Vrijdag bestaat luchthaven Suvarnabhumi zes jaar, maar het wordt geen feestelijke dag, want de Immigration-ambtenaren zijn zwaar overwerkt.

Niet alleen hebben ze het druk met het controleren van paspoorten, maar ze moeten ook verdachten aanhouden tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd. Die moeten vervolgens naar het desbetreffende politiebureau worden begeleid. Gemiddeld gaat het om tien verdachten per dag. Het personeel op de luchthaven mag de opengevallen plaatsen opvullen.

Daarnaast hebben de mannen het druk met het ontvangen van officiële gasten en die arriveren ook zo’n beetje elke dag. En dan zijn er nog mensen die op de zwarte lijst staan, het land niet inmogen en worden teruggestuurd.

En niet te vergeten: vervalste paspoorten moeten eruit gepikt worden. Die zijn soms moeilijk te herkennen. Is het paspoort echt, dan kan het nog voorkomen dat degene die het gebruikt een lookalike is. Kortom: alles bij elkaar een berg werk.

Vorig jaar arriveerden 15.572.195 personen op de luchthaven en 14.807.532 vertrokken. De lange rijen van voorheen zijn grotendeels verleden tijd, mede dankzij automaten voor Thaise paspoorthouders.

Hoofd Immigration Natthorn Prosunthorn pleit voor het recruteren van tolken Russisch, Chinees, Koreaans en Japans om zijn mannen te helpen. Personen die een bachelor’s graad hebben, zouden volgens hem na een training van vier maanden op contractbasis kunnen worden ingezet.

– Prinses Maha Chakri Sirindhorn brengt vanaf vandaag een driedaags bezoek aan de vier zuidelijke provincies. De koning en koningin hebben haar gevraagd naar het Zuiden af te reizen omdat ze zich zorgen maken over het lot van de bewoners, die zwaar getroffen zijn door een serie aanvallen. De prinses bezoekt enkele projecten die op initiatief van het koninklijk huis tot stand zijn gekomen.

– Supat Laohawattana, bijgenaamd Dr Death, die ervan verdacht wordt vier personen te hebben vermoord, zal worden ontslagen bij het politieziekenhuis, waar hij de afgelopen 30 jaar heeft gewerkt. Door een eerder verzoek van Supat voor vervroegd pensioen gaat een dikke streep. De ziekenhuisdirectie was er al akkoord mee gegaan, maar het verzoek moest nog worden goedgekeurd door de Royal Thai Police.

Ook gisteren ging het graven door in de boomgaard van de verdachte, waar de vermoorde personen zijn begraven. Inmiddels zijn drie skeletten gevonden. Familieleden en kennissen van het echtpaar, dat in 2009 spoorloos verdween en door Supat om het leven zou zijn gebracht, verzamelden zich gisteren bij het politiebureau waar Supat werd vastgehouden. Ze protesteerden tegen zijn eventuele vrijlating. De politie zegt zich te zullen verzetten tegen borgtocht. Supat is nog niet aangeklaagd voor moord. Het wachten is op de resultaten van het forensisch onderzoek naar de skeletten. [Meer details in Thais nieuws van 22 en 23 september.]

– Het verweer van de populaire tv-presentator Sorayuth Suthassanachina tegen de beschuldiging van verduistering door de National Anti-Corruption Commission (NACC) is niet in goede aarde gevallen bij twee instanties. Hij gebruikte daar een deel van zijn ochtendshow voor.

Een lid van de sub-commissie consumentenbescherming van de National Broadcasting and Telecommunications Commission spreekt van een belangenconflict. ‘Hij dient zich alleen te verdedigen wanneer er een andere partij is om het verhaal in balans te brengen.’

De directeur van het Media Monitor Project vindt dat de betrouwbaarheid van de media in het geding is. Hij zet vraagtekens bij de ethiek van de media-organisatie waar Sorayuth voor werkt.

De NACC beschuldigt Sorayuth’s productiemaatschappij ervan geïncasseerde advertentiegelden niet te hebben afgedragen aan zendgemachtige Mcot Plc van tv-kanaal 9.

– De bestuursrechter doet vandaag en morgen een belangrijke uitspraak die een precedent zou kunnen vormen voor openbaarheid van vertrouwelijke zakelijke informatie. Twee bedrijven die bezig zijn een energiecentrale te ontwikkelen, willen geen details bekend maken van de overeenkomst die ze hebben gesloten met het landelijk elektriciteitsbedrijf. De bedrijven staan in de rechtbank tegenover het People’s Network against Power Plant Projects. Het netwerk vindt dat de omwonenden van de toekomstige centrales recht hebben op de informatie.

