De kritiek op de gevangenisstraf van 10 jaar die Somyot Prueksakasemsuk wegens majesteitsschennis heeft gekregen, heeft de irritatie gewekt van de rechtbank. Rechtbankpresident Thawee Prachuablarb noemt de kritiek onevenwichtig. De straf is redelijk en houdt het midden tussen het minimum van 3 en het maximum van 15 jaar.

Thawee reageert op de kritiek van de Europese Unie die verklaard heeft ‘deeply concerned’ te zijn over de beslissing van de rechtbank. De rechtbank veroordeelde Somyot op basis van twee artikelen in zijn tijdschrift The Voice of Taksin, die door een ander waren geschreven. Voor elk artikel kreeg hij 5 jaar. Ook andere organisaties, zoals Amnesty International en Freedom House, hebben kritiek op de rechtbankuitspraak, zich beroepend op de vrijheid van meningsuiting.

De rechtbankpresident wijst erop dat die artikelen geen wetenschappelijke verhandelingen waren over de monarchie zoals van Nitirat, een groep docenten recht aan de Thammasat universiteit. ‘De artikelen waren in essentie beledigend en veroorzaakten schade aan de koning.’

Verder waarschuwt de president critici hun mening ‘in goed vertrouwen en zonder vooroordelen’ te geven; zo niet, dan lopen ze het risico vervolgd te worden wegens minachting van de rechtbank. ‘De staf van de rechtbank volgt de zaak, speciaal op websites’, zei hij.

– [Vervolgbericht] De VN Hoge Commissaris voor Mensenrechten, Navi Pillay, heeft gisteren de gevangenisstraf voor Somyot een tegenslag voor de mensenrechten genoemd en een ondermijning van de vrijheid van meningsuiting. Ze toonde zich diep bezorgd over de straf van 10 jaar, het lange voorarrest, de herhaalde weigering hem op borgtocht vrij te laten en zijn ketening tijdens diverse rechtbankzittingen.

Benedict Anderson, emeritus hoogleraar geschiedenis, zegt geschokt te zijn toen hij hoorde dat niet de schrijver van de artikelen maar de uitgever van het blad gestraft is. Anderson vindt dat de kwestie aan de orde moet komen tijdens de verkiezingscampagne voor de gouverneurspost in Bangkok.

Mensenrechtenactivisten zijn van plan vandaag uit protest wetboeken te gaan verbranden voor de Criminal Court aan de Ratchadaphisek Road. Woensdagavond kwamen roodhemden bij een kloktoren in Chiang Mai bijeen. Ze staken kaarsen aan en stuurden elf lampionnen de lucht in.

– Veel midden- en kleinbedrijven komen over zeven maanden in de problemen, tenzij de regering hen tegemoet komt met steunmaatregelen. Uit een peiling van het Economic and Business Forecast Centre van de Thai Chamber of Commerce universiteit onder 600 MKB’s is dat gebleken.

Premier Yingluck heeft gisteren gezegd dat hulp onderweg is. Ze heeft de National Economic and Social Development Board en de ministeries van Financiën en Handel opdracht gegeven in actie te komen. Die instanties gaan binnenkort met de particuliere sector om de tafel zitten om mogelijke maatregelen te bespreken. Zoals altijd sprak de premier weer sussende woorden: ‘We houden de situatie scherp in de gaten en denken na over stappen om de risico’s te verminderen. Maar er is geen reden om al te bezorgd te worden. We vinden wel een oplossing.’

– Dimmen, heeft premier Yingluck vrij vertaald tegen oppositieleider Abhisit gezegd vanwege diens kritiek op de Cambodjaanse premier Hun Sen. Volgens de premier kan die kritiek de bilaterale verhoudingen tussen beide landen in gevaar brengen.

Abhisit verdedigde zich eerder deze week tegen opmerkingen van Hun Sen. Die had gezegd dat Abhisit geen bewijs aanvoert voor zijn bewering dat oud-premier Thaksin profiteert van de gas- en oliedeals in de Golf van Thailand. Yingluck heeft er geen bezwaar tegen dat Abhisit over deze kwestie debatteert met Hun Sen, mits de relatie tussen beide landen niet wordt beschadigd. Yingluck vindt dat Abhisit nu verder zijn mond moet houden.

