De bovengrondse metro, beter bekend als BTS, heeft gisteren uren stilgelegen vanwege een technische storing. Vanaf 6 uur reden er geen treinen op beide lijnen, hetgeen het bedrijf 5 miljoen baht aan inkomsten scheelde.

Rond 11 uur werd de dienst hervat behalve op het tracé Chidlom-On Nut. Rond 13 uur reed alles weer volgens dienstregeling. Volgens de BTS-directeur was de verstoring de grootste sinds 14 jaar.

Passagiers waren gedwongen om met de MRT (ondergrondse metro) of het openbaar vervoer op hun plaats van bestemming te komen. De gebruikelijke spitsdrukte op de weg was nog groter dan anders.

De problemen ontstonden om 3 uur ’s nachts bij de plaatsing van platform screen doors op stations. [Volgens mij worden panelen bedoeld die aan de perronranden worden geplaatst.] Het lukte het personeel niet de seinstoring tijdig te verhelpen.

– De ondergrondse in Bangkok, beter bekend als MRT, deed zondag goede zaken dankij de massa-rally’s. Het aantal passagiers schoot omhoog met 75 procent. Gemiddeld worden in een weekend 170.000 reizen gemaakt, het werden er 300.000. Dat is zelfs nog meer dan op weekdagen, wanneer 280.00 reizen worden gemaakt.

– De blokkade van het Thai-Japan stadion is na twee dagen beëindigd. Gisteren blies actieleider Suthep Thaugsuban die af. Kandidaten kunnen zich nu weer ongestoord registreren voor de verkiezingen van 2 februari.

Maar de protestbeweging legt niet het hoofd in de schoot. Op de verkiezingsdag wordt Bangkok lam gelegd, dreigt Suthep, zodat niemand zijn stem kan uitbrengen. De blokkade was slechts een voorproefje van de dingen die komen gaan. Ze was een symbolisch gebaar dat hervormingen aan de verkiezingen dienen vooraf te gaan, zegt hij. ‘We zijn benieuwd of kandidaten campagne durven voeren. Geen idee hoe ze dat in Bangkok en in het Zuiden [twee machtsbases van de Democraten] denken te doen.’

Gisteren riep Suthep premier Yingluck opnieuw op om af te treden. Hij zei dat demonstranten gaan proberen haar dichter te naderen en op fluitjes zullen blazen waar ze ook naartoe gaat. Via mobieltjes worden anderen gewaarschuwd wanneer Yingluck ergens opduikt. ‘Fast-moving units’ komen dan in actie.

De Kiesraad heeft in reactie op de blokkade van het stadion zeven plekken in gereedheid gebracht waar kandidaten zich in geval van nood kunnen registreren. Maar op dit moment blijft de registratie geconcentreerd in het stadion.

Woordvoerder Akanat Promphan van de protestbeweging bevestigt het adagium dat voorlichters het niet zo nauw nemen met de waarheid. Hij zegt dat de PDRC [de naam van de protestbeweging] niet tot doel had de kandidaten tegen te houden toen demonstranten maandag en dinsdag het stadion omsingelden. Ze wilden slechts duidelijk maken dat hervormingen aan de verkiezingen dienen vooraf te gaan. Nog een goeie: de demonstranten willen niet de verkiezingen saboteren. Ze willen slechts duidelijk maken dat verkiezingen geen oplossing voor de crisis zijn.

– De Internal Security Act, de speciale noodwet die voor Bangkok geldt om de anti-regerings protesten in de hand te kunnen houden, dient met zestig dagen te worden verlengd. Dit adviseren ‘security agencies’ [?] aan de regering. Vandaag neemt het kabinet een besluit. De ISA geldt thans tot dinsdag.

– Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) heeft 38 protestleiders voor verhoor opgeroepen. De DSI wil hen laten vervolgen voor rebellie oftewel een poging om de regering ten val te brengen, het opstoken van mensen om de wet te overtreden, het veroorzaken van chaos en geweld en het beledigen van vertegenwoordigers van andere landen.

