiënten zijn gisteren in een ander ziekenhuis ondergebracht. Het Department of Health Service Support en de politie stellen een onderzoek in.

– Kom, moeten de hitsige buitenlanders gedacht hebben, we hebben nog nooit seks gehad in een bus, laten we dat nou eens doen. Dus gingen in het volle daglicht op de onderste verdieping van een dubbeldeks bus de kleren uit en begon het liefdesspel.

Een passerende automobilist filmde het paar terwijl de vrouw, een blondine, schrijlings op de man zat, en plaatste het filmpje van 1,5 minuut op YouTube. De kuise directeur-generaal van het Land Transport Department heeft een onderzoek gelast.

– De soldaat die zaterdagnacht in Muang (Yala) is doodgeschoten, is niet het slachtoffer van zuidelijke opstandelingen, zoals eerder bekend is gemaakt, maar van een collega. Als motief denkt het leger aan werkgerelateerde stress. Region 4 Forward Command heeft onmiddellijk op het incident gereageerd met maatregelen om de stress te verminderen.

De Narathiwat Teachers’ Federation heeft de autoriteiten opgeroepen onderwijzers in het diepe Zuiden beter te beschermen. De oproep is een reactie op de moord van een onderwijzer(es?), donderdag in Tak Bai. De schrik zit er goed in bij het onderwijzend personeel dat steeds vaker het doelwit van aanvallen is.

De Federation of the Three Southern Border Provinces Teachers vergaderde gisteren in Muang (Pattani). Ze bereidt een verzoek aan de regering voor om meer hulp aan onderwijzers te verlenen.

– Het Department of Special Investigation (DSI) maakt zich er niet met een Jantje van Leiden vanaf om voormalig premier Abhisit en zijn toenmalige vice-premier Suthep aan de schandpaal te nagelen wegens het neerslaan van de roodhemdprotesten in april en mei 2010.

De eerder uitgebrachte tenlastelegging wegens moord is nu uitgebreid met een tweede: de moord op Chartchai Salao, een demonstrant die op de Rama IV werd doodgeschoten. Het Special Cases Litigation Office van het OM mag een dossier van 2.238 pagina’s over de zaak bestuderen: onderzoek, postmortem onderzoek en rechtbankverslagen.

Abhisit en Suthep zijn in december door de Criminal Court in staat van beschuldiging gesteld voor de moord op een taxichauffeur en een 14-jarige jongen. De rechtbank heeft vastgesteld dat die door legervuur om het leven zijn gekomen. Het CRES, dat toezicht hield op de noodtoestand, gaf het leger destijds toestemming met scherp te schieten, wanneer het werd aangevallen. Suthep was directeur van het CRES.

Alleen Abhisit is in deze zaak in de rechtbank verschenen. Op zijn verzoek werd de zaak tot juni aangehouden omdat de NACC onderzoek doet naar vermeende ambtsmisdrijven in relatie tot de bevelen van het CRES. Suthep heeft zich niet vertoond; die heeft het te druk met het leiden van de anti-regerings protesten.

– Het vonnis van het Constitutionele Hof over de verkiezingen van 2 februari betekent dat het verkiezingsproces in strijd met de grondwet was, maar het Hof heeft het proces niet nietig verklaard. Het enige wat moet gebeuren is het uitgeven van een (nieuw) Koninklijk Besluit waarin de verkiezingsdatum en het verkiezingsproces worden gewijzigd. Dit zeggen juridische adviseurs van de Kiesraad.

En daarna, beste lezers en lieve lezeressen, raakte ik de draad kwijt in het juridisch mumbo-jumbo van dit bericht. En als ik iets niet snap, kan ik het ook niet helder opschrijven.

Premier Yingluck wil dat de Kiesraad alle politieke partijen uitnodigt voor overleg over de nieuwe verkiezingen en om meningsverschillen bij te leggen. ‘Gesprekken zijn cruciaal, want alle partijen dienen de verkiezingen te steunen en ervoor te zorgen dat ze soepel en legaal verlopen.’ De Democraten hebben nog niet laten weten of ze aan deze verkiezingen wel deelnemen. Dit weekend houden ze hun jaarvergadering.