– Een van de drie verdachten, waar de politie naar op zoek is in verband met de smokkel van Rohingya, heeft zich vrijwillig gemeld bij de politie. Hij wordt beschuldigd van de smokkel en het verbergen van een groep van 157 Rohingya vluchtelingen. De Rohingya werden tijdens een inval in zijn huizen in Padang Besar (Songkhla) gevonden. Volgens de verdachte kreeg hij telkens 5.000 baht van een man uit Myanmar wanneer hij zijn huizen als schuilplaats ter beschikking stelde.

In de provincie Narathiwat heeft de politie op twee plaatsen in een dichtbegroeid bos gezocht naar Rohingya, die zich er volgens omwonenden zouden verschuilen. Rohingya werden niet gevonden, wel sporen dat ze er geweest moeten zijn.

– De koelbloedige moord woensdag op een onderwijzer, die toezicht hield in een schoolkantine, heeft de regering en veiligheidsautoriteiten geschokt. Premier Yingluck heeft een onderzoek gelast. Het Internal Security Operations Command zegt dat de (islamitische) school niet beschouwd werd als een risicoplaats.

Twintig scholen in de provincie Narathiwat zijn uit protest dichtgegaan. De politie heeft een lijst met de namen van vier verdachten vrijgegeven. De onderwijzer werd onder het oog van 292 leerlingen en 15 collega’s doodgeschoten. Omdat de school niet als risicovol te boek staat, wordt ze beschermd door dorpsvrijwilligers en niet het leger.

– Drie artsen, die in afgelegen gebieden werken, hebben gisteren de Outstanding Rural Doctor onderscheiding 2012 in ontvangst genomen. De artsen hebben zich onderscheiden omdat ze uitstekende gezondheidszorg verlenen, alhoewel hun budget beperkt is en er een tekort aan personeel is.

– In september begint de aanbestedingsprocedure voor de aanleg van de hogesnelheidslijn Bangkok-Chiang Mai. Wanneer die er ligt, duurt een ritje 3 uur. Voor het werk bestaat belangstelling van buitenlandse bedrijven. Het 680 kilometer lange tracé kost 387 miljard baht. De aanleg begint vermoedelijk begin volgend jaar. Een kaartje kost naar verwachting maximaal 2.000 baht.

– Prinses Bajrakitiyabha is benoemd tot ambassadeur van Slovakije. Thans is ze ambassadeur van Oostenrijk. De ambassadeur van Slovakije verhuist naar Duitsland.

Bangkok Post besteedt een tweede bericht aan de mobiele toiletten van Boels Verhuur. Ditmaal schrijft de krant correct (in tegenstelling tot gisteren) dat het bedrijf zijn excuses heeft aangeboden. Ook worden nu de twee Thaise Facebook-gebruikers genoemd die de zaak in de openbaarheid brachten. Nou ja, zo kun je een bericht rectificeren zonder er ‘Rectificatie’ boven te zetten.

Politiek nieuws

– Een peiling van Nida gaf de Democratische kandidaat voor het gouverneurschap van Bangkok eerder een voorsprong op Pongsapat Pongcharoen van regeringspartij Pheu Thai: 24 procent tegen 17,55. Maar nou gooit Abac roet in het eten met een peiling die Pongsapat 41,8 procent van de stemmen geeft en Sukhumbhand 37,6 procent.

De vraag welke kandidaat de meest aantrekkelijke persoonlijkheid heeft en aansprekend gedrag vertoont leverde soortelijke percentages op: Pongsapat 43,6 procent, Sukhumbhand 36,3 procent. De peiling werd van deur tot deur onder 1.766 kiezers gehouden.

Ook bij de vraag naar de meest competente en goed geïnformeerde kandidaat scoorde Pongsapat beter dan Sukhumbhand. En of het niet op kan: Pongsapat voert ook de beste campagne en zijn beleid zou het beste zijn voor de stijgende kosten in de hoofdstad en de verkeerscongestie.

