De eerste gouden medaille op de Asian Games in Incheon (Zuid-Korea) voor Thailand is binnen. Bowler Yannaphon Larpapharat sleepte het goud in de wacht, dat goed is voor 5 miljoen baht, gefourneerd door de Thai Tenpin Bowling Association en het National Sports Development Fund.

Voor Yannaphon (links op de foto) was de overwinning extra feestelijk want hij is over drie dagen jarig en hij treedt in november in het huwelijk. Brons was eveneens voor een Thai (midden), zilver ging naar een Chinees. Op de medaillelijst staat Thailand nu op de vijftiende plaats met zes medailles: 1 gouden en 5 bronzen.

– Premier Prayuth Chan-ocha heeft toegegeven waarzeggers te raadplegen. ‘Het kan geen kwaad naar waarzeggers te luisteren. Je moet niet op hen neerkijken, maar je moet er goed naar luisteren’, zei hij gisteren toen verslaggevers over zijn bijgeloof vragen stelden. Prayuth vertelde dat waarzeggers hem vaak hadden gewaarschuwd voor ongelukken. Op de vraag wat voor soort ongelukken, antwoordde hij gevat: ‘Misschien aanvaringen met verslaggevers’.

Waarzeggers hadden hem ook verteld hoe lang hij dienst gaat doen als premier: ‘Sommigen zeiden kort, anderen lang. Ik weet niet wie ik moet geloven.’ Prayuth ontkent de doofstomme Myanmarese waarzegger E Thi te hebben geraadpleegd, die generaals en machtige politici als klant heeft (de website noemt ook Thaksin). ‘Dat ik haar geconsulteerd heb, is een gerucht.’

– ’t Is een zielig gezicht. Bovenop het winkelcentrum Pata in Bangkok zit een gorilla in een betonnen hok; al sinds 1987. Actievoerders hebben zich nu eindelijk het lot van het wijfje aangetrokken. Ze hebben 35.800 handtekeningen verzameld ter ondersteuning van de eis een betere habitat voor Bua Noi te vinden en de vergunning voor het dierentuintje (er zitten honderden dieren) in te trekken.

Er lijkt nu schot in de zaak te komen, want directeur Nipon Chotibal van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation praat vandaag met de actievoerders. Zoals te verwachten is, verzet de directeur van de Pata Zoo zich.

– Kiesraadcommissaris Somchai Srisutthiyakorn heeft wel wat geleerd van zijn bekritiseerde studiereisje naar Schotland. Gisteren vertelde hij tijdens een bijeenkomst in het King Prachadhipok Institute dat een referendum nooit mag dienen een politiek motief te rechtvaardigen. ‘Gebruik een referendum nooit om je greep naar de macht te rechtvaardigen. Hier lijken we een referendum te gebruiken om de mensen de mond te snoeren.’

Somchai pleitte ook voor een lange voorbereidingstijd. De mensen moeten minstens zes maanden tot een jaar de tijd hebben om vertrouwd te raken met de kwestie; niet een of twee maanden. ‘Een korte periode leidt alleen maar tot verdeeldheid omdat mensen niet over voldoende informatie beschikken.’

Belangrijk is ook de formulering van de referendumvraag; in Schotland werd er twee maanden over gedaan. Zo kon de oorspronkelijke vraag ‘Do you agree that Scotland should be an independent country?’ niet door de beugel. Welke vraag wel gesteld werd, vermeldt het artikel niet. Zie verder het desbetreffende item in Nieuws uit Thailand van gisteren.

– Een 30-jarige Rus is aangehouden toen hij de apparatuur om pasjes te skimmen weghaalde uit een ATM in Ramkhamhaeng. De politie was getipt door een ATM-gebruiker die het spul had opgemerkt: een strip met cameraatje en een voorzetstukje. De verdachte zegt dat hij alleen maar was ingehuurd om de apparatuur te installeren. De politie vermoedt dat nog drie tot vier personen betrokken zijn bij de skimming.

– Het gekrakeel over het donderdag door leger en politie abrupt beëindigde forum op de Thammasat universiteit houdt maar niet op (zie ook NuT van gisteren). Nu mengt premier Prayuth Chan-ocha zich in de discussie. De academische vrijheid wordt niet aan banden gelegd en academische forums zijn niet verboden, mits – en daar zit het addertje onder het gras – ze niet over politiek gaan, zegt hij.

Een groep academici protesteerde eerder tegen de inval en tegen de eis van de NCPO dat toestemming moet gevraagd voor een forum. De onderwerpen die erop ter sprake komen, moeten daarbij worden overlegd, alsmede een lijst van deelnemers.

NCPO-woordvoerder Winthai Sewaree verdedigt de maatregel. Nieuwe conflicten kunnen ’s lands politieke stabiliteit in gevaar brengen en bemoeilijken de pogingen om de problemen van het land op te lossen, zegt hij.

– Drie scholen in Rueso (Narathiwat) zijn gisteren tijdelijk gesloten uit bezorgdheid over de veiligheid van het onderwijzend personeel. Mogelijk gaan ze vandaag weer open. De maatregel houdt verband met een bomanslag op maandag waarbij een politieofficier om het leven kwam en twee anderen werden gewond.