Zodra de DSI zijn onderzoek heeft afgerond, stapt ze naar de rechter om hen achter slot en grendel te krijgen. De dienst zal de rechter adviseren borgtocht te weigeren, omdat de protestleiders voortdurend de wet hebben overtreden en dat vermoedelijk zullen blijven doen. Tegen actieleider Suthep Thaugsuban loopt al een arrestatiebevel, maar de politie heeft nog geen actie ondernomen en Suthep zegt het te druk te hebben om zich aan te geven.

Wanneer de groep van 38 op 2 en 3 januari niet komt opdagen, gaat de DSI de rechter vragen ook tegen hen een arrestatiebevel uit te vaardigen. Gisteren bestormden demonstranten het DSI-kantoor en eisten inzage in het bewijsmateriaal tegen hun leiders. Wanneer ze dat weer wagen, wordt de beschuldiging uitgebreid met een aanklacht wegens obstructie van de rechtsgang.

Arrestaties op korte termijn vallen echter niet te verwachten. De DSI wacht tot de rust is weergekeerd en zal pas dan de leiders arresteren. Dat is geen probleem, want de verjaringstermijn van de aanklachten is 20 jaar.

De senaatscommissie good governance heeft het DSI-hoofd uitgenodigd voor een gesprek op vrijdag. De commissie beraadt zich over de handelwijze van de DSI.

– Het ene forum is nog niet mislukt of het regent weer voorstellen voor nieuwe fora. De meeste kans maakt een voorstel van zeven organisaties uit het bedrijfsleven om bij Koninklijk Besluit een hervormings assemblee in het leven te roepen, naar analogie van de assemblee die na de opstand van oktober 1973 werd opgericht. Die bestond uit 299 leden, gekozen uit 2.347 belangstellenden.

De assemblee moet onmiddellijk aan het werk gaan [en niet pas na verkiezingen] en zou een jaar de tijd moeten krijgen om met voorstellen te komen. Na dat jaar kan het Huis van Afgevaardigden opnieuw worden ontbonden en kunnen de verkiezingen volgens nieuwe regels plaatsvinden. Vice-minister-president Pongthep Thapkanchana zegt dat het kabinet zich morgen over het voorstel van de zeven organisaties buigt.

Bij regeringspartij Pheu Thai valt het voorstel in goede aarde. Ze heeft laten weten tijdens haar verkiezingscampagne hervormingen te zullen promoten. Oppositiepartij Democraten en de protestbeweging hebben nog niet gereageerd. Aan een vorig forum, dat vorige week haar eerste vergadering hield, namen ze niet deel.

Het Thailand Development Research Institute pleit voor een forum van hooguit dertig personen, dat net als in het voorstel van de zeven particuliere organisaties direct aan het werk gaat. Het zou zich moeten beperken tot een klein aantal kwesties.

– Coalitiepartij Chart Pattana gaat de verkiezingen in met een voormalige legergeneraal als lijsttrekker. Nummer 2 op de lijst is de adviseur van de minister van Industrie, tevens voormalig parlementslid voor Nakhon Ratchasima.

Lijsttrekker Thawatchai Samutsakhon zegt pas drie dagen geleden benaderd te zijn. Hij heeft zijn lidmaatschap van de National Broadcasting and Telecommunications Commission opgezegd om zich te kunnen kandideren voor de verkiezingen.

– Actievoerders van het Thailand Ban Asbestos Network (T-Ban) hebben gisteren gedemonstreerd bij het ministerie van Volksgezondheid. Ze pleiten voor een verbod op het gebruik van chrysotile, een asbestsoort die nog volop in de bouw wordt gebruikt en door tal van landen is verboden.