– Ex-gouverneur Sukhumbhand Paribatra van Bangkok en kandidaat voor de verkiezingen in maart haalt zijn schouders op over de peiling van Abac waarin hij wordt ingehaald door zijn grote rivaal van regeringspartij Pheu Thai, Pongsapat Pongcharoen.

Sukhumbhand zeg dat de verkiezingsrace amper is begonnen en dat de balans uiteindelijk in zijn voordeel kan eindigen. Hij hoopt op 3 maart 1 miljoen stemmen te scoren. Bangkok heeft 4,33 miljoen kiesgerechtigde inwoners, van wie vermoedelijk 55 procent hun stem zal uitbrengen. Uit de peiling van Nida bleek dat de meeste kiezers hun keuze nog niet hadden bepaald.

Volgens Sukhumbhand is de verkiezingsslogan van zijn tegenstander niet overtuigend. Die luidt ‘working with the government seamlessly’. Sukhumbhand: ‘Met zo’n beleid staat de gouverneur onder de heerschappij van de centrale regering. Een kandidaat die te veel afhankelijk is van de centrale regering ziet de specifieke behoeftes van de lokale bevolking over het hoofd. Waarom geld verspillen aan een verkiezing, als we een ‘naadloze’ gouverneur willen?’

Economisch nieuws

– Het fiscale beleid van deze regering is een fiasco. Programma’s zoals het hypotheeksysteem voor rijst, kosten de regering kapitalen. Korn Chatikavanij, minister van Financiën in de regering Abhisit en thans vice-partijleider van de Democraten, heeft geen goed woord over voor het financiële beleid van de regering Yingluck. Hij maakte gisteren op een seminar van economen van zijn hart geen moordkuil.

En toch is Korn geen zwartkijker, want Thailand heeft een grote potentie om de komende twintig jaar economisch tot grote hoogte te groeien, mits de beleidsmakers discipline betrachten in de openbare bestedingen, corruptie aanpakken en de onbalans in de inkomensverdeling aanpakken. Korn schat dat de economie de komende twintig jaar vervijfvoudigd kan worden naar 50 biljoen baht, aangenomen dat de gemiddelde economische groei jaarlijks 5 procent bedraagt en de inflatie 3 procent.

Volgens Korn hebben tot nu toe alleen de rijken geprofiteerd van het beleid van de regering Yingluck. Van de verlaging van de bedrijfsbelasting profiteren alleen de grote bedrijven en de wijzigingen in de inkomstenbelasting komen ten goede van de rijken. Wat Korn ook irriteert is dat de regering haar plannen financiert met voorbijgaan van de begroting.

Minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën), ook aanwezig op het seminar, zag het allemaal niet zo somber in. De kerndoelen van de huidige regering zijn duurzame groei, prijsstabiliteit en een eerlijke inkomensverdeling. Nu de economieën van de VS, Europa en Japan zwak zijn, moet Thailand zijn binnenlandse markt opbouwen en de koopkracht verhogen om de afhankelijkheid van de export te verminderen.

Volgens Kittiratt is een van de sterke punten van Thailand de relatief lage verhouding tussen staatsschuld en bruto binnenlands product. ‘Dus we kunnen het ons veroorloven om nieuwe schulden te maken waarmee investeringen kunnen worden gefinancierd.’

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 25 januari 2013”

  1. Dick van der Lugt zegt op

    Rectificatie Nieuws uit Thailand:

    De kritiek op de gevangenisstraf van 10 jaar die Somyot Prueksakasemsuk wegens majesteitsschennis heeft gekregen, heeft de irritatie gewekt van de rechtbank. Rechtbankpresident Thawee Prachuablarb noemt de kritiek onevenwichtig. De straf is redelijk en houdt het midden tussen het minimum van 3 en het maximum van 15 jaar.

    Toelichting: Eerder stond 10 jaar vermeld als maximumstraf. Inmiddels heb ik dat gecorrigeerd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website