De overstromingen hebben in de provincie Trang aan drie personen het leven gekost. De provincie Songkhla is voor de helft uitgeroepen tot rampgebied. Tienduizenden bewoners in het Zuiden moesten noodgedwongen hun woning verlaten. De overstromingen vernielden woningen, auto’s en akkers. Een overzicht van de rampzalige situatie:

 • Songkhla. Acht van de zestien districten zijn uitgeroepen tot rampgebied. De zwaarst getroffen districten zijn Ranot, Sathing Phra en Chana. Bewoners worden met platbodems geëvacueerd.
 • Prachuap Khiri Khan. Run-off van de bergen stroomde de stad in. Het water staat er nu 1 meter hoog. Ook het district Bang Saphan Noi werd door overstromingen getroffen. Bewoners die langs het Bang Saphan kanaal wonen en in laaggelegen gebieden zijn gewaarschuwd.
 • Surat Thani. In het district Tha Chana bleef het water in de binnenstad stijgen naar een hoogte van 50 tot 70 cm. Meer water stroomde gisteren uit de nabijgelegen tambons Khlong Pha en Prasong. Zeven dorpen in tambon Khlong Pha zijn van de buitenwereld afgesneden, nadat twee wegen onbegaanbaar waren geworden. Tweeduizend bewoners kunnen nergens heen. Het Khlong Pha reservoir begon te overstromen.
 • Phatthalung. Zes districten werden door overstromingen getroffen; huizen en akkers zijn beschadigd. In zeven tambons met 50.000 bewoners staat het water 1,5 meter hoog. Wanneer de overstromingen verergeren, worden elf districten tot rampgebied uitgeroepen.
 • Trang. Drie doden door run-off van de Bantad bergketen. Het waterpeil in de rivier Trang stijgt. Ruim 2.500 gezinnen in 22 tambons in 5 districten hebben wateroverlast.
 • Chumphon. Een sterke wind beschadigde in het district Pathiu honderd woningen en rubberplantages. Het water in de kanalen Khlong Chumko en Khlong Bang Son blijft stijgen. Bewoners is geadviseerd klaar te staan om te vertrekken wanneer daaraan geen eind komt.
 • De Asian Highway is in Lang Suan en Thung Tako onder water gelopen, maar het verkeer kan er nog steeds door.
 • De spoorlijn tussen Laem Tanod en Ron Phibun in Nakhon Si Thammarat staat onder 20 cm water. De treinen gaan niet verder dan Thung Son. Eerder strandden duizendend reizigers in Nakhon Si Thammarat en Phatthalung.
 • Foto: Een touwbrug dient ter vervanging van een betonnen brug in Nop Phi Tham (Nakhon Si Thammarat), die is weggeslagen.

– Bij een bomaanslag voor een moskee in Thepha (Songkhla) zijn gisteren vier soldaten gewond geraakt, van wie één ernstig. De bom ontplofte toen een ploeg soldaten op ochtendpatrouille op een lokale markt pauzeerde. Getuigen zeggen twee personen te hebben gezien die een doos bij het moskeehek plaatsten. Minuten later ontplofte de bom.

Vanuit een hinderlaag in Sai Buri (Pattani) is vrijdagavond een wandelaar doodgeschoten. Ook op vrijdag werd in Muang (Yala) een vrouw doodgeschoten. Haar echtgenoot werd ernstig gewond. Het echtpaar reed op de motorfiets naar huis en werd door opstandelingen die zich in struikgewas langs de weg hadden verschanst, beschoten. Ze namen de benen, toen de man terugschoot.

– Getuigen hebben bevestigd dat 13 jaar geleden 55 leden van de Karen rebellengroep God’s Army door het Thaise leger naar een vluchtelingenkamp zijn gebracht, waarna er niets meer van hen is vernomen. Dit hebben leden van de Lawyers Council of Thailand te horen gekregen tijdens een bezoek aan Suan Phung (Ratchaburi) aan de grens met Myanmar.