Een ministeriële commissie beweerde in juli geen overtuigend bewijs te hebben gevonden voor de stelling dat chrysotile schadelijk is voor de gezondheid. Dit in weerwil van een rapport van de wereldgezondheidsorganisatie WHO die alle asbestsoorten als kankerverwekkend beschouwt. Andere asbestsoorten zijn wel in Thailand verboden.

– Hef het Water and Flood Management Committee, dat door de regering is ingesteld, op en vorm een nieuw panel van waterexperts, vrij van politieke invloeden. Dit voorstel doet het Engineering Institute of Thailand. Een nieuw panel kan zorgdragen voor een eerlijke en legale uitvoering van het beleid op het gebied van watermanagement en dat beleid zou niet gehaast moeten worden, zoals thans het geval is.

Inmiddels heeft het WFMC twaalf hoorzittingen in het land gehouden. Hannarong Yaowalers, voorzitter van de Foundation for Integration of Water Management, zegt dat 90 procent van de aanwezigen bij die hoorzittingen niet eens getroffen werd door de geplande maatregelen. Ze kwamen omdat alle aanwezigen een vergoeding van 400 baht voor reiskosten kregen. De regering zou ook voorstanders geronseld hebben om de hoorzittingen te bezoeken.

Srisuwan Janya, president van de Stop Global Warming Association, beschuldigt de regering van machtsmisbruik om de geplande werken [ad 350 miljard baht] er doorheen te jassen. Volgens hem waren de hoorzittingen in feite public relations bijeenkomsten en geen openbare hoorzittingen.

Pramote Maiklad, voormalig directeur-generaal van het Royal Irrigation Department, zegt het kort en krachtig: De hoorzittingen waren tijdverspilling. Ze werden niet geleid door technici van het WFMC maar door academici die vragen niet effectief wisten te beantwoorden.

Kamol Piamsomboon, president van milieugroep Tha Chin Basin, zegt dat de deelnemers vragenformulieren moesten invullen over iets waar ze maar weinig van wisten.

– Het aantal dode gaurs in nationaal park Kui Buri is gestegen van 13 naar 16 (zie Nieuws uit Thailand van gisteren). Het gaat om twee wijfjes en een mannetje, die evenals de andere werden gevonden bij het Kunshorn forest plantation project, dat gevestigd is op voormalige landbouwgrond. Dit project grenst aan het nationaal park. De doodsoorzaak van de dieren is in onderzoek.

– Bij een aanslag op een groep moslims voor een moskee in Bannang Sata (Yala) is een man gedood en zijn drie personen gewond geraakt. De aanval vond maandagavond plaats toen de moslims de moskee verlieten. Verder details ontbreken.

Het toerisme stagneert momenteel als gevolg van de drie bomaanslagen zondag in Sadao (Songkhla). Die veroorzaakten grote schade en 27 personen raakten gewond. Volgens de gouverneur van Songkhla zijn de hotelreserveringen met 50 procent gekelderd.

– Het leger waarschuwt het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden), omdat sommige leden geruchten over een mogelijke coup verspreiden. Ze veronderstellen dat de huidige gebeurtenissen tot ingrijpen van het leger zullen leiden. Niet meer dan een gerucht, zegt een legerwoordvoerder. Het leger houdt zich aan de wet om de veiligheid van iedereen te garanderen.

– Langs de rivier Mekong zijn in Nakhon Phanom oogsten en tabaksplanten beschadigd, doordat de rivier op sommige plaatsen buiten haar oevers is getreden. Het waterpeil van de rivier is gestegen naar 4 tot 5 meter.

De stijging is abnormaal voor het droge seizoen, waarin de boeren langs de oevers hun land ploegen. De afgelopen dertig jaar hebben de bewoners dit niet eerder meegemaakt. Het hoofd van de tambon Nongtao Administrative Organisation (gemeenteraad) schrijft de stijging toe aan waterlozingen vanuit Chinese dammen.