De aanslag was gericht op een politie-eenheid die onderwijzers van en naar het werk begeleidt. De politie vermoedt dat de aanslag het werk is van de verzetsgroepleider Masaidee. Hij zou zich samen met zijn medeplichtigden in het district schuil houden.

Eveneens in Rueso werd gisteravond een voormalige onderwijzer beschoten. Hij werd in zijn linkerbeen geraakt toen hij in Ban Santor op de motorfiets naar huis reed.

– Nationaal park Phu Kradueng gaat op 1 oktober weer open voor het publiek. Het park is acht maanden gesloten geweest voor forest restoration. Het park is recentelijk weer in het nieuws gekomen vanwege de plannen om een kabelbaan naar de top van de berg (1.316 meter boven zee) aan te leggen. Jaarlijks maken 100.000 bezoekers de vermoeiende klim om van een adembenemend uitzicht te genieten. Maximaal 5.000 personen mogen op het kampeerterrein overnachten. Eind mei 2015 gaat het park weer dicht.

– Tragisch: een pas afgestudeerde tandarts is dit weekend in een nachtclub in Manorom (Bangkok) doodgestoken. Tegen de verdachte, een 24-jarige man, is een arrestatiebevel uitgevaardigd. Hij zou zich in de stad schuil houden. Het bewijs was niet moeilijk: getuigenverklaringen en camerabeelden.

– Da’s geen pedagogische tik, zoals het slaan van kinderen tegenwoordig in Nederland moet worden genoemd. Een 9-jarige jongen is maandag door zijn vader zo hard geslagen dat hij gisterochtend in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleed. De vader heeft bekend dat hij dronken was en zijn zoon wilde straffen omdat hij zijn huiswerk niet maakte.

– De nieuwe minister van Onderwijs wil dat vechtende studenten van beroepsopleidingen naar militaire bases worden gestuurd om te leren hoe ze zich dienen te gedragen. Opleidingen met vechtersbazen krijgen van hem (onaangekondigd) bezoek om oplossingen te zoeken voor het aanhoudend geweld.

De secretaris-generaal van het Office of the Vocational Education Commission hoopt dat de minister de leraren en staf morele steun verleent, daar sommige opleidingen al alle mogelijke moeite doen de gevechten te voorkomen.

Uit een studie is gebleken dat agressief gedrag in de tweede klas van het middelbaar onderwijs begint en verergert wanneer leerlingen naar een beroepsopleiding gaan. Daar worden ze door ouderejaars opgestookt studenten van een andere opleiding te haten. Onlangs kwamen drie studenten om het leven. De daders zijn aangehouden.

– Nog steeds is de verdwijning van Karen activist Porlajee Rakchongcharoeng (Billy) in nevelen gehuld. De echtgenote en een mensenrechtenadvocaat hebben het Hof van Beroep om een spoedzitting gevraagd om nieuw bewijsmateriaal te kunnen inbrengen. Dat betreft tegenstrijdige getuigenverklaringen bij de politie en in de rechtbank.

In de bij het Hof ingeleverde petitie beschuldigen ze het hoofd van nationaal park Kaeng Krachan en zijn ondergeschikten ervan Billy ontvoerd te hebben en hem nog steeds vast te houden. Billy verdween in april spoorloos. Het parkhoofd was de laatste die hem zag.

De zaak nam vorige week een nieuwe wending dankzij de National Human Rights Commission. Die heeft vastgesteld dat de uitzetting van Karen uit het bos in 2011 (hun hutten werden door boswachters in brand gestoken) in strijd met de wet was. Billy hielp destijds de Karen bij hun protest tegen de uitzetting.

– Drie voormalige agenten van het politiekorps in Nan verdwijnen voor de rest van hun leven achter de tralies vanwege drugshandel in 2012 waarbij ze ook nog eens gebruik maakten van een politievoertuig. Twee andere agenten, van wie de betrokkenheid niet kon worden bewezen, kregen een gevangenisstraf van vier maanden. Twee burgers kregen de doodstraf, een derde werd vrijgesproken. De acht verdachten werden in december 2012 aangehouden toen ze op weg waren naar een klant in Bangkok om een miljoen speedpillen af te leveren.

– Hoe particuliere investeerders te stimuleren om geld te steken in elektriciteitscentrales die met afval worden gestookt? De investeringskosten zijn hoog en de vereiste milieu-effectrapportage duurt lang. Het Office of Natural Resources and and Environmental Policy and Planning (Onrepp) stelt voor een lagerente milieufonds te gebruiken voor een steuntje in de rug.

In dat fonds zit nu 700 miljoen baht. Het fonds rekent een rente van 2 tot 3 procent. De leningen hebben een looptijd van zeven jaar met een aflossingsvrije periode van twee jaar. Onrepp gaat proberen meer geld in het fonds te injecteren om afvalverwerking in woongemeenschappen en industriële fabrieken te kunnen steunen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Moorden Koh Tao: De Fransman is een Schot
Thaise rijst kansloos op de wereldmarkt; tenzij…..

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website