De LCT doet onderzoek op verzoek van Luther Htoo, een voormalige leider van het God’s Army. Destijds werd zijn kamp in Kamerplaw aan de Myanmarese zijde van de grens door troepen van Thailand en Myanmar aangevallen. Vijfhonderd Karen vluchtten in beide richtingen. Daarbij werden 55 mannen aangehouden.

Surapong Kongchantuk, voorzitter van een LCT sub-commissie, noemt de zaak een internationale mensenrechten aangelegenheid. ‘De overheid moet de nabestaanden duidelijke informatie geven. Als ze gestorven zijn, dienen ze te horen waar de lichamen zijn.’

– De gemeente Bangkok heeft zes aquatic weed harvesters aangeschaft (foto homepagina), zodat de Chao Phraya niet meer handmatig hoeft te worden schoongemaakt. [Wie bedenkt een mooie vertaling?] Met grote metalen tanden scheppen ze het onkruid en andere ongerechtigheden op en deponeren het op een lopende band. Vervolgens wordt het vermalen en in een schuit gedeponeerd.

Maandag was de eerste testdag en dat kwam een dag na Loy Krathong goed uit. De bemanning verzamelde 97.602 krathongs zonder een druppel zweet te verliezen, zoals voorgaande jaren.

De automatisering leidt niet tot ontslagen onder het 190 man tellend personeel. De huidige vloot van 50 kleine boten blijft in dienst voor de smallere kanalen. Veel personeelsleden hebben gewrichts- en spierklachten door het jarenlang zware werk. Daaraan komt nu (deels) een eind. Elke boot heeft een bemanning van drie personen.

Omdat ook hierbij geldt TIT, kan de nieuwe vloot niet onmiddellijk worden ingezet. Het wachten is op een vergunning van het Marine Department. Die wordt eind deze maand verwacht. Volgend jaar mei komt er nog een schip bij dat het afval kan samenpersen.

– Natuurlijk wil iedereen zijn zegje doen over de uitspraak van het Constitutionele Hof, dus ook Nitirat laat weten wat ze ervan vindt. De groep juristen verbonden aan de Thammasat universiteit, zegt dat het Hof in de zaak van het senaatsvoorstel niet bevoegd was te oordelen.

‘De rechtsbevoegdheid van het Hof wordt beperkt door de grondwet [van 2007]’, zegt Worachet Pakeerut. ‘Die is de eerste prioriteit en die moet voor elke zaak beoordeeld worden. Het Hof heeft dat niet gedaan. Het baseerde zich op het principe dat het de minderheid moet beschermen. Dit principe betekent niet dat de meerderheid rekening moet houden met de minderheid. Het stelt alleen de minderheid in de gelegenheid haar mening te uiten. Dit concept komt niet in het vonnis voor.’

Ik zou zeggen: voer voor juristen, dus de rest van het bericht sla ik maar eens over. Nou ja, nog één citaat dan. Worachet noemt het vonnis de ‘dictatuur van de minderheid’.

– Ja hoor, we hebben weer een seminar. Oh, wat zijn ze daar gek op in Thailand en ze hebben allemaal lange namen. Deze heet ‘Political Expression, Violations, and Impunity in Transitional Asean’. De bijeenkomst werd gehouden op de Chulalongkorn universiteit.

Een politicoloog zei er dat het protest destructief en gewelddadig kan worden ‘as we have seen around the globe as well as here’. Tja, daar moet je wetenschapper voor zijn om dat te kunnen bedenken. De inzet van de oproerpolitie in plaats van het leger zoals in 2010, zal hopelijk andere resultaten opleveren, betoogde hij, met geen of minder geweld. ’t Is maar dat u het weet.

Economisch nieuws

– Boeren die hun paddy voor het rijsthypotheeksysteem inleveren, krijgen sinds 14 november weer betaald, zegt staatssecretaris Tanusak Lek-uthai (Financiën). Als dat waar is [over het systeem worden tal van leugens verkocht of gegevens achtergehouden door de regering] is dat goed nieuws voor de boeren, die al sinds begin oktober op hun geld wachten. Ze hadden in totaal 2 miljoen ton rijst ingeleverd, maar moesten al die tijd op hun geld wachten, omdat de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives over onvoldoende liquide middelen beschikte.