Economisch nieuws

– De Japanse Aeon Group wil tot 2020 200 overdekte pretparken voor kinderen openen. Volgens directeur Hirotaka Fukumori van Aeon Fantasy (Thailand) is Thailand gekozen voor de investering van 6 miljard baht, omdat Thaise ouders bereid zijn geld te spenderen aan de ontwikkeling van hun kroost. Consumenten hebben ook vertrouwen in de kwaliteitsproducten en dienstverlening van Japanse bedrijven.

De investering gaat naar Molly Fantasy, een pretpark voor kinderen van 3 tot 12 jaar en naar Kidzoona voor kinderen van 3 tot 8 jaar. De eerste Molly Fantasy ging in november in Ekamai open. Daar zijn inmiddels vestigingen in Megabangna en The Mall Bangkae bijgekomen. De eerste Kidzoona ging zondag open in Paradise Park. Volgend jaar komen Phuket, Pattaya en Rayong aan de beurt. Soortgelijke parken draaien al in China, Japan en Maleisië.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Breaking News 24 december

• Groeit het premier Yingluck allemaal boven haar hoofd? Partijbonzen overwegen haar vanaf 27 december tot de verkiezingen op 2 februari met verlof te sturen. Opvallend is ook dat ze momenteel op tour is in het Noorden en Noordoosten en onbekend is wanneer ze naar Bangkok terugkeert.

Tijdens haar verlof zouden minister Surapong (Buitenlandse Zaken) en vice-minister-president Pongthep om beurten de wekelijkse kabinetsvergadering voorzitten. De kabinetsvergadering van vandaag is uitgesteld tot morgen.

• Ook op de tweede dag van de registratie van verkiezingskandidaten is het Thai-Japan stadion onbereikbaar. Demonstranten blokkeren alle ingangen, zodat personeel van de Kiesraad en kandidaten niet naar binnen kunnen. De registratie duurt tot en met vrijdag. Deze week komen de kandidaten voor de landelijke kieslijst aan de beurt, volgende week de districtskandidaten. De Kiesraad wacht af en is nog niet van plan te verhuizen. Kandidaten die niet naar binnen kunnen, is geadviseerd aangifte bij de politie te doen. Gisteren blokkeerden demonstranten ook de toegang tot het desbetreffende politiebureau in Din Daeng.

• Als gevolg van een seinstoring zijn beide lijnen van de (bovengrondse) BTS vanochtend uitgevallen. Reizigers werd geadviseerd de (ondergrondse) MRT te nemen, die dan ook bijna uit zijn voegen barstte. Het verkeer op de weg is inmiddels weer normaal. De treinen zouden rond het middaguur weer gaan rijden.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 25 december 2013”

 1. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Radicale demonstranten hebben vanochtend geprobeerd met geweld binnen te komen in het Thai-Japan stadion, waar de registratie van verkiezingskandidaten plaatsvindt. Het gaat om leden van het Network of Students and People for Reform of Thailand, die zich niets hebben aangetrokken van de door actieleider Suthep aangekondigde beëindiging van de blokkade. Enkele ruiten zijn gesneuveld. Vooralsnog is het de radicalen niet gelukt door het politiekordon te breken. Protestleider Nitithorn Lamlua zegt dat ze er blijven totdat de registratie om half vijf eindigt. Mogelijk brengen ze er ook de nacht door.

 2. bouwvakker zegt op

  Als ik in Thailand om mij heen kijk zie ik niets anders dan asbest bij nieuwe huizen.
  Alle betimmering aan de huizen is asbest, over het algemeen zijn alle schuif hekken van asbest.
  Ik zie ze dat hier nog met een slijptol afslijpen.
  Zoals ik denk zal er over, zoals alles in Thailand, 40 jaar wel een beslissing worden genomen over deze kwestie.
  Het enige voordeel van asbest is, je hoeft het nooit meer te vervangen en zolang het in vaste vorm blijft is het geen probleem, van naar kijken zal je geen kanker krijgen.
  Wel hoop ik dat de mensen een betere situatie tegemoed gaan met een gezonder leven,


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website