– Zou hij er wakker van liggen? VN secretaris-generaal Ban Ki-moon kan een brief verwachten van voormalig regeringspartij Pheu Thai, waarin nu eens haarfijn uit de doeken wordt gedaan waarom het vonnis van het Constitutionele Hof de verkiezingen ongeldig te verklaren, in strijd met de grondwet en ondemocratisch is.

Maar de brief betekent niet dat we de VN vragen tussenbeide te komen, zegt Noppadon Pattama, lid van Pheu Thai’s  strategiecommissie. [Uiteraard, voeg ik daaraan toe, want we weten allemaal dat Thailand perfect in staat is zijn eigen boontjes te doppen.] In de brief wordt een sneer uitgedeeld aan ‘de conservatieven en anti-democratie beweging’. Zij hebben de wil van de bevolking voor vrije en eerlijke verkiezingen genegeerd.

– De politie verwacht nog drie dagen nodig te hebben voor het onderzoek naar de moord op twee Indonesische marinemensen aan boord van een Thaise trawler. De namen van de bemanningsleden zijn bekend. Twaalf zijn bij de moord betrokken, twee worden beschouwd als getuigen.

De Indonesiërs werden op 8 maart vermoord, waarna hun lichamen in zee werden gedumpt. Ze waren aan boord gegaan om vissers te zoeken die aan wal met marinemensen hadden gevochten. De schipper van de trawler is nog niet opgespoord, de trawler ligt in de haven van Songkhla. De Indonesische autoriteiten hebben Thaise trawlers verboden nog in Indonesische wateren te vissen. Dat scheelt Thailand 30 miljoen baht aan inkomsten per dag.

– De zoon van oppositieleider Abhisit (zelf beschuldigd van ontduiking van de dienstplicht) hoeft op medische gronden geen militaire dienstplicht te vervullen. Hij heeft een aangeboren ziekte. Niettemin moet hij zich wel op 1 april melden, wanneer de loting van de nieuwe lichting dienstplichtigen begint. Het Eerste Legerkorps wil in de centrale regio 49.000 rekruten inlijven.

– De afgelopen vijf maanden heeft het Department of Land Transport 10.070 klachten over taxi’s gekregen. Tegen 10.000 chauffeurs is actie ondernomen. De klachten betreffen weigering een passagier mee te nemen, onbeleefd gedrag, gevaarlijk rijden, de bestemming niet bereiken en de meter niet aanzetten.

– De buschauffeur die zondagavond een 13-jarige jongen dood reed, had geen vergunning voor het besturen van een openbare bus. De jongen zat bij een vriend achterop de motorfiets, die op de Lat Phrao weg bij het inhalen van een minibus tegen de bus aanreed. De chauffeur krijgt een boete van 2.000 baht en mag zeven dagen geen autorijden. De vriend werd bij het ongeval gewond.

Volgens de werkgever van de chauffeur was hij bezig een vergunning aan te vragen. Hij werd alleen in het weekend ingezet. Dit weekend was de tweede week dat hij aan het werk was.

– Soldaten en marinefunctionarissen hebben in Ranong een Thaise man en zestien Myanmarezen aangehouden en drie boten in beslag genomen. Ze worden ervan verdacht dat ze in Myanmar en Bangladesh nog meer Rohingya vluchtelingen wilden oppikken. Eerder vervoerden ze 200 Rohingya naar de Surin eilanden.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


Mededeling van de redactie;

Bangkok Shutdown en de verkiezingen in beeld en geluid:
www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 25 maart 2014”

 1. bart hoevenaars zegt op

  Dood door schuld dus, als je niet over de benodigde papieren beschikt !
  en dan een boete van 50 euro, en een week verplicht op de bank zitten om van de schrik te bekomen !

  Het moet niet gekker worden daar !

  Hoe wil men het nu voor elkaar krijgen dat de toeristen de voortgang van het land serieus nemen ?
  in ieder geval niet op deze manier !

  mijn steun aan de nabestaanden van dit nodeloze ongeval !

 2. Khun Peter zegt op

  Gelukkig tilt de Thaise overheid zwaar aan het seksincident van de farang in de bus. Er komt een onderzoek van de Thaise politie. Het heeft dan ook een hogere prioriteit dan onderzoek naar ondeugdelijke bussen of buschauffeurs die zonder papieren rijden. Kwestie van prioriteiten stellen.
  Voor de voyeurs onder ons hierbij een schokkende foto: http://pic.twitter.com/gNFMxRBHQO


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website