Volgens Tanusak is 82 miljard baht beschikbaar. Dat geld komt uit een begrotingspost van de begroting voor 2014. [Het Thaise begrotingsjaar loopt van 1 oktober tot 1 oktober.] Tanusak verwacht dit jaar voor 24 miljard baht rijst te kunnen verkopen. Het Public Debt Management Office maakte onlangs bekend obligaties ter waarde van 140 miljard te willen uitgeven om het hypotheeksysteem te redden.

De regering heeft als target dat het systeem niet meer dan 500 miljard baht mag kosten. Dat bedrag is met 180 miljard baht overschreden. Het geld moet terugkomen uit de verkoop van de opgekochte rijst. Maar daar wringt de schoen, want dat lukt maar matig, zowel aan het buitenland als binnenlands. De boeren ontvangen (in principe) 15.000 baht voor een ton witte rijst en 20.000 baht voor een ton Hom Mali, prijzen die zo’n 40 procent boven de marktprijs liggen.

– Thailand’s autoproductie haalt dit jaar niet de target van 2,55 miljoen voertuigen, zegt de autoindustrie club van de Federation of Thai Industries. Na 10 maanden staat de stand op 2,115 miljoen wagens, 7,07 procent meer op jaarbasis. Voor de resterende twee maanden wordt een productie van 390.686 wagens verwacht. De lagere verkopen betreffen de binnenlandse markt; de exporttarget van 1,15 miljoen wagens wordt waarschijnlijk wel gehaald.

Voor volgend jaar wordt de target iets verhoogd naar een aantal tussen 2,55 en 2,6 miljoen voertuigen. De club verwacht dat de ongunstige politieke situatie en vertragingen bij overheidsprojecten een neerwaartse druk op de automobielindustrie zullen hebben. ‘De politieke situatie heeft niet alleen invloed op beslissingen van consumenten, maar ook op het vertrouwen van autofabrikanten’, zegt voorzitter Suparat Sirisuwannagkura.

Van 28 november tot 10 december wordt de Thailand International Motor Expo in Impact Muang Thong Thani gehouden.

– Het bedrijfsleven wil ‘desperately’ dat er zo snel mogelijk een einde komt aan de politieke spanningen ‘ter wille van het land’. Dit zei Vichai Assarasakorn, vice-voorzitter van de Thai Chamber of Commerce, gisteren op de jaarvergadering van de TTC, die dit keer in Trang werd gehouden. Vichai deed een beroep op ‘respected senior figures’ die door beide partijen worden gaccepteerd om als bemiddelaar op te treden. ‘Wanneer de situatie uit de hand loopt, wordt de al zwakke economie aangetast.’

Vichai zei zich zorgen te maken over zowel de binnenlandse als buitenlandse vooruitzichten en hij drong er bij de publieke en particuliere sector op aan hun concurrentiepositie te verstevigen. Zoek nieuwe markten, zoals Asean, ter vervanging van traditionele exportmarkten als de VS en Europa, riep hij het bedrijfsleven op.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 24 november 2013”

 1. LOUISE zegt op

  Hallo Dick,

  Een naam voor die apparaten????
  Wat denk je van weed-buster???

  LOUISE

 2. GerrieQ8 zegt op

  Een ander woord voor Aquatic Weed Harvesters ? Wat dacht je van “dovers” Drijvende Onkruid VERnietigers.
  Weer bedankt voor je nieuwsberichten Dick. Kan ik mijn zondagochtend gebruiken om weer “bij” te zijn.

 3. jeffrey zegt op

  Dick,
  Nogmaals Bedankt voor he vertaalwerk.

  Jeffrey
  Hotel Florida
  Payathai
  Bangkok

 4. hemvankempen@telfort.nl zegt op

  Heel erg bedankt voor je interessante verslagen!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website