– Minister Plodprasop Suraswadi (Science and Technology) heeft tijdens een bezoek aan de provincie Sukhothai, waarvan delen zijn overstroomd, andermaal bevestigd dat de regering de bouw van de (controversiële) Kaeng Sua Ten dam en andere dammen in de Yom rivier steunt. De Yom is de enige nog damloze grote rivier in Thailand. De overstromingen in Sukhothai zijn volgens hem het gevolg van de onbeheersbare waterstroom in de Yom.

– Politiebureaus in het diepe Zuiden hebben grote behoefte aan stoorapparatuur voor mobieltjes, zegt Suwat Jan-ithikul, adjunct-hoofd van de landelijke politie. Hij bezocht gisteren Pattani, waar een zware autobom vrijdag zes levens eiste en vijftig personen verwondde. De apparatuur zou kunnen voorkomen dat bommen op afstand via een mobieltje tot ontploffing worden gebracht. Bij het hoofdkantoor van de Royal Thai Police ligt een verzoek voor aanschaf van de apparatuuur voor 51 politiebureaus.

– 53,7 procent van de 1.084 respondenten in een peiling van Suan Dusit is het eens met het rapport van de Truth for Reconciliation Commission over de ongeregeldheden in 2010. 46,3 procent daarentegen vindt dat de commissie geen helder beeld schetst van het gebruik van geweld dat tot de dood van demonstranten heeft geleid.

– Een verpleger, werkzaam in de Udon Thani Central Prison, is op verdenking van drugshandel door de politie aangehouden. In zijn woning vond de politie 400 speedpillen. Een tweede verdachte wist te ontsnappen. De verpleger liep in een undercoveroperatie tegen de lamp. De politie was vanuit de gevangenis getipt dat hij in drugs handelde.

– Politie en forest rangers hebben in een gezamenlijke operatie in Kantharalak (Si Sa Ket) gisteren 28 palissanderblokken ter waarde van 4,5 miljoen baht inbeslaggenomen. De blokken lagen in een pickup truck die enige tijd werd achtervolgd. De chauffeur ging er vandoor, zijn bijrijder werd aangehouden. Palissander is een beschermde houtsoort.

Economisch nieuws

– Banpu Plc, een van de grootste kolenproducenten in de regio, ziet zijn winst van 2 jaar als sneeuw voor de zon verdwijnen, wanneer de eis van Thai-Lao Lignite Co voor aanvullende compensatie door de rechter wordt gehonoreerd.

Vorige week beval de civiele rechtbank Banpu een bedrag van 31 miljard baht aan Siva Nganthavee’s bedrijf Thai-Lao Lignite als schadevergoeding te betalen, maar Siva gaat in beroep om er 63,5 miljard baht uit te slaan. Bovendien eist Siva van de Loatiaanse regering een bedrag van US$71 miljoen (2,19 miljard baht) wegens contractbreuk.

De zaak dateert van 2000, toen Thai-Lao Ignite een concessie won van de Laotiaanse regering om een kolenmijn en kolengestookte energiecentrale te ontwikkelen. In 2004 ging het bedrijf een joint venture aan met Banpu. In 2006 annuleerde de Laotiaanse regering de concessie omdat er te weinig vorderingen werden gemaakt. In 2008 veilde Laos de concessie opnieuw en nu sleepte Banpu die binnen.

Volgens Siva heeft Banpu hem destijds bedrogen door de regering van Laos met valse informatie te bewegen de concessie te annuleren, hetgeen door de rechtbank is gehonoreerd. De zaak tussen Siva en de regering van Laos is sinds 2007 in arbitrage. De VN commissie International Trade Law heeft Laos bevolen $57,2 miljoen te betalen, maar Laos weigert. Thai-Lao Ignite heeft afdwinging van betaling gevraagd aan rechtbanken in Londen, Parijs en New York. Zowel een Franse als Amerikaanse rechtbank hebben de commissie-uitspraak bevestigd. Met rente bedraagt de rekening nu US$71.

Volgens de advocaat van Siva moet Banpu dit bedrag betalen. Hij zegt te beschikken over documenten waarin Banpu verklaart de regering van Laos te compenseren voor juridische kosten voortvloeiend uit de rechtsgang van Thai-Lao Ignite.

In een verklaring aan de Stock Exchange of Thailand wast Banpu zijn handen in onschuld. Het bedrijf gaat in beroep tegen het vonnis.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website